Hvala za pomoč
bojler
Moderatorji: moderator2, cibro, moderator
bojler
Kolko časa rabi da se segreje bojler 15 litrski,če imam prikljopljeno preko motorja?Montiral sem ga in čoln na mestu lavfal do 65 stopinj pa nič ni bilo.
Se splača še montirat na 220v?Ker u marini se itak tuširam pri njih.
Hvala za pomoč
Hvala za pomoč
- Nikola T.
- Admiral
- Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
- Kontakt:
Takoj, ko termostat v motorju odpre, se prične voda v bojlerju ogrevati. Hladilna tekočina motorja mora prisilno krožiti skozi "kačo" (v spiralo navita cev) bojlerja. Bojler mora imeti termostat za regulacijo pretoka saj se voda v bojlerju naj ne bi segrela na več kot 60°C. Bojler pa mora imeti tudi tlačni varnostni ventil, da razbremeni povišan tlak v kolikor primarna regulacija odpove.
Delovna temperatura pri vseh motorjih je minimalno 80°C. Pri večini mariniziranih motorjev se prične ogrevati bojler šele, ko termostat odpre pretok. Ponavadi je že po dvajsetih minutah v 40l bojlerju voda vroča. Če se ti je motor segrel le do 65°C termostat še ni odprl in voda tako ni krožila skozi bojler.
Prav tukaj je prednost v kolikor mariniziraš avtomobilski motor, saj imajo le ti poseben izvod skozi katerega voda prisilno kroži tudi, ko še ni ogreta na delovno temperaturo motorja. Spomni se, da pozimi avto relativno hitro prične odtaljevati stekla, čeprav motor še ni popolnoma segret.
LP NT
Delovna temperatura pri vseh motorjih je minimalno 80°C. Pri večini mariniziranih motorjev se prične ogrevati bojler šele, ko termostat odpre pretok. Ponavadi je že po dvajsetih minutah v 40l bojlerju voda vroča. Če se ti je motor segrel le do 65°C termostat še ni odprl in voda tako ni krožila skozi bojler.
Prav tukaj je prednost v kolikor mariniziraš avtomobilski motor, saj imajo le ti poseben izvod skozi katerega voda prisilno kroži tudi, ko še ni ogreta na delovno temperaturo motorja. Spomni se, da pozimi avto relativno hitro prične odtaljevati stekla, čeprav motor še ni popolnoma segret.
LP NT
Bojler rabi nekaj časa, da se segreje. Tudi če topla voda iz motorja že kroži, ne bo kar takoj segrela vseh 15 litrov... Izmenjava toplote poteka preko kače v bojlerju, ki je lahko tudi že obložena z oblogo vodnega kamna in je prenos toplote še počasnejši...
Tudi na 230V ni zadeva hipna, saj je vgrajen verjetno grelec moči cca 1 kW. Po enačbi Q = m * C * (delta)T lahko izračunaš koliko časa boš porabil...
Voda se v bojlerju vedno po pol urni plovbi lepo segreje, ne smeš pa pričakovati, da bo vroča v 5 minutah...
Tudi na 230V ni zadeva hipna, saj je vgrajen verjetno grelec moči cca 1 kW. Po enačbi Q = m * C * (delta)T lahko izračunaš koliko časa boš porabil...
Voda se v bojlerju vedno po pol urni plovbi lepo segreje, ne smeš pa pričakovati, da bo vroča v 5 minutah...
Prav lahko imaš zrak v ceveh. Sploh, če je bojler dosti višje od motorja. Imel sem enak problem.
Rešil sem tako, da sem zadaj na bojlerju odklopil obe cevi, ki gresta na motor in vanju počasi nalil vodo. Sprva ni bilo rezultata, potem pa je začela voda krožiti kar sama od sebe.

Rešil sem tako, da sem zadaj na bojlerju odklopil obe cevi, ki gresta na motor in vanju počasi nalil vodo. Sprva ni bilo rezultata, potem pa je začela voda krožiti kar sama od sebe.
-
al
Topla voda iz bojlerja mi uhaja v bilge. Sicer počasi tam do cca. par litrov/dan a predvsem je moteče, da se bilge pumpa vklopi tudi ponoči (no, super, da se a kdo bo to poslušal).
Problem je lahko samo pri dveh ventilih bojlerja:
1.) varnostni tlačni ventil (označen z rdečo puščico- če imam prav?). Sicer piše na nalepki na bojlerju (in ne recimo v owner's manual...), da je potrebno ventil enkrat na mesec "obrnit".
2.) ventil spodaj- za spustit vodo iz bojlerja
Problem je najbrž v vodnem kamnu.
Zanima me ali je kdo že imel podobno težavo in kakšna je rešitev:
a.) menjava ventila
b.) samo čiščenje?
hvala

Problem je lahko samo pri dveh ventilih bojlerja:
1.) varnostni tlačni ventil (označen z rdečo puščico- če imam prav?). Sicer piše na nalepki na bojlerju (in ne recimo v owner's manual...), da je potrebno ventil enkrat na mesec "obrnit".
2.) ventil spodaj- za spustit vodo iz bojlerja
Problem je najbrž v vodnem kamnu.
Zanima me ali je kdo že imel podobno težavo in kakšna je rešitev:
a.) menjava ventila
b.) samo čiščenje?
hvala

Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov