Ezetil EZC 45

Vse o opremi motornih plovil in jadrnic, tehnični nasveti v zvezi z opremljanjem plovil, prikolice za prevoz plovil, stojala za zimovanje plovil...

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Uporabniški avatar
MareC
Admiral
Kraj: Ljubljana... Otok

Ezetil EZC 45

OdgovorNapisal/-a MareC » Po Okt 17, 2011 14:38

tako ker ste ga morjeplovci pohvalili sem si ga omislil za hlajenje hrane in pijače na gumenjaku
sedaj pa vprašanje, ker sem bolj lolek za elektriko
kaj moram nabavit, da mi bo hladilnik delal tudi na 220V sedaj je samo na 12/24V verjetno nek usmernik? in kabel
rad bi tudi, da ko pridem v marino ali prostor kjer je 220V lahko to stvar preklopim
kakšne ideje nasveti?
na čolnu imam dva aku po 95Ah bo to laufalo na te aku ali moram razmišljat o čem drugem
prilagam še link od torbe
http://www.red-carparts.de/SHOP/de/Kfz- ... f?refID=36

hvala
Original-One
Viceadmiral

Re: Ezetil EZC 45

OdgovorNapisal/-a Original-One » Po Okt 17, 2011 14:58

MareC napisal/-a:tako ker ste ga morjeplovci pohvalili sem si ga omislil za hlajenje hrane in pijače na gumenjaku
kaj moram nabavit, da mi bo hladilnik delal tudi na 220V sedaj je samo na 12/24V verjetno nek usmernik? in kabel
rad bi tudi, da ko pridem v marino ali prostor kjer je 220V lahko to stvar preklopim
kakšne ideje nasveti?
na čolnu imam dva aku po 95Ah bo to laufalo na te aku ali moram razmišljat o čem drugem

hvala

Glede marine, kupi CTEK polnilec in lahko laufaš vse na čolnu. Stvar se priklopi direktno na akumulator.
Uporabniški avatar
vili
Viceadmiral

Re: Ezetil EZC 45

OdgovorNapisal/-a vili » Po Okt 17, 2011 17:46

Original-One napisal/-a:
MareC napisal/-a:tako ker ste ga morjeplovci pohvalili sem si ga omislil za hlajenje hrane in pijače na gumenjaku
kakšne ideje nasveti?

hvala

Glede marine, kupi CTEK polnilec in lahko laufaš vse na čolnu. Stvar se priklopi direktno na akumulator.

Točno tako,tako sem tudi jaz rešil zadevo.

L.P.
Uporabniški avatar
MareC
Admiral

OdgovorNapisal/-a MareC » Po Okt 17, 2011 19:31

dobro to je ena zadeva kaj pa druga, ki mene bolj zanima
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Po Okt 17, 2011 20:55

Odvisno koliko želiš plačat... Včasih smo to vse delali sami, sedaj pa so včasih Kitajci tako poceni, da nima smisla...

Kupiti moraš en stabiliziran napajalnik iz 230V AC na 12V DC. Lahko malo poiščeš po netu za AC to DC ali pa 230 to 12 in boš našel polno tega...

Če pa boš delal sam, pa gre zadeva tudi čisto preprosto. Kupiš en transformator, naj bo toroidni (zaradi mase in motenj), ki ti bo napetost spustil (transformiral) iz 230V na 10V. Dobiš ga v večini trgovin z elektrotehničnim blagom, kot je recimo HTE, IC... Lahko tudi pri kakšnem izdelovalcu transformatorjev, recimo Etra...
Na izhodu imaš tako 10V AC, ki jo usmeriš z grartz-ovim mostičem oziroma po domače s 4 diodami. Verjetno je najbolje, da kupiš v zgoraj omenjenih trgovinah kar narejenega za tok recimo 10A. Za njega vežeš še 2 elektrolita s kapaciteto 4700 uF. Naj bosta za napetost 25V, čeprav Kitajci bodo vedno dali tiste za 16V, ki so precej cenejši...
Vse skupaj naj zmore tok nekje 8A, zagonski za kompresor je sicer večji, vendar bodo to predihali elektroliti...
Uporabniški avatar
MareC
Admiral

OdgovorNapisal/-a MareC » Po Okt 17, 2011 21:01

admin napisal/-a:Odvisno koliko želiš plačat... Včasih smo to vse delali sami, sedaj pa so včasih Kitajci tako poceni, da nima smisla...

Kupiti moraš en stabiliziran napajalnik iz 230V AC na 12V DC. Lahko malo poiščeš po netu za AC to DC ali pa 230 to 12 in boš našel polno tega...

Če pa boš delal sam, pa gre zadeva tudi čisto preprosto. Kupiš en transformator, naj bo toroidni (zaradi mase in motenj), ki ti bo napetost spustil (transformiral) iz 230V na 10V. Dobiš ga v večini trgovin z elektrotehničnim blagom, kot je recimo HTE, IC... Lahko tudi pri kakšnem izdelovalcu transformatorjev, recimo Etra...
Na izhodu imaš tako 10V AC, ki jo usmeriš z grartz-ovim mostičem oziroma po domače s 4 diodami. Verjetno je najbolje, da kupiš v zgoraj omenjenih trgovinah kar narejenega za tok recimo 10A. Za njega vežeš še 2 elektrolita s kapaciteto 4700 uF. Naj bosta za napetost 25V, čeprav Kitajci bodo vedno dali tiste za 16V, ki so precej cenejši...
Vse skupaj naj zmore tok nekje 8A, zagonski za kompresor je sicer večji, vendar bodo to predihali elektroliti...

u jebemu cela znanost
daj to mal bolj po "kmečko" napiš
greš v trgovino in kupiš to in to da bo napajalo iz 220V skrinjo na 12V

prosim?
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Po Okt 17, 2011 21:11

Evo, kupiš tole za ledice...
http://www.inled.si/napajalnik_150W

Hudimano poceni, tako da nehaj razmišljati o tisti znanosti, ki sem jo zgoraj opisal... Prekleti Kitajci, požrli nas bodo...
Če pa ima slučajno premalo močnostno stabilen izhod, pa še dodaš kak elektorlit in bo zmogel štart kompresorja BP. :wink:
Uporabniški avatar
MareC
Admiral

OdgovorNapisal/-a MareC » Po Okt 17, 2011 21:15

admin napisal/-a:Evo, kupiš tole za ledice...
http://www.inled.si/napajalnik_150W

Hudimano poceni, tako da nehaj razmišljati o tisti znanosti, ki sem jo zgoraj opisal... Prekleti Kitajci, požrli nas bodo...
Če pa ima slučajno premalo močnostno stabilen izhod, pa še dodaš kak elektorlit in bo zmogel štart kompresorja BP. :wink:

no to pa je zmaga
moj ezetil ima 40W potem bi to moralo biti dovolj(150W) po moji KL :wink:
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Po Okt 17, 2011 21:20

Bo dovolj, je pa problem, ker kompresor potrebuje kar velik zagonski tok... Tako na ziher bi rekel, da rabiš 10x več, kot je moč kompresorja. Zagotovljen štart bo nudil le 400 in več wattni napajalnik...

Bo pa tudi ta zmogel, kot sem rekel, če bo kaj jamrov, potem mu dodaš samo še dva že omenjena elektrolita in bo ziher dovolj, da se premakne z mesta, potem pa itak teče na 40 W...
Uporabniški avatar
MareC
Admiral

OdgovorNapisal/-a MareC » Po Okt 17, 2011 21:38

admin napisal/-a:Bo dovolj, je pa problem, ker kompresor potrebuje kar velik zagonski tok... Tako na ziher bi rekel, da rabiš 10x več, kot je moč kompresorja. Zagotovljen štart bo nudil le 400 in več wattni napajalnik...

Bo pa tudi ta zmogel, kot sem rekel, če bo kaj jamrov, potem mu dodaš samo še dva že omenjena elektrolita in bo ziher dovolj, da se premakne z mesta, potem pa itak teče na 40 W...

hvala lepa :lol:
matejm
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a matejm » Po Okt 17, 2011 21:49

kdaj bo pa piva mrzla? 8)
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Po Okt 17, 2011 22:02

Jaz bi raje vzel kakega z ohišjem; tistemu zgoraj se vidijo "čreva" in bog ne daj da kaj poliješ čez itd. Morda tule: http://www.kontiki-solar.si/46-dodatna-oprema
janadino
Admiral

OdgovorNapisal/-a janadino » To Okt 18, 2011 07:43

Dobi se tudi tam, kjer si kupil hladilno torbo, če si kupil novo, je pa kar draga zadeva.
Guma je guma, zaenkrat.
Uporabniški avatar
MareC
Admiral

OdgovorNapisal/-a MareC » To Okt 18, 2011 07:50

janadino napisal/-a:Dobi se tudi tam, kjer si kupil hladilno torbo, če si kupil novo, je pa kar draga zadeva.

bom kupu kitajca pa ga zapakiral v škatlo z režami za zrak :?: :idea:
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » To Okt 18, 2011 22:10

Meni torba s kompresorjem lepo dela na 12V 6A napajalnik, ki sem ga kupil kar tam kot hladilnik. Tale kompresor ima elektronsko komutiran motor, pri katerem zagonski tok ni bistveno večji kot nazivni tok.

Kolega je omenjeni napajalnik polil z vodo, notri so pocrkali tranzistorji in diac, ker je del električne sheme do transformatorja praktično identičen elektroniki 230V špar lampe, sem vzel omenjene elemente kar od crknjene lampe pa zadeva spet dela.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov