Watermaker/ deslanizator

Vse o opremi motornih plovil in jadrnic, tehnični nasveti v zvezi z opremljanjem plovil, prikolice za prevoz plovil, stojala za zimovanje plovil...

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

al

Watermaker/ deslanizator

OdgovorNapisal/-a al » Če Dec 15, 2011 22:03

Ima kdo montiranega?
Iščem že dalj časa in najbolj primeren se mi zdi Schenker ready 30
http://www.schenker.it/en/ready.php

Govorim o razmerju med količino proizvedene vode na uro/porabo/velikostjo ter seveda priklopom na 12V.

Ne prosim pisat o smiselnosti vgradnje ampak o vaših izkušnjah, če imate tako napravo.
Uporabniški avatar
Tex
Admiral
Kraj: Morje

OdgovorNapisal/-a Tex » Če Dec 15, 2011 22:18

Zadeve, sicer nimam, vendar je kar razširjena po u.s. zadeva ni slaba, je pa draga...

PS: očitno res razmišljaš, o svetovnem potopu ;)
SlikaSlika
“There’s no point having a boat if you don’t use it!”
al

OdgovorNapisal/-a al » Če Dec 15, 2011 22:25

Tex napisal/-a:Zadeve, sicer nimam, vendar je kar razširjena po u.s. zadeva ni slaba, je pa draga...

PS: očitno res razmišljaš, o svetovnem potopu ;)

:D Sem neverjetni optimist in potopa ne bo (pol bo itak dost vode, ker se bosta oba pola stopila in morje ne bo tok slano).
Jah, barko mal opremljam ja oz. načrtujem. Predvsem sem pa res rad neodvisen. In glede na to, da imava sedaj dve osebi na voljo 500l vode, bi lahko rekel, da je to dovolj. A meni ni, ker ne hodim v marine in tudi ne želim skoz na števc vode gledat.
Zadeva pride (za ta model ne vem sicer) okoli 4000 eur plus montaža, ki ni znanost (prikop vhoda vode in elektrika)...
Ne bi rad razvil debate kolk dnevnih vezov v marinah si lahko plačam s tem denarjem, zato kar na tem mestu to razčistimo: barko opremljam tudi z željo po daljšem potovanju in tam je ta neodvisnost pomembna ali pa je dobra dodana vrednost.
Uporabniški avatar
Tex
Admiral

OdgovorNapisal/-a Tex » Če Dec 15, 2011 22:30

S tem, da vode iz tanka ne moreš piti (torej tvojih 500L,) iz tele "čudežne napravce" pa lahko ;)
No cena 4000eu, se mi še kar sprejemljiva... včasih je bilo to x2 ;)
SlikaSlika

Uporabniški avatar
gregor.n
Admiral
Kraj: Zanzibar
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor.n » Če Dec 15, 2011 22:33

A si se že kaj zanimal v Sloveniji? Moj sosed v marini ima Adrio 1002 polimano s temi reklamami in vem da ima tole montirano.
http://www.awt.si/www1/produkti/data/katalog_desolinizatorji_2010.pdf
lpg
https://medisken.si
al

OdgovorNapisal/-a al » Če Dec 15, 2011 22:39

gregor.n napisal/-a:A si se že kaj zanimal v Sloveniji? Moj sosed v marini ima Adrio 1002 polimano s temi reklamami in vem da ima tole montirano.
http://www.awt.si/www1/produkti/data/katalog_desolinizatorji_2010.pdf
lpg

Preveliko, pretežko in priklop na 220V, kar za sabo potegne še diesel generator. Tega pa ne želim na barki.

Bistvo je, da so se tele pri SCHENKERJU spomnili vse skupaj narediti malo drugače in so jih zadnjič v Yachting worldu omenili, kot "nove" watermakerje. Nek približek je recimo Katadyn a delajo premalo vode na uro.

Watermaker ni neka znanost: ustvariti čim večji pritisk in pognati vodo skozi membrane. Jasno, za to potrebuješ veliko energije.
No ti ta "novi" pa so tudi dokaj energy efficient.
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Pe Dec 16, 2011 01:31

@al jaz te podpiram in še malo argumentiram tvojo odločitev...

Tudi GSMa ne rabimo za 500€, pravzaprav ga sploh ne rabimo, saj so govorilnice povsod! :) Če jih ni greš pa v bife ali si sposodiš GSM od koga drugega...
I
mam prav?
Uporabniški avatar
Tex
Admiral

OdgovorNapisal/-a Tex » Pe Dec 16, 2011 09:31

Nimaš !
Ta primerjava je popolnoma mimo...
SlikaSlika

Uporabniški avatar
EDO
Admiral
Kraj: Ljubljana - Lovran - Umag

OdgovorNapisal/-a EDO » Pe Dec 16, 2011 09:46

Mislim, da watermaker ima na jadrnici vgrajen naš član Mariachi. Vprašaj ga. Jaz sem od njega kupil en rezervoar za vodo. Ni ga več rabil, ker je nabavil watermaker- vsaj tako mi je rekel.
Living well is the best revenge
https://www.facebook.com/NotaBeneSailing/
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Pe Dec 16, 2011 10:52

A naš Mariachi ima sedaj jadrnico??? Kaj se mu je pa zgodilo, da je šel dol s tiste lepotičke?

Glede watermakerja sem mnenja, da je to prva liga zadevščina, vendar kot ste že omenili precej potratna po energiji... Vendar pa ko gledam tale Schenker, mi pa nekaj ni jasno. 100W, pa pravijo, da zmore 35 l/h??? Če je pa to res, potem te naprave še zdaleč niso potratne po energiji in bodo počasi vgrajene v vsako barko.

Glede 220V napajanja ni problema, saj lahko vgradiš še sinusni inverter in je zadeva rešena... Ob enem imaš še po celi barki vedno na voljo 230V napetost, kar je spet luksuz...
al

OdgovorNapisal/-a al » Pe Dec 16, 2011 11:59

No z watermakerjem je tako, da tank za vodo seveda rabiš, saj ne gre za to, da bi delal vodo za sproti...
Je pa ta voda nekje 98% očiščena, kar pomeni, da je tudi brez mineralov in zato ob pitju samo te vode, priporočajo mineralne dodatke (tablete).
Po drugi strani pa ni več bojazni za vodni kamen (ravno kuhinjsko pipo moram menjat...)

Ja, Schenker je zelo energetsko učinkovit glede na proizvedeno vodo.
Kot rečeno, so pogruntali nekaj novega in kolikor sem po tujih forumih razbral, zadeva deluje.

Inverter imam a glede na to, da je tale watermaker narejen za 12V ni problema. Problem je bolj pri porabi a tudi tale ne porabi prav dosti...
Matejc
Admiral
Kraj: SLO - HR, skratka EU

OdgovorNapisal/-a Matejc » Pe Dec 16, 2011 12:15

ja poraba je pa pri 100W 8,33A ( v idealnih pogojih)... kar pomeni 10 ur 350 litrov vode, 83A/h.... no ja sam tok vode pa tut ne porabiš da bi cel cajt laufal...

Čeprov bajboti se radi tuširajo, vsaj moj :wink: :wink:
Sm jo prpelu da bo kuhala kt mami, pa je pila kt ati...
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Pe Dec 16, 2011 12:22

Kako pa je kaj z vzdrževanjem watermakerja? Filtri ipd?
al

OdgovorNapisal/-a al » Pe Dec 16, 2011 12:34

Marchi napisal/-a:Kako pa je kaj z vzdrževanjem watermakerja? Filtri ipd?

Pravijo, da je bolje da laufa vsak dan eno uro, kot na par tedenov nekaj ur.
No, ker to ni možno imaš elektroniko, ki ti programirano spusti vodo čez.
Sicer to pomeni, da moraš imet ventil za zajem ves čas odprt (to temo smo predrkali do konca, ne:).
Drugače se pa čisti predfilter in pa membrane. Membrane se naj bi čistilo z neko tekočino proti "algam".
Več pa ne vem.
Vsako leto tudi preberem ARC test report v YW in pravijo, da imajo kar nekaj težav s temi watermakerji.
No jaz mislim, da tele "nove" zadeve bi morale dobro delati...
Uporabniški avatar
EDO
Admiral
Kraj: Ljubljana - Lovran - Umag

OdgovorNapisal/-a EDO » Pe Dec 16, 2011 13:14

admin napisal/-a:A naš Mariachi ima sedaj jadrnico??? Kaj se mu je pa zgodilo, da je šel dol s tiste lepotičke?

Ma ne vem. Jaz sem razumel, da ima jadrnico. Morda je šlo za nesporazum. V glavnem prodajal je ene 3 ali 4 :!: rezervoarje.

Sem pa slišal od nekdanjega soseda v marini, angleža, ki je tudi bil na ARC v obe smeri in je imel watermaker, da je največji problem čistoča vode. Alge in podobna golazen zapaca filtre in potem zadeva ne dela kot bi morala ali pa sploh ne.
Living well is the best revenge

https://www.facebook.com/NotaBeneSailing/

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov