To pa ne vem če bo čisto držalo. Bencinskih motorjev z kompresorjem je zelo malo. Pri VW grupi so FSI motorji atmosferski z direktnim vbrizgom. Omejitev je pa bencin in nagnjenost k klenkanju pri previsokem kompresijskem razmerju.
Sem pred kratkim gledal neke statistične podatke, mislim da za leto 2005 in je bencinskih motorjev z kompresorjem bilo okoli 10%, medtem ko je dizelskih čez 90%.
350 ima tudi Mercury
Moderatorji: moderator2, moderator
Blaž, takole je. FSI so res atmosferski motorji z direktnim vbrizgom, TFSI pa so turbo motorji... In teh ima VW že cel bataljon. Tudi Mazda jih ima in seveda mnoge druge znamke. Mercedes je pred kratkim zelo propagiral svoje kompresorske motorje... No in 2.0 TFSI iz VW grupe je odličen turbo bencinski motor. Brez turbine je v A4 samo še 3.2 FSI, ki pa se jih proda zelo zelo malo... FSI tehnologija ali direktni vbrizg pri bencinskih motorjih pa ima namen ravno preprečevanje klenkanja! Kompresijsko razmerje je lahko ekstremno visoko, saj se gorivo vbrizguje šele med kompresijo in ne v sesalni kanal. S povečanjem kompresijskega razmerja, pa se povečuje izkoristek, zato so taki motoji precej bolj varčni...
Motorji pri novem A4 so:
2.0 TDI 120 KM
2.0 TDI 143 KM
2.0 TDI 170 KM
2.7 TDI 190 KM
3.0 TDI 240 KM
1.8 TFSI 120 KM
1.8 TFSI 160 KM
2.0 TFSI 180 KM
2.0 TFSI 211 KM
3.2 FSI 265 KM
Kot vidiš je na voljo vse skupaj 10 različnih motorjev, od tega je 5 dizlov in 5 bencinarjev. Vseh 5 dizlov ima turbino, štirje bencinci imajo turbino... Za mene je to 100% pri dizlih, 80% bencinarjev in pa 90% motorjev skupno od Audija...
Je pa Verado druga zgodba, saj nima turbine ampak kompresor. Razlika je v tem, da turbino gonijo "odpadni" izpušni plini, ki jo spotoma vrtijo in na kompresorskem delu ustvarjajo nadtlak in tako prisilno polnjenje. Za to se ne porabi popolnoma nič enrgije, saj bi v nasprotnem odšla v izpuh... Pri izvedbi kompresor, ki jo ima Mercedes in Verado, pa kompresorski del ne goni turbina, temveč jermen, ki mu moč zagotavlja motor. To sicer pobere nekaj moči motorju, vendr je to zanemarljivo v primerjavi s plusi, ki jih dobimo. Kaj je boljše? Verjetno turbina, saj se ta uporablja v 99.9% avtomobilskih in navtičnih motorjih... Verado pa je na kompresorju, ker je bila taka izvedba verjetno precej bolj enostavna, kot pa izpušne pline napeljevati še enkrat pod pokrov motorja...
LP
Motorji pri novem A4 so:
2.0 TDI 120 KM
2.0 TDI 143 KM
2.0 TDI 170 KM
2.7 TDI 190 KM
3.0 TDI 240 KM
1.8 TFSI 120 KM
1.8 TFSI 160 KM
2.0 TFSI 180 KM
2.0 TFSI 211 KM
3.2 FSI 265 KM
Kot vidiš je na voljo vse skupaj 10 različnih motorjev, od tega je 5 dizlov in 5 bencinarjev. Vseh 5 dizlov ima turbino, štirje bencinci imajo turbino... Za mene je to 100% pri dizlih, 80% bencinarjev in pa 90% motorjev skupno od Audija...
Je pa Verado druga zgodba, saj nima turbine ampak kompresor. Razlika je v tem, da turbino gonijo "odpadni" izpušni plini, ki jo spotoma vrtijo in na kompresorskem delu ustvarjajo nadtlak in tako prisilno polnjenje. Za to se ne porabi popolnoma nič enrgije, saj bi v nasprotnem odšla v izpuh... Pri izvedbi kompresor, ki jo ima Mercedes in Verado, pa kompresorski del ne goni turbina, temveč jermen, ki mu moč zagotavlja motor. To sicer pobere nekaj moči motorju, vendr je to zanemarljivo v primerjavi s plusi, ki jih dobimo. Kaj je boljše? Verjetno turbina, saj se ta uporablja v 99.9% avtomobilskih in navtičnih motorjih... Verado pa je na kompresorju, ker je bila taka izvedba verjetno precej bolj enostavna, kot pa izpušne pline napeljevati še enkrat pod pokrov motorja...
LP
Nisem hotel biti preveč pameten, ker vem da si doma na tem področju. Zadnje čase ne spremljam več tolk novitet na avtomobilskem trgu, tako da se mi tudi ni sanjalo da je razvoj turbobencinarjev šel toliko naprej. Sem ubistvu napisu kar nas je naučil prof. Trenc na Strojnem faksu, ki pa očitno tudi ne sledi več razvoju.
Je pa res da sem pisal precej na pamet, ne da bi malo preveril današnjo ponudbo. Ampak par let nazaj pa bi verjetno džalo to kar sem napisal
Kakor koli, hvala za učno uro iz motoroznanstva, da ne bom več pisal neumnosti
Je pa res da sem pisal precej na pamet, ne da bi malo preveril današnjo ponudbo. Ampak par let nazaj pa bi verjetno džalo to kar sem napisal
Kakor koli, hvala za učno uro iz motoroznanstva, da ne bom več pisal neumnosti
LP Blaž
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta