Hyundai Seasall
Moderatorji: moderator2, moderator
Saj so res, v PD. Preberem v oglasih Nanni, Lombardini...
Mogoče imam zgoj vtis, ker je precej plovil v oglasih ameriških, tam pa dizel že sicer ni prav priljubljen. Vseeno me čudi prevlada "starih Oplov", kot pravi Admin
Ob vseh modernih motorjih o katerih preberem tudi tukaj na forumu.
Pajer, za izvenkrmne motorje pa ni panike. Teh je na morju in v oglasih precej različnih. Verado so očitno sodobni, jih povsod hvalijo, nisem pa vedel, da imajo tudi turbine. Mi je všeč zvok in poskočnost moje dobre stare Škode z VW 1,8T motorjem, bi mel kaj takega na čolnu
Vseeno sem pred tremi leti kupil "naveden" Tohatsu, ki ima moderno samo elektroniko. Sem že takrat slišal za Verado, je bil pa precej dražji. In zato pravzaprav gre. Ob večji konkurenci, bi pričakoval nižje cene tudi za navtične motorje. Verado bi me stal toliko, kot cel nov avto s podobno sodobnim motorjem.
Zato KIA, Hyundai.. v napad
Mogoče imam zgoj vtis, ker je precej plovil v oglasih ameriških, tam pa dizel že sicer ni prav priljubljen. Vseeno me čudi prevlada "starih Oplov", kot pravi Admin
Pajer, za izvenkrmne motorje pa ni panike. Teh je na morju in v oglasih precej različnih. Verado so očitno sodobni, jih povsod hvalijo, nisem pa vedel, da imajo tudi turbine. Mi je všeč zvok in poskočnost moje dobre stare Škode z VW 1,8T motorjem, bi mel kaj takega na čolnu
Vseeno sem pred tremi leti kupil "naveden" Tohatsu, ki ima moderno samo elektroniko. Sem že takrat slišal za Verado, je bil pa precej dražji. In zato pravzaprav gre. Ob večji konkurenci, bi pričakoval nižje cene tudi za navtične motorje. Verado bi me stal toliko, kot cel nov avto s podobno sodobnim motorjem.
Zato KIA, Hyundai.. v napad
V ameriških jih res večinoma ni saj, bi bila cena x2.
Drugače pa imaš kar pestro ponudbo:
Nanni diesel, Yanmar, Sole diesel, Perkins Sabre, Lombardini, VM, Fiat aifo, Volvo penta, Scam diesel, MTU, Vetus, Beta Marine, Bukh, ...., ti se večinoma prodajajo na našem področju.
Pa še razne kopije in poceni varijante:
DMB, Perkovič, Torpedo, Lomatec, ....
Drugače pa imaš kar pestro ponudbo:
Nanni diesel, Yanmar, Sole diesel, Perkins Sabre, Lombardini, VM, Fiat aifo, Volvo penta, Scam diesel, MTU, Vetus, Beta Marine, Bukh, ...., ti se večinoma prodajajo na našem področju.
Pa še razne kopije in poceni varijante:
DMB, Perkovič, Torpedo, Lomatec, ....
Fora, da se ne delajo sodobni bencinci je samo v tem, da bi bili bolj požrešni od starega Opla (GM blok)... Fantje, barka ni avto, obremenitev motorja je povsem nekaj drugega. Tudi ni pospeševanja, ni zaviranja, ni vožnje v klanec in ni vožnje navzdol... Je eno samo matranje motorja ves čas. Nekdo je nekje tukaj zapisal, da je obremenitev eneakega motorja v barki dvojna glede na avto. To je hudimano res! Sicer zato motor ne trpi ampak pač malo bolj vleče!!! Sama vzdržljivost pa je v barki boljša in je možno bolj naviti motor. Poglejte samo dizle, ki so na cesti in potem tudi v navtiki... 500 KM motor iz kamiona ima v navtiki kar naenkrat 800 KM in to pri istih 2100 vrt/min. To si pač lahko privoščijo, ker je obremenitev konstantna in se točno ve kako obremenjen bo motor!
Lep primer, da je sodoben motor slabši od stare GM kante z dvojno prostornino pa so veliki izvenkrmniki... Poglejte njihovo porabo! Vsak zastareli Mercruiser z vplinjačem je bolj ekonomičen od najsodobnejše Yamahe ali Honde s 4 ventili na valj, multipointom in ne vem še čim...
Je pa na mestu vprašanje, zakaj ni več turbo motorjev. Vemo, da so praktično vsi dizli (razen najmanjših do nekje 40 KM) turbo, ker drugače pač ne gre. Bencinci pa so raje atmosferski, saj s turbino ne pridobiš veliko na izkoristku, se pa zasnova motorja in njegovo hlajenje precej zakomplicira....
Verado ni turbo, je pa kompresor. Taka zasnova je malce manj zahtevna, saj gredo izpušni plini direktno v vodo in ne čez turbino, je pa res, da je treba kompresor gnati, kar kot prvo jemlje energijo, kot drugo pa dodatno zakomplicira motor z dodatnimi jermeni ali zobniki...
LP
Lep primer, da je sodoben motor slabši od stare GM kante z dvojno prostornino pa so veliki izvenkrmniki... Poglejte njihovo porabo! Vsak zastareli Mercruiser z vplinjačem je bolj ekonomičen od najsodobnejše Yamahe ali Honde s 4 ventili na valj, multipointom in ne vem še čim...
Je pa na mestu vprašanje, zakaj ni več turbo motorjev. Vemo, da so praktično vsi dizli (razen najmanjših do nekje 40 KM) turbo, ker drugače pač ne gre. Bencinci pa so raje atmosferski, saj s turbino ne pridobiš veliko na izkoristku, se pa zasnova motorja in njegovo hlajenje precej zakomplicira....
Verado ni turbo, je pa kompresor. Taka zasnova je malce manj zahtevna, saj gredo izpušni plini direktno v vodo in ne čez turbino, je pa res, da je treba kompresor gnati, kar kot prvo jemlje energijo, kot drugo pa dodatno zakomplicira motor z dodatnimi jermeni ali zobniki...
LP
V bistvu je marinizacija draga reč in deli zanjo, sam motor še ni tak strošek. Drug problem pa je sigurnost na morju novejših motorjev, saj če na kopnem niso najbolj stestirani, zato je v navtiki nekako razvoj 10 let zadaj, kar se motorjev tiče, šele ko se v avtomobilski industriji dobro uveljavi neka tehnologija, šele nato je to pametno testirati v morskem okolju in koroziji. Recimo, mojemu bratu je zaribal motor Mazada 6 136HP common-rail, na 220.000, pred tem pa še turbina, jaz takšnega motorja nikoli ne bi želel imeti v barki, če že v avtu odpove, pa takšnih odpovedi poznam kar nekaj, ravno za ta motor. Raje kakšen starejši TDI, ki se je pokazal odličen v preteklosti in ni imel težav v avtu, ali v kakšnem delovnem stroju.
Je pa res da so turbo motorji prišli iz navtike v avtomobilizem, kar malo ljudi ve, prve implementacije s turbino so bili ladijski motorji, dvotaktni diesel motorji, že pred 2. svet vojno in pokazali so se zelo sigurni, tudi turbina.
Je pa res da so turbo motorji prišli iz navtike v avtomobilizem, kar malo ljudi ve, prve implementacije s turbino so bili ladijski motorji, dvotaktni diesel motorji, že pred 2. svet vojno in pokazali so se zelo sigurni, tudi turbina.
Gaso napisal/-a:Je pa res da so turbo motorji prišli iz navtike v avtomobilizem, kar malo ljudi ve, prve implementacije s turbino so bili ladijski motorji, dvotaktni diesel motorji, že pred 2. svet vojno in pokazali so se zelo sigurni, tudi turbina.
To je res in vse o tem si lahko preberete in ogledate v MAN muzeju v Augsburgu pri Minhnu. Bil sem tam cel dan, celo malco sem si sabo prinesel in jedel med stroji.
Turbine so začel delat Nemci za svoje ladje in podmornice, ker se je s tem moč podvojila glede na maso motorja.
Izpit za čoln sedaj imam, kaj pa zdaj... na morje seveda.
- Marjan Tomki
- Admiral
- Kraj: Ljubljana
Hrvatska čigra z dvotaktnim dieslom
Ko sem 'nakladal' na o sanjskih antifouling rešitvah, sem na Prodaje se Hrvatska čigra naletel na to, da je njen motor 2-taktni diesel; o takih na barkah še nisem slišal - in si ne predstavljam čisto, kako to gre.
Sliši se zanimivo, in če so to s to barko gnali nekajkrat okoli sveta, mora biti tudi zanesljivo, verjetno jim je bila bistvena tudi poraba - predvsem najbrž zaradi avtonomije.
Ima kdo kaj naštudirano, kako dela dvotakntni diesel itn.?
Motor:
Detroit Diesel, 6 cilindara, dvotaktni
Hidraulička transmisija, 171 kW (230 HP)
Sliši se zanimivo, in če so to s to barko gnali nekajkrat okoli sveta, mora biti tudi zanesljivo, verjetno jim je bila bistvena tudi poraba - predvsem najbrž zaradi avtonomije.
Ima kdo kaj naštudirano, kako dela dvotakntni diesel itn.?
Correct me if I am wrong, please.
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost