350 ima tudi Mercury
Moderatorji: moderator2, moderator
350 ima tudi Mercury
Kot je bilo za pričakovati in sem napovedal že tudi sam na tem forumu, so Yamahi začeli slediti še ostali... Mercury je to naredil s privijanjem svojega obstoječega stroja Verado s 300 konjskimi močmi iz česar je nastal Verado 350. Motor je 6 valjni vrstni, s kompresorskim polnjenjem zraka, kar ga dela edinstvenega. Njegova prostornina motorja je samo 2.600 ccm, kar je v tem močnostnem razredu izjemno malo, moč in navor, pa mu zagotavlja kompresor. Spremembe iz obstoječega motorja s 300 konji so kar občutne, nov je kompresorski del, nova je tudi glava motorja. Nov pa je tudi menjalnik, saj stari verjetno ni bil sposoben vrtilnega momenta, ki ga daje 350-ka. Menjalnik so razvili pri sestrski firmi Mercury Racing in po slikah močno spominja na dirkalne noge Mercury Racing... No celoten motor naj bi bil njihovo delo, vendar je kljub vsemu to le predelava obstoječega modela. Da je bil zraven poseben oddelek izdaja tudi oznaka SCi, ki je rezervirana za posebne motorje...
Kam naprej? Mislim, da je tukaj Mercury v slepi veji. Verjetno bodo iz 2.600 ccm težko iztisnili 400 in 450 konjev, pri tem pa obdržali tudi vzdržljivost... Zakaj govorim o taki moči? Sem prepričan, da bomo naslednje leto videli Yamaho 400... Pri njih je namreč rezerve še veliko, motor je V8, ima 5.330 ccm prostornine, tako da bo 400 konjev zanj mala malica...
Kaj pa ostali proizvajalci? Mislim, da bodo tukaj odnehali... Pomoje bodo tukaj vsi morali razviti popolnoma nov motor, podobno kot je to naredila Yamaha. To pa je vprašanje, če se izplača, saj bodo na trgu prepozno... Mogoče naredi Evinrude tako zverino, vendar bo tudi pri njih potreben povsem nov motor, saj je že 300-ka nabrita do konca...
LP
Kam naprej? Mislim, da je tukaj Mercury v slepi veji. Verjetno bodo iz 2.600 ccm težko iztisnili 400 in 450 konjev, pri tem pa obdržali tudi vzdržljivost... Zakaj govorim o taki moči? Sem prepričan, da bomo naslednje leto videli Yamaho 400... Pri njih je namreč rezerve še veliko, motor je V8, ima 5.330 ccm prostornine, tako da bo 400 konjev zanj mala malica...
Kaj pa ostali proizvajalci? Mislim, da bodo tukaj odnehali... Pomoje bodo tukaj vsi morali razviti popolnoma nov motor, podobno kot je to naredila Yamaha. To pa je vprašanje, če se izplača, saj bodo na trgu prepozno... Mogoče naredi Evinrude tako zverino, vendar bo tudi pri njih potreben povsem nov motor, saj je že 300-ka nabrita do konca...
LP
Nazadnje spremenil admin, dne Sr Jun 18, 2008 17:34, skupaj popravljeno 1 krat.
Seveda je mogoče, vse je mogoče, vprašanje je le denarja, volje in pa seveda naftnih lobijev. Za sedaj so premočni in nekaj časa po moje še ne bo nič.
Glede diesel motorjev pa sem že pisal. Kako da se Nemci ne spravijo k delu? Je v navtiki res tako malo denarja? Volvo Penta s svojimi diesel motorji lepo živi... Če so v "fuzbalu" od Nemcev boljši Hrvati, sem prepričan, da bi v marine tehniki naredili "dar-mar" tako kot v cestni in težko bi bil kdo boljši...
LP
Glede diesel motorjev pa sem že pisal. Kako da se Nemci ne spravijo k delu? Je v navtiki res tako malo denarja? Volvo Penta s svojimi diesel motorji lepo živi... Če so v "fuzbalu" od Nemcev boljši Hrvati, sem prepričan, da bi v marine tehniki naredili "dar-mar" tako kot v cestni in težko bi bil kdo boljši...
LP
Te slike sem naredil na zadnjem sejmu v Genovi.Admin si mislil na to Yamaho? Je v albumu Genova 2008.
Slik ne dajem na forum, da ga ne obremenujem.
http://cid-1bad924391ba0c79.spaces.live ... A0C79!182/
Slik ne dajem na forum, da ga ne obremenujem.
http://cid-1bad924391ba0c79.spaces.live ... A0C79!182/
EDINI DOBER DAN JE DAN NA MORJU!
Ja to je ta Yamaha, ki je že lep čas v prodaji, videlo se jo je lahko na vseh sejmih, tudi na Hrvaškem in pri nas... O njej smo govorili pred več kot enim letom tukaj:
http://www.morjeplovec.net/viewtopic.php?t=30
Nemo, v Genovi pa si lahko videl zverino na razstavnem prostoru od Sesse... Montirana na Key Largo 26 in ne ena, temveč 3 take Yamahe skupaj...
1050 jebenih konjev na krmi....
In še enaka zverina iz Düsseldorfa, vendar tokrat v Yamahinih barvah:

http://www.morjeplovec.net/viewtopic.php?t=30
Nemo, v Genovi pa si lahko videl zverino na razstavnem prostoru od Sesse... Montirana na Key Largo 26 in ne ena, temveč 3 take Yamahe skupaj...
1050 jebenih konjev na krmi....
In še enaka zverina iz Düsseldorfa, vendar tokrat v Yamahinih barvah:

Verjetno leti ko sneta sekira, pa se zelo pazljiv moras bit, ker pri visokih hitrostih se lahko marsikaj zgodi. Pred par leti je moj kolega skipper odplul iz Port Cogolin zraven St. Tropeza z 20 vozli in je naletel na nek cuden val priblizno 2,5m visok, tako da je Pershinh 76 "Calista z 3-mi clani posadke vrglo iz vode, obrnilo na bok in zarilo v morje. Rezultat: vse sipe v zgornjem salonu je razbilo, skipper je imel polomljena 4 rebra in 2 vratni vretenci, mornar je odletel v spodnji hodnik in se z ramo nasadil na kljuko, stewardesa pa si je ob pristanku potrgala na obeh kolenih krizne vezi. Barka je tezka 63 ton. Kaj se lahko zgodi z tako majhno barko ce naletis na hlod v vodi ali pripeljes okoli rta na val od burje si raje ne bi zelel predstavljati. Ce 26 feetov dvigne iz vode z takimi motorji, je skoraj gotovo, da bo teza potegnila coln s krmo navzdol oz. bo barka zelo nerodno pristala. Na to te nihce ne opozori.
http://www.elmarine.com/pershing-76-yacht-charter.html
P.S. Ta bivsa stewardesa sedaj po vec letih fizioterapije dela v Marina Genova Aeroporto in mi je opisala nesreco do potankosti. Ce je zanimanje, jo lahko prosim za intervju pa ga objavim pod "Varnost na morju"
http://www.elmarine.com/pershing-76-yacht-charter.html
P.S. Ta bivsa stewardesa sedaj po vec letih fizioterapije dela v Marina Genova Aeroporto in mi je opisala nesreco do potankosti. Ce je zanimanje, jo lahko prosim za intervju pa ga objavim pod "Varnost na morju"
EDINI DOBER DAN JE DAN NA MORJU!
- Novinec
- Admiral
- Kraj: Sailing on the world
- Kontakt:
In kot Nemo pravi : leti kot sneta sekira,.... tako tudi sam mislim, da je res. Včasih smo rekli avtomobilu Prinz, da je truga na kolesih, za ta čolniček pa mislim, da je truga na valovih. Kar je preveč je preveč.
Prilagam povezavo na melodijo treh "kričačev" 3x 350 V8
Link
Prilagam povezavo na melodijo treh "kričačev" 3x 350 V8
Link
"Morje je med vsemi opojnostmi najbolj opojno!"
...........................................................(J.H.)
...........................................................(J.H.)
Na Brionima, kdaj je bil Tudman tam, je garda imela za obrambo, ujet svercerski gliser iz Dubrovnika (sverc cigaret iz IT v CG). 13 metrov plastike, eden rezervoar, komande in stiri motora Magnum Mercruiser 350 KM z Bravo petami in velika jama za tovor.
To je bila simfonija ko so uzgali vse motore, uradno so pelali kar na dva.
To je bila simfonija ko so uzgali vse motore, uradno so pelali kar na dva.
Ja noro! No glede porabe... Sessa ima vgrajen tudi merilec trenutne porabe goriva. In ta je mehanski in ne digitalen... Poraba na polnem plinu menda doseže 345 l/h za vse 3 motorje... Si predstavljate, kakšen nasmešek imaš, ko ga tiščiš do konca? Pri meni bi bil kar kisel...
No mogoče malo nevmesno, če to podelimo na 3, potem vidimo da en motor pogolta 115 l/h. Ker je že "opus" omenil Merc 350 MAG, naj povem, da 350 niso konji ampak prostornina motorja v kubičnih colah (cu.in.), ima pa ta motor okroglih 300 konjev na propelerju... Torej podobna moč, kot omenjena Yamaha, poraba pa je na polnem plinu 89 l/h. Sedaj pa primerjava... Najsodobnejša tehnologija v Yamahi ni pri porabi nič kaj posebej skromna... Star Chevrolet-ov motor iz 70-ih let, z dvema ventiloma na valj, je celo boljši...
Toliko za tiste, ki še vedno mislijo, kako je izvenkrmni motor skromen pri porabi, notranji motorji pa so požeruhi... Sploh ni res, kar lepo kaže praksa!
LP
No mogoče malo nevmesno, če to podelimo na 3, potem vidimo da en motor pogolta 115 l/h. Ker je že "opus" omenil Merc 350 MAG, naj povem, da 350 niso konji ampak prostornina motorja v kubičnih colah (cu.in.), ima pa ta motor okroglih 300 konjev na propelerju... Torej podobna moč, kot omenjena Yamaha, poraba pa je na polnem plinu 89 l/h. Sedaj pa primerjava... Najsodobnejša tehnologija v Yamahi ni pri porabi nič kaj posebej skromna... Star Chevrolet-ov motor iz 70-ih let, z dvema ventiloma na valj, je celo boljši...
Toliko za tiste, ki še vedno mislijo, kako je izvenkrmni motor skromen pri porabi, notranji motorji pa so požeruhi... Sploh ni res, kar lepo kaže praksa!
LP
No replacement for displacement! No, razen mogoče kompresor v Mercury Verado... Pa tudi ta ni nič bolj varčen; na Mercuryjevi strani imajo teste večine svojih motorjev in Verado 300 porabi pri polnem plinu ponavadi okrog 30 galon/h, to je 114 l/h.
Ali ne velja na splošno sicer, da so zunajkrmni motorji bolj požrešni, od nekdaj imam to v spominu?
Ali ne velja na splošno sicer, da so zunajkrmni motorji bolj požrešni, od nekdaj imam to v spominu?
Ja Hamster, tale tvoj slogan je odličen in resničen! Včasih je veljalo, da so zunajkrmniki požrešni, saj so bil vsi 2T, sedaj pa imajo ljudje splošno prepričanje, da je zunajkrmni motor najsodobnejše čudo in da kuri pol manj od starih Mercov in Volvov... Ampak, kot vidimo, je to zelo zelo daleč od resnice! Mi je pa všeč Yamaha, ki ima kar pošteno prostornino motorja, 5.330 ccm za 350 KM je odlično... No Verado pa mi je tudi zelo všeč, kompresor je prava stvar. Če ne bi bil, potem se za prisilno polnjenje ne bi odločali v avtomobilski industriji. Če pogledate nove Audije, sploh ni več atmosferskih motorjev! Dizli so turbine dobili že pred davnimi leti, bencinarji jih dobivajo sedaj. Pa ne z namenom enormnega povečevanja moči, kot včasih, ampak z namenom strmega porasta krivulje navora že pri nizkih vrtljajih. Poskusite se peljat z 2.0 TFSI motorjem iz VW grupe... Poezija! Pri 2000 vrt/min vleče skoraj kot diesel motor, z lahkoto pa gre tudi preko 6.000 vrt/min.
LP
LP
Nazadnje spremenil admin, dne Ne Jun 22, 2008 12:39, skupaj popravljeno 1 krat.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost