Letos smo si privoščili malo daljši dopust (2 meseca) -zaradi malih otrok je to seda možno in moram priznati, da sem kar precej razočaran nad sosedi. Imeli smo nekaj negativnih iskušenj, če omenim le dve, prvo na Premudi, kjer smo zasidrali barko nekje 200m za zadnjo bojo, nakar pridrvi takozvani koncesionar in zahteva plačilo. Obnašal se je zelo arogantno, čeprav sem bil na začetku pripravljen diskutirati o primernosti kasiranja zasidranega plovila, sem mu potem samo odvrnil, da niti pod razno ne mislim plačati sidra. Možakar (okrog 150 kg) se je zelo razhudil in pričel vulgarno pljuvati po vseh Slovencih, da smo Slovenci "govno"in da samo "seremo" po Jadranu, itd. Nisem mogel verjeti lastnim ušesom, kar sem slišal in videl. Žena, ki je držala 9 mesečno in 2 letno hčerko v naročju v gumenjaku (vračali smo se iz vasi na barko, ko nas je prestregel z gliserjem) mu je zabrusila nazaj, da za njega velja enako, pa je tip postal že kar malo agresiven in verjetno se morava zahvaliti otrokoma, da se ni kako drugače končalo. Jasno, da sem imel nemirno noč, čoln sem dvignil, shranil motor na varno, saj sem se bal, da bi ostali ponoči brez...
Drugi primer: Imeli smo okvaro motorja med Ilovikom in Suskom (tesnilo na glavi motorja) nakar smo z jadri uspeli zasilno pristati v Čikatu, čeprav vem, da je v tem času sidranje tam prepovedano. Pa vendar, če si brez motorja z veliko barko pomisliš najprej na varnost. Z kolegom, ki je mehanik in se nam je z familijo pridružil za par dni, podreva cilinder in poskušava zadevo popraviti. A ni vrag, iz marine so takoj obvestili policijo, ti pridejo z kapitanijo, opravijo korektno z vsemi dokumenti in me kot paglavca naderejo, češ kaj ne veste, da se tukaj ne sme sidrati (sidrali smo v desnem kraku zaliva, kjer so tudi barke domačinov in ni nobenih kopalcev). Ni pomagalo nobeno opravičilo in pojasnilo, da smo pač v sili tukaj pristali in da takoj, ko motor spet vžge gremo ven...Hoteli so, da naj pokličem vlečno službo, da me šlepa do marine, kjer imajo servis...(in bil ob nekaj tisoč evrov...), nakar mi napišejo plačilni nalog za nepravilno parkiranje 500 kun. Plačal sem in se jim lepo zahvalil, da so mi dali najnižjo možno kazen, kaj sem pa hotel... Ne morem se znebiti očutka, da samo čakajo, kako bi te obrali in ti dali še občutek, kako moraš biti zadovoljen, da so ti šli na roko, tukaj mislim predvsem na servis Volvo na Malem Lošinju.
Motor je potem vžgal, vendar je v generalnem bil v dokaj slabem stanju, tako, da smo izpluli brez njega do zaliva Artatori, kjer smo prevedrili tisto znamenito tramontano 8. avgusta, nakar smo z jadri izpluli proti Puli, kjer je barka še danes in čaka kako bomo z motorjem. Iščem eno 10 ali 18 KM tomos, da ga dam na krmo in gremo nazaj do Monfalcona, kjer bi lahko v miru menjali motor... Pozdrav vsem morjeplovcem
PS, ali mi lahko kdo prosim razloži kako prilepim sliko iz mojega računalnika sem gor?