G R Č I J A III 2009

Dodajte kraje in zanimivosti, ki jih je vredno obiskati. Opišite vaše "rute", sidrišča in restavracije...

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator, kr en

Uporabniški avatar
Joško
Admiral
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a Joško » Sr Dec 22, 2010 15:18

Najbrž bo že držalo, saj kakšnega drugega pomena res ne vidim. In tudi glede na to, kakšen je razpored.
Sem pa našel eno fotko s totim "osjim gnezdom"

Slika

Luftar, mene zanima ali imaš urejen sistem za spuščanje sidra s krme? Te dni se ukvarjam s to zadevo in iščem najboljšo rešitev. Nekaj idej sicer že imam.
Ravno tako pa moram pogruntat, kako bom rešil vpetje za sidrno jadro.

LP :D
:)"Dobrega štromarja zruka samo slab šnops":)
Uporabniški avatar
luftar
Admiral
Kraj: Ljubljana, Pula - Bunarina

OdgovorNapisal/-a luftar » Če Dec 23, 2010 01:24

V principu sidram vedno s premca. Zadnje sidro pa mečem samo kadar sem v kakšnem odprtem zalivu in mi valovi bočno prihajajo na barko. V tem slučaju popustim malo več verige, obrnem barko s premcem proti valovom in zadaj vržem 10 kg admiralsko sidro. Spustim ga kakih 15 m daleč in to je dovolj, da mi barko drži v smeri proti valovom. Nimam pa nobenega posebnega sistema, enostavno vežem sidro z vrvjo, nato pa se malo potegnem naprej.
MicTic
Viceadmiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a MicTic » Po Jan 24, 2011 11:57

Tisto z dvema sidroma spredaj in zadaj je dobro, sploh, ko imaš v kakem zalivu mrtvo morje in veter piha pravojotno na valove. Pol imaš celo noč guncanje. Zoprno je le takrat, ko imaš poleg še kake barke, ki jih tvoj način popolnoma nič ne briga in se vrtijo na sidru.
.....
Jaz osebno zelo težko pustim barko v vetru in valovih samo na enem sidru. Sem prevečkrat žr reševal predvsem hlaponarje....Ziher je ziher je rekla...saj vemo gdo in vržem še pomožno sidro cca 15 kg. Malo z barko naprej in desno in ga fliknem not. Sicer potem žena goflja da sem se vkopal, toda pir pa mirno pijem tudi za vogalom. HI :D
kok-pit?
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a kok-pit? » Pe Avg 02, 2013 17:47

Bi imel eno vprašanje za @Luftarja, in vse ostale, kateri se poslužujete dodatne uteži pri sidranju. Nekje sem prebral, da naj bi ta utež bila težka nekako 1-2 kg po dolžinskem metru plovila. Vendar pa nad 10 kg teže ni več enostavno operirati z tako rečjo. Zato sprašujem; kaj pa, če bi imel namesto uteži, primerno veliko sidro maček, katerega bi poprej oblekel v debelo ponjavo – cerado, podobno kot dežnik, s tem, da bi moral obleči še krake. Mogoče dve ceradi, pa sešiti vmes, bi bilo verjetno boljše. Rinko, s katero fiksiraš krake, pa uporabil v povezavi z klemo tako, da se ti maček pri potopu nebi zaprl več kot za 45 stopinj. Pri valu - dvigu verige, če ne že prej, bi se maček enostavno odprl do konca, in z uporom cerade (dežnik), in lastne teže, še bolj dušil nihanja kot utež, za navzdol pa zopet napol zaprl(do rinke), da bi šel čim prej dol. Ker ima na glavi tudi luknjo, bi lahko tja dodatno (po potrebi) pripel tudi utež. Če bi rinko lahko na nek način fiksiral na določeni višini stebla sidra po želji, tudi shranjevanje nebi smelo biti problem. S tem bi ob manjši teži ¨uteži¨ dosegel enak, če ne celo boljši učinek. Kaj meniš(te)?
Uporabniški avatar
luftar
Admiral
Kraj: Ljubljana, Pula - Bunarina

OdgovorNapisal/-a luftar » Po Avg 05, 2013 10:41

Zakaj pa ne, naredi in javi rezultate. Vsekakor pa priporočam, da napelješ vrv tudi na konec sidra. Ko ga boš dvigal se bo sidro zaprlo in ne boš imel velikega upora.
Lp Luftar
NAVIDEZNI SVOBODI NAVKLJUB
TE BARKA NAREDI SUŽNJA
MicTic
Viceadmiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a MicTic » Po Avg 05, 2013 18:51

@Joško
Videl na barkah, da imajo zadaj pritrjeno na posebni konzoli.
Potem to konzolo spusti v vodoravni položaj in čof v vodo. Mislim, da je bila slikica tud objavljena nekje na forumu, ko smo ze govorili enkrat o sidranju.
Z sidrnim jadrom imam enake tezave.
Lpz iz Ista
Flying is beautiful.
Sailling is better!

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 10 gostov