Grčija 2020

Dodajte kraje in zanimivosti, ki jih je vredno obiskati. Opišite vaše "rute", sidrišča in restavracije...

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator, kr en

ALcot
Višji štabni vodnik
Kraj: Marin Izola

Re: Grčija 2020

OdgovorNapisal/-a ALcot » Pe Nov 20, 2020 11:49

al napisal/-a:
ALcot napisal/-a:Pozdravljeni Morjeplovci Grških otokov,

Skoraj ste me že navdušili nad Grčijo, sam se sicer že od leta 2004 potepam po Dalmaciji vendar ne z jadrnico temveč z motornim čolnom,

Zanima me če je kdo od vas obiskal Grčijo tudi z motornim čolnom?

In ali je tudi z motornim čolnom lahko potepanje po Grčiji zanimivo in udobno glede na to, da so razdalje večje kot na Jadranu in predvsem je več vetra in posledično višji valovi, ki jih motorni čolni preveč ne marajo.

Obisk Grčije seveda mislim iz jadranskega morja.

LP,
ALjoša

V Grčijo je seveda možno takorekoč z vsakim plovilom.
Pač prilagodi etape glede na zalogo goriva in vse ostale faktorje...
Lahko greš do Črne gore, pa potem Albanije in si dol ali pa Vis-Vieste (IT) in potem dnevne plovbe, ter skok Otranto- Othoni (cca 50Nm).
Pač vreme itd..

Pa še nekaj: razdalje NISO večje, kot na Jadranu. To sem že večkrat slišal ampak od kje to? Najbrž govorimo o tem, kako blizu so si pristani? Torej vsaj kar se tiče Jonskega morja, imaš vse na dohvatu ruke. Pa še vreme je bolj stabilno.

Sam se odloči. Vprašanje kako so udobne plovbe z nekim manjšim motornim plovilom na teh, daljših razdaljah?
Jaz bi ti predlagal, da greš dol in potem pustiš barko dol vsaj dve, tri leta.

Marsikomu se ne da niti z jadrnico vsako leto gor/dol ob tem, da je vračanje vedno bolj zajebano, ker imaš poleti NW (torej u faco).

Verjetno motorni čoln manjši od 10-ih metrov ni primeren.... pa domet mora bit vsaj 300 NM,
kaj pa Albanija se da kje ustavit tankat gorivo?
zaenkrat bom še prebiral vaše objave in poste.... morda pa le nekoč...
al

OdgovorNapisal/-a al » Pe Nov 20, 2020 12:08

Kaj je primerno, se sam odloči.
Jaz sem šel v 90ih z Vespo v Grčijo. A je to primerno al ne... ne vem.

Albanija je v razcvetu in ni nič od tisega, kar je bilo v času bunkerjev. Vse se dobi.

Vprašanje je, kaj bi pridobil s tem, da greš v Grčijo?
Pot dol bi bila avantura. To sigurno.
Probaj... zakaj pa ne
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Pe Nov 20, 2020 12:56

ALcot napisal/-a:kaj pa Albanija se da kje ustavit tankat gorivo?

Gorivo natoči taxfree v Črni Gori (približno pol €/liter dizla). V Albaniji je gorivo dražje, kot v Grčiji.
Uporabniški avatar
EDO
Admiral
Kraj: Ljubljana - Lovran - Umag

OdgovorNapisal/-a EDO » Pe Nov 20, 2020 13:03

H2O napisal/-a:
ALcot napisal/-a:kaj pa Albanija se da kje ustavit tankat gorivo?

Gorivo natoči taxfree v Črni Gori (približno pol €/liter dizla). V Albaniji je gorivo dražje, kot v Grčiji.

Obisk Albanije malo zakomplicira prehod meje pri vstopu v Grčijo, Italijo in Hrvaško. Mislim pa da je treba najeti tudi agenta za urejanje formalnosti. Vsaj bilo je tako, da pred nekaj leti. Bi bilo za preveriti.
Living well is the best revenge
https://www.facebook.com/NotaBeneSailing/
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Pe Nov 20, 2020 13:06

Jaz sem se ustavil v Albaniji in ne vidim nobenega razloga, da bi se še kdaj. Albanija je navtično povsem nezanimiva. Vsaj meni.

Btw, agenta sem moral najeti. In ni bil poceni. Mislim, da 100€.
al

OdgovorNapisal/-a al » Pe Nov 20, 2020 13:13

on ma Damorja 800... če se ne motim

Če prideš iz Albanije ali Hrvaške rečeš, da si prišel iz Italije...
In si na varni strani postopkov.
ALcot
Višji štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a ALcot » Pe Nov 20, 2020 16:16

al napisal/-a:on ma Damorja 800... če se ne motim

Ja res je imam DAMOR 800, letnik 2004, in sem prvi lastnik in od 2004 vsak leto v Dalmaciji, seveda pa nimam namena z DAMOR-jem do Grčije. Do Dubrovnika sem prišel dlje pa ne.
Plani so DAMOR-ja prodat in potem izbrat nekaj kar bi omogočilo daljše bivanje na plovilu recimo en mesec ali še več.
Na nek način tudi jadrnica ni povsem izključena, cenovno bi bilo sigurno ugodneje kot motorni čoln.
Dejstvo pa je, da nisem še nikoli jadral in si niti ne predstavljam kako to izgleda jadranje.
Vem samo, da ko sem stopil na jadrnico je bilo vse polno štrikov in raznih ovir tako, da premikanje po površini jadrnice ni niti malo podobno premikanju na motornem čolnu.
Kakor koli to spada že pod drugo temo.
lp,
ALcot
al

OdgovorNapisal/-a al » Pe Nov 20, 2020 22:15

ti sam gas...
samo enkrat se živi
Uporabniški avatar
EDO
Admiral

OdgovorNapisal/-a EDO » So Nov 21, 2020 09:52

al napisal/-a:on ma Damorja 800... če se ne motim

Tudi to je varianta, samo v tem primeru ne smeš pozabit izklopiti AIS, če ga seveda imaš 8)

ALcot
Višji štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a ALcot » So Nov 21, 2020 10:41

Ma kje je še AIS na mojem DAMOR-ju nimam še niti avtopilota....
Uporabniški avatar
EDO
Admiral

OdgovorNapisal/-a EDO » So Nov 21, 2020 10:48

Govorim na splošno, ne samo za tvoj primer. Eni so že plačali kazen, ko so prispeli iz ITA na HR in se niso takoj prijavili, ker so jih lepo spremljali. Poleg tega ti lahko sledijo tudi z radarjem tudi če se odločiš da greš z gumenjakom brez gat. Sploh sedaj, ko je pritisk migrantov tako velik. Samo opozarjam, ker časi so čudni.

al

OdgovorNapisal/-a al » So Nov 21, 2020 10:55

za prihod v Grčijo imaš lahko tudi AIS vklopljen vse od Lastova.
Nihče na portpolice ne preverja tega podatka.
Letos sem vse uredil na Erikusi pri študentki, ki je tam delala celo poletje. Mislim, da niti ne ve kaj je AIS.
Drugače pa sem formalnosti opravil večinoma v Prevezi, ko sem
bil že kak teden v Grčiji (in se vmes ustavil na Krfu, Paxiju...)

za prihod na Hrvaško je pa druga zgodba
Uporabniški avatar
heron
Viceadmiral
Kraj: Žabnica
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a heron » So Nov 21, 2020 14:25

Ko sem prvič prišel v Grčijo pred leti in sem se prijavljal me je vprašal od kod prihajam in sem povedal, da prihajam s Hrvaške. Pa je to 'preslišal' in rekel 'Verjetno prihajate iz Italije, a ne?'
Prav hotel je, da mu rečem, da sem prišel iz Italije, ker potem ne bi imel toliko dela z mano.
In to je bilo že skoraj cel teden plutja po Grčiji, ker me prve dni sploh niso hoteli clearati. Kao niso imeli obrazcev, ker jih Atene niso poslale. Nič hudega, so rekli, se boš že prijavil na naslednjem otoku. Raje imajo 'ilegalce' v državi, kot da bi 5 minut delali. Je pa res, da je bilo to pred Corono.
Hrvati so pa natančni - tam se jaz raje ne hecam. Gledajo AIS in radar.
Lep pozdrav, Tomaž.

Heron je nazaj z druge poti po svetu in že težko čakam na naslednji odhod.
Takrat se bo vrnil tudi dnevnik na: www.sailmala.com/heron
Ali občasno blog v Angleščini na: www.heronsailing.blogspot.com/
Uporabniški avatar
skiathos
Kapitan
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a skiathos » So Nov 21, 2020 21:16

heron napisal/-a:Ko sem prvič prišel v Grčijo pred leti in sem se prijavljal me je vprašal od kod prihajam in sem povedal, da prihajam s Hrvaške. Pa je to 'preslišal' in rekel 'Verjetno prihajate iz Italije, a ne?'
Prav hotel je, da mu rečem, da sem prišel iz Italije, ker potem ne bi imel toliko dela z mano.
In to je bilo že skoraj cel teden plutja po Grčiji, ker me prve dni sploh niso hoteli clearati. Kao niso imeli obrazcev, ker jih Atene niso poslale. Nič hudega, so rekli, se boš že prijavil na naslednjem otoku. Raje imajo 'ilegalce' v državi, kot da bi 5 minut delali. Je pa res, da je bilo to pred Corono.
Hrvati so pa natančni - tam se jaz raje ne hecam. Gledajo AIS in radar.

Nobene razlike ni ali prideš iz Italije ali Hrvaške. Ne razumem pa zakaj bi govoril drugače, predložim Crew listo, na kateri natančno piše kdo, kdaj in iz kje sem izplul, in ni nobenih težav. Ne vem zakaj je potrebno sploh debatirati o tem kaj je kdo vprašal in kaj je kdo rekel. Ve se točno postopek, kako poteka prehajanje mej, odjava potem prijava,.... Se pa strinjam, da znajo komplicirat organi ravno zaradi tega saj niso neumni, ker ljudje, bom lepše se izrazil, si izmišljujejo raznorazne stvari in si samo zakomplicirajo postopke s tem.
www.sailingtimy.com
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » So Nov 21, 2020 21:22

To je ko poroka...poročiš se, da lahko rešuješ težave,ki jih sploh nebi imel,če se nebi poročil..

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta