Prvo družinsko jadranje

Dodajte kraje in zanimivosti, ki jih je vredno obiskati. Opišite vaše "rute", sidrišča in restavracije...

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator, kr en

Uporabniški avatar
MarjanT
Admiral
Kraj: Sežana

Re: Prvo družinsko jadranje

OdgovorNapisal/-a MarjanT » So Avg 01, 2020 15:58

Lepo si to zapisal, še lepše pa doživel. Kar se tiče marin, izogibaj se jih, če res ni zunaj prehudo. Ob solidnem vremenu ni lepšega, kot mirna in tiha noč v zaščitenem zalivu. Predvsem je važno, da sproti vsak dan splaniraš ruto in predvidiš zaliv v katerem boš sidral, glede na trenutno vreme. Če so jadra stimana v nulo, ali malo slabše, se ne sekiraj preveč. To boš študiral, če boš šel na regato. Na dopustu se posvečaj drugim stvarem - družina, lepa narava, pa kakšno ribo poskušaj ulovit in zvečer v tistem lepem zalivu pripravi večerjo.
Jadranje je odklop
Uporabniški avatar
Bimmer
Viceadmiral
Kraj: Bled

OdgovorNapisal/-a Bimmer » To Avg 04, 2020 09:50

Hvala za lepe misli MarjanT. Točno to je pomebno! No, za ribe se pa sine navdušuje, ampak morava izpiliti tehniko. Je pa takšna večerja najboljša!!

Hvala!
Plovilo: ALA MOANA II
Roadracer
Kapitan
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Roadracer » To Jul 06, 2021 08:00

Da ne odpiram nove teme, bom napisal kar tukaj. Upam, da nihče nima proti.

Z družino se po nekaj letih premora (za otroke prvič) spet odpravljamo na jadrnico. Izhodišče bo marina Frapa v Rogoznici. Dobili smo Elan 340. Zanima me, če ima kdo nasvet, v katero smer se podati (razmišljam o jugu). Vem, da bomo verjetno več na sidru kot jadrali. Iščem varne in neobljudene lokacije, kjer bi bila recimo tudi bolj samotna plaža, da se tamali lahko igrajo.
Hvala za vse informacije.
Uporabniški avatar
modro morje
Viceadmiral
Kraj: Ljubljana - Krk

OdgovorNapisal/-a modro morje » To Jul 06, 2021 09:14

Ne vem, koliko NM nameravaš pluti na dan. Kar se lokacij tiče, je zame najbolj pomembno, da bo zaliv prenočevanja varen glede na vreme zvečer in ponoči in naslednji dan. Za kopanje pri lepem vremenu je pa vseeno, tam kjer zagledaš lepo plažo, ali pa če je že zadost vroče, ali pa čas za marendo, to pomeni pit-stop.
(Zastonj) prenočevanje proti jugu: Drvenik Veli - v luki; Vinišće; Krknjašem se izogni, ker je nepopisna gneča; Rogač; Nečujam; Gornja Krušica; Milna (ne v luki); itd. Če bi kazalo na burjo, potem pa zalivi na jugu Šolte in Brača. Če greš še naprej, meni osebno je bil Stari Grad na Hvaru zelo všeč, sidraš pred mestom levo. Na Paklinskih otokih vedno izberem uvalo Taršće, pol pa peš zvečer do Palmižane in kaktusov.
Dosegljiv je tudi Vis, glavni luki sta istoimenski Vis oziroma Kot (v obeh kasirajo boje) in Komiža (ravno tako kasirajo). Na Vis in nazaj je treba iti dopoldan zadosti zgodaj, ker se popoldne dvigne maestral, ki lahko doseže čez 20 vozlov, valovi pa 1-2m. Na južnem delu Visa je nekaj bolj slabo zavarovanih zastonj zalivov za lepo vreme (recimo Rukavac). Obvezen ogled Stinive. Opcijski ogled Modre špilje na Biševu (kasirajo).
Navigare vivere est.
Uporabniški avatar
Bimmer
Viceadmiral
Kraj: Bled

OdgovorNapisal/-a Bimmer » To Jul 06, 2021 10:52

Po moje boljša izbira odriniti na jug. Odvisno koliko si prpravljen jadrati in pluti. Mi smo imeli raje krajše premike. Če se boš odpravil na Paklene ali Vis bo sigurno top izkušnja, boš pa porabil kar nekaj ur... Odloči se sproti glede na vreme. Šolta, Brač in otoki v okolici ti ponujajo veliko. Šolta po zunanji strani ni kaj zanimiva. Imaš pa lep zaliv pri Nečujamu ali na SZ delu takoj za Maslinico (konoba Šešula). Krknjaš na Drveniku mi ni bil toliko oh in sploh, kot je bilo rečeno. Me pa vleče še Trogirski del, ki ga nisem raziskal. Tam imaš podvodni muzej... Na Braču imaš uvalo Stipanska in pa meni najljubša Lučice (tu so lani redno sidrali tudi z jadrnico PARSIFAL III, kjer so snemali reality show Below Deck Sailing Yacht)...
Plovilo: ALA MOANA II
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » To Jul 06, 2021 10:57

Ce je druzinsko je pametno bolj ali manj upostevat ostale clane. Sicer zna bit zadnje. Vzames enega oversized kruzerja, vecino motoriras, pokuri izjemno malo, pa malo na veter ce ga mas v bok. Lepi zalivcki, zasciteni, vecerjica v kaki konobi,ce je slabo vreme ali veliko vetra ostanes privezan.

To sem jaz zajeb... na zacetku, pa nihce jadralske strasti ni jemal kot jaz, zdej jadram sam hehehe
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » To Jul 06, 2021 14:06

Poznam še enega, ki jadra sam, ker je na tak način celi družini zagravžal jadranje :evil:
Roadracer
Kapitan
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Roadracer » Pe Jul 09, 2021 16:16

Hvala vsem za nasvete, predvsem z lokacijami za priveze. Letošnje leto še nimam namena osvojiti naslova največ NM ;) Sem se sprijaznil, da bomo kdaj tudi ostali na privezu, če nam bo ok. Glede na opozorilo glede vetrov do Visa razmišljam, da bi ga letos mogoče še izpustil. Tam do Paklenih bi pa le potegnil, pa mogoče malo ob obali Hvara ali Brača.

Če bo kdo od morjeplovcev dol od 17.-24.7. pa le javite, da kakšno rečemo. :D

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost