5 in pol dnevni izlet Krk - Losinj

Dodajte kraje in zanimivosti, ki jih je vredno obiskati. Opišite vaše "rute", sidrišča in restavracije...

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator, kr en

Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

Re: 5 in pol dnevni izlet Krk - Losinj

OdgovorNapisal/-a Marchi » Če Jul 20, 2023 13:20

Ilovik je ok. Veliko boj, najboljše so tiste bližje vasi. Ni pa neke velike razlike.
Če je pa štala, pa nikjer ne spiš mirno. Na vzhodnih bojah lahko ponoči nagaja tok in ti boja ropota po trupu.
Proti jutru kaže, da bo nek SE začel. Ne vem koliko pride vala v preliv. Po konfiguraciji sodeč, ne preveč.
Poročaj o noči pri Eufemiji.
Uporabniški avatar
hrošč
Admiral
Kraj: Ljubljana - Vrsar

OdgovorNapisal/-a hrošč » Če Jul 20, 2023 21:26

Tiste na strani vasi, jih je pa veliko manj, kot čez, so dobro zaščitene, si praktično v lučici, sploh notranje 4-5. Prespal maja tam in je bilo super mirno, čeprav je po kanalu bilo nekaj dokaj močnega maestrala. Je pa pomoje tudi na tistih vzhodnih, če si tam okoli samostana/utrdbe, dokaj ok. Pa boje delujejo solidne.
mato
Admiral
Kraj: Škofja loka

OdgovorNapisal/-a mato » Pe Jul 21, 2023 06:52

Pazite se zadnjega in predzadnjega veza na pomol pri obali.
Celo noč hodi notri mrtvi val in se odbija od obale. Gunca za ponoret...
Mato :wink:
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » Pe Jul 21, 2023 10:53

Po nekje treh urah plovbe z Raba proti Iloviku sva pristala v Przinah na Iloviku. Vetra nekaj s severa, tako da sva s pomočjo hibridnega pristopa (veter + nekaj malega motor) lepo napredovala. Nekaj zoprnim valovom, ki so precej zibali barko sva se izogibala s spremembo kursa. Pozno popoldan sva dobila zadnjo bojo v prelivu Ilovik, bila sva malo pozna. Se je pa izplačalo reskirat saj sva izkoristila 12 vozlov vzhodnika in se malo vozila proti Silbi. Sine se je namreč odločil, da ga naučim jadrat. Malo sem mu razložil osnove, tako, da je že lepo sam raziskoval smeri vetrov in trimal jadra glede na kurs in ostale parametre. Prvič je okusil lepoto napetih jader, pospeševanje nagib jadrnice in vsemu kar paše zraven :)

Kot rečeno bojo sva ujela zadnjo, noč je bila mirna kot doma, popolna bonaca. Vmes sva šla malo v vas in se ustavila v eni konobi kjer so naju olupili za 120 eur. Pol litra vina, 0,75 mineralne in škarpena za 2 osebi. Pripravljena super, z malo zelenjavice in krompirčka, malenkost pikantno. Glih prav, da sva proslavila vse podvige in nisva razmišljala o cenah ;) Pa še cena boje: 3 eur po metru.

Trenutno sva v zalivu Krivica, ne vem če bova še kam šla danes, bova kar prenočila. Popoldan namreč kaže neke nevihte, tu je varno, vezana sva na bojo in obalo. Je pa hudo lep zaliv, mislim, da najlepši kar sem jih videl dosedaj :) in seveda temu primerno popolnoma zaseden.

PS Eufemija report še pride ;)

Slika
Kariera
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Kariera » Pe Jul 21, 2023 13:00

hrošč napisal/-a:Tiste na strani vasi, jih je pa veliko manj, kot čez, so dobro zaščitene, si praktično v lučici, sploh notranje 4-5. Prespal maja tam in je bilo super mirno, čeprav je po kanalu bilo nekaj dokaj močnega maestrala. Je pa pomoje tudi na tistih vzhodnih, če si tam okoli samostana/utrdbe, dokaj ok. Pa boje delujejo solidne.

Boje proti zahodu so katastrofa...nekaj jih je preblizu...in ko sta tok pa veter v nasprotnih smereh, na bojah pa različni tipi plovil ( jadrnica in motornjak ) na katere vplivajo drugače sile...npr tok ima večji vpliv na jadrnico, veter pa na motornjaka...se plovila zadevajo...lansko leto sem eno jahto pol noči držal stran...
Kariera
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Kariera » Pe Jul 21, 2023 13:04

1stofficer napisal/-a:Popoldan namreč kaže neke nevihte, tu je varno, vezana sva na bojo in obalo.

Slika

Dobr prveži, ponoči zna prletet nevihta...trenutno pri Veroni, Padovi...smer ima pa tapravo... :roll:
NASA
Admiral
Kraj: Dobrova pri LJ

OdgovorNapisal/-a NASA » Pe Jul 21, 2023 13:37

Kariera napisal/-a:
1stofficer napisal/-a:Popoldan namreč kaže neke nevihte, tu je varno, vezana sva na bojo in obalo.

Slika

Dobr prveži, ponoči zna prletet nevihta...trenutno pri Veroni, Padovi...smer ima pa tapravo... :roll:

Ko vežeš na obalo ali so tam kakšne rinke ali privežeš za drevo?
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » Pe Jul 21, 2023 14:02

Spredaj boja, zadaj drevo. Sem dal dve vrvi zadaj.
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » Pe Jul 21, 2023 14:26

Kariera napisal/-a:

Slika

Windy kaze trenutno burjo, DHMZ pa S, SE. Piha nama direkt v zaliv. Windy se torej danes moti, DHMZ kaze prav. Na Rabu je pa Windy napovedal Tramontano in hudo burjo DHMZ pac SE. Js sem se zal pripravljal na DHMZ. Nisem vec pameten....
Kariera
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Kariera » Pe Jul 21, 2023 14:57

1stofficer napisal/-a:
Kariera napisal/-a:

Slika

Windy kaze trenutno burjo, DHMZ pa S, SE. Piha nama direkt v zaliv. Windy se torej danes moti, DHMZ kaze prav. Na Rabu je pa Windy napovedal Tramontano in hudo burjo DHMZ pac SE. Js sem se zal pripravljal na DHMZ. Nisem vec pameten....

Trenutno je kakšne pol ure/uro pred istrsko obalo...je pa kar dolga, tko da lohk potegne do Lošinja...
Uporabniški avatar
hrošč
Admiral
Kraj: Ljubljana - Vrsar

OdgovorNapisal/-a hrošč » Pe Jul 21, 2023 14:59

Kariera napisal/-a:
hrošč napisal/-a:Tiste na strani vasi, jih je pa veliko manj, kot čez, so dobro zaščitene, si praktično v lučici, sploh notranje 4-5. Prespal maja tam in je bilo super mirno, čeprav je po kanalu bilo nekaj dokaj močnega maestrala. Je pa pomoje tudi na tistih vzhodnih, če si tam okoli samostana/utrdbe, dokaj ok. Pa boje delujejo solidne.

Boje proti zahodu so katastrofa...nekaj jih je preblizu...in ko sta tok pa veter v nasprotnih smereh, na bojah pa različni tipi plovil ( jadrnica in motornjak ) na katere vplivajo drugače sile...npr tok ima večji vpliv na jadrnico, veter pa na motornjaka...se plovila zadevajo...lansko leto sem eno jahto pol noči držal stran...

Imaš prav. Sem bil vezan tam samo enkrat do sedaj in je bilo bolj prazno in ne prevelike barke. Imajo očitno pluse in minuse.
snetaskera
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a snetaskera » Pe Jul 21, 2023 15:21

V Krivici imas tudi rinke. Jaz sem bil ne levi strani zaliva in so bile rinke na obali. V torek je bila Krivica cca 50% zasedena, kar sem bil presenečen. Ko sem se pa zjutraj peljal mimo Ilovika, pa vse boje zasedene....
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » Pe Jul 21, 2023 19:11

Vse skup nic od nevihte. Malo grmelo, malo dezevalo. Pol ure vse skup, pihalo ni kaj dosti. Se je pa se ene 3x ulilo, lih tok da non stop odpiram in zapiram okna. Za 5 minut zapiha s severa na polno, se zlije in je spet sonce. Kot aprila. Js poleti takega vremena se nisem vidu
Kariera
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Kariera » Pe Jul 21, 2023 19:43

1stofficer napisal/-a:Vse skup nic od nevihte. Malo grmelo, malo dezevalo. Pol ure vse skup, pihalo ni kaj dosti. Se je pa se ene 3x ulilo, lih tok da non stop odpiram in zapiram okna. Za 5 minut zapiha s severa na polno, se zlije in je spet sonce. Kot aprila. Js poleti takega vremena se nisem vidu

Na Kornatih nas je malo oplazla...nič hujšega...bolje tko, kot met prav. 8)
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » Pe Jul 21, 2023 20:21

Zdej pa še zgodba z zaliva Eufemija pri marini Rab. Boj tam ni, vsaj turističnih ne. Nekaj turistov, nobene gužve, zaliv ogromen. Zaščita naj bi bila OK, dejansko valov res ni kaj dosti, a ko vseka tramontana si ga najebal. S te strani je namreč odprto -ni hribov in pomoje ne nudi nobene pametne zaščite.

Skratka, kot sta napovedala Marchi in Hrošč je malo po polnoči upizdila najprej tramontana. Z mulotom sva ravno zaspala ko naju prebudi silen veter. Barko je motalo sem in tja, oblečem si protidežno obleko čeprav še ne pada. Zadeva se stopnjuje, začne grmeti, padati dež veter se počasi obrača v burjo, žge ko prasica. Odločim se, da prižgem motor in pomagam sidru. Ampak tu se je veselica šele začela. Čim se je veter obrnil v burjo je sidro začelo popuščati. Malo me je začudilo, saj je sidro prijelo, sidral sem z dodatnim sidrom, ki služi kot utež verige. Da povečam učinek ketne, jo spustim dodatno ven. pri tem zmanjka vrvi od uteži, zato sem jo prisiljen spustit v vodo. Ne pomaga, očitn je, da sidro ne deluje več. Z motorjem barko držim nekje stran od ostalih in razmišljam kaj narest. Da bi ponovno sidral še ni imelo smisla, saj je preveč žgalo, rabil bi tudi izkušene roke, teh pa nimam. Sin je namreč prvič nočil z mano. Na hitro mu dam nekaj varnostnih lekcij in oba opremim z rešilnimi jopiči. Mulo hladno mrtav sodeluje in hitro vse kapira. Glede ukrepanja si dam dve varijanti. Prva, lovim barko dokler gre in po prvem zatišju dvignem sidro in ponovno sidram. Po drugi, če nič ne bo šlo po načrtu, dvignem sidro in zapustim zaliv ter zunaj počakam da mine. Sinu razložim kaj bo moral spredaj ob dvigu sidra ukrenit in nekako 'čakava'. Barko razmetava, po bliskih ocenjujeva kje so ostale barke in se jim izogibava. Po VHF slišim nekaj MayDay-ev, na koncu zaliva očitno nekoga rešujejo, se vidijo lučke. Po kaki uri se začne zadeva nekako umirjat, sina pošljem spredaj, da asistira pri dvigu sidra medtem ko jaz lovim barko. A glej ga zlomka. Utež oz drugo sidro (bruce 7.5) se zaplete z glavnim, skupaj s tono blata in trave. Ni čudno, da sidro ni več prijelo! Tamal gre v akcijo, a kmalu ugotovi, da ne bo mogel rešit godlje. Grem mu pomagat a ne morem, saj barka beži po svoje. Rečem samo: Jaka jebat ga, ni druge, rešit morava! Mali se zakoplje v delo in po pol ure zadevo razreši toliko, da lepo loči utež in sidro ter spuca dol travo in blato. Fotr ponosen ko 100 mater, mulca pohvalim in proglasim za odličnega mornarja :) Poln morale še naprej naredi kar mu rečem pri čemer se znajde tako kot se za desca spodobi ! Malo si dvignem ego s tem, da sem ga vzgajal z vztrajnostjo, a še ni pravi čas za hranjenje ega. Pripravljena iščeva pozicijo za novo sidranje, drugje kot prej, saj očitno dno slabo prime (da Delte sploh ne omenjam). Premikala sva se po polžje, saj je bila vidljivost 0, orientiral sem se po Boating HD in Plotterju (globina, skale, pomoli) glede drugih bark pa sva imela v bistvu srečo da se je bliskalo in sva se uspela s pomočjo te svetlobe vsem ostalim plovilom izognit. Po pol ure najdeva varno mesto in sidrava. Ne prime. Menjam lokacijo, tokrat sidro prime lepo. Vržem ven še utež, tokrat z objemko, da prosto drsi po verigi. Zadeva je uspela, Anchor alarm zjutraj pokaže samo in zgolj 5m odstopanja !

Z malim greva spat a ne morva zaspat do pol petih. Zbudiva se mešanih občutkov, ali iti domov ali nadaljevati proti Iloviku. Preučim vreme, vprašam novo pečenega mornarja za občutke in Ilovik zmaga z 1,3 proti 2 :)

Povzetek. Tla v tem zalivu so očitno za en kurac v kombinaciji z delto, saj sva mogla prvič 3x sidrat da je sidro prijelo, drugič pa 2x. Očitno ni samo to, sicer bi ostali imli enake težave, pa jih niso. Možno je, da je res sidro za en kurac, ali pa sem jaz slabo opravi svoje delo, čeprav sem se posebej potrudil (sva se) ker sem pričakoval težave. Sidrala sva za SE veter kot je bilo v DHMZ torej rikverc v burjo. Očitno je sidro, ko je barko obrnilo kontra popustilo, nekaj časa grabilo travo potem pa ni več delovalo. Utež sva fiksirala, namesto, da bi jo pustila prosto teči po ketni.

Naučene lekcije:
-menjaj sidro za Rocno ali kaj podobnega
-utež izključno in samo z objemko da plava gor in dol in se s tem prepreči zapletanje z glavno verigo
-kupit eno orng luč, ki sveti daleč, da se laže zavedaš situacije okoli sebe ko je popolna tema
-nobena minuta vložena v preučevanje vremena in scenarijev ni odveč
-vsakič posebej si vzet velik časa preden sidro prime, potem pa masko gor in še preverit kaj je spodaj
-ni problem to, da narediš napako ampak to, da jo nisi pripravljen rešit in se stega nekaj naučit :)

Sva se pa s tamalim tudi pohvalila, saj nisva zapaničarila in sva se precej dobro znašla v pizdariji in ob reševanju zapletov in napak. Včeraj sva tako v Iloviku proslavila dogodivščine v konobi in ženi napisala, da naj ne bo v skrbeh če bova malo dlje spala ker je vse OK. Itak, da ves čas spremlja vreme in se križa doma ter grize nohte... In ja, priznam, da me je bilo strah, najbrž bolj kot malega...

Evo malo na dolgo, vesel bom mnenj vas bolj izkušenih starih (po stažu, ne letih hehe) mačkov :)

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta