5 in pol dnevni izlet Krk - Losinj

Dodajte kraje in zanimivosti, ki jih je vredno obiskati. Opišite vaše "rute", sidrišča in restavracije...

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator, kr en

Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

Re: 5 in pol dnevni izlet Krk - Losinj

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » To Jul 25, 2023 11:25

Marchi napisal/-a:Anchoralarm uporabljam v kakšni tesni uvali, da markiram kopno. Itak, če sem sam, vežem tudi na kopno. Alarm je tudi ok, da ti pošlje sms, ko si na špancirju ali v konobi, če gre barka iz določenega koridorja.

Kar se pa dolge ketne tiče. Če je na sidrišču gneča, spustiš neko normalno dolžino, da ne siliš v soseda. Ko pa fejst pihne in se vse ketne našponajo in se barke postavijo v isto smer, potem pa upaš, da imaš za sabo dovolj prostora, da spustiš max ketne. Ob sidranju probaš predvidet iz katere smeri bo recimo nevihta in si v tisto smer pustiš dovolj prostora, če se ti naknadno kdo ne naslika za krmo. :?

Ja, v sezoni je kar telovadba na sidrišču in teorije padejo. Sam v takem vremenu, če ni pametnega sidrišča, izberem varno zavetje marine. Kako gre že tista? Dober mornar v neurju reši svojo posadko, še boljši ga opazuje s kopnega :wink: 8)

Mam enako mnenje glede tega... lih sva z mornarko govorila o marini, ce bi kazalo na kaj hujsega. Me pa neki zanima glede tega.
-Se takole ad-hoc dobi mesto za eno noc brez tezav al je bolj kriza?
-Poklicete marino v takem primeru al kar uletis?
-Klicete s telefonom al VHF?
-Je kak seznam stevilk ali kanalov marin zbran na enem mestu?
-Kok so cca cene za eno noc?

Evo spet veliko sprasujem ampak nimam se te izkusnje ;)
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » To Jul 25, 2023 12:31

-Se takole ad-hoc dobi mesto za eno noc brez tezav al je bolj kriza?
Ad-hoc v slabem vremenu odsvetujem. Tja do 15h še dobiš vez brez težav, potem pa je loterija. Seveda, če ni že več dni slabo vreme, ko morjeplovci kampirajo v marinah več dni in ni odhodov.

-Poklicete marino v takem primeru al kar uletis?
Če si pravočasno, kar uletiš. Če pa ti zmanjkuje časa in oceniš, da rabiš hitro informacijo pa pokličeš.

-Klicete s telefonom al VHF?
Na telefonu se ti b javila receptorka, ki nima pojma kakšno je stanje na pomolih.
Običajno so marine na 15. ali 17. kanalu, kjer se javijo mornarji, ki pomagajo pri privezu.

-Je kak seznam stevilk ali kanalov marin zbran na enem mestu?
V vodiču 888 so podatki o marinah pa na e-navtiki pa google tudi vse ve.

-Kok so cca cene za eno noc?
Za 10m, 50+ na noč, v današnjih časih, povprečje nekje 70€. Ampak v slabem vremenu se ne ukvarjaj s cenami , ker ene stvari nimajo cene :wink:
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » To Jul 25, 2023 13:37

Hvala, zdej sem ti pa ze kar nekaj piv dolzan ... pa se komu seveda ;)

888 imam obvezno s sabo, pa nisem bil nikol pozoren na take podatke. Bolj sem gledal opise...

50-70 je čisto OK za marino. Posebej če dobiš še vodo in štrom. Krivice so recimo 40, pa razen boje dobis 'samo' lep ambient ;)

Marina Mali Losinj je bila recimo precej frej 2 dni nazaj ob nekje 10h. Je blo pa lepo vreme in dobra napoved
snetaskera
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a snetaskera » To Jul 25, 2023 15:59

Za Aci marine imaš aplikacijo, preko katere lahko rezerviraš. Plačaš kar s kreditno kartico preko spleta.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » To Jul 25, 2023 16:11

snetaskera napisal/-a:Za Aci marine imaš aplikacijo, preko katere lahko rezerviraš. Plačaš kar s kreditno kartico preko spleta.

Pa rezervacijo doplačaš, običajno!
jurko123
Višji štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a jurko123 » To Jul 25, 2023 21:14

Marchi napisal/-a:
snetaskera napisal/-a:Za Aci marine imaš aplikacijo, preko katere lahko rezerviraš. Plačaš kar s kreditno kartico preko spleta.

Pa rezervacijo doplačaš, običajno!

In če je marina polna, ti ne spusti skozi rezrvacija.
snetaskera
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a snetaskera » To Jul 25, 2023 21:36

Seveda rezervacijo placas. Ampak si preprican, da bos dobil prostor. Vcasih je to vredno.

Edit: po spominu, sem placal marino vnaprej s kreditno kartico, zato posebnega dodatka za rezervacijo ni bilo. Zal ne morem preveriti, vendar semmprecej preprican. Rezervacija za boje je pa po mojih informacijah placljiva.
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » Sr Jul 26, 2023 08:41

Urejen seznam marin in sidrisc s kontakti plus vreme in se kaj.
Nautical Information Service, na voljo je tut app. https://mmpi.gov.hr/sea/nautics/nautica ... -nis/18290

Pa še online rezervacija privezov, na voljo tudi prek app SeaHelp. https://my-sea.com/en
Uporabniški avatar
hrošč
Admiral
Kraj: Ljubljana - Vrsar

OdgovorNapisal/-a hrošč » Sr Jul 26, 2023 15:48

Če ima marina svojo stran da plačaš preko kartice vnaprej, so oni itak zasigurani za plačilo, če se pa na koncu ne prikažeš, ga pa prodajo še enkrat. No, teoretično, verjamem pa, da so nekateri še tako pohlepni, da rezervacijo še dodatno plačaš. Res pa da v primeru slabe napovedi bi tudi sam dal kolikor je pač treba, da sem potem miren.
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » Če Jul 27, 2023 09:08

Kaksna so pa tale sidra? Manda kopija Rocna...

https://sl.thoranchors.com/
Darh
Admiral
Kraj: Tu bolje- Pula

OdgovorNapisal/-a Darh » Če Jul 27, 2023 11:05

Moje mislenje:
Ne isci nepreverjenih bliznjic in vzemi original Rocna ali Vulkan ali Mantus. Te so preizkuseni!
Razmetalo te je in bil si p…. Vsi “tastari” ti govorijo isto.
Jaz imam Rocno po srecnem nakljucju in sem 1. dan spal, nevem enostavno sem mu zaupal. Bili smo cela druzina in 1. na sidru. 100e razlike tukaj ne igra vloge.
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » Če Jul 27, 2023 11:29

Darh napisal/-a:Moje mislenje:
Ne isci nepreverjenih bliznjic in vzemi original Rocna ali Vulkan ali Mantus. Te so preizkuseni!
Razmetalo te je in bil si p…. Vsi “tastari” ti govorijo isto.
Jaz imam Rocno po srecnem nakljucju in sem 1. dan spal, nevem enostavno sem mu zaupal. Bili smo cela druzina in 1. na sidru. 100e razlike tukaj ne igra vloge.

Se strinjam, mas prav ja...
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » Če Jul 27, 2023 11:34

Kako je s prenocevanjem na S Raba, ma kdo kake izkusnje? Lopar, Ciganka, Rajska? Ali pa kak zaliv tu okoli... gledam veter Rajska odpade, bo bolj jugo
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » Pe Jul 28, 2023 12:35

Ce imas mocan veter na sidru in nisi vezan nikamor drugam (eg na obalo) kaj je treba narest, da ti barko pri relativno konstantni smeri vetra ne zvija levo in desno ? Fiksiral sem krmilo vzdolz plovila pa se skozi plese sem in tja
CAR
Admiral
Kraj: Ljubljana - ACI Supetarska draga - Rab

OdgovorNapisal/-a CAR » Pe Jul 28, 2023 13:14

1stofficer napisal/-a:Kako je s prenocevanjem na S Raba, ma kdo kake izkusnje? Lopar, Ciganka, Rajska? Ali pa kak zaliv tu okoli... gledam veter Rajska odpade, bo bolj jugo

Lahko bolj definiraš kaj te zanima?
You can't control the wind, but you can adjust your sails.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta