po reki Zrmanji do Obrovca

Dodajte kraje in zanimivosti, ki jih je vredno obiskati. Opišite vaše "rute", sidrišča in restavracije...

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator, kr en

sandi
Kapitan korvete

po reki Zrmanji do Obrovca

OdgovorNapisal/-a sandi » Pe Jun 17, 2011 08:40

Pozdrav
Ali je že kdo izmed vas plul po reki Zrmanji do Obrovca in še naprej - prosim za pravila, izkušnje, predloge.

Kakšni so vaši vtisi mnenja o letovanju ob Novigradskem in Karinskem morju? (s čolnom)
san
Uporabniški avatar
kr en
Admiral
Kraj: From sea to sky
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a kr en » Pe Jun 17, 2011 10:02

Pred davnimi leti smo se odločili za ta izlet. Po Zrmanji smo šli do Obrovca. Super dogodivščina in lep kanjon. Le v Obrovcu je pumpa kar daleč od reke, tako smo nosili gorivo v kantah na barko.
"..Jer ovi ljudi normalni, tako su mi dosadni..." Jasmin Stavros
sandi
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a sandi » Pe Jun 17, 2011 20:51

ali so kakšna posebna pravila (omejitve) za plovbo po Zrmanji?
imaš kakšne izkušnje o Novigradskem in Karinskem morju? ali je to bolj varijanta za par dni?
san
Uporabniški avatar
kr en
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a kr en » So Jun 18, 2011 13:28

Seveda so omejitve, kot povsod. Hitrost je omejena, plovna pot je označena, prepovedano je prehitevanje, itd, itd.
Baje pa se je potrebno pred vplovbo v Zrmanjo napovedati na luški kapitaniji. Nisem ziher, preveri.
Mi smo takrat uleteli na polno, brez kakršnihkoli napovedi :oops: Ko smo pripluli v Obrovac, so nas gledali kot vesoljce. Očitno takrat ravno ni bila stalnica, da kdo pripluje iz morja navzgor. To je bilo skoraj 15 let nazaj s 6 metrskim gliserjem. Je pa fotr šel potem čez nekaj let ponovno gor, in še naprej od Obrovca. Baje, da je čudovito. Na koncu prideš do nekšnih slapov.
sandi
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a sandi » So Jun 18, 2011 15:42

sam sem si predstavljal, da letuješ v nekem apartmaju ob Novigradskem ali Karinskem morju in ti je dnevna ruta po Zrmanji do Obravca in če se da še naprej. da pa se bi moral prijaviti in morebiti še kaj plačevati če bi želel po reki navzgor - si pa nisem predstavljal.
Katera luška izpostava je pristojna za ta konec?
san
Uporabniški avatar
kr en
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a kr en » Ne Jun 19, 2011 18:05

Nimam pojma. Mi smo takrat do tam pripluli iz Barbarige v Istri. Po mojem je tam najbližji kraj Novigrad ali Maslinica. Verjetno imasta kakšno izpostavo LK.
nosiesta
Poročnik bojne ladje
Kraj: MB - okolica

OdgovorNapisal/-a nosiesta » Ne Jun 19, 2011 23:54

Reka je zelo lepo plovna - če seveda skiper izpita ni kupil in razume pomen rdečih in zelenih oznak. Kjer ti globinomer kaže 7m, boš 2m stran ponekod videl čapljo, ki stoji do kolen v vodi...

Praviloma je takole:
Posebni propisi za plovidbu riječnim kanalom: Za uplovljavanje u rijeku potrebno je tražiti dozvolu od ispostave Lučke kapetanije u Novigradu, koja određuje redoslijed uplovljavanja i isplovljavanja u rijeku. Brzina plovidbe rijekom ograničena je na 8 čv. Zabranjeno je zaustavljanje, sidrenje, pretjecanje drugih plovila te noćna plovidba rijekom. Zabranjena je plovidba rijekom kada se zbog smanjene vidljivosti ne vide oznake plovnog kanala. Prednost plovidbe ima plovilo koje plovi nizvodno.

Stane pa zadeva 25kn po osebi... Ob vhodu v kanjon je bojda ena tabla kjer to piše - jaz je nisem opazil, plul brez težav in nihče mi ni nič vprašal... Res pa je, da se zna ob določenih pogojih tudi zakomplicirat.

Slika
sandi
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a sandi » Po Jun 20, 2011 21:41

koristna informacija, nekaj uporabnih napotkov za vse nas ki načrtujemo plovbo po Zrmanji. sem pa vzpostavil kontakt z enim od domačinov, ki pravi da ni potrebno še dodatno dovoljenje za plovbo.

dozvola za plovidbu po zrmanji ne treba!!!
san
nosiesta
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a nosiesta » Po Jun 20, 2011 23:32

Ma ja, to je kot običajno - v 99% seveda ni problema, dokler pač ne naletiš na enga...
No, saj jaz tudi nimam namena komlicirat in bom enostavno plul, letos računam kar nekajkrat.

Je pa za pazit še ena stvar - hitrost je itak že omejena, ampak nekateri po kanjonu dobesedno glisirajo. Če se srečata na ožjem delu in na ovinku - nimaš šans da prideta en mimo drugega.

Drgać pa takle:
Slika
Ustje Zrmanje. Vidijo se lateralne oznake, čer-etina,...

Slika
Včasih je pol gužva.

Slika
Pa kar vidiš Vinetuja pa indijance

Slika
In nihče ne ostane ravnodušen

Slika
Uporabniški avatar
kr en
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a kr en » Po Jun 20, 2011 23:38

Lepo, sem že kar malo pozabil kako izgleda. Kot grand canyon :wink:

Vidim, da si večkrat tam, oz. si lociran blizu. Ali je v Obrovcu že kakšna črpalka blizu reke, ali je una gor še vedno edina. (Al smo se nanosli takrat) :x
nosiesta
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a nosiesta » To Jun 21, 2011 07:46

pa enih 100m stran je. si je dobro najprej kako šajtergo sposodit...

pa v starigradu je tudi, pa tudi tam cca 100m od obale...

take prave, da natankaš kot gospod pa ni daleč naokoli.
sandi
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a sandi » To Jun 21, 2011 11:56

nosiesta

super fotografije - prava paša za oči, doživetje nekaj posebnega

imaš kakšen uporaben namig za najem apartmaja po normalni ceni okrog Novigradskega ali Karinskega morja?
san
nosiesta
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a nosiesta » To Jun 21, 2011 12:08

poznam bolj v starigradu, kar je itak recimo od posedarja (maslenički most takorekoč) 10 minut vožnje. če te tu kaj zanima, ti lahko dam kak namig - samo moraš definirati kaj je to normalen denar in kak standard pričakuješ...

tam imaš tudi NP Paklenica, če imaš rad hribe - must see...

v novigradskom moru pa je menda najlepše Posedarje - na netu imaš cel kup kapacitet.
sandi
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a sandi » To Jun 21, 2011 13:58

definicija normalena cena na Jadranu:

do max 40 eur za apartma za 4 osebe, oddaljen od obale max 5 min hoda, apartma čist.
san
bsc46
Admiral
Kraj: Postojna

OdgovorNapisal/-a bsc46 » To Jun 21, 2011 23:13

sandi napisal/-a:definicija normalena cena na Jadranu:

do max 40 eur za apartma za 4 osebe, oddaljen od obale max 5 min hoda, apartma čist.

A to je normalna cena? Za ta denar boš kvečjemu dobil apartma 5km od morja.
Pa še tega težko.
Ljubitelj narave

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost