5 in pol dnevni izlet Krk - Losinj
Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator, kr en
Re: 5 in pol dnevni izlet Krk - Losinj
Pri Rocni boš samo enkrat preveril z masko. 
- Nikola T.
- Admiral
- Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
- Kontakt:
Pri sidranju na travi vedno spustim precej več verige kot na mulju in NIKOLI ne peljem nazaj medtem, ko spuščam verigo. Tudi če je na kupčku se veriga, ko se zategne poravna. Sidro se takoj zakoplje, ker ročico sidra veriga pritiska z veliko silo v tla. Če je premalo spuščene verige je sila na konici sidra premajhna in trave ne prebode ampak jo prične puliti, takrat je konec sidrnega manevra, ker tako sidro s polno trave ne bo nikoli prijelo. Vsa sidra, ki niso ostra na konici NISO primerna za sidranje v travi. Tipičen primer zelo slabega sidra na travi je Bruce recimo.
Špica na koncu mojega sidra, modificiranega Wasija je nabrušena kot nož in prereže travo.
Špica na koncu mojega sidra, modificiranega Wasija je nabrušena kot nož in prereže travo.
Pa teža sidra..je tudi veelik faktor varnosti.čeprav bolj zaupam 25 kilskemu mantusu,kot 100 kilskemu brucu
Tudi Rocna ni vsemogočna, tega se je treba zavedati. Ne poznam vseh detajlov, ampak včerajšnje neurje je ujelo sodelavca v Ciganki na Rabu z Bavario 36. . Menda je pihalo 70 vozlov, Rocna je bila vkopana, ampak je rocico kar zvilo in potem je popustila. V 2 minutah so nasedli, na mivki na sreco in so jih zjutraj potegnili ven, brez poskodb.
Pri 70 vozlih bo tezko drzalo karkoli, ce res ni predimenzionirano, vkopano v pravem dnu v pravo smer. Jaz sem na sidru prišel samo do 55 vozlov.
Pri 70 vozlih bo tezko drzalo karkoli, ce res ni predimenzionirano, vkopano v pravem dnu v pravo smer. Jaz sem na sidru prišel samo do 55 vozlov.
- Nikola T.
- Admiral
- Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
- Kontakt:
andrejv napisal/-a:...Pri 70 vozlih bo tezko drzalo karkoli, ce res ni predimenzionirano, vkopano v pravem dnu v pravo smer. Jaz sem na sidru prišel samo do 55 vozlov.
Preživel sem nemalo neviht kjer je wind pokazal max 77kn. Več mi ne pokaže čeprav je v dveh primerih pihalo več. Sidro imam doma izdelan Wasi teže cca dobrih 30kg. Verjetno več. Veriga je 10mm inox in vezni člen veriga/sidro Ultra Marine, ki velja za najmočnejšega. Ni variante, da bi mi zvilo kaj šele odlomilo ročico.
- 1stofficer
- Admiral
Huda cena za Rocno na SVB24. Bistveno ceneje kot kjerkoli sem gledal
https://www.svb24.com/en/rocna-anchor-galvanized.html
1stofficer napisal/-a:Huda cena za Rocno na SVB24. Bistveno ceneje kot kjerkoli sem gledal
20kg 512€. A si to mislil?
Leta 2010:
Od: Motomarine1 <shop@motomarine.it>
Date: V tor., 2. nov. 2010 ob 13:17
Subject: Re: sidro Rocna, 15 kg
Doberdan,
Sidro Rocna 15Kg vam pride EURO 348,00 z davkom
Dobava 4 dni priblizno od narocila.
LP Vito
Motomarine
+39 040 632598
Doberdan,
LP Vito
Motomarine
+39 040 632598
- 1stofficer
- Admiral
Marchi napisal/-a:1stofficer napisal/-a:Huda cena za Rocno na SVB24. Bistveno ceneje kot kjerkoli sem gledal
20kg 512€. A si to mislil?
15 kilski je 410 eur.
- 1stofficer
- Admiral
Grega295 napisal/-a:Leta 2010:
Doberdan,
LP Vito
Motomarine
+39 040 632598
Mejl 2.8.2023
Hi,
yes, we have in stock. The price is about €520,00 with VAT.
Best regrads.
Matteo
Via Lazzaretto Vecchio 13/B
34123 Trieste (TS)
Italy
Vzemi 20kg, če ti le gre v vodilo. 
- 1stofficer
- Admiral
Marchi napisal/-a:Vzemi 20kg, če ti le gre v vodilo.
Ne gre. 15 ravno pride gor....
15 kilski presega za 50% deklarirano dolzino moje barke in za 100% njeno tezo. Menda bo pa ja dovolj...
1stofficer napisal/-a:Marchi napisal/-a:Vzemi 20kg, če ti le gre v vodilo.
15 kilski presega za 50% deklarirano dolzino moje barke in za 100% njeno tezo. Menda bo pa ja dovolj...
Polanc, NT, jaz in še kdo smo ti zgoraj napisali kakšno težo sidra imamo na jadrnici 11-12m. Skupaj smo nabrali miij in izkušenj za parkrat okrog oble, tako da recimo da vemo o čem govorimo.
Tudi razmerje sidranja 5:1 v močnem vetru, kot pravijo tabele in teorija, je pravljica za lahko noč.
15kg bo za silo ok, se ti bo pa v kakšni pizdariji kolcalo po večjem sidru, ki ima poleg teže tudi večjo "lopato" in posledično...
- 1stofficer
- Admiral
Marchi napisal/-a:1stofficer napisal/-a:Marchi napisal/-a:Vzemi 20kg, če ti le gre v vodilo.
Polanc, NT, jaz in še kdo smo ti zgoraj napisali kakšno težo sidra imamo na jadrnici 11-12m. Skupaj smo nabrali miij in izkušenj za parkrat okrog oble, tako da recimo da vemo o čem govorimo.
Tudi razmerje sidranja 5:1 v močnem vetru, kot pravijo tabele in teorija, je pravljica za lahko noč.
15kg bo za silo ok, se ti bo pa v kakšni pizdariji kolcalo po večjem sidru, ki ima poleg teže tudi večjo "lopato" in posledično...
Verjamem, sem pa spraseval ownerja take barke kot je mojaki ima Rocno 15 in pravi da ravno se pride v lezisce. Lok in dolzina rocice sta omejitev ali bi pa moral predelave delat. Sem videl slike in verjamem. Tako da nimam izbire ...
- 1stofficer
- Admiral
Dve vprasanji ko smo ravno okoli sider.
Tole na sliki je obstojeci setup.
1. Cemu sluzi rocica oznacena s puscico? Delno je sicer napokana in ne prepoznam neke funkcije, morda ne deluje? Je to blokada vinca morda?
2. Ce slucajno skripne motor ali strom. Na kak nacin se sidro dviguje rocno v takem primeru? Na vrhu pokrova vidim utor ?
BTW. Rja naokoli je zaradi slabe ketne. Ta bo menjana skupaj s sidrom

Tole na sliki je obstojeci setup.
1. Cemu sluzi rocica oznacena s puscico? Delno je sicer napokana in ne prepoznam neke funkcije, morda ne deluje? Je to blokada vinca morda?
2. Ce slucajno skripne motor ali strom. Na kak nacin se sidro dviguje rocno v takem primeru? Na vrhu pokrova vidim utor ?
BTW. Rja naokoli je zaradi slabe ketne. Ta bo menjana skupaj s sidrom

Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost