izleti okoli pule

Dodajte kraje in zanimivosti, ki jih je vredno obiskati. Opišite vaše "rute", sidrišča in restavracije...

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator, kr en

Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Sr Jun 26, 2013 04:08

@alešž
    To, da najprej vidiš, kako družina prenese (žena utegne biti večji problem kot otroci), je po mojem dobro, samo če po nekaj dneh vidiš, da uživajo, ni treba za čez Kvarner čakati na naslednje leto. Pogledaš prognozo, pripraviš vse, kar za v sosednji zaliv (voda, sredstva za sončenje... ...) in mogoče še kaj, potem pa narediš, kot je svetoval MareC.

Otroci so najbolj prilagodljivi del človeške vrste - oni so tisti, zaradi katerih smo kot človeška vrsta sploh prilagodljivi.

To ne pomeni, da jih pustiš same prčkati okrog 220V elektrike - strašno dobro je, če jih ima lahko kdo vedno na očeh, kaj trenutno raziskujejo. Ampak to ne pomeni, da jim moraš - oziroma smeš, če hočeš, da se razvijejo - preprečiti raziskovanje.

To tudi ne pomeni, da greš čez Kvarner ob napovedanega precej vetra (Aladin je precej zanesljiva 'žival') s čolnom, ki je nezanesljiv, za katerega motor dela ali pa ne in podobno, ali pa če sam še ne znaš peljati po nemirnejšem morju. Ampak v tem primeru niso omejitev otroci - v tem primeru je pač treba poštimati plovilo in se uvaditi - lahko oziroma najbolje prvič s kom, ki to počne dobro.
@MareC
    Slika k vsemu, kar si tu napisal (če kdo želi, lahko podrobneje o tem, o čem, kako in zakaj se strinjam).
@elbarto
elbarto napisal/-a:Nekateri imamo pac skrben odnos do svojih otrok...
    Vse preveč je takih, ki otroke tako 'zavijajo v vato', da v njej niti dihati ne morejo. Ponavadi so 'preskrbne' mame - in potem pravi statistika, da mladiči sploh ne vzletijo iz gnezda in imajo hude težave, ko njihovi starši, ki so skrbeli zanje, od starosti pomro.

MareC se spomni, kakšne izkušnje in okolje in svobodo za razvoj je sam kot otrok rabil - in dobil - za svojo rast in dozorevanje, in je dovolj pogumen, da tega noče odreči tudi svojemu otroku.

Temu jaz rečem skrben odnos do otrok.
@stanec
stanec napisal/-a:
MareC napisal/-a:ma daj nehajte strašit s tem Kvarnerjem, pa to ni noben bav,bav, 17 milj odprtega morja in ste vsi uakakni v hlače

najboljše, da čoln zasidraš in na njem preživiš 14 dni dopusta pred kampom

s takim čolnom lahko tud če poletni maestral zapiha ob povratku komot preko prideš, ne z 25 vozli hitrosti glisirat pa gre, malo pocikcakaš paziš kako jemlješ valove in gre b.p

sam sem 4.2m gumico letel non stop na relaciji Unije Medulin pa gre bp, je pa res, da moraš imet porihtan motor! in biti siguren v njega

Modro ni kaj!? :(

Tule si v svojem prispevku nekako iz navedka MareC pobrisal, kaj je napisal on - zadeva bi morala biti tako, kot je tu zgoraj. Tudi v razpravi o Heronovem prispevku (več spodaj) se ti je dogajalo podobno. Ne bo torej škodilo, če pri navajanju malo bolj popaziš, da ne izbrišeš oznake ('tag') za začetek ali konec navedka.

Sicer skušamo na forumu tistemu, s katerim se ne strinjamo, napisati, zakaj se ne strinjamo z njim. Tvoj odgovor sicer pokaže, da se ne strinjaš, nič pa o tem, zakaj.

Isto velja tudi za spodnjega.
stanec napisal/-a:MareC, nategni svojega gumenjaka za trikrat, potem pa lahko nadaljujeva o plovbi. Do takrat pa je vsak komentar na tvoje besede odveč. :oops:
    Stanec, večina tvojih prispevkov je več kot OK, ampak res si že enkrat nekoga (Herona) površno ocenil za amaterja na barki, ker je - realistično in brez nakladanja - zapisal, da je za kemijo goriv laik.

Pri tem nisi pogledal na nobenega od razpoložljivih virov (v Heronovem 'podpisu' je povezava na njegov blog, pa na Morjeplovcu tudi ne manjka dobrih - ne, odličnih - njegovih prispevkov. Če tak človek reče, da je laik, ampak da je v literaturi (vključuje internet) o tem področju našel take info in kako in koliko se njegove izkušnje z najdenim ujemajo, o njegovih izkušnjah ne bom dvomil nič bolj, kot o svojih.

In tudi tam si - preden si videl, da si ga polomil - napisal, da ne boš navedel argumentov za svoje mnenje.
    stanec napisal/-a:...
    V samem prispevku pa se v celoti ta strokovnost tudi potrjuje in je komentar odveč.
    ...

Menim, da si ga enako polomil tudi v svoji oceni za MareC, in enako nisi uporabil razpoložljivih virov, s kateri bi se taki napačni oceni izognil.

Ampak to je moje mnenje - ki pa tako ostane tako tudi, ko me MareC 'napi??di', da sem brcnil v prazno - in tudi, če se ne strinjam čisto čisto s tem, da sem :oops: .

Definitivno pa ti manjkajo argumenti, zakaj bi bilo treba, da MareC nategne svojega gumenjaka za trikrat (in kako si predstavljaš, da se to sploh naredi :lol: ).
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
Roberth1
Admiral
Kraj: Kranj - Vraniči - Červar

OdgovorNapisal/-a Roberth1 » Sr Jun 26, 2013 08:44

MareC napisal/-a:
elbarto napisal/-a:Nekateri imamo pac skrben odnos do svojih otrok...

dvakrat si napisal, pa dvakrat bedarijo

fantje tukaj ne gre za skrben odnos ampak o tem kaj ti otroku daješ s takim odnosom, to je enako kot če otroku rečeš veš kužki so pa nevarni, ker lahko ugriznejo in potem se otrok apriori boji psa
fantje jaz z mojim mulcem plujem od kar se je rodil, z vsemi mogočimi in nemogočimi gumenjaki zadnje štiri leta zapored je na gumenjaku preplul pol Jadrana, lansko leto pa 1000milj
je pa res, da sam nisem ukakan tip, zato pa tud moj otrok ne bo, če boš ga pa do 10 leta ujčkal in vati nosil okrog in mu razlagal a veš kolk je nevarno pluti po morju, potem si mu klinčevo uslugo naredu v lajfu, če bo kdaj sploh upal na morje

sicer pa vsak dela po svoje in vzgaja po svoje

samo prosim ne nabijat, da je Kvarner nevaren in ne vem kaj še vse, navadno to taki govorijo, ko plujejo okol na organiziranih križarjenih al pa še raje taki, ki so v življenju pluli samo virtualno iza tipkovnice :evil:

@MareC
se strinjam z vsem napisanim, vendar je nabrž pomembno tudi to, da je posadka prepričana, da s takim početjem ne ogroža sebe. Veliko je "mašinerija", precej pa tudi presodnost in zaupanje v zmogljivosti sebe in plovila. To pa pridobiš s časom in po srečanju z več variantam neprijetnih situacij. S tem pridbiš izkušnje (katere vem, da MareC ima), potem pa je letanje naokoli (tudi dlje) brez težav.

Komentar alešž-a je povsem na mestu. Dokler ne bo prepričan, da on+plovilo nista kos prečkanju Kvarnerja je res bolje, da se tega ne poloti.

Mogoče bi rekel, da imajo vsi vpleteni na en način prav, le vsak gleda skozi svoje oči. Upam, da le ne bo koga zbodel zadnji moj komentar, ki je - tisti z vsebino, so lahko pogumni in obratno.

*vsebina - znanje, vedenje, obvladovanje, previdevanje,....... tudi odgovornost
https://vodovod-rh.si/
330i
Kontraadmiral

Kvarner

OdgovorNapisal/-a 330i » Sr Jun 26, 2013 11:59

Vse bo prišlo ob svojem času. Ko boš zaupal čolnu in bo posadka navajena plovbe, bo tudi Kvarner "mala malca" za vas.
Tudi mi smo šele ob koncu naše prve sezone šli prvič čez Kvarner z dvema malima otrokoma pa je naš čoln kar za konkretno številko večji (7m, 270KM). Čakali smo na pravi dan, ko smo pluli v skoraj popolnoma mirnem morju in še zdaj nam je ta dan v prelepem spominu.
Uživajte!
matijat
Poročnik korvete

OdgovorNapisal/-a matijat » Sr Jun 26, 2013 12:26

Dobra debata, ni kaj. Naučiš se le tako, da kaj probaš, ne? Pa še otrokom pokažeš.

Sam sem si s sveže opravljenim izpitom pred 4 leti kupil plastiko 5,1 m s 60 KM, se brez izkušenj vsedel v čoln in se s Krka odpeljal v eni rundi do Kornatov. Malo me je le skrbelo, kako bom tankal, ker nisem znal pristati :P

Pa sem vmes malo napredoval, z izkušnjami (no, kakšno dolgujem tudi MaretuC), pa tudi s tipom in velikostjo čolna, sedaj pa že konkuriram za redno linijo čez Kvarner.
Uporabniški avatar
MareC
Admiral
Kraj: Ljubljana... Otok

OdgovorNapisal/-a MareC » Sr Jun 26, 2013 12:51

matijat napisal/-a:Dobra debata, ni kaj. Naučiš se le tako, da kaj probaš, ne? Pa še otrokom pokažeš.

Sam sem si s sveže opravljenim izpitom pred 4 leti kupil plastiko 5,1 m s 60 KM, se brez izkušenj vsedel v čoln in se s Krka odpeljal v eni rundi do Kornatov. Malo me je le skrbelo, kako bom tankal, ker nisem znal pristati :P

Pa sem vmes malo napredoval, z izkušnjami (no, kakšno dolgujem tudi MaretuC), pa tudi s tipom in velikostjo čolna, sedaj pa že konkuriram za redno linijo čez Kvarner.

sigurno s tem čolnom brez problemov, razen ko se pripravlja na nevihto počakamo, drugače pa piči miško preko vode...
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral
Kraj: LJ.Vižmarje

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Sr Jun 26, 2013 21:39

Alešž pa jo potegn mal po notranjosti Istre proti zalivu Raša.Zaliv je povsem miren dolg kakih 5km z lepimi zalivčki,ima tudi kamp Tunarica z dobro hrano in solidnimi cenami,to je od Medulina s tvojim čolnom 30 min.Nakoncu zaliva je naselje Trget ,kjer se ni problem vezat in dobro papico.Če ne greš ne vidiš,če ne probaš ne veš :roll: :lol:
mašinfirer
Uporabniški avatar
elbarto
Admiral

OdgovorNapisal/-a elbarto » Sr Jun 26, 2013 22:59

Prosim za napotek kaj naj z 4.5 m bano v primeru neugodnih valov (ki radi nastanejo tam hitro) v kvarnerju naredim ko se vracam proti fažni:
Vozim dalje med valovi za kar rabim obe roki (gas in volan)
Drzim 3 letnega fantka da ga ne vrze v vodo ali ga skota po colnu
Drzim 4 letno puncko da je ne vrze v vodo ali je skota po colnu
Lp.
Uporabniški avatar
kr en
Admiral
Kraj: From sea to sky
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a kr en » Če Jun 27, 2013 06:59

1. Dejstvo.
Najmanj nesreč na Jadranu se je zgodilo na Kvarnerju.
Vsak ga spoštuje, se temu primerno pripravi nanj in "no problem". Tudi, če je malo večji val, gre. Ni užitek, ampak gre. Plovila so narejena za to, verjemite mi.

2. Dejstvo.
Če imaš na barki neizkušeno posadko, ki šele spoznava čare plovbe, in jih v eni izmed prvih plovb, zapelješ v malo večje morje, si ga zasral za vedno. Plovba se jim zaserje, v podzavest dobijo strah in odbijajoč odnos do morja. In če to narediš ženi, boš kmalu na Mornar.net prodajal svoje plovilo.
Isto je z letali. Tistemu, ki je redno v zraku, so turbolence ob slabem vremenu samoumevne, nekateri pa se ob malem podrhtavanju že userjemo :oops:
Zato tudi jaz cenim ljudi, ki so kritični do sebe in priznajo, da ŠE niso dorasli za večje podvige.
Kdaj se bo to zgodilo v prometu? Nekateri bi, če bi se vozili s Taxiji, prihranili ogromno živcev sebi, predvsem pa soudeležencem v prometu :twisted:
"..Jer ovi ljudi normalni, tako su mi dosadni..." Jasmin Stavros
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

OdgovorNapisal/-a pajer1 » Če Jun 27, 2013 07:11

.

Madonca, a samo slabo, vreme, slabo morje, kličemo nase?

Če hudiča kličeš, hudič pride pravijo!

Skoraj vse vožnje, "križarjenja" opravimo v lepem vremenu, drži? Morda popoldan močnejši maestral malce ponagaja ob vračanju v matično luko. Tudi ko je bonaca moramo biti previdni, ko plujejo mimo velike barke, ki imajo velike valove za seboj.

elbarto

Če te že "preseneti", naj otroci sedijo na tleh. Seveda imajo oblečene, po zakonu obvezne, rešilne jopiče.

LP

.
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Če Jun 27, 2013 07:44

Tudi Kvarner ima mirno gladko morje in notranjost Kvarnerja je zelo lepa,preplu sem kompletno vshodno obalo in imaš kaj videti.Malo jih pluje po notranjosti Istre,ker jim deluje dolgočasno,pa ni,še daleč od tega.Od Medulina do Reke je lepa turca,pa tudi če je kak val odveč,se imaš kam skrit in v miru počakat,da napad mine.Pa veliko užitkov,če se kdo odloči za to pot. :lol:
mašinfirer
Uporabniški avatar
MarjanT
Admiral
Kraj: Sežana

OdgovorNapisal/-a MarjanT » Če Jun 27, 2013 08:48

Kvarner, definitivno je bau-bau, se pa z leti in izkušnjami spremeni v čisto lep in miren bazen. Na začetku morjeplovske karjere, predstavlja 5nm odprtega morja vsakemu zeeelo veliko razdaljo, polno nevarnosti.Kvarner je podoben Atlantiku.Z vedno več prevoženimi miljami in na ta način pridobljenimi izkusšnjami, postajajo razdalje krajše, valovvi manjši, užitki večji. Vse ob svojem času, nikakor ne precenjevat svojih zmožnosti, da ne postane ta enkraten užitek nočna mora. Izberi si destinacijo za katero se čutiš sposoben in nič več.
Jadranje je odklop
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Če Jun 27, 2013 09:16

Je pa Kvarner tudi zelo zahrbten in nevaren :twisted: Kdor ni tega doživel al preživel ne ve.Jaz sem v torek popoldan med 19 in 21 uro pregural orkansko burjo z valovi tudi preko 3 metre z 7,4 m barko,in kdor tega ni probal ne ve še marsikaj.Pri mojih 60 tih se mi še danes zarosijo oči ko se spomnim kako in kaj se je dogajalo.Zato le dobro pogledat in poslušat napoved za Kvarner. :roll:Nekaj sem opisal na forumu- zanimive poti naših morjeplovcev-5 ruta Morjeplovec.net
mašinfirer
Uporabniški avatar
elbarto
Admiral

OdgovorNapisal/-a elbarto » Če Jun 27, 2013 10:20

Oba sta v resilnih jopicih.
Se vedno pa nista dovolj mocna da bi se ob resnih valovih lahko drzala sama med plovbo.
Zato prosim na odgovor na moje zgoraj postavljeno vprasanje.
Dodajam opcijo 4 :
Ne rini na odprto dokler deca niso sama sposobna poskrbeti zase
Uporabniški avatar
Roberth1
Admiral
Kraj: Kranj - Vraniči - Červar

OdgovorNapisal/-a Roberth1 » Če Jun 27, 2013 11:05

@elbarto

5. možnost

Počakaš na termin, ko bo izpolnjenih par vremenskih pogojev.
Najbolj "ziher" je ta, da se to območje nahaja v območju visokega zračnega pritiska in je napovedno tako še vsaj par dni (recimo, da je napovedan visko tlak za 5 dni, greš lahko mirne duše čez za 3 dni). Ta način je garant za stabilno vreme.

Če si "vešč vremena" se da najti tudi tremine za dnevna prečkanja (odhod zjutraj, povratek zvečer), ko ni stabilnega visokega pritiska.

Če imaš druščino (počakaš pod Cejo) je taka relacija še dodatno bolj varna.

Dober primer kdaj se pa ne hodi z otroci čez Kvarner je pa vreme od pon. do petka ta teden. Še v nedeljo je bil Kvarner jezero!
https://vodovod-rh.si/
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Če Jun 27, 2013 11:31

elbarto napisal/-a:Oba sta v resilnih jopicih.
Se vedno pa nista dovolj mocna da bi se ob resnih valovih lahko drzala sama med plovbo.
Zato prosim na odgovor na moje zgoraj postavljeno vprasanje.
Dodajam opcijo 4 :
Ne rini na odprto dokler deca niso sama sposobna poskrbeti zase

Povsem jasno je,da s tvojim čolnom je še nekako varno pluti na valovih tja do trojke,glisiranje pa dvojka,seveda če imaš na krovu otroke.Ker pri trojki to so valovi med 0.50-0.70m že močno nabija.Ker verjetno tudi nisi od včeraj in imaš že tudi kaj iskušenj lahko sam presodiš kaj "ja" in kaj "ne". :roll:
mašinfirer

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 9 gostov