Jadranje Jadran - Avgust 2013 (inspiron)

Dodajte kraje in zanimivosti, ki jih je vredno obiskati. Opišite vaše "rute", sidrišča in restavracije...

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator, kr en

andrejv
Admiral
Kraj: Ljubljana, Koper

OdgovorNapisal/-a andrejv » Pe Avg 30, 2013 10:22

inspiron napisal/-a:

Aja - zapeli smo v 14 dneh tri tele skuse/palamide ;) in se 2 "tapravi" palamidi.:roll: Vse zjutraj pred 9h. Vse na rdeckasto/mavricastega 9 cm DTD gavuna. Nekje po enem tednu nam ga je odneslo "nekaj velikega" - vlekel sem laks 1 dobro minuto precej "tezko" (tezjo kot za te na sliki) in se je snelo in sem ven potegnil samo laks - Gavun je sel pa-pa.

Potem smo gor navezovali 6cm DTD gavuna in pa tudi DTD lignja (roza barve) pa ni blo ama basa nista.

Kako hitro pa greš ko to loviš? In koliko laksa spustiš?
inspiron
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a inspiron » Pe Avg 30, 2013 10:28

Naj povem, da sem prvic lovil sploh. Kupil se Visko panulo, 100m laks, odvijali smo ga takole na oko cca. polovico, mogoce celo vec. Kot napisano se je ujelo le zjutraj, cez dan in zvecer nic. Mogoce tudi zato, ker smo sli na jadra tipicno prehitro (5.5+ kts), zjutraj pa smo se vozili na motor rang 4kts.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Pe Avg 30, 2013 11:19

Še ena odlična reportaža. Vse priznaje vsem, ki prispevate reportaže, še posebej tistim, ki se potrudite s slikami in zemljevidi.
Če popravici povem, sem jo zaenkrat samo preletel in jo šparam za zimska branja :wink:
bošta
Kapitan

OdgovorNapisal/-a bošta » Po Sep 02, 2013 11:23

Fenomenalno,... Lepo in poučno.....
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Ne Dec 29, 2013 21:39

No, in sem prebral reportažo na ta lep zimsko deževni dan in je pasalo, še pa še.

Kar pošteno turo ste naredili in potrpežljivo posadko imaš za dolge dnevne rute in orce in nabijanja v glavo. Kot praviš, znotraj, v salonu se da na malo večji barki marsikaj preživeti.

V Korčuli imaš 90% možnosti, da boš pristajal z močnim maestralom, ki neha pihat šele pozno zvečer, ko je marina že polna in ne s sončnim zahodom, kot bi od maestrala pričakoval.
Lumbarda je meni osebno prijaznejša, tudi za žep, marina. Do Korčule te zapelje vodni taxi. Tudi zaliv severneje, se da lepo sidrati, do mesta pa je cca 20 minutni sprehod. Sicer ne vem koliko kaj dan danes težijo s plačilom za sidranje ampak pred časom je bilo tam lepo in prijazno.

Še to me zanima, pa kako hudiča se sidrate pred temi špiljami (Biševo) in recimo uvalo Stinivo (Vis), kjer je globina 50+m? Na fotki je sicer vidno, da se barke s krmo vežejo na obalo a vseeno je sidro tam nekje na 40-50m in en večji val kakšne jahte, sesuje vse. Ok čarteriste zgleda boli K, važno da se pofočkajo na atraktivni lokaciji ampak jaz vseeno ne bi tam pustil barke same in šel raziskovat lepot narave.
inspiron
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a inspiron » Pe Jan 24, 2014 22:42

Marchi napisal/-a:Še to me zanima, pa kako hudiča se sidrate pred temi špiljami (Biševo) in recimo uvalo Stinivo (Vis), kjer je globina 50+m? Na fotki je sicer vidno, da se barke s krmo vežejo na obalo a vseeno je sidro tam nekje na 40-50m in en večji val kakšne jahte, sesuje vse. Ok čarteriste zgleda boli K, važno da se pofočkajo na atraktivni lokaciji ampak jaz vseeno ne bi tam pustil barke same in šel raziskovat lepot narave.

Bisevo pred turisticno spiljo je res globoko, mi smo sidrali tam v zalivu malo naprej (placa sicer samo za 2-3 barke), kjer je bila globina 18m. Sem pa ostal tu na barki.

Stiniva pa ni tako globoka - mislim, da sem sidral na 12 metrov...
Uporabniški avatar
bladzo
Admiral
Kraj: Lj-Portorož
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a bladzo » So Jan 25, 2014 21:14

Ponoci se zbudim in slisim, da nekaj tece. Res je - nekaj tece, razdrem 1/2 barke in samo slisim sum, a ne najdem kje "prska". Vode je nekaj pod podnicami (ni sile), poskusim: sladka. Ok, vsaj morska ne tece noter. Na koncu obtozim bojler, a je suh… Obupam in zaspim. Zjutraj ne prska vec. Naj se jebe.

Prav pasal je tole mal brat...

Sicer sem pa jaz podobo "puščanje" doživel enkrat na Istu. Ponoči se zbudim, pregledam cel čoln, v vsaki kaluži "šumi". Ne najdem nič, vode nikjer... Po kakšni uri razstavljanja čolna sredi noči obupam in grem spat! Zjutraj šumenja ni bilo več, vode tudi nikjer v čolnu. Nisem bil sploh prepričan več, če se mi ni vse skupaj sam sanjal... Pa me žena vseeno vpraša, kaj sem počel sredi noči in zakaj sem gledal pod najino posteljo???

Skratka, kasneje sem se podučil, da se je slišal le plankton!
Sicer pa dvomim, če se mi to ponovno zgodi, da vseeno ne bom šel preverjat kaluž...
Uporabniški avatar
kekeck
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a kekeck » Ne Jan 26, 2014 11:10

Tud jest sem že dvakrat prebral. Letos imamo namen speljat skoraj isto ruto. Jadrnica je že rezervirana za 14 dni iz Splita.

Kar se tiče "praskanja" vode pod barko smo tudi mi imeli enkrat na Istu sredi noči uzbuno na kvadrat. Za nameček smo čez dan še malo podrajsali z kobilico, zato nas je kr mal panika zagrabila.

Po eni uri razkopavanja barke in suhih vseh kalužah smo šli spat z malo mešanimi občutki.

Torej je za vse kriv PLANKTON. Ali lahko kdo tole malo bolje obrazloži?
... potovanj ne štejem po prejadranih miljah ampak po krajih ki jih obiščem in ljudeh ki jih srečam ...
Uporabniški avatar
gregor.n
Admiral
Kraj: Zanzibar
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor.n » Ne Jan 26, 2014 11:23

Ne začetku navtičnih poti, sem tudi jaz na Ižu razstavljal barko do dveh ponoči, ker je nekaj šmelcalo tam spodaj..... :lol: :lol: :lol:
https://medisken.si
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Po Jan 27, 2014 02:05

Plankton so zelo različne reči.

Ena od glasnih reči pod barko pa bi bilo lahko kaj temu podobnega:
SlikaSlika
Za zgodbo, kakšne zvoke so posneli pri malih rakcih in kako si jih razlagajo, klik na sliko...
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
sodnick
Kapitan
Kraj: Kranj

OdgovorNapisal/-a sodnick » Po Jan 27, 2014 19:46

Tudi jaz sem se enkrat na Žutu sredi noči zbudil, ko je pod barko prasketalo. Meni se je slišalo, kot da prasketa elektrika. Zunaj se je slišalo še bolj očitno kot v barki. Kot neizkušen kapitan na morebitno puščanje vode sploh pomislil nisem. Po nekaj časa raziskovanja sem šel nazaj spat. Zjutraj vsi akumulatorji prazni in sem si rekel, očitno je bila res elektrika :). Potem sem izvedel, da gre za plankton. Ampak takrat sem mi je pa moja razlaga povsem poklopila in sem bil povsem zadovoljen... :)
LP, Sodnick
Uporabniški avatar
gregor.n
Admiral
Kraj: Zanzibar
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor.n » Po Jan 27, 2014 20:34

Ja zanimivo bi bilo vedeti za kaj gre, tele šklepetajoče kozice od MT ziher niso. Te so sam pozim ko jih zebe. :lol: :lol: :lol: :lol:
Verjetno je tudi kaj povezano s statiko? :?
https://medisken.si
dijo_porko
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a dijo_porko » Po Jan 27, 2014 21:24

Med drugim tudi mivko, ki se premika po dnu... in pa ze prej omenjena plankton in rakce.
sasaman
Kapitan bojne ladje
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a sasaman » Po Jan 27, 2014 22:32

Sem slišal razlago, da bi bili lahko datlji (prstaci), Ko topijo kamen naj bi nastajali mehurčki? Mogoče,..
boogle
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a boogle » Sr Jun 15, 2016 13:49

Lepo branje, hvala. Škoda ker slik ni več :)

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 10 gostov