Palagruža 2015

Dodajte kraje in zanimivosti, ki jih je vredno obiskati. Opišite vaše "rute", sidrišča in restavracije...

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator, kr en

Uporabniški avatar
evovii
Admiral

OdgovorNapisal/-a evovii » Sr Sep 02, 2015 09:52

Ojla,

Ma bi bla dobra kakšna taka akcija. Malo sem gledal in do dol je nekje 220Nm. Kar pomeni pri 4 vozlih tja okoli dva dni dol pa dva dni nazaj.

Pa če se odločimo gremo akcijo pa je. Bi bilo pa dobro, da mal pogledamo, na vreme, kajti če bi bila kakšna polna luna pa jasno bi bilo zakon vsaj za ponoči. Če bo oblačno pa ponoči, ko je tema kot v riti brez radarja je kar mal neugodno ampak se tudi da...

p.s. mal moram še dopust napraskat skup kar ga je ostalo ;)

Lp Andrej
Veter v laseh, travarca v zobeh ;)
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » Sr Sep 02, 2015 10:23

NT, hvala za odgovor. Če prav gledam posnetek, si si nastavil opozorilo okroginkrog barke na manjši razdalji, v smeri, od koder piha veter pa na večji?
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a matejofski » Sr Sep 02, 2015 10:28

Zdaj ze smetim temo... NT, kaj pa glede sevanja, sevalni diagram v tem primeru montaze radarja kot pri tebi verjetno pokriva barko? Kaksen je tvoj pogled na to?

LP, Matej
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Sr Sep 02, 2015 11:20

motornii@
Tu sem nastavil na manjšo razdaljo zaradi prometa, ker je to pred Verudo, da ne trobi alarm po nepotrebnem. Ko grem spat pa dam zunanji obroč na 2-3Nm 360°.

matejofski@
V primerjavi z uporabo mobilnega telefona je elektromagnetno VALOVANJE (beseda sevanje ima več pomenov in negativen prizvok pri nepoznavalcih) nezaznavno, kajti snop je usmerejen horizontalno obenem pa se stalno vrti. Torej tudi, če bi bil v snopu, pa nikoli nisi, bi bil v snopu le cca 1% časa.
Na jadrnicah je radar nad prvim križem na jamboru in je popolnoma varna uporaba. V primerjavi z mobilnim telefonom je popolnoma neškodljiv.

ZANIMIVO:
Moč radarja se spreminja glede na izbiro dometa - RANGE. Doseg 5Nm je za radar izjemno blizu, zato je oddajna moč izjemno majhna.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Sr Sep 02, 2015 13:12

Tole funkcijo (Density maps) na marinetrafficu sem "odkril". Zelo prav pride pri načrtovaju poti offshore, da se izognemo glavnim plovnim potem in da imata radar in AIS manj dela. Določene rute zgledajo precej prometne, ampak to so celoletne sledi.

Slika

Slika

http://www.marinetraffic.com/en/ais/hom ... :44/zoom:8

Slika
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Sr Sep 02, 2015 16:42

Jaz žal radarja nimam na barki,tko da bo treba VELIKO pazljivosti in zato ne upam sam 5 dni neprestano pluti.
Ja Andrej enih 550 milj bo po oni moji trasi ali še kaka več.Tko da teden mormo obvezno met fraj.Morda ne bo nič vetra ,morda 30 in več vozlov.Oboje je slabo oz manj primerno za nas in našo barko.Tako da je vreme glavni govornik.
Ja lunica svetla bi blo fajn da je v pomoč..
Hvala vsem za lepe želje in nasvete.Če izplujemo, vas bomo obveščali kako napredujemo ,kolko smo prepluli,kolko nas še čaka do...na primer Unij...in upam eno zastavico Morjeplovca pustili svetilničarju na Palagruži.
Al ne želim še o kasnejših plovih,dokler enga ne izpeljem,ampak tam pri škornju desno..če bok da zdravje,denar,čas ..saj sanjat je lepo in dovoljeno.
Gledal sem luno in bo polna27 oktobra,torej bi iz Umaga izpluli v soboto 17. oktobra.Je pa tudi morda celo boljša opcija izplut septembra in sicer19 isto v soboto zgodaj zjutraj.Čejev je še dost
LP Iztok
al

OdgovorNapisal/-a al » Sr Sep 02, 2015 17:15

No potem pa srečno pot na Palagružo in kasneje "desno" in naprej! :)
Denar in čas- to je še najlažje, ker oboje se da zelo raztezat. Samo da bo zdravje.
polanc
Admiral

OdgovorNapisal/-a polanc » Sr Sep 02, 2015 17:37

Sej to ni neka tura.Tepeš recimo konkretno jadra,po surovih morjih.Jaz pa tle delam neki pomp za 500 milj..Pač objavil sem eno mojo idejo,željo,morda se kdo pridruži.V paru je lušno in varneje,čeprav ne gremo v neko neobljudeno zemljo.Pač mali sem pa mi je to en dober cilj.
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Sr Sep 02, 2015 18:58

Polanc,
Ob dobrem vetru in pravi drużbi je tako jadranje poezija.

Marchi,
Sedaj sem se prepričal, da je resnično prav ruta med Pulo in Visom najmanj prometna.
al

OdgovorNapisal/-a al » Sr Sep 02, 2015 21:26

Nekaj o prometu na Jadranu smo se razpisali tukaj in na naslednji strani so še tokovi- prispevek MT (uporabno).

Večje ladje niso tak problem kot so ribiči, ki dosti spreminjajo smer in so neodzivni na klice po VHFu.
Tudi ribiške mreže so težava. Dve leti nazaj sem se "ujel" v njih na odprtem. Ponoči. Imajo razporejene led lučke, ki žmrkajo a pri meni je očitno ta zadnja crknila.

@polanc ne vem ali si s prejšnjo objavo odgovarjal meni, ker je ne razumem a moja želja "srečno pot" je iskrena...

Upam, da boste jadrali bolj skupaj, ker razdalja se nabere na taki poti. Pa tudi Palagruža ni nek spot za čakati na sidru. Mogoče je fajn imeti v mislih back up plan, da pri Palagruži samo obrnete v primeru neugodnega vremena ali na Tremite ali pa na Lastovo/Vis. To malo podaljša nonstop plutje ampak da potem ni slabe volje...
Letos na poti na jug je bil plan, da se ustavim/prenočim na Lastovu a sem nadaljeval pot zaradi ugodnega vetra (kasneje sem moral vezati v Brindisiju; 24ur kasneje od Lastova) a potem sem še en teden poslušal mojega kompanjona na jadranju kaj se skoz zmišljujem.in zakaj nisva pristala k je pa tolk bab na Lastovem :D
polanc
Admiral

OdgovorNapisal/-a polanc » Sr Sep 02, 2015 22:39

Ne Al nisem tebi odgovarjal in verjamem,da nam želiš iskreno srečno.Tko nasploh sem pisal,mal vsem v opravičilo da s temi miljami tle nakladam.Pa hvala ti za opozorilo o mrežah.Jaz po odprtem nisem dosti plul.Recimo Vis Lastovo sem samo enkrat plul.10 ur motorja,morje olje niti 2 vozla vetra.
polanc
Admiral

OdgovorNapisal/-a polanc » Sr Sep 02, 2015 22:46

Tko imam nekak v glavi,da bi zvečer startali ali iz Korčule ali iz Visa,da smo zjutraj pri Palagruži .Pogledamo svetilnik,se poslikamo in pičimo nazaj .Če nam bo svetilničar v zameno za kako flašo pustil pogledat svetilnik.Pred leti ko sem jaz bil tam nam je pustil po neki pregovarjanja.Radar bi bilo fajn imet sam zdele nimam 5 čukov za to žal.
LP Iztok
al

OdgovorNapisal/-a al » Sr Sep 02, 2015 22:59

a,ok :D
sicer pa ne rabiš bit nič skromen oz se nehaj opravičevati.
meni se to zdi super izziv. jaz sem se na prvem takem jadranju (krk-sicilija direkt, dan postanka in nato do Gibraltarja direkt, največ naučil. hvala Boštjan.)

plovba na odprtem več dni nonstop ni nič tako zelo groznega, kot nas skuša kak pravljičar prepričati. saj je sine plul na Usodi, ne? torej je vse jasno.

navsezadnje na odprtem ni nobenih Frenkov, ki bi delali valove, nobenega Horvatinčića, ki bi te ubil medtem, ko mu neka lajdra puši kurac...
Samo mir, mir, mir (pa kašen ribič sm pa ke:). Meni je plovba na odprtem nekaj najlepšega od navtike.
Treba je poskrbeti za varnost in vzeti v obzir, da v najslabšem primeru (pri tej plovbi) si 8 do 10 ur do obale (zavetja...); če bi jadral po sredini. teoretično.
morje je morje.
polanc
Admiral

OdgovorNapisal/-a polanc » Sr Sep 02, 2015 23:06

Kako je pa kaj z tokovi.Se splača plut le mal ob otokih do Korčule in pol direkt na Gružo,al že tu pri Susku naštelat direkt linijo.Če jasno vreme ne bo drugače diktiralo.
Pa strogo ponoč bomo pripeti v kokpitu.
al

OdgovorNapisal/-a al » Sr Sep 02, 2015 23:16

kar direkt bi jaz šel. ni razloga za plazenje ob obali otokov. mogoče nazaj grede. tam zna tok malo pomagati, kot kažejo skice. samo kaj ko ponavadi fašeš kontra veter pa je čist druga zgodba...
sem pa letos plul ob Albaniji gor in se je poznalo, da tok pomaga.
izrazit je ob obali.

kar se varnosti tiče je pri meni na prvem mestu: nema scanja čez ograjo, ko si sam ponoči na straži ali v težkem morju.
pa za vsakega člana posadke (dva sva) sem kupil tiste male oranžne lučke, ki tudi utripajo in jih z velcrom trakom daš na roko.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti