Doživel krstno sidranje

Dodajte kraje in zanimivosti, ki jih je vredno obiskati. Opišite vaše "rute", sidrišča in restavracije...

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator, kr en

Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » So Jun 18, 2016 23:49

Eno je, da drži, da bi se v tem primeru dalo prestaviti in zasidrati na varnejšem mestu (Marchi, N.T., Lure).
    Drugo je opis iskušnje z nevihto na sidru, če do tega vseeno pride. Včasih si kje, kjer takega zavetrnega mesta za sidranje ni, ali je popolnoma zasedeno, ni dosegljivo v razpoložljivem času... Opcija za tak primer je lahko izpluti in - zunaj, proč od privetrne obale - počakati da mine.

Po mojem nam ta opis bostjanbe pride zelo prav, da se bolje zavemo, zakaj vse se je bolje izogniti takemu sidranju, ne da bi ga morali sami doživeti, in o tej plati bi se dalo še marsikaj vprašati in povedati.

Kako pa je med nevihto, če nisi zasidran?
    Mi smo v (mislim da isto) soboto minuli teden (11.6. 2016) popoldne pluli z zahoda proti polno razviti nevihti nad Slo obalo. Večji del proč od obale je bilo sončno, ko pa smo se bližali obali, je bilo nad nami zastrto, pred nami pa obala pod nevihtnim oblakom sploh ni bila vidna (in sta prišla zelo prav tako GPS kot radar, ki je med ostalim lahko kazal tudi močne padavine v bližini, kjer so bile najverjetnejše strele). Strel smo se v bistvu tudi najbolj bali, zato smo se držali dovolj proč od obale in tega področja (če se spomnite, je strela je nekoč polancu onesposobilo vso elektroniko, pri nas bi torej zlahka bilo 'adijo GPS in radar', a smo se temu srečno izognili).

Veter je večino časa naraščal postopno in enako postopno smo pravočasno krajšali jadra. Potem pa je za kratek čas hitrost vetra zelo naglo narasla na toliko, da je Bavaria 38 kakih deset minut plula 7 vozlov na dva metra genove in meter in pol glavnega jadra (rol genova z všito peno ob sprednjem robu je imela delno zvita morda celo boljši profil, kot polno razvita). Izkazalo se je, da je takrat pri jadrih nismo odnesli čisto brez škode: pri manjšem popravku v naslednjem tednu (garancijskem na novem jadru) pri letvici na zadnjem robu glavnega jadra je jadrar odkril tudi decimeter ali dva dolgo razparanino, za katero donevamo, da je nastala tedaj ob krajšem plahutanju zadnjega roba glavnega jadra.

Ker na dovolj globokem ni bilo valov, ki bi se rušili (kot se, ko pridejo na plitvino), plovba sicer ni bila problematična. Tu pa tam je prišla skupina dveh ali treh valov okrog 2 m amplitude in morda 10 m valovne dolžine, ampak se niso rušili. Če bi nas isti dobili na plitvem, kjer se valovna dolžina skrajša in višina vala poveča, bi to znalo biti več kot le neugodno.

Potem je veter je nanagloma zelo pojenjal, tako da smo najprej krajši čas pluli tudi na motor, potem pa ponovno razvili polna jadra. Med tem se je nevihta namreč postopno pomaknila proti severu in najprej se je pokazal konec Savudrijskega polotoka, potem pa še Piranski zaliv, hotel Bernardin in potem tudi Piran - kjer smo se mi najprej malo lovili z eno večjo jadrnico, ki je priplula iz nevihte in obrnila proti portoroški marini. Izkazalo se je, da je na bil brat skperja naše barke in se ni dal, tako da smo potem mi obrnili okoli punte v zavetje pred valovi in se pod cerkvijo zasidrali za eno kopanje, nato pa šli v domači pristan v Piran prespat.

Mi smo podnevi videli oznake zasidranih mrež in se jim lahko izognili, lahko smo pravoasno videli skupine višjih valov ali temno senco refula na morju. Vsega tega pri nočnem izplutju z neugodnega sidrišča v nevihto ne vidiš, ampak če si na primer bil zasiran v zalivu, kjer drugim popuste sidra in moraš ven, da te ne sesujejo, pač ispluješ, čeprav je težje, kot podnevi.

Tiste nočne nevihte s sobote na nedeljo, ki jo opiše Bostjanbe, mi na drugi strani rta tisto noč sploh nismo opazili in smo jo prepali...

Slike tega imam, ampak me še vedno zeza SW
    To je star, a še zanesljiv in uporaben prenosni računalnik (z XP, za katerega za zdaj kaže, da ni gonilnika za ta fotoaparat in če hočem do vsebine kartice, mi ponuja, naj jo prej formatiram :wink: ).

Najbrž se bom spravil in za 15 evrov razširil RAM s 3 na 4 GB in zamenjal operacijski sistem za Win 7 64 bit, preden se grem nazaj učit Linux (in nameščanje gonilnike za fotoaparat na njem :wink: )

V glavnem, ni dolgčas.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Ne Jun 19, 2016 10:48

Marjan tole si mal po filozofsko spesnil...jaz bom pa bolj direkt,po domače udaru.
Najprej..smo vsi v glavnem leni,ko fuksi..Sem enkrat omenjal ,da se zvečer dobmo,pa ponoč mal plujmo,pa sidrajmo...Od 5000 članov sva bla dva butlna :lol: ki sva se zvečer privlekla na določeno mesto sidrat.Eni niso hotli ker ni časa,pa premrzlo, pa zamudijo tv nanizanko,pa menstruacijo majo..
Bi blo treba se mal sprobat, ko vsaj lahko skor vse splaniraš...pol pa ne vemo kaj bi, če do česa pride.Bit 4 m do vrvi, ki ti blokira propeler in videti pred sabo nevihto..oprost Boštjan ker kritiziram,je poskus uboja barke ,posadke in sebe,ki se k sreči ni posrečil,za kar komot na Brezju plačaš mašo in za nadaljno varnost kupiš en samolepilni medaljonček.
60 konj je not,to barko porine v 50 vozlov vetra 100 posto...saj ne daleč,dodatnih 50 m varnosti si pa prigospodarimo s tem,če ne odplujemo v zavetrje.
Je pa zelo pohvalno ,da je mož zgodbo napisal,da jo vsi mal beremo in se iz napak kaj naučimo.Mal nas ima jajca tle napisat kak smo ga posrali,da se nam pol smejijo...No ne smejijo se vsi,tisti izkušeni se ne,za tiste vseznalce je pa tko vseen.Ni važn kaj se o nas govori,ampak kdo govori...
Ja,dost filozofije.
Spet bom tu napisal stavek ki ga je moj sin enkrat povedal..Sidro in bitve na barki morjo bit tko velike,da se jih ustrašiš,ko prideš na barko,pol so ravno prav velike.Torej ne šparite pri sidrih,bitvah,dobrih priveznih vrveh...vse to je tko rekoč življenjsko zavarovanje nas in našega težko zasluženega premoženja.
Pa srečno plovbo,morda kdaj za probo tud nočno in v močnejših vetrovih,v dežju in megli.Pa objavljajmo tud prigode z našimi napakami,nepremišljenimi odločitvami...da druge morjeplovce spomnemo ,da pomislijo na stvari,na ktere mi nismo.
LP Iztok
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Ne Jun 19, 2016 12:01

polanc napisal/-a:Marjan tole si mal po filozofsko spesnil...jaz bom pa bolj direkt,po domače udaru.
Najprej..smo vsi v glavnem leni,ko fuksi..Sem enkrat omenjal ,da se zvečer dobmo,pa ponoč mal plujmo,pa sidrajmo...
Od 5000 članov sva bla dva butlna :lol: ki sva se zvečer privlekla na določeno mesto sidrat.Eni niso hotli ker ni časa,pa premrzlo, pa zamudijo tv nanizanko,pa menstruacijo majo...

Takrat me je zanimalo, a nisem utegnil (mogoče takrat ni šlo za menstruacijo, ampak za tisto krmilo in osmozo pri bow thrusterju, pa še nekaj podobnih reči).

Sicer jaz razmeroma pogosto pridem prav na kaki barki ravno takrat, ko na plovbi pričakujejo kako 'pizdarijo' - in če sem prost (zdaj predvsem, da me nujno ne rabi klub za kako regato), ne pomnim da bi manjkal.

Ravno takrat, ko smo bili naročeni za dvig tiste barke v Ladjedelnici Izola, je zunaj pihalo v sunkih čez 40 vozlov. Plula sva na motor, ker so bila čez zimo jadra sneta (in imam vtis, da so zdaj tudi bodisi nova ali vsaj prenovljena).

Ko smo potem snemali krmilo, ki se ni hotelo več dobro obračati, smo bili tik zraven morja in je veter vrgel v vodo še neprivezano aluminijasto lestev, ki smo jo potem pobrali iz vode s sidrom marela, ki je ponavadi na pomožnem čolnu, tako da zna tudi tako sidro, o katerem je kdo na forumu pisal ogorčene prispevke, priti presneto prav.

En tak primer bi bil, če kdo vrže čez tvojo sidrno vrv ali verigo svojo, pa bi ti nujno moral izpluti ;) (mimogrede, lahko bi kdaj, ko se sicer dobimo na sidrih, lahko potrenirali tudi kako tako 'razštrikavanje'...)

Pa zgodbe takrat nisem napisal, ko si da nekaj ljudi, ki na forumu piše o IQ in velikosti čevljev - in presoja izkušnje ljudi, o katerih ne ve dosti - toliko opraviti s kakovostjo prispevkov drugih, namesto da bi se ukvarjali s kakovostjo svojih.

Tvoja ideja za tako nabiranje izkušenj pa je bila odlična in bog-daj, da daš kako podobno pobudo še kdaj, ampak včasih tudi tisti, ki bi, vseeno ne morejo takrat.
polanc napisal/-a:Bi blo treba se mal sprobat, ko vsaj lahko skor vse splaniraš...pol pa ne vemo kaj bi, če do česa pride.Bit 4 m do vrvi, ki ti blokira prope ler in videti pred sabo nevihto..oprost Boštjan ker kritiziram,je poskus uboja barke ,posadke in sebe,ki se k sreči ni posrečil,za kar komot na Brezju plačaš mašo in za nadaljno varnost kupiš en samolepilni medaljonček.

Ne spomnim se, kdo je nekje pri Visu ali Lastovu poskušal, koliko zdrži njegovo sidro - in pri tem tudi zares izmeriti sile.

Morda ni edini, ampak je omenjeno teženje na formu marsikoga odvrnilo od objav opisov za nas ostale sicer zelo zanimivih dogodkov.

Zato se še posebej zahvaljujem začetniku te teme, da je opisal dogodek.
polanc napisal/-a:60 konj je not,to barko porine v 50 vozlov vetra 100 posto...saj ne daleč,dodatnih 50 m varnosti si pa prigospodarimo s tem,če ne odplujemo v zavetrje.
Je pa zelo pohvalno ,da je mož zgodbo napisal,da jo vsi mal beremo in se iz napak kaj naučimo.Mal nas ima jajca tle napisat kak smo ga posrali,da se nam pol smejijo...No ne smejijo se vsi,tisti izkušeni se ne,za tiste vseznalce je pa tko vseen.Ni važn kaj se o nas govori,ampak kdo govori...

Kot si napisal.
polanc napisal/-a:Ja,dost filozofije.
Spet bom tu napisal stavek ki ga je moj sin enkrat povedal..Sidro in bitve na barki morjo bit tko velike,da se jih ustrašiš,ko prideš na barko,pol so ravno prav velike.

Ta izjava je zame ena od legendarnih na forumu.

In ti - pametna glava - si poslušal pametnega sina in naredil sidro polanc.

Ko bi ti ga le uspelo pripraviti, da bi še kaj napisal (na forum ali pa knjigo, recimo o tistih mesecih jadranja z Usodo bi že bilo odlično gradivo za knjigo... )
polanc napisal/-a:Torej ne šparite pri sidrih,bitvah,dobrih priveznih vrveh...vse to je tko rekoč življenjsko zavarovanje nas in našega težko zasluženega premoženja.

Še ena zame legendarna izjava.

Ne da ni še precej podobno pomembnih reči na barki (filtri za gorivo in podobne reči, da ob poskusu izplutja iz kažina na sidrišču na razburkanem morju ne obstane motor, pa poštimana električna inštalacija, ki ne bo povzročila požara, pa... )

Ampak koliko iz med nas jemlje kakovost bitev in njihove pritrditve na barko za enega od bistrenih kriterijev pri nakupu barke? Koliko jih poskrbi, da se morebite napake v zasnovi pri tem kasneje odpravijo?

Nekateri da, večina pa se zanese, da je že izdelovalec poskrbel za to, in zato ti posebej hvala za ta poudarek.
polanc napisal/-a:Pa srečno plovbo,morda kdaj za probo tud nočno in v močnejših vetrovih,v dežju in megli.Pa objavljajmo tud prigode z našimi napakami,nepremišljenimi odločitvami...da druge morjeplovce spomnemo ,da pomislijo na stvari,na ktere mi nismo.
LP Iztok

Amen ( = tako bodi, 'iz tvojih usta u božje uši' in podobno) še pod tole.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
polanc
Admiral

OdgovorNapisal/-a polanc » Ne Jun 19, 2016 12:51

Ma nisem jaz mislil tebe Marjan.Začetniki v tem suženjstvu,ki mu lepotilno govorimo navtika,bi moral kr skočt.Ni cajta je največji in najbolj blesav izgovor.Jaz tud nisem imel cajta,pol sem se pa enmu u rit zabil na avtocesti,sem imel pa takoj 2 mesca cajta...
Tadejko
Kontraadmiral
Kraj: Ljubljana - Červar

OdgovorNapisal/-a Tadejko » Po Jun 20, 2016 08:02

polanc napisal/-a: No jaz osebno bi zvečer dvignil sidro in pičil do Debelga rtiča,pred nevihto.

Ali ni tudi tam vse odprto na zahod?

Ko sem še enkrat razmislil, se mi zdi, da je bilo to priporočilo za primer konkretne tramontane, ki je prihajala iz severa?
polanc
Admiral

OdgovorNapisal/-a polanc » Po Jun 20, 2016 17:57

Ja bolj tramontane,ker če bi ti lebič prižvižgal,tudi pri piratu nebi blo mirno,tko da si dobu bolj iz SZ nevihto in to pa debeli rtič že ščit nekaj.Sicer bi tud Trst videl...Pa ketna je pobarvana belo 20 m modro 30m zeleno 40 moranžno 45 m.pobarvani kosi so pol m dolgi,tko da vedno veš kolk jo je v vodi.Pa ob nevarnostih je globinomer važen zato mora bit prižgan,pa motor naj teče v prostem teku,pa v rezervarju je rdeči alarm ,ko je manj kot tretjino napolnjen,pr teb 40l..
Pa posadki ,sploh taki morš povedat...če bo pizdarija je potrebno takoj ko zatulim,da
gre Franci na sidrni vinč
Janez na odvijanje genove,da jo da kak meter ven
Tine k meni na krmilo
ostali v kabino.
Vse jasn? Vemo vsi kaj in kako delat?
če ja ok če je najmanjši dvom izražen od koga TAKOJ pokazat pa ni važn če je dež,mrzl in 3 zjutri,ker se pol komot zgodi da komanda ne bo v parih sekundah,ki so namenjene za njeno izvršitev tudi narjena.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti