Odisejada 2016

Dodajte kraje in zanimivosti, ki jih je vredno obiskati. Opišite vaše "rute", sidrišča in restavracije...

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator, kr en

Uporabniški avatar
Lure
Admiral
Kraj: Ljubljana - Izola

OdgovorNapisal/-a Lure » Pe Sep 16, 2016 21:39

Lepa ruta in hvala za reportažo.
Uporabniški avatar
johnny1300
Viceadmiral
Kraj: Straža
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a johnny1300 » Pe Sep 16, 2016 21:55

Lepa reportaža in fine slike.

Kako velika posadka pa je delala ta transfer?
Uporabniški avatar
gregor.n
Admiral
Kraj: Zanzibar
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor.n » So Sep 17, 2016 08:11

...kaj pa uni migranti dol u kaluži :lol:
kok-pit?
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a kok-pit? » So Sep 17, 2016 10:40

No, pa smo jo dočakali. In vredno je bilo počakat. Super!!
velikimedo
Kontraadmiral
Kraj: CELJE

OdgovorNapisal/-a velikimedo » So Sep 17, 2016 11:09

Bravo h2o res odlična reportaža in verjamem tudi dobra avantura-super slike (nasploh tiste z unga konca škorna)... Res se je splačalo počakati na reportažo.
NAVTIKO MORŠ MET RAD
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » So Sep 17, 2016 15:38

Super zapis!

JZ Italija mi je popolnoma neznana; sodeč po fotkah pa bi se splačalo kdaj te kraje obiskati.
Uporabniški avatar
johnny1300
Viceadmiral
Kraj: Straža
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a johnny1300 » So Sep 17, 2016 22:33

Grega295 napisal/-a:Super zapis!

JZ Italija mi je popolnoma neznana; sodeč po fotkah pa bi se splačalo kdaj te kraje obiskati.

Nehaj prodajat svojo Abeille, pa naslednje leto odletimo tam :D
kok-pit?
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a kok-pit? » Ne Sep 18, 2016 17:52

@H2O
Ker boš verjetno še en lep čas tu gor edini hlaponar, ki je dosegel Grčijo, bi te prosil, če malo obširneje opišeš svoje videnje Grčije in njeno primerljivost s Hrvaško.
Zanima me vse od; privezov, marin, cen , gostoljubja, urejenosti, čistoče, infrastruktura (servisi in podobno), odnos domačinov, pogovorni jezik, vreme,…

Nočem biti žaljiv do nikogar, vendar sumim, da imajo rjuharji nekako preveč subjektiven pogled na Grčijo. No, vsaj malo.

Daj povej kako to hlaponarske oči vidijo.

Hvala, ker vem da se boš potrudil. (oz. kaj se češ trudit; če si dober si dober)
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Ne Sep 18, 2016 22:01

H2O napisal/-a:Pa o prekrasnih obmorskih mestih (ki so jih resnici na ljubo večino zgradili Benečani, ne pa Hrvati). V bistvu imamo Slovenci srečo, da imamo pred nosom takšno navtično destinacijo, kot je Hrvaška 8)

Zanimivo razmišljanje. Nisem nek popotnik, sem pa nekaj malega plul po Kanarskih otokih, Tajskem in Karibih, sicer super za back-pack ali hotelski turizem, iz navtičnega vidika pa se mi je zdelo slabše kot Hrvaška.

H2O, kaj pa še primerjava otokov na JZ Italije (Ponza, Ischia, Procida, Positano ...) s Hrvaško (mišljeno predvsem ljudje, narava, arhitektura, zalivi ..). Hvala!

---
PS. Izjema, ki pa ne spreminja mnenja, da je Hrvaška zakon, je bilo edino vplutje v koralni greben Tobago Cays z M. Tepešem, tisto pa je bilo filmsko in moja edina izkušnja vplutja v "pravi" koralni greben (ki ni del obale večjega otoka).
andrejv
Admiral
Kraj: Ljubljana, Koper

OdgovorNapisal/-a andrejv » Ne Sep 18, 2016 22:25

H2O napisal/-a:
Grške cene so precej primerljive s hrvaškimi... mogoče so privezi nekoliko cenejši. V Gaiosu na otoku Paxos smo za privez plačali 26,5€/noč, plus 10€ za elektriko in vodo, ampak resnici na ljubo ni muringov (spredaj vržeš sidro) in zaliv smrdi kot greznica... Škoda, ker se mi je mesto drugače zelo dopadlo. Domačini so izredno prijazni in nimaš občutka, da ti hočejo samo pobrat denar. V mestu Krf so privezi v marinah že dražji, ampak še vedno nekoliko cenejši, kot na Hrvaškem (v marini pod staro trdnjavo smo plačali 50€/noč), marina Gouvia ima pa že čisto primerljive cene, kot hrvaške marine. Je pa res, da Grki za razliko od Hrvatov ne težijo s plačljivimi bojami po zalivih.

Hrvaška ima po mojem mnenju najlepšo in najbolj primerno obalo za navtični turizem od vseh 5 držav, ki sem jih obiskal na poti... Govorim o številnih hrvaških otokih in zalivih, kjer se lahko vedno skriješ pred vetrom in slabim vremenom... Pa o prekrasnih obmorskih mestih (ki so jih resnici na ljubo večino zgradili Benečani, ne pa Hrvati). V bistvu imamo Slovenci srečo, da imamo pred nosom takšno navtično destinacijo, kot je Hrvaška 8)

Tu bi jaz dodal še nekaj informacij, po dveh sezonah v Grčiji.

Gaios je po priljubljenosti na vrhu destinacij v Jonskem morju. Po moje ga prekaša samo Fiskardo na Kefaloniji.

Če povlečemo vzporednici s Hrvaško, Fiskardo je Hvar, Gaios pa Vis. In zato v teh dveh zaračunajo. "Marina" pod trdnjavo na Krfu, je v resnici navtični klub, ki zaračunava privez in je "drag" zaradi lokacije. Gouvija pa je resna marina, ki je v lasti turške družbe D-Marin (isto kot Sukošan in Borik) in ima tudi skoraj iste cene.

S tem pa je H2O že skoraj zajel vse plačljive lokacije v Jonskem morju. Plača se še v Sv. Evfemiji na Kefaloniji, potem se pa že konča. Ostalo je zastonj.

Kar se pa zalivov tiče, na Hrvaškem je več zaprtih, varnejših zalivov. Vendar jih v Jonskem morju v večini primerov ne potrebuješ, saj je vreme poleti zelo (ampak res zelo) stabilno. Paziš samo, da si na zavetrni strani proti NW-u, ki piha in to je to. Zato sidraš tudi v "na pol" zalivih, brez težav. Do sedaj sem jadral 10 tednov v Jonskem morju in v tem času sem doživel enkrat, da je bilo vreme nestabilno in da je zapihalo 30 vozlov. To ni primerljivo z neverini na hrvaškem.
Uporabniški avatar
EDO
Admiral
Kraj: Ljubljana - Lovran - Umag

OdgovorNapisal/-a EDO » Po Sep 19, 2016 00:03

andrejv napisal/-a:S tem pa je H2O že skoraj zajel vse plačljive lokacije v Jonskem morju. Plača se še v Sv. Evfemiji na Kefaloniji, potem se pa že konča. Ostalo je zastonj.

Nekaj malega (itak je bolj kot ne povsod nekaj malega v primerjavi z Hrvaško) se plača tudi v Argostoliju na Kefaloniji. Edino tam mi je tudi Portcaptain težil s štemljanjem DEKPE.
Mi smo imeli "hrvaški" neverin na severu Krfa. Ampak to je res bolj izjema kot pravilo.
Living well is the best revenge
https://www.facebook.com/NotaBeneSailing/
andrejv
Admiral

OdgovorNapisal/-a andrejv » Po Sep 19, 2016 09:56

H2O napisal/-a:
EDO napisal/-a:Edino tam mi je tudi Portcaptain težil s štemljanjem DEKPE.

Z grško birokracijo smo imeli tudi mi edino neprijetno izkušnjo... V Gaiosu smo se šli takoj po prihodu prijavit v Port police, kjer je (sicer prijazen, ampak totalno neorganiziran in neučinkovit) policaj potreboval skoraj eno uro, da je naredil prijavo. Za nami so na prijavo čakali še nekateri tujci in so po pol ure mečkanja že kar z očmi zavijali :roll:

Policaj mi je pred odhodom zabičal, da se moram na Krfu znova prijavit in poštempljat dekpo (na Paxosu je ni možno), ampak po tej izkušnji in po tvojem opisu iskanja urada dekpe na Krfu, sem se raje naredil Francoza in se nisem nikjer več prijavljal 8)

DEKPO je najlažje narediti v marini Gouvia. Tam lahko narediš vse na kupu, predvsem plačilo. Ni ti treba namreč iti na davčni urad, ampak plačaš v marini.

Jaz sem se letos tudi prijavil v Gaiosu (potem ko sem bil že 4 dni v Grčiji), ampak takrat je to prijavo delala mična policajka. Ko sem zjutraj prišel v PP mi je policaj rekel, da naj se vrnem čez 15 minut in ko sem prišel, sem razumel zakaj. Ženska je morala delati birokratska opravila.

Predvsem pa nekaj, v Grčiji se ti ne sme muditi. Gre pač bolj počasi.
kr3mn1
Admiral
Kraj: Kranj / Pag(LUN)

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » Po Sep 19, 2016 10:49

ce si lahko sposodim temo, cez 2 tedna greva z mojo z motorji na trajekt in iz Trsta v Igumenista.

Imate kaksne predloge kje in kako z motorjem po grciji, al sam pici miki po obalah naokol? Cas bo nekih 10 dni grcije.
andrejv
Admiral

OdgovorNapisal/-a andrejv » Po Sep 19, 2016 18:32

H2O napisal/-a:
andrejv napisal/-a:takrat je to prijavo delala mična policajka.

A tista blond s čopom? Ta je meni zaračunala privez.

Ja, tista.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta