Je pa od Paprenice malo visje se en zalivcek za sidranje, a za jugo ni. Uvala lojisce.
Silba, Olib
Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator, kr en
- 1stofficer
- Admiral
Re: Silba, Olib
Odvisno pd vetra
Na Z strani Silbe pri mestu nimas kje sidrat pomoje, je prevec valovito. Na V sem videl neke barke se pa ne spomnim al so sidrale ali so bili muringi. Tam je zavetje, sam ne na burjo
Je pa od Paprenice malo visje se en zalivcek za sidranje, a za jugo ni. Uvala lojisce.
Nazadnje spremenil 1stofficer, dne Po Jun 02, 2025 21:34, skupaj popravljeno 1 krat.
@Mato;
prosim za razlago kje točno si mislil z:"Spanje na Silbi?)
prosim za razlago kje točno si mislil z:"Spanje na Silbi?)
Pred mestom Silba na V strani so mislim da lani ponovno po nekaj letih postavili boje. Baje zelo drage in zelo nesramen marinero. Je bil pred nekaj leti posnetek enega divjanja od tam, očitno je še isti. V vasi ima čez lučka uprava in so cene prijaznejše, prav tako marinero. Severno od mesta na V strani otoka sicer sidrajo, a sam še nisem. Bližje obali je skalnato, mogoče je bolj peščeno malo ven. Če imaš gliser in si hitro mobilen, predlagam ogled mesteca z vezanjem v lučici in spanje potem na Olibu ali kje drugje.
Na Premudi, Krijal, imaš boje, precej drage, je pa lepo, čista voda, močan tok. Za krajši čas, če je prosto, se lahko privežeš na bok pri vhodu v luko. Lahko se povzpneš na bivšo JLA opazovalnico na vrhu hriba, s katere je super razgled.
Na Premudi, Krijal, imaš boje, precej drage, je pa lepo, čista voda, močan tok. Za krajši čas, če je prosto, se lahko privežeš na bok pri vhodu v luko. Lahko se povzpneš na bivšo JLA opazovalnico na vrhu hriba, s katere je super razgled.
Videl sem dovolj, da me naselja sploh ne zanimajo več, pa četud bi to bile usrane Benetke, Firence, Siena, ali pa kamniti Dubrovnik. Tega imam zaenkrat dovolj. Tile otoki so me presunili z "karibskimi" plažami in če imam pod sabo mivko, okol pa nekaj prostora se super počutim. Iz mivke potegnem nekaj školjk za rižoto, navadno so na takem koncu riboni, kokoti... in se počutim prav fajn. Hudič je v tem, da je kontra beli tudi črna in bi se rad vnaprej zazihral, da se slučajno zaradi ene posebne pozicije, ki je ekstra občutljiva na neurja ne bom živ ali napihnjen domov vozil z trajektom. Načeloma bi vsak dan lahko skočil tja iz V. Lošinja, saj je teh 30 km manj kot pol ure, ampak je pa brez veze vsak dan skurit 60-70 litrov bencina, če obstaja boljša rešitev. Sploh to velja za isto destinacijo.
Res sem se napalil na te recimo zunanje otoke, ampak tule sem prebral različna mnenja:
- eni se zaprmejdunate na prenočitev na Silbi, ker zna biti Olib nevaren.
- drugi svetujete ogled Silbe in nočitev na Olibu.
Kje naj torej parkiram in ostanem cel:
- če grozi jugo. (Ok, takrat jo bom itak vnaprej popihal, da ne bom teden dni ves nervozen čepel v zakondenzirani barki.)
- če bo pihnila burja, ali tramontana.
- če pride do klasične nevihte. (To bo itak na koncu kao Tramontana.)
Opravičujem se za dlakocepstvo, ampak rad bi vnaprej vedel v kaj se podajam. Velebitski kanal poznam, Hvar in tam okoli poznam, tudi notranji Kvarnerski otoki in Istra so mi znani, na tole zunaj pa nikoli nisem pomislil, ker so me kamniti Kornati tako razočarali, da sem si predstavljal da so itak vsi otoki en sam kamen in sem vsaj v Jadranu samo sanjal morje z mivko kakršno gledam zadnje dni po Googlu okrog teh dveh otočkov.
Res sem se napalil na te recimo zunanje otoke, ampak tule sem prebral različna mnenja:
- eni se zaprmejdunate na prenočitev na Silbi, ker zna biti Olib nevaren.
- drugi svetujete ogled Silbe in nočitev na Olibu.
- če grozi jugo. (Ok, takrat jo bom itak vnaprej popihal, da ne bom teden dni ves nervozen čepel v zakondenzirani barki.)
Opravičujem se za dlakocepstvo, ampak rad bi vnaprej vedel v kaj se podajam. Velebitski kanal poznam, Hvar in tam okoli poznam, tudi notranji Kvarnerski otoki in Istra so mi znani, na tole zunaj pa nikoli nisem pomislil, ker so me kamniti Kornati tako razočarali, da sem si predstavljal da so itak vsi otoki en sam kamen in sem vsaj v Jadranu samo sanjal morje z mivko kakršno gledam zadnje dni po Googlu okrog teh dveh otočkov.
Vsak zaliv je ok, če ni gužve in če ni vetra v zaliv. Torej, na karti so globine (tudi vrsta dna), v vremenski napovedi je veter. Lociraj nekaj zalivov, ki so ti zanmivi in prespi tam, kjer bo ponoči mirno morje. Imej plan B, če bo nevihta. Res je pomembno, da ob nestabilnem vremenu naštudiraš vremenske karte za 3-6-12 ur vnaprej, da veš kakšen bo obrat vetra ponoči. Sicer za plan B na tistem koncu ni nobene marine. Sam bi ob res slabi napovedi s familijo potegnil do Ista (J) ali nazaj do Lošinja. Če pa si kolikor toliko morjeplovca, pa pač izbereš zavetrno stran kjerkoli. Samo, da ni vala, bo sidro držalo. Če bo nevihta itak noben ne bo spal tisto uro. Tudi dežurat je dobro, s prižganim motorjem, da je psiha mirna in sidro zadovoljno. 
- modro morje
- Viceadmiral
- Kraj: Ljubljana - Krk
Po moje je Sv. Ante na jugu Silbe še najbolj zaščiten pred nevihtami. Jasno kasirajo boje, ki so za moje pojme preveč skupaj. Enkrat septembra sem iz vzhodne luke Silbe bežal ponoči, ker se je skuhal severovzhodnik, in plul do Sv. Anteja, kjer je blo čist mirno. In zjutri je pršu marinero kasirat! Kot so že predhodniki povedal, tako Silba kot Olib sta za lepovremensko prenočevanje.
Navigare vivere est.
- 1stofficer
- Admiral
Karibski zalivi so redki na jadranu, ce pa ze, so boje ali pa totalna guzva v sezoni. Morda bi blo treba novo temo ofnat in jih nastet ampak zaenkrat tule in moja izkusnja. Res so me navdusili tile stirje 'Karibski' zalivi: Silba paprenica (boje), Sakarun (boje), Titova plaza (ne vem drugega imena niti se ne spomnim tocne lokacije - Kornati. Mislim da boj ni bilo par let nazaj. Zelo lep je tudi zaliv Talascica, cist na koncu mivka in mir (placljiv). Nizje od Kornatov pa se nisem plul zaenkrat
SR 290 napisal/-a:
.
Na območju od Ista do Unij je najboljša lokacija za vedrenje v scenariju... jugo, tramontana, burja... Mali Lošinj.... v jugu je povsem mirno, v tramontani ... tisto slabo uro dobro pospraviš barko in greš dol.... da ne bo pogleda na použit zajtrk... burja pa tudi tu nima nekega moteče vloge... v burji tudi lahko izpluješ in greš SZ ali JV... Ilovik vas ni švoh.. Od Silbe in Oliba le vas Silba... bi pa res preveril mooringe... eni so taki, da bi se upal privezati le v brezvetrju.. Olib je le za visok pritisk in stabilno napoved...
https://vodovod-rh.si/
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov