Tudi jaz sidram samo z enim sidrom, toda zelo pomembno je tudi kakšno sidro imaš.
V žačetku svoje kariere, sem šparal in sem imel brusa
Nato sem se vrgel v stroške in kupil 20 kg 44lbs DELTO, s katero nimam težav.
Res pa je, da jadranski jadralci, uporabljamo premalo ketne. Namreč samo sidro ni dovolj, če nimaš položene dovolj ketne, ti tudi 50 kg sidro ne pomaga (marsikatera barka je že odnesla BOJO z vso betonsko utežjo, ker je bila prekratko privezano vrv).
V Grčiji so me naučili spustiti vsaj 50m ketne. Je pa pomebno, da enako razmšlajo tudi drugi jadralci in posebno motoraši okoli tebe. Kajti če imaš predolgo sidro, pač poraziraš sosednje barke, ko te začne vrteti.
Izven Jadranskega morja večinoma sidrajo tako, da so privezani na obalo, s tem je več prostora in ketne lahko vržeš kolikor jo pač hočeš. Dodatna sidrna bojica je priporaočljiva, da ostalim pokažeš, kje imaš sidro, da ti ne mečejo sidra preko tvoje ketne. je pa potrebno malo spretnosti pri tem delu.
----
PAZITI MORAŠ, DA KAK ČARTERAŠ NE ZAMENJA TVOJO SIDRNO BOJICO ZA BOJO in se ne veže nanjo. To se mi je že zgodilo. hvala bogu je ostalo samo pri TULJENJU in kasneje smehu!
----
Bojam ne zaupam zaradi slabe privezne vrvi, preglodane ketne predvsem pa prekratke privezne vrvi. Ista boja ima isto ketno ali vrv za 4 t jadrnico ali 30 t motorno barko.
Na sidru spim kot angelček, ker vem kakšna je.
v Jadranu uporabi dvojno sidranje, samo v primeru, da sem vezan na obalo in da pričakujem nevihto. Tako vržem dodatnega admiralca na W (Z), da pomaga glavnemu sidru zadržati prve udarce vetra.
Toda kaj ti pomaga, če si še tako dobro zasidran, ko pa ti lahko sosednja slabo zasidrana barka naredi kažin. Ko zapiha, vedno pazi še na sosednje barke in kljub temu da si ti dobro zasidran, mirnega spanca v nevihti NE BO!
-----
Absolutno pa predlagam, da če že greš plavat, da še pokukaš, kako ti je prijelo sidro.
-----
Bodi brez skrbi, večina nas je žačela tako kot ti. V začetku moje kariere sem se vozil iz marine v marino, potem sem s pomočjo jadralskih prijateljev prespal tudi kako noč na boji, med tem ko so oni spali na sidru. Počasi sem začel dobivati izkušnje in zaupanje v samega sebe. Čez leta se boš zabaval ob spominih na svoje začetke
To ti prinesejo iskušnje in leta....