5 in pol dnevni izlet Krk - Losinj
Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator, kr en
Re: 5 in pol dnevni izlet Krk - Losinj
Na Punta krizi je lep zaliv Meli
- 1stofficer
- Admiral
Tnx
Se bova bolj drzala juga jugo vzhoda Cresa, morda greva do Veli Losinj. Nerezine, Osor in naprej gor ob zahodu Cresa bova drugic.
Trenutno v Mali Luki, ki je res lep zaliv, ce le ni kake mularije s preglasno muziko, ki to ni (zame vsaj
). Guzve zacuda ni, ceprav je blo zjutraj cel kup manjsih colnov zunaj. Vreme je cudovito, pod 30, brez oblacka
Je bilo pa pestro plut s smeri Klimna. Napovedana je bla zmerna burja (DHMZ in Windy), racunal sem na pomoc vetra, bi vsaj delno jadral. V resnici pa je pihal jugo, plus od nekje so se vzeli valovi z iste smeri tko, da sva poskakovala kot kobilca cez njih. Kimanje barke sem kompenziral s tackanjem da sem vsaj delno rezal valove.
Po kosilu nadaljujeva do Supetarske, jutri zjutraj smer Punta Kriza.
Se bova bolj drzala juga jugo vzhoda Cresa, morda greva do Veli Losinj. Nerezine, Osor in naprej gor ob zahodu Cresa bova drugic.
Trenutno v Mali Luki, ki je res lep zaliv, ce le ni kake mularije s preglasno muziko, ki to ni (zame vsaj
Je bilo pa pestro plut s smeri Klimna. Napovedana je bla zmerna burja (DHMZ in Windy), racunal sem na pomoc vetra, bi vsaj delno jadral. V resnici pa je pihal jugo, plus od nekje so se vzeli valovi z iste smeri tko, da sva poskakovala kot kobilca cez njih. Kimanje barke sem kompenziral s tackanjem da sem vsaj delno rezal valove.
Po kosilu nadaljujeva do Supetarske, jutri zjutraj smer Punta Kriza.
- 1stofficer
- Admiral
Supetarska je za sidranje lepa med otocki, ceprav zna bit guzva. Hudic je pa dno, ki je izjemno travnato. Na potencialno prostih mestih sva torej iskala zaplate peska a ni blo ravno dovolj izbire. Skratka 3x spodletelo sidranje, delta preprosto NE prime v travi. Lahko pa da je spodaj skalnato in preprosto orje do nezavesti. Al pa jaz kaj delam narobe... ustavim se na mestu, potegnem ven sidro in ob spuscanju verige pocasi vozim rikverc kontra smeri pricakovanega vetra. Ko ocenim, da je verige dovolj, pocakam da prime in se malo stopim na gas. Sidro v travi orje pa da ga j....
Komi cakam, da pride rocna v naslesnjih dneh iz SVB !
Ali je mozno, da je tezava tudi s spojko med sidrom in ketno? Moja ki je taka kot na sliki 1 je v resnici zvita malo, ocitno jo je enkrat nekaj posteno nasponalo. Kaksno spojko dat gor? Vidim eni imaji samo vrtljiv clen, drugi nekje 10 cm clen v obliki recimo bumeranga slika 3. Kaj priporocate?

Komi cakam, da pride rocna v naslesnjih dneh iz SVB !
Ali je mozno, da je tezava tudi s spojko med sidrom in ketno? Moja ki je taka kot na sliki 1 je v resnici zvita malo, ocitno jo je enkrat nekaj posteno nasponalo. Kaksno spojko dat gor? Vidim eni imaji samo vrtljiv clen, drugi nekje 10 cm clen v obliki recimo bumeranga slika 3. Kaj priporocate?

Danes grem v Simune, jutri planiram Meli. Sporoci ce bosta kje blizu.
Delta v travi ne more narediti nič. Boš kmalu videl razliko z rocno.
Jaz tem vrtljivcem ne zaupam - sem jih preveč videl skrivljenih, da me v nevihti ne bi mal skrbel. Obstajajo sicer zelo kvalitetni (wasi, ultra...) ampak za toliko denarja kot lahko kupiš sidro.
Sam imal samo gambet in samo enkrat ali dvakrat sem moral obračat sidro pri pospravljanju.
Jaz tem vrtljivcem ne zaupam - sem jih preveč videl skrivljenih, da me v nevihti ne bi mal skrbel. Obstajajo sicer zelo kvalitetni (wasi, ultra...) ampak za toliko denarja kot lahko kupiš sidro.
Sam imal samo gambet in samo enkrat ali dvakrat sem moral obračat sidro pri pospravljanju.
Lure napisal/-a:Delta v travi ne more narediti nič. Boš kmalu videl razliko z rocno.
Tudi jaz imam gambet in niti malo ne razmišljam o vrtljivkah, ker so najšibkejši člen, sidro rocna vulcan mi vedno pride na premec pravilno, če pa hočeš imet kvalitetno vrtljivko jo pod 400eu ne dobiš.
- 1stofficer
- Admiral
samodaje napisal/-a:Danes grem v Simune, jutri planiram Meli. Sporoci ce bosta kje blizu.
Ravno v Meli. Do torka sva tu okoli, javi kje si
Drgac pa 90 % Slovencev tu okoli. Zanimivo, na Z Losinja je blo pa 70% testeninarjev. Pa nic slabega o njih, beri njihovih sopotnicah
1stofficer napisal/-a:Kaksno spojko dat gor? Vidim eni imaji samo vrtljiv clen, drugi nekje 10 cm clen v obliki recimo bumeranga slika 3. Kaj priporocate?
Tu ima vsak mornar svoje mnenje. Nekaj več tule:
viewtopic.php?f=5&t=10754&hilit=
viewtopic.php?f=5&t=27569&hilit=
Jaz imam tisto zavito od Osculatti-ja:
https://www.osculati.com/en/11004-m-033 ... -connector
Ne opravlja svoje funkcije, v 85% dobim sidro gor tako, da je lopata narobe obrnjena - še posebej, kadar je na lopati mulj. Sem se spraševal v čem je potem fora vrtavke ... če ne opravlja svoje funkcije. Nekateri dajo med vrtavko in sidro cca. 10-20 cm verige, baje to izboljša pravilno obračanje.
- 1stofficer
- Admiral
Hvala !
No sej to je pa naslenji problem. Enako meni sidro v skor vseh primerih obrne narobe. Mogoce ga dosedaj ni 2x. Ravno danes sem gledal soaeda v zalivu - enako...
Najbrz bom za probo res dal najprej gambet, kot pravita predhodnika, pol bom pa videl lako in kaj. Ce namrec pocasi dvigas sidro se bo najbrz ketna ze sama od sebe poravnala ...
No sej to je pa naslenji problem. Enako meni sidro v skor vseh primerih obrne narobe. Mogoce ga dosedaj ni 2x. Ravno danes sem gledal soaeda v zalivu - enako...
Najbrz bom za probo res dal najprej gambet, kot pravita predhodnika, pol bom pa videl lako in kaj. Ce namrec pocasi dvigas sidro se bo najbrz ketna ze sama od sebe poravnala ...
Veliko je odvisno tudi od sidra, kako bo obrnjeno preden pride gor, težišče in ročica, moj vulcan ima večino teže v špici in zaobljeno ročico, vedno je pravilno obrnjeno, če ima gor še 10 kil mulja
je še bolj nagnjeno za pravilni dvig 
Kot zanimivost - primerjava Osculati vrtljivke in Wasi (zavita Osculati mi nikoli ni dajala nekega zaupanja):

Če bi kupoval novo vrtljivko - brez dvoma odločil za Mantus, ki niti ni pretirano draga (139 € za 8mm vergigo):
https://shop.primusr.com/izdelek/sidrna-vrtljivka/
Ena dobra debata, ki razloži zakaj Mantus:
https://www.cruisersforum.com/forums/f1 ... 444-9.html

Če bi kupoval novo vrtljivko - brez dvoma odločil za Mantus, ki niti ni pretirano draga (139 € za 8mm vergigo):
https://shop.primusr.com/izdelek/sidrna-vrtljivka/
Ena dobra debata, ki razloži zakaj Mantus:
https://www.cruisersforum.com/forums/f1 ... 444-9.html
- 1stofficer
- Admiral
Good point !
Pri meni se vrtljivka zvija na nacin kot je na sliki tule https://www.cruisersforum.com/forums/f1 ... ost2091870
Gor bom dal najprej gambet potem pa vidim kako in kaj. Ce se odlocim za vrtljivko je tale mantus res ocitno precej boljsa izvedba od navadnih, ki so kot kaze res sibki clen.
Sem pa danes opazoval sidro kako se obrne ko pride iz vode. Ocitno polozaj narekuje tezisce sidra in vpetja verige - na zalost pac ravno narobe. Je pa zanimivo gledat kako zaspina 15 kilsko sidro tik preden sede v lezisce. Najprej poleti v zrak, se obrne v pravilen polozaj nato pa pade ravno tja kamor mora. 10-ka za slog
Pri meni se vrtljivka zvija na nacin kot je na sliki tule https://www.cruisersforum.com/forums/f1 ... ost2091870
Gor bom dal najprej gambet potem pa vidim kako in kaj. Ce se odlocim za vrtljivko je tale mantus res ocitno precej boljsa izvedba od navadnih, ki so kot kaze res sibki clen.
Sem pa danes opazoval sidro kako se obrne ko pride iz vode. Ocitno polozaj narekuje tezisce sidra in vpetja verige - na zalost pac ravno narobe. Je pa zanimivo gledat kako zaspina 15 kilsko sidro tik preden sede v lezisce. Najprej poleti v zrak, se obrne v pravilen polozaj nato pa pade ravno tja kamor mora. 10-ka za slog
- 1stofficer
- Admiral
Zalivov okoli Punta Krize je cel kup. Za kopanje in preko dneva so najlepsi odprti na jugu, npr Meli in sosednji, za prenocit pa je treba iskat kakega globjega. Ti odprti imajo namrec kristalno cisto vodo in je prav uzitek plavat v njej in se potapljat. Vceraj sva v Meli tudi spala in je sicer lepo ampak ponoci so se od nekje vzeli malo tecni valovi. Bolj kot valovi mi je pa najedalo nabijanje necesa v jamborju, pa kljub zategovanju in popuscanju vseh spag in zic nisem resil tezave. Morda je kam tolkla utez na vrvici, ki je padla v jambor, ko sva s tamalim poskusala skoz potegnt zico....
Globji zalivi so tudi lepi in ni nobene posebne guzve le da je voda tam bolj motna. Danes bova na boji v Koloratu, ki je na pol prazen. V sosednjem kjer je sicer tudi nekaj boj je prazno, pomoje zato ker je odprto na sever od koder se pricakuje malo vetra. Kolorat naj bi bil po 888 zasciten z vseh strani.
Je pa povsod po zalivih os za pop****
Globji zalivi so tudi lepi in ni nobene posebne guzve le da je voda tam bolj motna. Danes bova na boji v Koloratu, ki je na pol prazen. V sosednjem kjer je sicer tudi nekaj boj je prazno, pomoje zato ker je odprto na sever od koder se pricakuje malo vetra. Kolorat naj bi bil po 888 zasciten z vseh strani.
Je pa povsod po zalivih os za pop****
Men se je tudi vedno narobe obračalo sidro pol sem dal pa brez vrtavke in zdaj se v 95% prav obrne v prvo.
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
- 1stofficer
- Admiral
Koncn uspel zamenjat. 15 kilska Rocna namest 17 kilske Delte. Gre pa glih fajn v lezisce. Vecje ni sans da spravim sem.
Jutri testiram

Jutri testiram

Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti