smo na dopustu

Dodajte kraje in zanimivosti, ki jih je vredno obiskati. Opišite vaše "rute", sidrišča in restavracije...

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator, kr en

Uporabniški avatar
kr en
Admiral
Kraj: From sea to sky
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a kr en » Sr Sep 11, 2013 10:08

Ljubo, žal, se ni izšlo. Je en član posadke zatežil, da mora bit danes dopoldan v službi in smo skrajšali.

Francelj, ja. Bil je kratek šnelkurz. :)

Skratka. Ob pol treh zjutraj sem se vrnil domov iz Zadra, kjer nas je Clipper izkrcal.
V 48-ih urah je bilo vsega. Nočno motoriranje iz Izole do Červarja, dnevna jeba do Rovinja po jugu do 30 knots direktno v orco :x in morju 4 , nato od Rovinja do Kvarnerja lepo jadranje po enako močnem JZ (smo leteli do 9 vozlov :P ), nato zopet motoriranju čez pol Kvarnerja do Lošinja po brezvetrju in 3 metrskih valovih mrtvog mora, včeraj pa čista šajba in počasi Silba-Zadar, kamor smo se vezali zvečer. Tankercommerce :twisted:
Lep transfer, mogoče zaradi nasilnega krajšanja za en dan, malo preveč skoncentriran. Najbolj boli, da je zaradi preranega izkrcanja, ostalo toliko pijače :lol: Torej bilo je tako luštno, da že razmišljam kako se bo Clipper v začetku oktobra vračal iz Dalmacije v Izolo :wink:
"..Jer ovi ljudi normalni, tako su mi dosadni..." Jasmin Stavros
Uporabniški avatar
ljubo
Admiral
Kraj: NOVA GORICA

OdgovorNapisal/-a ljubo » Sr Sep 11, 2013 10:08

Preživeli tramotano krstna v temi. Zanimivo mislim, da bom še dolgo samo na sidru brez se privezat na obalo. No upam, da so imeli vsi srečo, ki jih je tramotana zajela.
Pa lep dan.
pomisli in zgodilo se bo
Uporabniški avatar
ljubo
Admiral

OdgovorNapisal/-a ljubo » Po Sep 16, 2013 13:11

Počasi se vračava proti matični luki. Po vseh prigodah in dogodki bo danes postanek pri raju na zemlji in en velik poprov biftek.
pomisli in zgodilo se bo
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Po Sep 16, 2013 15:23

ljubo napisal/-a:Preživeli tramotano krstna v temi. Zanimivo mislim, da bom še dolgo samo na sidru brez se privezat na obalo. No upam, da so imeli vsi srečo, ki jih je tramotana zajela.
Pa lep dan.

Pozdravljen
Malo opiši kje in kako vas je zajela tramontana?
Uporabniški avatar
ljubo
Admiral

OdgovorNapisal/-a ljubo » Po Sep 16, 2013 19:53

Tramontana me je zajela V luki na Dugem otou. Bil sem zasidran v zalivu poleg hotela. Zavetje da boljšega ni no vsaj do takrat je bilo moje prepričanje. Ker sem bil sidran celi teden sem spustil kar 50 metrov ketne čeprav je bila globina cirka 6 m. Da me ni vrtelo sem na krmo dal še eno sidro. Nisem se hotel na obalo vezat ker sem vedno imel slab občutek. Okrog dveh ponoči se je nedaleč zasidrala ribiška barka, ki me je tudi zbudila. Pa občutek je bil kar nekam slab, ker je naokoli bliskalo a vetra nobenega. Preveril sem sidro se oblekel in kljub vsemu pripravil svetilke, pospravil stvari in seveda vse za vžig motorja. Kmalu zatem je začelo v zraku nekam čudno vršat in že je priletelo. Kljub temu, da je zaliv zaprt je zapihalo tako silovito, da se je napravil prš najmanj pol metra od morja. Najprej je vse jadrnice odsidralo, kar jih je bilo v zalivu, nato pa še ribiško barko. V vsej tej zmedi sem vmes prižgal motor. Dokljer ni ribiške barke odsidralo je bilo vse v redu v naslednjem trenutku je barko začelo nosit levo in desno. No skozi sem jo lovil z motorjem in v določenem trenutku ko je spremenil eter smer sem spustil še sidro na krmi. Začelo se je z vetron iz severo zahoda in končalo z vetrom iz jugovshoda. Srečo sem le imel da ni zapihalo izjugo zahoda, kajti imel sem do obale le 30 m ketne pa 50m. Čeprav sem se z motorjem na trenutke tudi to kompenziral. Skratka ostal sem na sidru in to zahvaljujoč motorju. Najbolj me je pa pri tem presenetilo, kako v temi težko ocenjuješ razdaljo do obale. Barko sem tiščal od obale pa se ni premaknila, kasneje sem ugotovil, da je ketna že nategnjena. Pa še to, ko sem drugi dan iskal krmno sidro je bilo krepko drugje, kot sem si mislil. Skratka preživel urico, ki mi bo še dolgo v spominu. Kljub vsej agoniji me niti trenutka ni bilo strah pa tudi vso zadevo sem sam obvladal. Naj bolj pa sem vesel, ker moje mornarke ni prijela nobena panika. Mirno je skozi vrata gledala kaj se dogaja. No na koncu sem imel vse rdeče noge ker me je toča fino oklestila.
Mislim, da me je rešila priprava in da me ni presenetilo, kot jadrnico ki jo je nosilo proti obali z veliko hitrostjo. Sreča je pa, da je pravočasno vžgal motor. No sicer pa podobno sem doživel že dvakrat vendar vedno podnevi. Ponoči pa je druga muzika. Luči ki sem jih prižgal na palubi so me samo ovirale tako, da sem jih takoj pogasil. Sedaj pa se vračam in plačat ketno.
Ko se je vse umirilo pa sem si privoščil šilce brinjavčka, ki je še začinil kar se je dogajalo.
No ne da se opisat občutkov in niti se ne spomnem kaj vse sem počel. Karkoli je bilo je bilo uspešno. In sedaj se počasi vračam proti matični luki. Od prvega junija sem na barki in letos je bilo ses veliko lepih trenutkov začinjenih s to prigodo.
pomisli in zgodilo se bo
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Po Sep 16, 2013 20:06

Zaliv Luka je pa res bogato odprt proti NW, pa še visoki greben Dugega otoka in o. Rava vetru pomaga, da zelo ojača. Tam je že poletni maestral močan.
Dobro si zrihtal zadevo! Si kaj pogledal na vetromer, koliko je pihalo?
Uporabniški avatar
kr en
Admiral
Kraj: From sea to sky
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a kr en » Po Sep 16, 2013 20:09

Ja Ljubo, noč ima svojo moč!

Kot praviš, dobra priprava je pol dela. Pa da si trezno in premišljeno odreagiral. In vse poteze, katere si povlekel so se, očitno, izkazale za pravilne.
"..Jer ovi ljudi normalni, tako su mi dosadni..." Jasmin Stavros
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Po Sep 16, 2013 21:06

Točno tako kot pravi Marchi prav pred Luko je izjemno nevarno, ker tam veter v ozkem prehodu zelo ojača. Nespametno je bilo, da si se sploh zasidral tako blizu obale še posebej, ker je zaliv čisto odprt na NW. Velja nepisano pravilo, da se v zalivih, ki so odprti na NW vedno sidraš tako, da lahko spustiš celotno verigo in ti še ostane manevrskega prostora če zaorje. V primeru nestabilnega vremena pa se raje poišče boljše zavetje. Odlično zavetje nudi Luški otok vendar moraš vezati na krmo in vedno spustiti verige kot je premoreš. Za nekaj bark je zaliv OK.

Luški zaliv je čisto odprt na NW
Slika

Zelo nevaren zaliv na NW je tudi Vela Luka na Korčuli in Rovinj.
Uporabniški avatar
hrošč
Admiral
Kraj: Ljubljana - Vrsar

OdgovorNapisal/-a hrošč » To Sep 17, 2013 09:12

V Vrsarju pa celo noč močan JZ, vala okoli 1,5-2m ob obali, na odprtem verjetno še močneje. Okoli pol 9 lep obrat najprej v močan zahodnik, potem pa tramontana. Lep prehod frontice. Kar spodobno je zapihalo, ohladilo pa tudi iz 20 na 14. Dežja pa bolj malo tukaj.
Uporabniški avatar
ljubo
Admiral

OdgovorNapisal/-a ljubo » To Sep 17, 2013 13:23

No nisem bil na privezih v mestu ampak v zalivčku pred hotelom Luka. Tu je zalivček, ki je čisto skrit od maestrala. Tudi obala je poraščena do samega morja. Je pa res, da ko udari tramntana prepiha vsak kotiček. Je pa res, da nisem imel visokih valov, kar je zelo pomembno. V tidtem zalivu pridejo le sekundarni valovi tudi ko je močan maestral.
pomisli in zgodilo se bo
Uporabniški avatar
ljubo
Admiral

OdgovorNapisal/-a ljubo » To Sep 17, 2013 13:34

Pravkar sem zopet padel v tramontano pri Krku pred senjskimi vrati. No vse v najboljšem redu zasidran pred Supetarsko drago. Razn močnega vetra in trimetrskih valov nič posebnega.

Slika
pomisli in zgodilo se bo
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » To Sep 17, 2013 13:50

Odlično! Fotka neprecenljiva! Zdaj pa ena topla juhca pa mal zadremat v toplem podpalubju.
Vidiš, to je pa razlika med nami, ki debatiramo kakšno bo vreme in kdaj odpluti in kdaj ne in tebi podobnimi, ki kar greste in se spopadete s čemerkoli pride naproti. Včasih res preveč kompliciramo.
Uporabniški avatar
ljubo
Admiral

OdgovorNapisal/-a ljubo » To Sep 17, 2013 17:07

Brez tega ne grem na pot, da ne bi pregledal vetrove. Po takem kot je bilo napovedano sem jadral. Tokrat pa je aladin držal samo delno. Ko je burja bila napovedana bi že bil daleč od senja. Napovedana je bila za 12 po utcju kar pomeni okoli 14h Mene je pa ulovila okoli devete in pol tramontana in potem takoj za njo udarila burja. No ja vse s svojim namenom še ena izkušnja več in še bolj močno zaupanje v mojo lejdi. V vsem tem času nisem motorja pognal čez 2400 obratov. Pa še to se je zgodilo pri obračanju. Drugače je venomer deloval pri 2000 obratih. Tu se je pokazala tudi stabilnost ter kako lepo gre v valove. Z malo prednjega jadra se jo da prav lepo lovit.
Pa še k prejšnjemu prispevku. Sidro sem moral z barko spulit iz mulja saj sam vinč ni bil kos.
Pa lep dan.
pomisli in zgodilo se bo
Uporabniški avatar
evovii
Admiral

OdgovorNapisal/-a evovii » Sr Sep 18, 2013 11:20

Kakšna barka je tale tvoja Lejdi?
Veter v laseh, travarca v zobeh ;)
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Sr Sep 18, 2013 17:16

Ljubo, Slika

Ko se bo spet dalo delati povezave, pridejo povezave na ta (in še nekaj podobnih) prispevkov v temo, ki jo bo najbrž treba takrat tudi preimenovati v Kaj se lahko naučimo iz tega, kar je (in iz tega, kar, čeprav je bilo težko, ni) šlo narobe... v bazo znanja.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov