Grčija 2020

Dodajte kraje in zanimivosti, ki jih je vredno obiskati. Opišite vaše "rute", sidrišča in restavracije...

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator, kr en

diligence
Viceadmiral

Re: Grčija 2020

OdgovorNapisal/-a diligence » To Jan 12, 2021 16:38

Nekaj takega je bilo pričakovati. Se bolj bojim , da sploh pridemo na vrsto za cepljenje. :roll: Ali, kakor koli -EU pač.
Uporabniški avatar
igorb
Admiral

OdgovorNapisal/-a igorb » To Jan 12, 2021 18:17

saj grki ne odplacujejo oni samo placujejo nemškim bankam,sicer so grke najprej pokradli anglezi,nato nemci,in sedaj spet nemci je varufakis lepo razlozil,grki kot grki venda v resnici so ga najbolj najebali
al

OdgovorNapisal/-a al » To Jan 12, 2021 18:52

se strinjam a uradna politika je pač takšna- bebavo servilna.
Uporabniški avatar
modro morje
Viceadmiral
Kraj: Ljubljana - Krk

OdgovorNapisal/-a modro morje » Sr Jan 27, 2021 15:54

Jaz bi tudi rad šel v Grčijo. Samo moram še malo zbrati poguma. Trenutno jadrnica Elan 36, letnik 2002, furam po Hrvaškem že 20 let. Bi pa tukaj prosil stare mačke (volkove), če bi lahko navedli naslednje informacije:
1. Kaj od tehnične opreme je potrebno imeti boljše, kot na Hrvaškem? Iz zapisov v več forumih sklepam, da so to:
- daljša sidrna veriga, recimo 70m,
- pošteno sidro, recimo vsaj 20kg za jadrnico 10m, 5.5 tone; ker menda so lahko huda neurja;
- AIS, a to je samo oddajnik, ali tudi sprejemnik, kakšnega točno rabiš, kje se kupi, koliko stane?
- a se rabi radar za nočno plovbo od Hrvaške do Grčije?
- a se rabi namenski GPS, ali je dober tudi tisti na telefonu?
- a je obvezna UKV radio postaja? Imam sicer instalirano, vendar je ne uporabljam.
- a je potrebna kaka obvezna dodatna varnostna oprema, npr. rešilni splav, rakete z večjo višino, itd?
2. Sedaj imam registrirano barko na hrvaškem, kategorija je III, to je max 12NM od Hrvaške obale, pa določen nabor varnostne opreme. Barka ima certifikat kategorije A (kao "oceanska" plovba). Ali rabim kako novo kategorijo, ali je to ok?
3. Imam samo najbolj običajni Izpit za voditelja čolna. A je to zadosti, ali moram imeti kaj več?
4. Pripovedujete o nekih prijavah in odjavah pri nekih luških kapetanih. Kje se to naredi na Hrvaškem, in kje v Grčiji? Kakšen je postopek, kako prikličeš kapetana, a to je samo v času nekih uradnih ur, ali kaj? A se lahko napoveš z nekim mailom, ali moraš poklicati po UKV postaji?
5. Kakšno zavarovanje je treba imeti za barko za Grčijo, in kje se to dobi? A je treba imeti tudi za Italijo? A za mednarodne vode tudi kaj?
6. Kakšne plovne poti je najbolje ubrati med Hrvaško in Grčijo, rekli ste že, da naj spustimo Albanijo, toda ali greste kar popreko, ali bližje Albaniji, ali bližje Italiji?

Hvaležen za odgovore.
Navigare vivere est.
al

OdgovorNapisal/-a al » Sr Jan 27, 2021 18:46

Ti kar pejt. Grčija ni nič drugačna od Hrvaške, kar pomeni da opremo, ki jo imaš na Hrvaškem, koristiš tudi v Grčiji.
Kaj je obvezno moraš sam vedeti.
Ko se odjaviš na meji boš na vsak način zaplul na odprto morje- kako imaš v registraciji moraš sam vedeti.

Kar se pa varnostne opreme tiče pa imej kar je obvezno in tisto dodatno, kar se ti zdi pomembno ob tem, da boš to znal tudi uporabiti, ko-če bo treba.

Brez komplikacij- pejt. Vse je lahko stvar dnevne plovbe (ob It obali).

Aja. VHF je pa k poštevanka! To moraš imeti in znat uporabljat! Lepo prosm....
andrejv
Admiral
Kraj: Ljubljana, Koper

OdgovorNapisal/-a andrejv » Če Jan 28, 2021 16:04

modro morje napisal/-a:Jaz bi tudi rad šel v Grčijo. Samo moram še malo zbrati poguma. Trenutno jadrnica Elan 36, letnik 2002, furam po Hrvaškem že 20 let. Bi pa tukaj prosil stare mačke (volkove), če bi lahko navedli naslednje informacije:
1. Kaj od tehnične opreme je potrebno imeti boljše, kot na Hrvaškem? Iz zapisov v več forumih sklepam, da so to:
- daljša sidrna veriga, recimo 70m,

- pošteno sidro, recimo vsaj 20kg za jadrnico 10m, 5.5 tone; ker menda so lahko huda neurja;
- AIS, a to je samo oddajnik, ali tudi sprejemnik, kakšnega točno rabiš, kje se kupi, koliko stane?
- a se rabi radar za nočno plovbo od Hrvaške do Grčije?
- a se rabi namenski GPS, ali je dober tudi tisti na telefonu?
- a je obvezna UKV radio postaja? Imam sicer instalirano, vendar je ne uporabljam.
- a je potrebna kaka obvezna dodatna varnostna oprema, npr. rešilni splav, rakete z večjo višino, itd?
2. Sedaj imam registrirano barko na hrvaškem, kategorija je III, to je max 12NM od Hrvaške obale, pa določen nabor varnostne opreme. Barka ima certifikat kategorije A (kao "oceanska" plovba). Ali rabim kako novo kategorijo, ali je to ok?
3. Imam samo najbolj običajni Izpit za voditelja čolna. A je to zadosti, ali moram imeti kaj več?
4. Pripovedujete o nekih prijavah in odjavah pri nekih luških kapetanih. Kje se to naredi na Hrvaškem, in kje v Grčiji? Kakšen je postopek, kako prikličeš kapetana, a to je samo v času nekih uradnih ur, ali kaj? A se lahko napoveš z nekim mailom, ali moraš poklicati po UKV postaji?
5. Kakšno zavarovanje je treba imeti za barko za Grčijo, in kje se to dobi? A je treba imeti tudi za Italijo? A za mednarodne vode tudi kaj?
6. Kakšne plovne poti je najbolje ubrati med Hrvaško in Grčijo, rekli ste že, da naj spustimo Albanijo, toda ali greste kar popreko, ali bližje Albaniji, ali bližje Italiji?

Hvaležen za odgovore.

Odpluj v Grčijo, ne bo ti žal. In ne kompliciraj preveč:

- 70 metrov verige je ok, ampak tudi s 50 gre. Sploh če boš na začetku samo v Jonskem morju. Tam je veliko čarterja, ki ima samo 50 metrov.
- neurij je mnogo manj kot na jadranu. Dobro sidro pa nikoli ne škodi. Resna neurja so zadnja leta samo Medicani, dva v treh letih. Ampak ti pridejo septembra.
- AIS je koristen, najboljše je, če imaš takega ki oddaja. Nujen pa ni. Lahko pluješ vse skoraj podnevi, greš do Italije in potem preko otranta podnevi.
- GPS na tablici z navionicsovo aplikacijo je čisto ok. Pomisli pa tudi na backup!
- VHF je skoraj obvezen. Nabavi ga.
- splav je dobro imeti, ampak tudi brez lahko greš. Vprašanje pa je, kako je z registracijo
2. In tu pridemo po moje do največjega problema, ki ga imaš. Jaz sem imel slovensko registracijo in jih na Hrvaškem, ko sem izplul proti Grčiji ali Italiji ni zelo zanimalo da imam samo obalno registracijo. Pri Hrvaški registraciji pa se bojim, da bodo bolj pozorni. Ena od možnosti je, da greš v Črno goro in od tam odpluješ proti Grčiji. Samo to vključuje nočno plovbo.
3. Izpit mislim da je ok.
4. Na Hrvaškem narediš "izlazak" na kapetaniji in potem Policiji. V Grčiji je zadeva takšna, da poiščeš coast guard" in se prijaviš. In vedno rečeš, da si prišel iz Italije. Nikakor s Hrvašče, Črne gore ali bognedaj Albanije. To zakomplicira postopek. Ko najdeš prvo odprto kapetanijo greš tja s papirji in v nekaj urah boš imel vse. Morda pa tudi ne, pa te bodo poslali v kak drug kraj, ker nimajo vseh papirjev. Od predlani je potrebno plačati tudi plovno takso, ampak to lahko urediš že prej, preko interneta.
5. Za Grčijo potrebuješ posebno potrdilo o zavarovanju, enako za Italijo. Obe državi imata posebne zahteve o višinah. To ti izda tvoja zavarovalnica (vsaj v Sloveniji) brez težav.
7. Če imaš čas, ob Italijsanski obali (odvisno kje imaš barko seveda). Ustavljaš se v raznih mestih, si ogledaš znamenitosti, kulinarika je dobra. Potem od Brindisija ali Otranta do prvih grških otokov. CCa 100 Nm je od Brindisija do Erikouse. Če hočeš na hitro, potem se odjaviš na Lastovu in greš direktno do Erikouse po sredi jadrana. cca 36 ur plovbe.

Upam da sem ti na vse odgovoril, gotovo bo še kdo kaj dodal.
Uporabniški avatar
modro morje
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a modro morje » Če Jan 28, 2021 17:40

andrejv, hvala za tvoj prispevek, ki vsebuje konkretne odgovore na konkretna vprašanja. Še vedno mi ni jasno, kaj je z vprašanjem 2, torej registracijo. Ravnokar sem namreč moral (zaradi novih Hrvaških predpisov) spremeniti kategorijo iz IIa v III. Za kategorije višje od III se po novem zahtevajo tudi višji izpiti, evo: "Če boste želeli vaše plovilo registrirati za območji plovbe I ali II, pa boste potrebovali Potrdilo o usposobljenosti za mornarja-motorista", vir: https://enavtika.si/sl/novice/18-novice ... 31-12-2020 .
Pa še tole: najbrž se lahko pelješ skozi teritorialne vode, brez neke najave, če gre za "neškodljivi prehod", torej če se ne ustavljaš?
Koliko pa je plovna taksa za Grčijo, a to je odvisno od velikosti barke, ali od števila oseb?
Navigare vivere est.
diligence
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a diligence » Če Jan 28, 2021 20:41

Preberi tole stran. Imaš tudi povezavo na uradno grško stran za prijavo TEPAI

https://twogetlost.com/tepai-cruising-t ... pay-online
al

OdgovorNapisal/-a al » Če Jan 28, 2021 23:07

modro morje napisal/-a:Pa še tole: najbrž se lahko pelješ skozi teritorialne vode, brez neke najave, če gre za "neškodljivi prehod", torej če se ne ustavljaš?

Kako to izgleda na poti v Grčijo? Kaj si mislil s tem?

Ne poznam CRO registracij a pač dvomim, da ti bo policist na Visu ali Lastovu odkljukal check out, če imaš le obalno plovbo. Tega sicer ne morem trditi ampak logično je.
Saj tu gre verjetno tudi za zavarovanje in uveljavljanje zav. police v primeru nesreče...
Pokliči na eno od kapitanij pa jih vprašaj...

Če misliš dol ti predlagam, da greš na Italijo (Vis-Vieste imaš najkrajšo pot) in delaš dnevne premike vzdolž IT obale ter iz Otranta prečiš na Othoni (nad Krfom), kar je spet dnevna (čez dan) plovba.
V primeru poti ob hrvaški obali se ti Albanije ni treba izogniti iz kakšnih političnih prepričanj, ker Albanija postaja razvita država. A vplutje je pač drago (najem agenta) in marin oz. zalivov ni in se vežeš v tovorni del luke.

Vsekakor pa je pametno, da se naučiš uporablati VHF. Sicer pravijo, da ni prav da kličeš ladje v primeru izogibanja, ker pravila so jasna ampak jaz to naredim, če nisem siguren (predvsem ponoči).
Pa tudi na noč se pripravi (lučke in prepoznavnaje le teh)....

Radar, AIS, ploter to ni nič obvezno. Je fino ampak tudi brez tega gre.
Komot zvoziš "na telefon".

Kostelić je šel z jetskijem, nekdo z Laserjem, tretjii s kanujem...
Pravzaprav mi ni jasno od kje ta "fama" Grčije, da je tam težko morje, pa da so velike razdalje med pristani...
To so neke pravljice.
Uporabniški avatar
modro morje
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a modro morje » Pe Jan 29, 2021 15:53

Pa evo predstavljal sem si, da iz Hrvaške plujem v Črno goro, ne pristanem, temveč se peljem skozi ter. vode, pa naprej skozi Albanske TV in pridem v Grčijo. Nikjer nisem šel dlje kot 12NM. Temu se menda reče "neškodljiv prehod" skozi TV (vir: https://enavtika.si/sl/novice/19-varna- ... e-na-morju).
Navigare vivere est.
al

OdgovorNapisal/-a al » Pe Jan 29, 2021 16:25

modro morje napisal/-a:

Pa evo predstavljal sem si, da iz Hrvaške plujem v Črno goro, ne pristanem, temveč se peljem skozi ter. vode, pa naprej skozi Albanske TV in pridem v Grčijo. Nikjer nisem šel dlje kot 12NM. Temu se menda reče "neškodljiv prehod" skozi TV (vir: https://enavtika.si/sl/novice/19-varna- ... e-na-morju).

Aha ta pot.
Ma jaz ti bi to odsvetoval.
To je pot "ob obali", kjer so skoz neki čolni, ribiči (ponoči tudi neosvetljeni), ribiške mreže itd...
Pa še pluti bi moral dan in noč itd... Celo malo proti toku (mogoče zanemarljivo a vseeno).

Jaz grem dol vedno direkt Lastovo- Erikusa (nad Krfom). cca 211 Nm. Skoraj povsem brez prometa (razen v Otrantu) se kaj pojavi od ladij... dan/noč/dan... cca 36-40 ur.
Mir imaš. Lepo počivaš...

Ali pa ob Italiji (dnevna plovba)...

Porihtaj te registracije, če imaš željo po Grčiji in akcija. A si že vprašal na kapetanijo?
Uporabniški avatar
hrošč
Admiral
Kraj: Ljubljana - Vrsar

OdgovorNapisal/-a hrošč » Pe Jan 29, 2021 17:58

Jaz imam podobne izkušnje kot al, parkrat ali dnevno nočna varjanta Mljet/Lastovo in diretisima na Othonoi/Erikoussa, enkrat smo šli pa prek Brindisija in seveda prespali. Obe sta ok, odvisno tudi od vetrov, načeloma si ponoči precej oddaljen od obale ČG in Albanije in se šele na koncu približaš. Spomnim se, da je bilo nekaj ribiških ladij, a na splošno prometa malo, večje so načeloma označene, če pa pluješ bližje obale pa vprašanje, kaj delajo lokalni majstri. Bili smo brez radarja ali ais. Če se ne misliš ustavljat, je tako brezveze po TV se svaljkat. Itak načeloma najdeš neko ugodno vremensko okno oz. načrtuješ glede na vreme.

Ostalo so ti že odgovorili, nobene posebne fame, kvečjemu bolj stabilno vreme, zna pa občasno malo bolj potegnit kot na Jadranu, ni pa nujno (maestral), ni to Egej. Vse skupaj bolj sproščeno, zastonj ali bistveno ceneje, kar se tiče privezov, zalivov, sidrišč..gostoljubnost je pristna. Sedaj sicer že nekaj let nisem bil (z barko), ampak verjetno ni bistveno drugače.
al

OdgovorNapisal/-a al » So Jan 30, 2021 11:29

Bom kar sem pisal, ker bomo itak posrali temo Grčija 2021, ko se odpre.

Za vse moje "hejterje", ki sem si jih priboril s korono.
Naša vlada daje TA TRENUTEK Grčijo iz seznama rdečih držav, kar pomeni, če se vračate iz Grčije, test ni potreben.
https://www.gov.si/novice/2021-01-28-pr ... m-seznamu/

HKRATI pa Grčija TA TRENUTEK zaostruje ukrepe in zapira regijo Attico (kjer so Atene in največ prebivalcev).
Link sicer na novičarski portal (čeprav zagovarjam samo uradne a v tem primeru ga nimam):
https://www.rtvslo.si/zdravje/novi-koro ... sko/550745

Pa kdo je tu nor??????????

Btw. V Grčiji ne smeš izplut z barko...
Uporabniški avatar
modro morje
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a modro morje » Če Feb 04, 2021 14:11

Evo pisal sem na kapetanijo v Baški, kjer imam barko registrirano, odgovarja pa kapetan Barbalić:
Poštovani,
imam pitanja u vezi uvjeta za brodicu i njezinog kapetana prilikom plovidbe Hrvatska -> Grčka.

1. Da li može barka BŠ 714 sa kategorijom III ploviti u Grčku, bilo kojim putem, npr ili da se ne odvaja više od 12NM od obale (znači plovi skroz u teritoriajlnim vodama od zemalja Hrvatska, Crna Gora, Albanija Grčka), ili ona može isploviti npr. od Lastova prema Italiji, i onda ide do Grčke, ili čak može direktno?
Može ali samo ne udaljavajući se 12M od obale kopna ili otoka, ali morate ishodit upisni list i potvrdu o najmanjem broju članova posade

2. Čitao sam nove Hrvatske propise za kategorizaciju brodica, i tamo stoji, da za kategorizaciju II treba njezin zapovednik imati dozvolu "mornar-motorist". Da li je to tačno? Treba biti 2 člana posade 1C i 1B

3. Da li može strana brodica, npr. sa SLO registracijom, dobiti "checkout" od strane lučkog kapetana na npr. Lastovu, iako ne ispunjava uvjete, koji važe za CRO brodice (znači kategorizacija i dozvola)? Moje mišljenje da može iz razloga dok plovite unutar RH ste u redu, a vaša briga je kakva su pravila za plovidbu u drugim zemljama.

Torej, kakor sem predvideval: z HR registracijo in obstoječo kategorizacijo III se ne sme pluti izven TV (ne vem sicer, kako naj bi Hrvati to preverili, ko sem enkrat izplul iz njihovih TV). Za višjo kategorijo II, ki dovoljuje plutje izven TV, je treba imeti bolj zahteven izpit, pa še dodatnega člana posadke z nižjim izpitom. In tretjič, za SLO barke naj se Hrvati ne bi preveč sekirali. Očitno je za tak grški podvig bolje imeti barko registrirano v SLO. Ali pa vse skupaj ignorirati, potem ko si enkrat izplul iz HR TV.
Navigare vivere est.
al

OdgovorNapisal/-a al » Če Feb 04, 2021 14:21

Uf.
A tako je to na CRO registraciji...
Jaz imam v SLO odprto morje in nikoli nisem imel težav pri odjavi iz Hrvaških vod (ponavadi Lastovo). Tudi, ko sem bil sam na barki.

Poglej kaj lahko narediš. Kot se meni zdi ali daš vse na SLO zastavo ali pa narediš izpit in imaš na barki še nekoga z izpitom.

Hrvati so sicer dokaj natančni pri izstopno/vstopnih formalnostih.
Seveda je veliko zgodb o radarjih, pa dronih, ki spremljajo njihovo morje pa čak i šire..
A dejansko se jaz tukaj ne bi zafrkaval.
Uredi formalnosti tako, da ne boš imel slabega občutka in uživaj morje. Z birokracijo pa se naj organi ukvarjajo.
Pa preveri še zavarovanje!

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost