info:
http://tepes.info/jadranje.html
14.5.
Včeraj je cel dan preveč pihalo, da bi lahko nadaljevali z jadranjem proti severu, zato smo se poleg deskanja odločili še za obisk sedem milj oddaljenega otoka Berlenga. Sprva sem mislil, da je otok premajhen, da bi nudil dovolj zaščite pred zajetnimi oceanskimi valovi, pa me je vodja marine prepričal, da je na JV strani otoka sidrišče primerno za takšne razmere. Portugalci ob obali nimajo veliko otokov, zato je Berlenga naravni rezervat in hkrati priljubljena izletniška točka, na njem pa je tudi srednjeveška trdnjava, ki je uvrščena na UNESCO-v seznam kulturne dediščine.
Po eni uri razgibanega jadranja po razpenjenem morju smo pripluli do Berlenge in tam na sidrišču na moje veselje našli nekaj boj za turistične ladjice. Ni še turistična sezona na portugalski obali, zato je bilo sidrišče prazno in na eno od boj smo lahko privezali Skokico. Morje je bilo tam globoko in vesel sem bil, da ni bilo potrebno sidrati.
Ogledali smo si trdnjavo, ko pa smo se povzpeli na vrh otoka, smo bili deležni letalskega napada domačinov. Galebi v tem obdobju gnezdijo in da bi ubranili svoj naraščaj so vreščeč nizko letali nad našimi glavami in nas skušali prepoditi.
Zvečer se je veter vendarle začel umirjati in obračati, zato smo se končno lahko odpravili proti severu.
Žal so veliki valovi s severa vztrajali vse do jutra, da je bilo potrebno barko upočasniti na štiri vozle, da ni preveč divje nabijala v valove. Zjutraj je z zamudo zapihal okrepljen vzhodnik, s katerim smo nato hitro jadrali ob neskončnih peščenih plažah vse do Porta, kamor smo prijadrali popoldne.