Spoštovana morjeplovska družba

......tudi morjeplovci porotniki

seveda
Letos sem veliko časa namenil iskanju primerne barke zase.
Odprte so bile, in so še vedno, opcije solo nakupa ali nakupa v dvoje.
Začel sem z razmišljanjem o lastniški barki 30" do 32" za 15k€. Ko sem se malo razgledal po oglasih, pa sprehodil po nekaj marinah, sem ugotovil,
da lahko za ta denar pač dobim majhno in staro barko.
Mlajša bi pomenila precej več denarja in bila še vedno majhna, večja bi pomenila nekaj več denarja in bila še vedno stara.
V tem obdobju, naj ga tako imenujem, mi je bila najbliže Val-ova E31s ali
kakšen Šket 105.
Da imava podobne želje in načrte, sva z Goro59 ugotovila ob priložnostni
kavi al kozarčku vina al pa morda konjaku.
Po skupnih ogledih dveh ali treh manjših bark, ki naju niso ravno navdušile,
sva začela razmišljati o morebitni skupni barki. Zakaj ?
No, lahko kupiva večjo in novejšo barko tja do 30k€, deliva si čas in stroške vzdrževanja, deliva si strošek priveza. Saj barko že še kupiš, ampak projekcija ostalih stroškov pa ni prav navdušujoča. Glede na posel in obveznosti pa mi polovica časa za prijetne trenutke na barki tudi popolnoma zadostuje.
No, in tako sva se ozrla po malo "večjih" barkah: Y999, Elan 333, Odysey33, Elan 34 pa Event 34, First, pa še ena Catalina je bila med njimi, budget pa je narasel na 35k€.
Čarterske barke sva si ogledala pri čarteristih, v dogovoru z lastniki, a brez njihove prisotnosti. Lastniške pa priložnostno, takrat, ko so bili lastniki itak na barkah. Vedno je bilo zanimivo in prijetno, nikoli več kot urico, pa še kakšno
pivce smo popili skupaj. Vsi so vedeli, da je ogled informativne narave, saj še vedno nisva natančno vedela, kaj želiva. Gora59 je namreč malo višje postave
in zadovoljivo stojno višino je izmed omenjenih imela le Catalina, ki pa je bila zaarana že ob našem poizvedovanju in potem tudi prodana. Že sam zase se je brez izkušenj težko odločiti. Najti barko, ki bi popolnoma ustrezala obema, pa je še težje.
Ampak, mi smo res uživali letos na morju. Vse skupaj smo jemali kot izlete in dopust in ni mi žal nobene ure in nobene kune. Tako da, bravo Polanc in MT. Sta pravilno prebrala in razumela članek na povezavi, ki jo je objavil Gora59.
In, Polanc, res je bila med ogledanimi barkami tudi Riveto. Šlo je bolj zaradi opcije priveza. Če se bom odločal za kopalnico, dobi posel Polanc....brez razpisa !
Tudi tvoje Pribe nismo spregledali in jo obpluli v času ankaranske regate. Pa na Luftarjevega Firsta smo stopili, brez da bi mojstra motili.
@leut,
morda se tako res ne kupuje barke, ampak dokler ne veš kaj hočeš je to
meni čisto prava pot.
No, in enkrat konec junija smo počasi vedeli kaj hočemo oz. kaj je tisto, kar je za oba sprejemljivo in atraktivno. Stopili smo še stopničko više, budget je šel do plafona, in si ogledali 36" barke. Elan, Bavario, Sun Odysay, Beneteau in se odločili za Dufour 365. Tu smo na eni barki našli vse, kar smo si oboji želeli in si predstavljali. To je bila tudi edina barka, ki smo jo resnično testirali. Pomeni, da smo jo najeli v čarterju, plačali jurčka in z njo pet dni jadrali, potem pa lastniku potrdili odločitev za nakup. Sem si pa pred dokončnim nakupom seveda izgovoril dvig barke in pregled trupa. Lastniku sem dal jasno vedeti, (ves čas je zagotavljal, da je popolnoma nepoškodovana), da v primeru, če se ugotovi, da je bila barka huje poškodovana, nakup po dogovorjeni ceni odpade. Ko bi morali vplačati del kupnine, je prodajalec sporočil, da jo je po enaki ceni prodal, takšno, kakor je, brez da se kaj gleda.
Osebno ne obžalujem, saj sem prepričan, da se je zavedal, da zadeva pri meni pač ne bo šla skozi. Pa nisem sam nek strokovnjak, ampak so mi do mnogih spoznanj pomagali prav nekateri Morjeplovci s tega foruma, za kar se vam, fantje, iskreno zahvaljujem.
Če bom nekomu za barko odštel znaten denar, jo bom pač obrnil po dolgem in počez,
poslikal, preveril, pojadral in jo dvignil iz vode. Komur to ne paše, se pač ne bova pogovarjala. Kajti, hudo dobro je napisal MT! Nikoli ni bilo težje prodati !
Prav zato sem previden in ne želim narediti napake pri nakupu. Niti slučajno si ne želim jutri prodajati.
Tudi sva ugotovila, da so pravzaprav vse barke naprodaj in da je treba najti lastnike, ki res želijo prodati, kajti le tam dobiš tudi dobro ceno, kot je nekdo predhodno zapisal.
Glede kilometrine, ki jo toliko omenjate. Seveda je pomembna, in tisto pravo verjetno dobiš šele s svojo barko in vsemi zgodami in prigodami, ki gredo zraven. Sam sem izpit opravil leta 2000. Še vedno ne vem, ali je to v tem ali v prejšnjem tisočletju ?
Prvič sem najel 8m čoln s tendo (o jadranju nisem vedel nič) in postal "morjeplovec" leta 2002 na otoku Krfu, tako da sem pravzaprav "Grk".
Bila je na obali taka gužva, da sem enostavno moral potegnit na morje.
Z jadranjem sem se srečal v 2006, v 2007 pa tudi že sam najel barko.
Letos sem jadral na eni 29" samogradnji, na Eventu 34, na Elanu 37 , Dufourju 365, in na mini 12. in sodeloval na svojih prvih 3 regatah (2x kot član posadke, v mini 12 pa to ni bilo mogoče), tako da, kilometrina se počasi nabira, leta pa tudi.
Na osnovi povezave, ki jo je posredoval Gora59 so se razvile razne teorije in domneve, zato sem za forum zapisal še svojo verzijo okoli iskanja barke.
Je pa res še ena težava. Še vedno sem brez barke

,.......,
hmmm,.......
in brez skrbi
pa prijeten vikend vsem prisotnim
(lopate v roke pa sneg kidat)