Do Lastova in nazaj

Dodajte kraje in zanimivosti, ki jih je vredno obiskati. Opišite vaše "rute", sidrišča in restavracije...

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator, kr en

Uporabniški avatar
Gaso
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Gaso » Sr Mar 31, 2010 12:26

Domi, glede na moje pretekle izkušnje, še posebej glede neverinov na trikotniku Susak - Unije - Ilovik, sem pač takšnega menja. Sam sem parkrat moral vozil s potapljaško masko da sem lahko dihal, morje pa dvigne v 20min, pa tudi Šijuna sem imel enkrat možnost videti.
Težko to objasniti komu, ki recimo plove le med otoki, na zunanjih otokih je situacija glede morja bistveno drugačna, nam najbljižje recimo kanal Susak-Lošinj, dočim na drugi strani Lošinja se nikoli ne razvije takšno morje kot tu.

Glede 7 metrske jadrnice okoli sveta, tudi to se mi zdi neumno ne pa carsko in vedno sem bil takšnega nenja.

Tudi jaz imam kolega, ki je šel tako "odločitev je padla v 5min" pa lepo malo dol z 5m gumenjakom, po dveh dneh sta z njegovo pristala na urgenci, ker sta bila dehidrirana in imela sončarico.

Vprašal te bom kaj si imel od opreme, pa ne le obvezne, ker je te pri nas pol manj predpisane, kot bi bilo treba.

Glej, jaz se popolno strinjam s tem kar si napisal, samo glede na moje nedavne probleme z barko, pač malo bolj kompliciram, glede resnosti "kapetanov" in opreme.
Uporabniški avatar
kr en
Admiral
Kraj: From sea to sky
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a kr en » Sr Mar 31, 2010 13:34

Domi napisal/-a:Brez zamer, vsak ima svoje mnenje in ga lahko na glas pove. :wink:

Bravo !

Neodgovornost je lahko posplošen pojem. Ker se po večini osebno ne poznamo in komuniciramo elektronsko, ne moremo vedeti za sposobnosti in znanje sogovornikov.
Tudi meni so pred šestimi leti dejali, da sem neodgovoren, ker vlačim na križarjenje dojenčka. Ampak otrok je imel vse kar je potreboval ob sebi (mamo in posteljo), res na devetih metrih. Pač prilagodiš pot razmeram. Ali po domače, greš bolj na "ziher" variante.

Gre pa moj oče vsako leto iz Izole do Mljeta z gumenjakom 5,5 m. Kdor ga ne pozna bi rekel - neodgovorno. Ampak je bil vrsto let inštruktor potapljanja, morjeplovec z dušo in srcem že več kot 35 let, poznavalec morja in vremena, skratka morski vuk. Zanj je takšna avantura pič... dim.

Tako da, ljudje smo si različni. Tudi po znanem Streifu peljati smuk je utopija za večino. Bode Miller pa ob tem strašansko uživa.
"..Jer ovi ljudi normalni, tako su mi dosadni..." Jasmin Stavros
Uporabniški avatar
MareC
Admiral
Kraj: Ljubljana... Otok

OdgovorNapisal/-a MareC » Sr Mar 31, 2010 14:12

Gaso napisal/-a:Lepa reportaža, fajn slike, glede poti s takim plovilom pa lahko rečem samo neodgovorno.

če se lahko vmešam
tako turo, ki jo je naredil Domi
prakticiram jaz že 4 sezone in tukaj ne vidim nič neodgovornega
enako spim z družino na gumonu
prej sem potovoal s 4.5m dolgim Solemarjem sedaj z 5.9 Sacsom in enako kot Domi živimo in jemo na čolnu oz. sedaj ko je tamal star 8 let sam večx prespim kar v šotoru ob čolnu

sploh pa ne vem kakšen bav-bav vam je Kvarner

hodim po nakupe in bencin iz Unij v Medulin vsaj 2-3 tedensko imam prevoze prijatljev preko
razen res hude burje me ne ustavi vsak malo večji val
kot je Domi rekel to je ubogih 16 milj, ki jih če je mirno prepeljem v 35 minutah, če pa je treba delat po valovih pa nikoli več kot 1h
sicer je pa kr en lepo napisal je to kar sem citiral Gaso-ta
eni iamjo več eni manj izkušenj

Domi-dobro lepa tura bil si viden na Unijah pred odhodom zjutraj :wink: :wink:

tako pa mi spimo
Slika
skupaj s prijatelji na Murterju
Slika
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral

OdgovorNapisal/-a Gaso » Sr Mar 31, 2010 16:22

Ja sem napisal, zakaj jaz tako kompliciram., pa tudi sam sem pred leti delal bedarije :D

Dokler se kaj ne zgodi smo vsi korajžni. :wink:
Uporabniški avatar
Domi
Kontraadmiral
Kraj: Koper
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Domi » Sr Mar 31, 2010 17:22

Sej ni problema, vsako mnenje je dobrodošlo, zato smo tu, da se pomenimo in izmenjamo izkušnje ,ki nam lahko pridejo prav v primeru če se (upajmo da ne ) kaj zgodi.
Gaso,
Glede dodatne opreme (če govorimo o varnostni) ne vem kaj bi posebnega imel,da bi lahko tukaj izpostavil. Mini lekarno, pribor za nudenje prve pomoči. Potrebno orodje, ki si ga sam posameznik pripravi glede na osebne izkušnje.
Sam ne vidim veliko problemov tukaj, zjutraj vstaneš, pogledaš vreme, lahko slišiš tudi preko vhf, če je vse ok se gre ,če ni se gre na kavo in sprehod po otoku do nadaljnjega.

Kr en, vidim ,da s tvojim starim res imava neki skupnega , namreč tudi sam sem že neki let inštruktor potapljanja, poleg tega sem tudi član Podvodne reševalne službe, tako da izkušnje z vodo in nesrečami povezanimi z njo mi niso tuje. Zadnja, na žalost v kateri sem izgubil dobrega prijatelja prejšnjo nedeljo na Hrvaškem.

MareC
Aja, lepo lepo, vsaj nisem bil glasen kot tisti italijani, ki so prepevali na ves glas (haha). Lepo je vedeti, da nisem edini tu gori ,ki tako preživljam poletni dopust. Za to sezono razmišljam narediti navtični šotor čez cel čoln, tako da malo gledam okoli kake so cene teh. Ideje so, samo še evri pa bo :wink:
Wolf
Kontraadmiral
Kraj: KRANJ- VOLME

OdgovorNapisal/-a Wolf » Sr Mar 31, 2010 18:29

Še malo pa mi bo žal, da bom gumenjaka prodal :lol:
Takšna pot z gumenjakom je posebno doživetje- včasih šteje tudi avantura. Malo bolj moraš biti sicer previden, da te ne preseneti kakšna nevihta in visoki valovi , sicer pa je to čisto OK. Vsak čoln ima neki limit katerega ne smeš preseči kajti lahko pošteno naje...

Domi želim ti še veliko podobnih varnih potovanj in uživanja na morju.

LP Iztok
KJER SE KOPNO KONČA SE ŽIVLJENJE ZAČNE
bouton
Admiral

OdgovorNapisal/-a bouton » Sr Mar 31, 2010 22:16

Meni se tudi zdi tak dopust fenomenalen.
Jaz sem bil na 5m pasari s kabino s 3 mesečnim dojenčkom in je bilo krasno. Je pa res treba spremljat vreme. Sploh danes imaš res veliko uporabnih podatkov na vsakem mobitelu (od vremenskega radarja, do sinoptike).
Sicer pa se nesreče dogajajo tudi večjim in bolje opremljenim - npr. Marco Polo na Situ ;)
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral

OdgovorNapisal/-a Gaso » Če Apr 01, 2010 00:24

Ja pri M.P., pa so pozabili korigirat kurz na avtopilotu, na tej poti ga je potrebno dvakrat, kormilar ,ki takrat vozil M.P. občasno vozi tudi linijo Susak-Lošinj, tako sem zvedel :wink:
Uporabniški avatar
ttomi73
Admiral
Kraj: Kranj-okolica
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a ttomi73 » Če Apr 01, 2010 08:17

Domi napisal/-a:Za to sezono razmišljam narediti navtični šotor čez cel čoln, tako da malo gledam okoli kake so cene teh. Ideje so, samo še evri pa bo :wink:

V Induplatih imajo gumirano platno 10€/m, sešijejo, zakovičjo po meri samo RF ušesa moraš prinest sabo.
Izpit za čoln sedaj imam, kaj pa zdaj... na morje seveda.
Original-One
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Original-One » Če Apr 01, 2010 08:37

mareC

Hudo zgleda mercl na zadnji sliki :)

Se opravičujem za offtopic
igor1
Kapitan fregate
Kraj: Šentjur-Bunarina

OdgovorNapisal/-a igor1 » Če Apr 01, 2010 10:09

Vse lepo in prav. vendar
Treba se je pa vprašat kaj narediš če??? crkne motor v kvarnetju na 3 ali 4 milje od obale na takšni ali podobni gumici-ali cruiserjih z enim motorjem? Montiraš tomos 4? Jao! najvažnejša je zdrava pamet zato spoštujmo morje!
Uporabniški avatar
MareC
Admiral

OdgovorNapisal/-a MareC » Če Apr 01, 2010 10:16

igor1 napisal/-a:Vse lepo in prav. vendar
Treba se je pa vprašat kaj narediš če??? crkne motor v kvarnetju na 3 ali 4 milje od obale na takšni ali podobni gumici-ali cruiserjih z enim motorjem? Montiraš tomos 4? Jao! najvažnejša je zdrava pamet zato spoštujmo morje!

če tako razmišljaš potem je najboljše da imaš čoln zasidran pred kampom in ga gledaš(to kar vidim je bolj ali manj tako-važno je da sosed vidi tvoj čoln)
pa še bencina ne boš porabil

kaj narediš ??
narediš to, da imaš brezhiben in servisiran motor
če pa že pride do problema pa amzs pokličeš
Uporabniški avatar
kr en
Admiral
Kraj: From sea to sky
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a kr en » Če Apr 01, 2010 11:35

Kadar si sam z družino sigurno ne boš rinil čez Kvarner ob uri, ko ni prometa. V normalnem času pa ti takoj nekdo pomaga.

Če pa si sam ali s prijateljem je pa tako. Saj če ti crkne motor ne greš kar na dno! Poskušaš popraviti, improviziraš ali pokličeš pomoč. Madona, saj ste dedci :!:

Drugeče pa, če so stvari na motorju pošlihtane, naj ne bi bilo panike.

100 % sigurnosti pa itak ni ! Saj te v hotelu lahko tudi preseneti potres :roll:
"..Jer ovi ljudi normalni, tako su mi dosadni..." Jasmin Stavros
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral

OdgovorNapisal/-a Gaso » Če Apr 01, 2010 12:11

Veliko bolje je če gresta 2 čolna, lahko tudi takšna, pa ni nobenih problemov, samo vseeno če bi imel pa otroke gor ali pa žensko, bi pa hotel imet čoln s kabino, potem mi je pa vseeno, sedaj gre ona lepo v kabino pa vsaj mokra ni jaz se pa tuširam na krmi in tako je običajno vsak tretji dan :wink:
http://www.youtube.com/watch?v=LPp15gv6QSY
Uporabniški avatar
MareC
Admiral

OdgovorNapisal/-a MareC » Če Apr 01, 2010 12:21

Gaso napisal/-a:Veliko bolje je če gresta 2 čolna, lahko tudi takšna, pa ni nobenih problemov, samo vseeno če bi imel pa otroke gor ali pa žensko, bi pa hotel imet čoln s kabino, potem mi je pa vseeno, sedaj gre ona lepo v kabino pa vsaj mokra ni jaz se pa tuširam na krmi in tako je običajno vsak tretji dan :wink:
http://www.youtube.com/watch?v=LPp15gv6QSY

odvisno kakšno ženo in otroka imaš
oz.
kako sta razvajena, pri meni ni problema otrok je že kot dojenček preživljal 3 mesečne robinzonske in avanturistične počitnice, žena enako(čoln, voda, dež, burja... ni problema)

sicer pa vsak po svoje razmišlja :wink:

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost