smo na dopustu

Dodajte kraje in zanimivosti, ki jih je vredno obiskati. Opišite vaše "rute", sidrišča in restavracije...

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator, kr en

Uporabniški avatar
Lure
Admiral
Kraj: Ljubljana - Izola

Re: smo na dopustu

OdgovorNapisal/-a Lure » Sr Avg 15, 2018 16:16

Bravo NT, za rešeno barko in delitev zgodbe. Res si pogumno in požrtvovalno pristopil k reševanju.
bouton
Admiral

OdgovorNapisal/-a bouton » Sr Avg 15, 2018 16:49

Bravo Iztok! Čestitike tudi tvoji pogumni ženi - kapitanki na Arieli! Če se ne bi mogel zanesti nanjo, se verjetno ne bi spustil v tako akcijo in s tem ogrozil svojo barko?
Uporabniški avatar
jozko
Admiral

OdgovorNapisal/-a jozko » Sr Avg 15, 2018 18:30

Vsaka čast NT :!:

Takšna dejanja, zaslužijo vsa priznanja :idea:

Po opisu sodeč, je bilo reševanje zahtevno in predvsem zaradi omejenega časa, polno adrenalina :?: :!: :?:
Prijatelje bolj cenim po tem, koliko preplujejo in ne po tem, kako veliko barko imajo!
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Sr Avg 15, 2018 20:55

Vsa čast NT, ampak on je hraber ,ne butast,zato verjamem, da ni ogrožal sebe in svoje družine.On je v 10 sekundah imel svojo barko prštimano tko, da jo je varno in brez rizika zapustil.Je preplul preveč milj in dal skoz preveč neviht ,da bi zaletavo rinu v neki,Iztok poprav me, če se motim.
Uporabniški avatar
alesjo
Admiral
Kraj: kras

OdgovorNapisal/-a alesjo » Sr Avg 15, 2018 21:15

Lep sončni zahod, rahel burin in mirno morje v uvali sveti martin, še par dni in dopust se izteka, še en postanek v červarju in umagu potem pa v domačo luko na skrajni sever jadranske lužice. :)
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Sr Avg 15, 2018 21:19

Točno tako Polanc. Najprej sem zasidral svojo barko in pripravil vse potrebno. Sidrni vitel sem razbremenil s pomočjo vrvi in sponke za sidrno verigo. Na globini 5m sem spustil 35m verige. Zopet je moj števec verige prišel zelo prav. Žena je še zaprla okna vse pregledala in pospravila, da kaj ne odpihne. Tudi za papigo je bilo treba poskrbet, da je ni veter napihal. Medtem je charter poskušal priklicati goste in ker jih niso dobili so me poklicali nazaj. Takoj sem skočil v gumenjak in odplul do barke katero sem kot sem že opisal najprej poskusil odsukati z gumenjakom vendar ni šlo. Potem pa me je po telefonu vodil možakar na drugi strani, ker ni bilo časa odkrivat kje so stikala za sidrno vitlo in vžig motorja... Ostalo so iskušnje saj sem v blatu že nekajkrat počasi nasedel in imel priliko spoznati in sprobati kako lahko barko odsukaš zgolj z motorjem, krmilom in s pomočjo valov ter utežjo (potapljaški balon uporabljen kot košara za vodo) na dvižnici.
bouton
Admiral

OdgovorNapisal/-a bouton » Sr Avg 15, 2018 21:25

Še enkrat BRAVO Iztok!
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Sr Avg 15, 2018 21:45

Pa na koncu te 35 metrov dolge ketne fi 10 mm,ki je bila spuščena v morje tud ni kr na karabinu obešen 10 kilski Bruce...,ki krasi kljune veeeliko tud 12 m dolgih bark.
Uporabniški avatar
MarjanT
Admiral
Kraj: Sežana

OdgovorNapisal/-a MarjanT » Sr Avg 15, 2018 21:55

Lepo si to izpeljal. A so prišli vrli člani posadke vsaj se zahvalit ?
Jadranje je odklop
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Sr Avg 15, 2018 22:26

Polanc. Sidro je wasi home made masivno 27kg veriga pa inox 10mm.
Na čarterski je bilo sidro china bruce in 8mm ketna, vendar se mi je zdela ketna tanjša kot je bila moja prejšnja osmica.

Marjan T.
Ko sta prišla do barke sta bila začudena, da ni tam kjer sta jo pustila. Slikala sta jo in veslala proti njej. Z gumenjakom sem šel do njiju in jima pojasnil kaj se je zgodilo. Rekla sta, da je sidro držalo celo noč (v popolni bonaci) in sta mislila, da je zato dobro zasidrana. Barko pa je odsidrala že zares lahna sapica. Mislim, da mi nista čisto verjela in si nista niti najmanj predstavljala kaj se je pravzaprav zgodilo in kaj bi se, če bi nasukano barko dobila nevihta. Imel sem občutek nekako kot če si sposodiš bicikl pa ti pade po tleh, ga pobereš in greš dalje. Bila sta mlad Nizozemski parček.
JulesVerne
Kapitan fregate

OdgovorNapisal/-a JulesVerne » Če Avg 16, 2018 07:06

Vam pravim, take neskrbne turiste/navtike nic ne izuci razen denarnica. Skoda da se ne zmenis za nadomestilo. Reseval si v kriticnem in tveganem trenutku, ce je ne bi bi verjetno bilo kaj vec skode kot pa samo praske po kobilici in krmilu.

Ti ze napovem kaj bo rekel najemnik plovila, ko ga bo charter bremenil za skodo: "jaz tega nisem naredil, to poklicite tistega ki jo je po skalah vlekel" :D.

Dobrota med ljudmi je redka, charteristom jadrnica ni ljubezen tako kot nam, ki vlagamo neracionalne dinarje in delo vanje. Je najeto "kolo" (ce uporabim tvoj izraz), in prva misel mu je bila koliko kavcije mu bodo vzeli in ne hvaleznost za tvoj trud in prevzeta tveganja (ta del o ogrozanju sebe in druzine ste pa prav vsi napacno razumeli (: ).
tyson

OdgovorNapisal/-a tyson » Če Avg 16, 2018 08:03

Tyson: Carlosa je zopet odsidralo in spet je priletel v dva katamarana. Tokrat so bili kar malo besni.

Če bo ta model še dolgo tam, ga bodo odvlekli ven.
Karkoli sem že poslušal o tem Carlosu, se mi vseskozi zdelo, da je to njegov način potovanja..."vse mi je crknil, brez denarja sem, lačen pa tolk, da ne vem kaj bi popil..."
Mene ni prepričal, pa sva ga s Petro prepeljala do obale, po dingi, vmes se je hotel še na naju "nalepit", pa mu je časa zmanjkalo.
Vsem pa je želel "plačevat" kot španski konkvistadorji...z nekimi plastik ogrlicami in neko poceni neuporabno robo, ki jo ima na barki...
Uporabniški avatar
Galex
Viceadmiral
Kraj: Portorož

OdgovorNapisal/-a Galex » Če Avg 16, 2018 19:09

NT pohvale za reševalno akcijo...te čisto razumem ko rečeš da upaš, da bo tudi kdo tebi pomagal ko boš potreboval pomoč, vendar predlagam da se na to ne zanašaš :) vsaj jaz sem letos imel lepo lekcijo...
Že drugi dan dopusta sem iz Fažanskega kanala reševal domačina kateremu je odpovedal njegov 150 konjski Suzuki s (pazi) 2500 urami, pomožnega motorja pa ni vžgal že 5 let...smo jih vlekli skoraj 10 NM do luke. Nič zahtevali...le lepo zahvalo...

Slika

Na Susku sem zjutraj ob 6h izpod pomola reševal fisherman-a, ki je bil parkiran pred mano (nepravilno vezanje + oseka + plima) ...verjetno bi ga ob prihodu katamarana iz Rijeke ob 7h razbilo pod pilotom pomola, ker je še nas pošteno razmetalo ..po treh urah ob 10h smo zapustili Susak pa lastnika še ni bilo blizu...

Slika

teden kasneje smo v Banjolah skoraj cel dan Nemcu popravljali motor...ki ni videl konkretnega servisa že 5 let...smo pa potem ko smo zrihtali pili dober vinjak :)

No in potem ko rečeš da si nekomu pomagal se zamislim kako so drugi pomagali meni :

- iz pomola so nam ukradili 2 tedna star tender (500 €)
- iz čolna vezanega na boji na so nam porezali in ukradli 3 bokobrane (100 €)
- na lastni boji v kampu nam je nekdo pobral vse inox rinke in karabine za privez , ko smo prišli nazaj so nas počakale samo
prazne vrvi... (50 €)

V glavnem želja "dobro za dobro" se meni letos ni izkazala ravno najbolje...
Uporabniški avatar
alesjo
Admiral
Kraj: kras

OdgovorNapisal/-a alesjo » Če Avg 16, 2018 21:14

:D v červarju pri tifany čakam da prnesejo nekaj za pohrustat 8) kar tudi danes nisem nobene ribe ujel :)
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Pe Avg 17, 2018 07:45

Včeraj pozno popoldan sem namočil vabe blizu Blitvenice. Le mačka je dobila svoj obrok slastnega fileja kanjca.. Nič od nič. Planiral sem v Žutski kanal vendar je preveč tolklo v premec. Za Smokvico pred rtom Opat zavijem v Kornate čeprav zelo nerad, ker moraš vijugat med čermi jaz pa sem vajen odprtega morja. Za sabo vlečem moj "killer bait" in v celem jadranu pred zahodom prvič palica pomiga. Ujela se je kar lepa in debela skuša. Že ko hočem pospraviti palico, ker se je mračilo, prime druga skuša. Premlevam katero pot ubrat? Največja muka mi je pluti ob Dugem Otoku po notranji strani. Maestral pa poneha šele pozno ponoči in obrne na burjo. Odločim se da raje počakam in že v temi sidram v Kornatih. Zjutraj pred sedmo vstanem in sedaj že motoriram z jadri v smeri svetilnika Sestrice in nato naprej po zunanji strani Dugega proti Premudi.
Prejšnjo noč na Hvaru na Paklenih v prelivu nisva spala zaradi glasne buke. To ni bila glasba ampak je najbrž nekdo pozabil ugasnit pnevmatsko kladivo ali pa kakšen stroj za mletje kamenja, "tumba, tumba, tumba...." !? Danes ponoči pa so imele na obali žur ovce, "meeee, mee, meeèeee..."in spet nisem spal. Vsaj ne dobro. :D
LP Iztok

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost