Palagruža 2015
Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator, kr en
Ce bi bli vsi ti modeli mirodajni bi mi bili danes na visu pa ni tako. Marjan t velikokrat nas je tudi podiralo z golim jamborjem danes vecinoma jadrali z slabe pol genove dobro podrti in hitrostjo 8 vozlov jaz bi vse te televizije na barki vrgel v morje in ko jaz jadram prisluhnem morju in vetru zanima me me samo kompas in globinomer pomorska karta in barko peljes kot narava narekuje ce pa trpi barka ali ti se umakni v zavetje in posrkas malo mavazije

Marchi napisal/-a:Se mi zdi alesjo, da bi ti že obrnil okrog Palagruže, ker te ne bi strašili vsi tile modeli in naše strašenje.
Marchi mislim da ne bi dosegel palagruze v teh situacijah saj nas na ter plovbi spremlja res huda burja ze od kvarnerja jebiga so pac take vremenske razmere ce bi imeli vsaj dva dneva vec bi nam to uspelo bomo ponovili kdaj drugic.l.p.alesjo
Nisem opazil, da bi kdo gledal na aladinu karte za navtičare, ki kažejo mogočnost udara vetra.
http://prognoza.hr/nauticari.php?id=sj_ ... gst_&it=09
Sicer pa po teh kartah se jutri in pojutrišnjem malo umirja. Tako, da vam želim mirno plovbo proti domu.
http://prognoza.hr/nauticari.php?id=sj_ ... gst_&it=09
Sicer pa po teh kartah se jutri in pojutrišnjem malo umirja. Tako, da vam želim mirno plovbo proti domu.
pomisli in zgodilo se bo
- Marjan Tomki
- Admiral
- Kraj: Ljubljana
@alesjo
- Najlepša hvala za pojasnilo.
Sicer - kot ti - tudi jaz nimam televizije na barki
Na onem potepu avgusta bi sicer vsako jutro pogledal na internet, pa nisem imel toka za prenosnik, čeprav je WiFi bil. Še VHF postaja en večer ni delala...
Za vreme do obzorja velja polančev - in tvoj - nasvet: glej in občuti, kaj se dogaja naokrog.
Mene napoved po modelu zanima zato, da imam predstavo, kaj je za obzorjem. Ampak modeli niso zanesljivi - o tem, zakaj in kako, o priliki v kaki drugi temi - in tu sem malo 'gnjavil' zato, da dobim občutek, v katero smer 'lažejo'. V teh okoliščinah so definitivno kazali precej premalo.
Podiranje z golim jamborom pa mislim da je ob sunkih 50+ vozlov - kar je tam nekje, kolikor je bilo svarilo na DHMZ.
VREMENSKO IZVJEŠĆE, dan 30.09.2015 u 06:00 sati
UPOZORENJE
Mjestimični udari NE vjetra od 35-50 čv., još danas na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana i do 60čv., u Velebitskom kanalu do 80 čv. Na otvorenom sjevernog Jadrana moguće je more 5.
SITUACIJA
Greben prostrane anticiklone sa sjevera Europe pruža se prema Jadranu.
VREMENSKA PROGNOZA ZA SJEVERNI JADRAN ZA 24 SATA
Vjetar NE od 12-24 čv., još danas ponegdje i do 30čv., a u Velebitskom kanalu mjestimice i do 40 čv. More 3-4, prema otvorenom moguće 4-5. Vidljivost veća od 20 km. Malo do umjereno oblačno.
VREMENSKA PROGNOZA ZA SREDNJI JADRAN ZA 24 SATA
Vjetar NE od 12-24 čv., još danas na sjeveru Dalmacije i do 30 čv. Tijekom poslijepodneva na južnom i dijelu srednje Dalmacije NE će malo oslabiti i prema otvorenome moru kratkotrajno okrenuti na N i NW vjetar od 10-20 čv.. More 2-3, prema otvorenom 4. Vidljivost veća od 20 km. Pretežno vedro, u noći malo do umjereno oblačno.
VREMENSKA PROGNOZA ZA JUžNI JADRAN ZA 24 SATA
Vjetar NE od 12-24 čv. tijekom poslijepodneva će malo oslabiti i prema otvorenome moru kratkotrajno okrenuti na N i NW vjetar od 10-20 čv.. More 2-3, prema otvorenom 4. Vidljivost veća od 20 km. Pretežno vedro, u noći malo do umjereno oblačno.
- Več pa na kašnem srečanju ali ko boste nazaj doma, zdaj imate dovolj dela z barko, vetrom in morjem.
Marchi napisal/-a:Pri teh številkah res nihče ne ostane hladen.![]()
Na Aladinu te še nekako premami kakšna zeleno bela lisa ampak, te lise nihajo sem in tja in modelna slika prikazuje 3 urno povprečje, ki pa je pri tako močnem vetru lahko precej spremenljivo in burja po pravilu nepredvidljiva, beri sunkovita.
...
- Potrjeno: slika na aladinu je napovedano trenutno stanje na vsakih 6 ur in ne povprečje v intervalu. In kot si napisal, podobno kot spremenljivost burje čutimo lokalno, je spremenljiva v večjem merilu - in dober model bo to poskušal odražati - od tod 'nihanje lis sem in tja'.
In aladinova prognoza je značilna hitrost vetra, ne hitrost ob sunkih.
- https://www.windyty.com/?gust,43.751,15.443,13
izbrano je bilo:
Overlay: Wind gusts, Altitude: Surface.
Kliknil sem na lokacijo (zaliv Opat na Kornatu) in odčital tiste številke.
Po trenutnem na tem modelu je nekoliko rdeč pas čez Kvarner (od Unij dalje) ter značilna hitrost vetra nekaj čez 20 in sunki okrog 30 vozlov. Če vzamemo, da je model napovedoval bistveno prenizko za tam, kjer so bili, bo na tem koncu treba pričakovati vsaj podobno, kot so že srečali, če do takrat burja na splošno malo ne pojenja, kar pa ta model napoveduje šele za jutri.
- Najlepša hvala, nisem opazil, da zdaj imajo tudi udare vetra. Kaj veš, od kdaj (da vem, koliko časa sem bil 'brljav' (slaboviden
Correct me if I am wrong, please.
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Marjan Tomki napisal/-a:Potrjeno: slika na aladinu je napovedano trenutno stanje na vsakih 6 ur in ne povprečje v intervalu. In kot si napisal, podobno kot spremenljivost burje čutimo lokalno, je spremenljiva v večjem merilu - in dober model bo to poskušal odražati - od tod 'nihanje lis sem in tja'.
Težko da je slika na aladinu trenutno stanje, ker to stanje šele prihaja in aladinov model zračuna kakšno stanje bo ob določeni uri. Formula pa je verjetno precej kompleksna.
Napoved aladina je v 3 urnem intervalu ne 6.
Napoved s sunki vetra je dostopna že nekaj let, samo je malo skrita. Ni pa priporočljivo preveč gledat maksimalnih vrednosti, ker potem pa res nikoli ne bomo izpluli. Pri burji pač moraš računat z +30% sunkom od napovedane hitrosti vetra in za nekaj sekund popustiti jadro.
Windyty je super truper ampak lokalno ga pa malo zvije, čeprav se zelo približa aladinu, precej bolj kot kakšen grib, ki je res bolj globalni.
Aladin ima kar približno izračunano. Ne poznam dobro ostali del jadrana kar se pa tiče Krka oziroma Klimna drži kar dobro. Če pogledaš karti v povečavi se lepo opazi, da Aladin okrog Klimna napoveduje brezvetrje, ko je v Senju ali na Krčkem mostu burja. In to se tudi dogaja medtem ko pa je Windyty napoveduje generalno povsod enako.
Kot pravi Alesjo najlepše je opazovat morje in se predat instinktu ker že dotikrat me je ta elektronika pustila na cedilu.
Kot pravi Alesjo najlepše je opazovat morje in se predat instinktu ker že dotikrat me je ta elektronika pustila na cedilu.
pomisli in zgodilo se bo
- johnny1300
- Viceadmiral
- Kraj: Straža
- Kontakt:
Danes dopoldne smo izpluli iz Biograda na moru prti Kaprijam. Mimo Muretrja je pihalo med 18 in 26 kt, pred Kaprijam je burja padla na 15- 18, na konvu rta Žirja pa je pihalo še 10kts.
Glede na to poročanje me je pred izplutjem kar malo zaskrbelo, no pa je bilo zelo lepo jadranje.
Trenutno smo na boji v Veliki Stupici.
Burja pod 10kts
Sije sonček.
Pozdravljam kapitanovo odločitev o vrnitiv...
Glede na to poročanje me je pred izplutjem kar malo zaskrbelo, no pa je bilo zelo lepo jadranje.
Trenutno smo na boji v Veliki Stupici.
Burja pod 10kts
Sije sonček.
Pozdravljam kapitanovo odločitev o vrnitiv...
Evo, mi smo danes naredili 53 nm med Murterjem in Silbo in je bilo med 15-23vz konstantnega vetra (razen za Sestrunjem je bil kakšno milj rotor in smo šli počasi), največ vzhodno od Molata, kjer so bili max sunki do 29 vz. Vala čez Virsko morje precej (rodeo), hitrosti med 7 in 10 vz, povprečje nekje okoli 8 vz. Jutri pa verjetno čez Kvarner.
MT ne vem od kdaj je, Letos sem ga opazil in pogledal. Je pa res, da prej sm plu po teh, ki so bile prej in nove sploh nočem gledat ker me je kar malo strah.
Pri starih vem. da po kvarneriču lahko grem dokljer je rjava. Potem pa se ne grem več. No res je da takrat skozi Senjska vrata težko pridem ampak se da če je sila. Je pa boga barka še bolj pa posadka heheheh.
Pri starih vem. da po kvarneriču lahko grem dokljer je rjava. Potem pa se ne grem več. No res je da takrat skozi Senjska vrata težko pridem ampak se da če je sila. Je pa boga barka še bolj pa posadka heheheh.
pomisli in zgodilo se bo
Ko berete aladina, morate vse skupaj še žložit z lokalnimi značilnostmi. Npr. Senjska vrata, Pirovačka burja, Murtersko morje, zahodnik v Pašmanskem kanalu,....... Branje aladina velja predvsem v poletni vročini, ko pa se prične ohlajat kopno in jesensko, zimsko vreme, pa je dobro imeti nekaj izkušenj, kje, kaj , kako,...pa še kakšnemu domačinu prisluhnit, čeprav je te navadno bolj strah, kot nas celince.
-
Bouges Nina
- Admiral
-
al
[quote="al"]Kaj zdaj?
Je misija Palagruža dokončno odpovedana, da se samo še o vremenskih modelih pogovarjate?
Se gre na Vis? Se barka vrača?
Kdaj?
Bodo čakali jugo konec tedna ali ni časa?
Bil bi zelo primeren za en lep offshore... direkt v Umag.[/quot
]
palagruza team je priplula iz zirja v luko na dugem otoku prvi dan normalne plovbe brez prekomernega polaganja barke in lepo plovbo od 6 do 9 vozlov se vracamo kuci ker zmanjkuje dni. Jedemo veceru v luki in malvazijo se imamo
burja je pala pala pa bo gruzica drugic
se kako slikco bo pa B nina prilepla. L.p.
Je misija Palagruža dokončno odpovedana, da se samo še o vremenskih modelih pogovarjate?
Se gre na Vis? Se barka vrača?
Kdaj?
Bodo čakali jugo konec tedna ali ni časa?
Bil bi zelo primeren za en lep offshore... direkt v Umag.[/quot
]
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov