ZAME MANJŠA AVANTURA, ZA DRUGE NOROST
Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator, kr en
- Marjan Tomki
- Admiral
- Kraj: Ljubljana
Problem tega preplutja je v bistvu v tem, da bi se plulo z neznanim plovilom, pri katerem še ne veš zagotovo, v kakšnem stanju je. Če ne veš, ali so tanki čisti ali je v njih kaka pacarija, zaradi katere motor lahko crkne kje na sredini, če ne veš, ali so oziroma kakšni so filtri za gorivo itn. itn. itn., to po mojem je problem.
Sprejemljivo dobre prognoze za tri ure plovbe pa za ta del morja imamo, tako da bi se moralo dati najti tri ure sprejemljivo lepega vremena in sprejemljivo mirnega morja ob dovolj dobri vidljivosti.
Sprejemljivo dobre prognoze za tri ure plovbe pa za ta del morja imamo, tako da bi se moralo dati najti tri ure sprejemljivo lepega vremena in sprejemljivo mirnega morja ob dovolj dobri vidljivosti.
Correct me if I am wrong, please.
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Re: Veliko bolj pomembna od velikosti plovila je njegova zas
Marjan Tomki napisal/-a:@splav
Tudi vsi trije 'tvoji' posnetki z youtube so narejeni ob obali - tam, kjer valovi 'vstanejo' (in se 'podirajo'), ko pridejo na plitvino. V bistvu ravno valove, ki se v takem 'podirajo' iščejo tisti, ki surfajo ('jahajo na valovih') in pri tem - ko to znajo - nimajo posebnih težav.
Res je. Prav to sem hotel prikazati, da če gumenjak (in njegov skiper) obvlada "obalne" valove, bo zmogel pluti tudi po položnejših valovih v globokem morju.
Mirno morje in široko obzorje.
-
tyson
Nekaj dni me ni bilo... delo na "novi" hiši so v razmahu...
Ne, s Petro se nisem skregal...
Prijatelji so in bodo ostali moji prijatelji.
Ta debata ob kavi ni bila šala... zato sem jo izpostavil tu, da vidim-berem vaša mnenja, katera je za upoštevat, katera ne.
Mnenje, da je izvedljivo se mi zdi sprejemljivo... težko pa me bo prepričal IT. prodajalec, da je vse OK z motorjem in čolnom, čeprav nisem kupec, da bi šel prek morja. Podrobnosti so ključne, prijatelj-kupec pa bi jih moral preverit skupaj z mano. Pa še vedno ni rečeno, da bi potem šla, saj zakonsko bi bila v prekršku in nato v kazensko finančni "obdelavi". Prečkanje meje pa tudi najbrž kdo spremlja na radarju, prijavljene in neprijavljene čolnarje oz. vožnje prek Jadrana.
In ne vlečem se nazaj, da nebi šel...seveda bi! Le tehnični rizik je velik, pa dejstvo, da ~5m čolni nimajo dovoljenja za odprto morje... na šverc prečit se sicer da, ampak je veliko možnosti, da naju ustavijo organi HR pomorske policije.
Še enkrat ponovim... šel bi! Ker se mi ne zdi tak zalogaj.
Ne, s Petro se nisem skregal...
Prijatelji so in bodo ostali moji prijatelji.
Ta debata ob kavi ni bila šala... zato sem jo izpostavil tu, da vidim-berem vaša mnenja, katera je za upoštevat, katera ne.
Mnenje, da je izvedljivo se mi zdi sprejemljivo... težko pa me bo prepričal IT. prodajalec, da je vse OK z motorjem in čolnom, čeprav nisem kupec, da bi šel prek morja. Podrobnosti so ključne, prijatelj-kupec pa bi jih moral preverit skupaj z mano. Pa še vedno ni rečeno, da bi potem šla, saj zakonsko bi bila v prekršku in nato v kazensko finančni "obdelavi". Prečkanje meje pa tudi najbrž kdo spremlja na radarju, prijavljene in neprijavljene čolnarje oz. vožnje prek Jadrana.
In ne vlečem se nazaj, da nebi šel...seveda bi! Le tehnični rizik je velik, pa dejstvo, da ~5m čolni nimajo dovoljenja za odprto morje... na šverc prečit se sicer da, ampak je veliko možnosti, da naju ustavijo organi HR pomorske policije.
Še enkrat ponovim... šel bi! Ker se mi ne zdi tak zalogaj.
Po preplutih 133 miljah na relaciji Punat, Mali lošinj, Premuda, Ist, Škarda, Premuda, Mali lošinj, Punat se mi je 2 milji pred ciljem zvrtel propeler. Tista guma v propelerju po tem dogodku prenaša samo toliko navora, da lahko pluješ s kakšnimi 5 vozli, ne pa glisiraš. Če boste že šli, vzemite s seboj mali rezervni motor ter vodo in hrano za 6 dni.
motorni
-
tyson
Seveda bi se pripravila, kot da pričakujeva najslabše... sam sem se vedno, pa naj je šlo za alpinizem ali pa kajak na divji vodi...
Občudujem pa "norce", ki gredo na Volvo Cup, TransAt, American Cup... vem, da je vse organizirano in poskrbljeno za varnost, pa vseeno je to avantura za velikim A...
Zato se mi Jadranski "zaliv" ne zdi prav ne vem kaj... pa ne podcenjujem s tem, kar pišem... hočem reči, da ob ugodni vremenski, z brezhibnim motorjem..., več kot 5 ur ni več kaj počet na vodi, ker si čez na cilju.
Občudujem pa "norce", ki gredo na Volvo Cup, TransAt, American Cup... vem, da je vse organizirano in poskrbljeno za varnost, pa vseeno je to avantura za velikim A...
Zato se mi Jadranski "zaliv" ne zdi prav ne vem kaj... pa ne podcenjujem s tem, kar pišem... hočem reči, da ob ugodni vremenski, z brezhibnim motorjem..., več kot 5 ur ni več kaj počet na vodi, ker si čez na cilju.
-
tyson
Tudi to sem že slišal, le v obratnem vrstnem redu... najlipše in nazajebanije more daleko i šire svijeta...
Mal se bom pohecal in vprašal:
ker gre trajekt Ancona-Zadar, če kar za njim na varni razdalji, donekle poglihani valovi, smer je garant prava... a se je še česa za bati???
(načeloma bi bi šlo, tud brez heca v vprašanju, ne?)
Mal se bom pohecal in vprašal:
ker gre trajekt Ancona-Zadar, če kar za njim na varni razdalji, donekle poglihani valovi, smer je garant prava... a se je še česa za bati???
(načeloma bi bi šlo, tud brez heca v vprašanju, ne?)
A je trajekt al je katamaran?
Na trajekt bi pa šlo s prikolo, če ne drugače.
Sicer se tudi jaz čudim strašenju glede prečkanja.
A če pluješ med Hvarom in Visom in ti crkne motor ali pa te dobi nevihta, si kaj na boljšem?
Vreme se vidi v nulo za dva dni naprej in grem stavit, da če najdeš tajming, imaš 5 ur šajbe in sonca. Čez rabiš pa cca 3 ure.
Mogoče je smiselno svetovati, tisti ki obvladate motorje, kako in koliko terat motor, da zmanjšaš riziko okvare. Verjetno neka potovalna hitrost samo dobro dene motorju.
Večkrat berem na forumu, kako je nekdo štartal v Istri in pičil direk do. npr. Lošinja, Ilovika. Isti šmorn, 70NM, vmes pa še Kvarner.
Na trajekt bi pa šlo s prikolo, če ne drugače.
Sicer se tudi jaz čudim strašenju glede prečkanja.
A če pluješ med Hvarom in Visom in ti crkne motor ali pa te dobi nevihta, si kaj na boljšem?
Vreme se vidi v nulo za dva dni naprej in grem stavit, da če najdeš tajming, imaš 5 ur šajbe in sonca. Čez rabiš pa cca 3 ure.
Mogoče je smiselno svetovati, tisti ki obvladate motorje, kako in koliko terat motor, da zmanjšaš riziko okvare. Verjetno neka potovalna hitrost samo dobro dene motorju.
Večkrat berem na forumu, kako je nekdo štartal v Istri in pičil direk do. npr. Lošinja, Ilovika. Isti šmorn, 70NM, vmes pa še Kvarner.
Če ti sredi Kvarnerja crkne motor, te pošlepa kdo? SeaHelp, ki je v Puli ali na Lošinju, cca 15-20NM daleč. Na Unijah verjetno ne dežurajo vsak dan.
Isto maš lahko pri prečkanju Jadrana, na drugi strani na standby enega, ki ob helpu pride in te potegne. Malo dlje traja ampak, če si izbral lepo vreme, imaš časa na pretek.
Nisem motorni, mogoče narobe razmišljam ampak vseeno se mi zdi, da večini vam, motorji ne crkujejo kar po tekočem traku.
Isto maš lahko pri prečkanju Jadrana, na drugi strani na standby enega, ki ob helpu pride in te potegne. Malo dlje traja ampak, če si izbral lepo vreme, imaš časa na pretek.
Nisem motorni, mogoče narobe razmišljam ampak vseeno se mi zdi, da večini vam, motorji ne crkujejo kar po tekočem traku.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti