Pula - Lošinj?
Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator, kr en
kondor88 napisal/-a:kot sem že nekje napisal - po izjavah na tem forumu je poraba enaka pri vseh čolnih - od 5m in 50 konjev (ca. 1000kg skupne teže) do 10m in 500 konjev (ca 4000kg) - vsi trošijo velepriljubljeni 1liter/navtično miljo
a veš, da je res, kar si napisal, jaz povem iz izkušenj in meritvami, ti pa kot že skoraj vedno do sedaj , pišeš brez osnove
Pula Losinj
Tale debata je nehote zasla v vode, ki niso vec OK.
Elan450 je vprasal kako pripluti iz Pule v Losinj, mi pa smo koncali pri porabi colnov.
Dajmo bit malo bolj konstruktivni.
Evo jaz sem mu ponudil, da to pot enkrat preplujeva skupaj, da mu bo lazje pri srcu.
Pri Maretu na Unijah mu bomo dovolili, da casti en pir
Elan450 je vprasal kako pripluti iz Pule v Losinj, mi pa smo koncali pri porabi colnov.
Dajmo bit malo bolj konstruktivni.
Evo jaz sem mu ponudil, da to pot enkrat preplujeva skupaj, da mu bo lazje pri srcu.
Pri Maretu na Unijah mu bomo dovolili, da casti en pir
- Marjan Tomki
- Admiral
- Kraj: Ljubljana
Če bo kateri od moderatorjev to o porabi odcepil kam ven... Meni je bila info od vaju zanimiva. Po začetku halo-ja, da je tako majhna poraba nemogoča (meni se ni zdela), sem za hec tudi malo preračunal iz podatkov, ki sta jih napisala (MareC in 330i).
Pride mi, da suzukija iz 45-55 l na uro razvijata od 180 do 220 HP (pri 0,25 l na HP na uro, ocena za dober sodoben štiritaktni motor).
Če prav ocenjujem skupno maso na okrog 2,5 tone (ocene tona in pol čoln, 2x200 kg motorja, ostalo tekočine, ropotija, posadka...) dobim od 2500kg/220 KS do 2500/180, s tem pa od približno 11 do 14 kg na KS.
Eno od pravil za oceno 'čez prst' od tule za potrebno moč za gliser:
Razmerje med skupno maso plovila in močjo je za ta čoln pri tej porabi videti popolnoma OK za vzdrževanje glisiranja (ker ima pa višek moči, je pa pri večjem 'gasu' lahko čoln tudi raketa).
Vprašujem se, kaj je kondor88 spregledal, da se mu je zdela taka poraba tako nemogoča?
Pride mi, da suzukija iz 45-55 l na uro razvijata od 180 do 220 HP (pri 0,25 l na HP na uro, ocena za dober sodoben štiritaktni motor).
Če prav ocenjujem skupno maso na okrog 2,5 tone (ocene tona in pol čoln, 2x200 kg motorja, ostalo tekočine, ropotija, posadka...) dobim od 2500kg/220 KS do 2500/180, s tem pa od približno 11 do 14 kg na KS.
Eno od pravil za oceno 'čez prst' od tule za potrebno moč za gliser:
igor11 napisal/-a:Če je faktor teža kg/KM (konjsko moč) manjši od 10 je čoln raketa, za normalno plutje faktor 12 -13.
Razmerje med skupno maso plovila in močjo je za ta čoln pri tej porabi videti popolnoma OK za vzdrževanje glisiranja (ker ima pa višek moči, je pa pri večjem 'gasu' lahko čoln tudi raketa).
Vprašujem se, kaj je kondor88 spregledal, da se mu je zdela taka poraba tako nemogoča?
Nazadnje spremenil Marjan Tomki, dne Po Jan 16, 2017 19:24, skupaj popravljeno 1 krat.
Correct me if I am wrong, please.
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
on ni nič spregledal, ker nima pojma in piše zato, da piše (oz da nekomu kontrira)
ne vem kaj bi sam imel od tega, da ljudi zavajam z napačnimi oz izmišljenimi podatki, na čolnu sva bila dva in računalnik, sedaj se pa lahko kondor88 vpraša, kdo tukaj koga nateguje

ne vem kaj bi sam imel od tega, da ljudi zavajam z napačnimi oz izmišljenimi podatki, na čolnu sva bila dva in računalnik, sedaj se pa lahko kondor88 vpraša, kdo tukaj koga nateguje
Nazadnje spremenil MareC, dne Po Jan 16, 2017 19:28, skupaj popravljeno 1 krat.
330i napisal/-a:45-46 je max. seveda, vendar s 4 osebami na krovu, skoraj polnimi tanki, ki imajo 425 litrov prostornine, cca. 100 litrov vode, z vso kramo, ki se nahaja na plovilu (wakeboardi, smuci, orodje, tende, 3 x 100Ah baterije...) in antifouling je gor, kar mu menda za vsaj 2 vozla zmanjsa hitrost.
Na testu so s to kombinacijo dosegli 50 vozlov (najverjetneje brez AF).
Potovalka je 28-30 vozlov na 3800-4000 vrt/min pri porabi cca. 50 l/h.
tu je govora o precej več obremenitve kakor "dva plus računalnik", čeprav ne eno ne drugo ne more biti res...
kondor88 napisal/-a:330i napisal/-a:45-46 je max. seveda, vendar s 4 osebami na krovu, skoraj polnimi tanki, ki imajo 425 litrov prostornine, cca. 100 litrov vode, z vso kramo, ki se nahaja na plovilu (wakeboardi, smuci, orodje, tende, 3 x 100Ah baterije...) in antifouling je gor, kar mu menda za vsaj 2 vozla zmanjsa hitrost.
Na testu so s to kombinacijo dosegli 50 vozlov (najverjetneje brez AF).
Potovalka je 28-30 vozlov na 3800-4000 vrt/min pri porabi cca. 50 l/h.
tu je govora o precej več obremenitve kakor "dva plus računalnik", čeprav ne eno ne drugo ne more biti res...
ti a ne razumeš al nočeš razumet
testirali smo več krat in podatki držijo, sicer pa kondor88, če si tak AS pridi, pokliči in te bom vzel na kak test s sabo, da se na lastne oči prepričaš o famoznih 1l/Nm
polanc napisal/-a:Kondor,kakor si tu napisal, 330i in Mare c lažeta tu na forumu.Jaz poznam sicer le Mareta in zanj dam roko v ogenj ,da ne laže niti o teh ,niti o splošnih stvareh.
Kako bi ti mene,kot amaterja argumentirano prepričal,da nakladata????
LP Iztok
Iztok nima smisla, tako al tako ti ne bo odgovoril, to so virtualni morjeplovci in vsevedi, ki pišejo, ker v življenju nimajo drugega sogovornika
Pula - Losinj
A res ne razumes Kondor88.
Mare in jaz sva bila na colnu, s katerega v casu najine plovbe nisem dal niti ene zadeve - valjda, da nisem odklapljal baterij, tanki so bili po eni uri plovbe cez Kvarner tudi polni, voda ravno tako... Se kaj vec krame je bilo, ker smo bili na zacetku malo daljse ture.
Edino kar je razlika od napisanega zgoraj je, da nismo bili na colnu stirje, ampak dva, kar je minimalna razlika.
Mare in jaz sva bila na colnu, s katerega v casu najine plovbe nisem dal niti ene zadeve - valjda, da nisem odklapljal baterij, tanki so bili po eni uri plovbe cez Kvarner tudi polni, voda ravno tako... Se kaj vec krame je bilo, ker smo bili na zacetku malo daljse ture.
Edino kar je razlika od napisanega zgoraj je, da nismo bili na colnu stirje, ampak dva, kar je minimalna razlika.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 9 gostov