Do Lastova in nazaj

Dodajte kraje in zanimivosti, ki jih je vredno obiskati. Opišite vaše "rute", sidrišča in restavracije...

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator, kr en

Uporabniški avatar
BOJA
Admiral
Kraj: Trzin

OdgovorNapisal/-a BOJA » Sr Maj 12, 2010 14:55

Čestitam za res kvalitetno reportažo!
Tudi sam imam željo po kakšni podobni avaturi, pa moram odkrito priznati, da za enkrat kot začetnik še preveč "cvikam". Stalno imam pomisleke, kaj pa če me ujame neurje, kaj pa, če se mi z gorivom ne bo izšlo po planu, kaj pa če mi motor crkne, etc, etc. Res pa je, da v mnogo stvareh hočem biti preveč "ziher" - včasih je treba tudi zaplavati, pa kar bo bo. Ampak s familijo kar ne upam, da ne bi bilo potem "mayday, mayday, mayday..."
Mogoče se pa še skorajžim, ko bomo večkrat po malo sprobali... :wink:

Še enkrat čestitike za res dober prispevek in mirno morje do naslednjič!
Green to green or red to red, safely go ahead!
Uporabniški avatar
ttomi73
Admiral
Kraj: Kranj-okolica
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a ttomi73 » Če Maj 13, 2010 11:36

mravla74 napisal/-a:Ta prispevek sem prebral in pregledal že sigurno 10 krat pa me vedno znova fascinira. :)

Čovn imaš taprav tako da kaj čakaš?
Izpit za čoln sedaj imam, kaj pa zdaj... na morje seveda.
Uporabniški avatar
sacs
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a sacs » Če Maj 13, 2010 13:53

dobr si tole izvedu pr nas nima noben poguma za tako avanturo je vsem predelč sam pa ne grm
ne se đalabajat
Uporabniški avatar
luftar
Admiral
Kraj: Ljubljana, Pula - Bunarina

OdgovorNapisal/-a luftar » Po Avg 16, 2010 05:39

Se pridružujem mnogim, ki so pohvalili tvojo reportažo. Žal sem jo šele sedaj prebral. Lepo in lep pozdrav!
jankec
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a jankec » To Sep 21, 2010 18:42

ttomi73 napisal/-a:
Domi napisal/-a:Za to sezono razmišljam narediti navtični šotor čez cel čoln, tako da malo gledam okoli kake so cene teh. Ideje so, samo še evri pa bo :wink:

V Induplatih imajo gumirano platno 10€/m, sešijejo, zakovičjo po meri samo RF ušesa moraš prinest sabo.

kakšna pa je kaj približna cena v induplatih za navtični šotor za na gumenjaka 5,30 m.

lp jankec
Bouges Nina
Admiral

OdgovorNapisal/-a Bouges Nina » To Sep 21, 2010 19:30

čestitke!!!! fouš!!!! kdaj bo pollleeetttjjjeee? izjemno lepo napisano in slikovno podkrepljeno. še enkrat čestitke in hvala! tudi za noro idejo!
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » To Sep 21, 2010 20:14

Bouges Nina napisal/-a:kdaj bo pollleeetttjjjeee?

V bistvu je danes še zmeraj 8)
Bouges Nina
Admiral

OdgovorNapisal/-a Bouges Nina » To Sep 21, 2010 20:38

ja, za nas, morjeplovske začetnike, se je poletje v soboto končalo :( :(
tale ruta pa mi je priklicala v spomin ravno tisti čas, ko smo našo lepotico peljali iz izole na krk in se mi je zdela to takooooo dolgaaaa pot! :oops:
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » To Sep 21, 2010 20:46

Bouges Nina napisal/-a:ja, za nas, morjeplovske začetnike, se je poletje v soboto končalo :( :(

Stari mački se pa (vsaj še nekaj časa) ne damo :wink:
Uporabniški avatar
hrošč
Admiral
Kraj: Ljubljana - Vrsar

OdgovorNapisal/-a hrošč » To Sep 21, 2010 21:06

No ja, nekateri tudi bolj zacetniki, gremo v soboto se optimisticno na enotedensko ruto. Sobota se sicer napoveduje bolj slabo, imam pa pobozne zelje, da v nedeljo ob ravno prav mocni burji potegnemo iz Splita vsaj do Visa, ce ne lastova. :mrgreen:
Uporabniški avatar
ttomi73
Admiral
Kraj: Kranj-okolica
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a ttomi73 » To Sep 21, 2010 23:29

jankec napisal/-a:
ttomi73 napisal/-a:
Domi napisal/-a:Za to sezono razmišljam narediti navtični šotor čez cel čoln, tako da malo gledam okoli kake so cene teh. Ideje so, samo še evri pa bo :wink:

V Induplatih imajo gumirano platno 10€/m, sešijejo, zakovičjo po meri samo RF ušesa moraš prinest sabo.

kakšna pa je kaj približna cena v induplatih za navtični šotor za na gumenjaka 5,30 m.

lp jankec

Tema je sicer stara ampak vmes sem že našel rešitev in sicer: Barh je pravi mojster za pravi denar. Kontaktiraj ga saj je tudi meni naredil cerado za gumenjaka. Samo boš moral it na Bled vsaj dvakrat.
Izpit za čoln sedaj imam, kaj pa zdaj... na morje seveda.
Bouges Nina
Admiral

OdgovorNapisal/-a Bouges Nina » Sr Sep 22, 2010 14:52

hrošč napisal/-a:No ja, nekateri tudi bolj zacetniki, gremo v soboto se optimisticno na enotedensko ruto. Sobota se sicer napoveduje bolj slabo, imam pa pobozne zelje, da v nedeljo ob ravno prav mocni burji potegnemo iz Splita vsaj do Visa, ce ne lastova. :mrgreen:

Pa mirno morje in ravno prav burje!
mile
Admiral
Kraj: Ljutomer
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a mile » Če Sep 23, 2010 12:28

Hrošč potem se lahko srečamo. Tudi mi gremo v nedeljo proti Visu, Korčuli itd. Štartamo v Šibeniku. Ruto smo za en dan prestavili, ker je v soboto vreme bzv. Za nedeljo upamo da bo zunaj boljše vreme. Mi bomo na katamaranu do petka.
mile
muzičar iz Prlekije
ljubitelj dobre kapljice,kulinarike in morja
"boljše litrca v roki kot gajbica na strehi"
Uporabniški avatar
hrošč
Admiral
Kraj: Ljubljana - Vrsar

OdgovorNapisal/-a hrošč » Če Sep 23, 2010 13:30

No, ce vas vidim, pomaham. Mi bomo na B37, ruta bo pa itak odvisna od vremena..sobota je res bolj slaba, naprej pa tudi bolj na pol. Upajmo na najboljse in lih prav vetra.

Sicer pa, da ne bom prevec off topic, super reportaza!
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

Še jaz malo mnenja

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Sr Dec 22, 2010 19:09

Domi, najprej hvala za izjemno lep opis lepega potovanja, in ideje, na kak način potovati. Ne toliko, da ravno z gumico, ampak bolj na kaj vse biti pozoren in v čem vse uživati.

Potem čestitke k temu, kako dober par morata biti.

Imel sem priložnost poslušati mnenja kar precej navtikov o tem, kako so njihove družice občutljive na vse živo, in da to velja za vse ženske, tako da so pri njih spomladanskim in jesenskim (da ne rečemo zimskim) rekli kar moške plovbe. In za take potem razumem, da jih njihovi navtiki ob nemirnem morju za začetek brez pomisleka zaprejo v kabino, da se ne zmočijo...

In ko sem rekel, da ne morejo biti vse take, so mi rekli, naj ne sanjam in ne teoretiziram. Tukaj imam vtis, da je par, ki se ujema z mojo teorijo. Všeč mi je, kadar imam prav in zato mi je seveda v veselje, da sta tak par kot sem - ne toliko iz tega, kar si napisal, ampak še več iz tega, kar ti ni bilo treba napisati (pa bi mnogi drugi o svojih družicah potožili) dobil vtis da sta.

Videti je, da vidva oba uživata v minimalističnem pristopu - kar ni bistveno, ni bistveno - če je, OK, če ni je pa prigoda, in v prigodah znata uživat. In ravno zato lahko doživita z razmeroma malo viri tako veliko.

Pravijo, da je privoščljivost ena od splošnih slovenskih lastnosti, in od srca vama privoščim. (Tu bi se še Gorenjci strinjali z mano, da je to OK, ker me nič ne stane in nič ne boli...).

Še več, kaj bi lahko naredili, da bi se česa podobnega nalezlo še toliko ostalih, kolikor bi bilo le mogoče?

Potem je tu tista zgodba z varnostjo in odgovornostjo, ko so bili nekateri mnenja, da je bilo potovanje prezahtevno za vajino plovilo in njegovo opremo.

Za začetek, življenje je vedno smrtno nevarno. Ko nas starši zasnujejo, smo vsi - teoretično in praktično - obsojeni na smrt. Vse ostalo, kar počnemo, pri tem ne vpliva več kot malo na 'vozni red'.

Potem imaš dve možnosti - ali vse življenje umiraš od strahu pred smrtjo, ali pa se potrudiš, da se imaš ti - in vsi, ki so ti dragi (in teh je lahko zelo veliko) - v času življenja kar najbolje, in ko nekoč res pride čas, tudi tisto na koncu enkrat po možnosti narediš dobro.

Kolikor lahko vidim, tudi to plat počneš več kot samo dobro.

Sicer pa je z varnostjo v ožjem smislu podobno kot z definicijo obremenitve in obremenjenosti pri fiziologiji dela in obremenitve: pri isti obremenitvi je lahko nekdo preobremenjen in trpi in/ali se poškoduje, drugemu pa je v enakih pogojih prav luštno in zraven še dobra vadba za kondicijo.

Tu je podobno. Če se spomnim raznih virov - tudi pravkar dobro minulega ISAF tečaja o varnosti na morju ali pa Mateja Šuteja knjige Taktike na olujnom moru - plovilo praviloma zdrži veliko več, kot posadka. Zaradi izjemne kakovosti posadke je vajina plovba varna in odgovorna, ko z enakim plovilom pri slabši posadki ne bi bila.

To je podobno, kot če jaz pozimi hodim zunaj okrog v crocsih in me to ne zeza, koga drugega 'bi pa pobralo'. In če se pomladi ali jeseni ne spravim na kak hrib v tevah (pri čemer je kaj za sneg v nahrbtniku), je glavni razlog to, da ne želim, da bi me posnemal kdo, katerega gležnji niso utrjeni, ker ves čas hodi le po asfaltu, in bi se zlahka razsul, poleg tega pa ne bi videl za sneg primerne obutve v mojem nahrbtniku.

Napisal si, da vodo že od prej dobro poznaš od spodaj in od znotraj, in da sta s plovbo z gumico začela počasi. Nisi napisal, ampak prepričan sem, da sta pred opisanim potepom po malem poskusila tudi nemirno morje in ugotovila, kako sta mu kos, in kako in kdaj prepoznati, da se je treba izogniti, in kako to storiti.

Lakonično si mimogrede omenil, da imata vesla - in enako sem prepričan, da sta jih tudi poskusila, in da sta oba sposobna in tudi pripravljena kar nekaj časa učinkovito veslati - recimo zmogla bi hitrost enega vozla deset ur. (Prepričan sem, da več, ampak...)

Jaz sem se pred leti s (sposojenim) napihljivim kajakom 14 dni jeseni preganjal po zalivu pri Malinski po vsakem vremenu, ki je takrat bilo, in nekaj let kasneje okrog Loparja na Pagu in Grgurja. Oboje - trpežen mulc v najlepših letih ok. leta 1979 in v naslednjih) včasih tudi po kar nekaj burje in ne ravno mirnem morju.

Večina ostalih verjetno redko vesla in so čisto pozabili, da se s tem da doseči marsikaj, če seveda ne 'scagaš'. Res je, plovilo rabi glavno in pomožno pogonsko sredstvo. In vajino ima - zaradi kakovosti posadke - za večino nepričakovano učinkovito - pomožno pogonsko sredstvo.

Deset navtičnih milj v desetih urah (minimum - ker sta dva, lahko v enem dnevu gladko dvakrat toliko). Z zalogo vode - ki jo najbrž imata, če pa ne, jo je treba dodati v plovni komplet - in gotovo vedno nekaj hrane - in možnost in pripravljenost (stestirano z užitkom) prespati v čolnu - noben resen problem še kak dan in s tem akcijski radij povečan za še enkrat toliko. Po psihični kondiciji, ki jo vama pripisujem, sem prav tako prepričan, da bi pred začetkom - in potem sproti - z garminom ugotovil, kam gre tok tako, da bi veslala takrat in tako, kamor bi se najbolj poznalo.

Kje na svoji poti sta bila izven dosega tega akcijskega radija, tudi če bi (sicer skrbno in dobro vzdrževan) motor crknil?

Pa niti ne omenjamo VHF-a, mobitela in izbire časa plovbe, ko recimo čez Kvarner ne plujeta sama.

Če nadaljujem z razmišljanjem - fantje, se zavedate, da je njuna gumica bistveno bolje opremljena kot povprečen rešilni splav? Da imata skoraj gotovo za oba neoprenski obleki? Da je to v marsičem - popravljam se - večinoma - blizu opremi, ki je bila predpisana za minitransat? (Če še nimata, bi morda bilo kam vtaknit še kaj pirotehnike, če bi se bilo treba kaj iskat z letali in bi jim lahko olajšali, da vaju najdejo).

In ko zraven še spremljata vreme, in sta bila pripravljena pri poslabšanju na obali početi kaj za tako vreme primernega, si ne predstavljam, kako bi lahko kdo plul varneje in odgovorneje. Za vsak problem, ki sta ga lahko pričakovala, več kot ena možna rešitev, in s tem večkratna (na hitro gledano najmanj tri variante za vse bistvene probleme) varnost. Postopno nabiranje izkušenj, tako da je bila razumno majhna verjetnost, da ga v čem bistvenem polomita zaradi neizkušenosti.

Saj večina od nas je že vedela, da je bilo to dobro potovanje, in večini se je zdelo drzno, ne pa nespametno. Tole zgoraj utegne priti prav tistim, ki niso videli dobro v dinamično varnost za tem potovanjem.

Pa recimo, da je dosti hvalnice - upam, da vama ne bo stopila v glavo. Mislim sicer, da ne bo, saj bi se sicer začel hvaliti s tem in onim, kar znaš, pa si za potapljaško in reševalsko znanje povedal šele, ko te je kdo potegnil za jezik.

Če bosta kdaj lahko šla na kak podoben ISAF tečaj mislim, da bo izkušnja dragocena tudi za predavatelja in za ostale udeležence, če si jo boste delili...

Želim - in, ker sem privoščljiv, privoščim - vse dobro še naprej... In glede na odgovore ostalih mi je še v večje veselje, da nista edini tak par. In zgodba o tistem očetu, ki podobno potepanje - po dosedanjih izkušnjah tudi varno - počne že toliko let.

In enako v veliko veselje mi je, da vama tudi vsi ostali tudi privoščijo. Tudi tisti, ki so jih lastne neprijetne izkušnje naredile previdnejše. Mislim, da sem tu v res dobri družbi.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost