Marchi napisal/-a:Res je, največja sila na jambor deluje pri obratu z vetrom, ko nas zarola in se premec zarije v val, ker ni dovolj rok, da bi glavno jadro pravočasno odprli, spraznili ali pa imamo že tako prevelika jadra. Tudi pri jadranju z vetrom, ko nimamo pravega občutka o jakosti vetra in pretiravamo z jadri ter postavljamo hitrostne rekorde, pride do tega, da barka več "ne dohaja" sil, ki delujejo na jadra in premec skrene s smeri, posledično so sile mnogo večje in na preizkušnji je jambor z zadnjo pripono, ki lahko "prehiti" barko.
Nisem imel v mislih tega - kot si rekel, je tu v bistvu vse, da ga dovolj polomi posadka. Na sliki zgoraj je šel čez nos 60čeveljski trimaran Banque Populaire IV (zgodba na kratko je pod klikom na sliko).
Kar sem jaz omenjal, da nisem slišal, da bi se kdajkoli zgodilo na Jadranu, je recimo preval balastne jadrnice za 360° čez premec ali čez bok, kar je na oceanih nekajkrat bilo zabeleženo (Fastnet, Sydney-Hobart, Freya med otočjem Tonga in Novo Zelandijo, Tzu Hang na Tihem ocenau na poti proti Cape Horn... - navedena primera sta iz Rothove in Šutejeve knjige), lahko pa je bilo tudi vzrok za nekaj od tistih bark, ki so izginile - tudi Slocumov Spray na njeni zadnji poti. Roth (to sem zadnjič gledal ponovno, ko mi jo je med drugim dal Car) pravi, da barke na tak način ne prevrne veter ampak val in za to potrebni valovi so na Jadranu zelo malo verjetni.
Sta pa zgoraj omenjeni Freya in TzuHang pri prevratu izgubili jambor tudi, ko je bilo vse videti dobro dimenizionirano in nastavljeno, ampak v res izjemnih razmerah.
Če paziš na vreme in imaš še malo sreče, praviloma tudi ne zaideš v tako morje in vreme. Avtorji knjig o jadranju v težem morju Mate Šutej, Hall Roth in zakonca Dashew so se desetletja na dolgo in široko potepali po oceanih, pa pišejo, da so vsi skupaj naleteli le na morda (nekaj?) deset dogodkov z deset ali več bofori. Kot rečeno, za prevrat balastne jadrnice čez premec na Jadranu (mislim da se reče pitch-pole) še nisem slišal (prej tudi za kako Nessie ali morsko kačo).
Precej večja možnost za lom jambora je pri odpovedi (pretrganju...) pripone, morda pa tudi pri sunku ob trčenju ali nasedanju pri polnih jadrih in podobnem. Pa se tudi ne zgodi pogosto... (V Ameriki imajo statistiko zavarovalnic, iz katere se da marsikaj videti, pri nas pa če to je, ne vem kako priti do tega).
Tex napisal/-a:Bolj tole prebiram, bolj se čudim...
A niso jadrnice narejene za v veter ?
Ali niso avtomobili narejeni za ceste in na splošno za vožnjo po kopnem?
Pa ni kriv avto, če s polnim plinom čelno zapelješ v tovornjak namesto po svoji strani ceste mimo njega. Vožnja z veliko preveč jadri v močnem vetru in visokem morju je temu enakovredna in ni nič večja krivda barke, če v takem kaj ne zdrži, kot če tisti avto ni uspel zapeljati do konca skozi tovornjak.
Tudi na jadrnici pač rabiš kapitana in posadko, ki pelje mimo tovornjaka in ne vanj. In mislim, da se tu pogovarjamo tem, kako pravočasno opaziti tovornjak in stegniti nazaj na svoj pas.
Tečaj za
usposobljenega člana tekmovalne
posadke balastne jadrnice
Competent Keelboat Racing Crew Program za srednje dolge priobalne regate za J24 ini Beneteau First 36.7 vsebuje (poleg
vezanja nekaterih vozlov z zavezanimi očmi v manj kot desetih sekundah - in to samo pašnjak na tri načine - okrog sebe, skozi rinko in okrog buma) tudi nameščanje rešilnega jopiča in kompleta za privezovanje proti padcu v vodo v manj kot 20 sekundah, praktično izvajanje pobiranja 'človeka v morju' (kot skiper in član posadke) in tudi opisati ravnanje če barka izgubi jambor.
Koliko izmed vas lahko lahko naredi (in razveže) pašnjak miže - in v temi to lahko rabiš, ne?
Correct me if I am wrong, please.
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...