Dogodivščine enega dopusta L.2012
Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator, kr en
- habibi Vll
- Admiral
- Kraj: LJ.Vižmarje
Dogodivščine enega dopusta L.2012
L.p.Morjeplovci.Ma sm nekej časa študiru a bi u kratkem objavu,kaj vse lahko doživiš na eni ruti.Bil je lanski dopust.Štartal sem iz Tunarice(zaliv Raša)pa do Kormačnega in čez Kvarner do Martinščice in do Osorja.Ob17.00 sem šel skozi pa tja do Punta križe(Baldarin),kjer sva prespala z ženo, seveda.Zjutraj sva jo odrinila proti Lunu do Stare novalje.Sevda vmes sva pofruškala in kofetkala.Iz st.Novalje pa mimo Žigljena v Paški zaliv na Sv.Duh kjer sem kampiral 22 let,obiskat staro druščino.No in tam so se dogodivščine tudi pričele.Habibi vržem na sidro,gumsona v vodo in na juriš k druščini.Pekli smo in ga žgali tja do 3h zjutraj.Pol se z ženo skidava v gumico in na barko.Komaj dobro zaspim, nekej zaropota,mal se dvignem,pogledam kaj je,sm mislu,da je sidr popustu in sem kam butnu,pa je blo vse ok.Sej je bila čista bonaca.Vležem se nazaj,pa se barka zaziblje,škočm pokonc,in lejga,edn je prplavu d bi naredu mal inventure.K sva se zagledala,jest primem mačeto,vedno jo mam pri roki,ne jebem nič,in skočim proti njemu,on se požene v vodo in zgine.Nism šel za njim,ker mi je še preveč šumelo po glavi.Vzel sem reflektor počakal da izplava,svetim za njim,da vidim kam bo šel.Namenil se je na rampo kampa,v prikolico.Ugasnem luč vzamem daljnogled,da si ga ogledam,kdo je.Pozumiram,da si ga ogledam,in lejga falota iz kapije kampa.Ker sem zjutraj že kmalu odrinil naprej,sem se še poslovil od druščine,povedal kaj se je zgodilo,da javijo Antunu(šefu kampa)in naj ukrepa.Ko sem se vrnil ga ni bilo več.No in gremo naprej proti Paškemu mostu pa proti Virskemu,ker dobro poznam kje se gre skozi plitvine sem jo kresnil pod mostom proti Zadru in do Tisna na Murterju.Tam sem bil pri druščini 2 dni.Potegnem jo do Jezer na pumpo.Tam smo se zakačili z nekimi Italijani z gumami,ki so se na vsak način hoteli uriniti.Ni šans zapeljem na njih,žena čakljo pa gas.Pumpar se je smeju k je stvari prjela v roke žena(pravijo ji Wermacht)k ona dela zmeri red,na Duhu če ga je kdo naredu je bila ona.Bilo je vpitje (na pumpi)udarjanje s čakljami,dokler se niso Italjani pospravl in odšli.Smeha je pa blo.No po tankanju jo mahneva proti jugu.Ustavila sva se in pofruštkala pred luko Prvič.Spustiva sidro,globina 9 m opraviva jutranji ritual,hočem dvignit sidro (vinč)pa ne pa ne,gre žena pogledat kaj je.pa prav,da dvigujem eno cev,pogledam,eto ti ga na,vodovodna cev je bila speljana na sosednji otok.Pol pa maska, plavuti se primem za verigo in do dna odpet.Šibava naprej proti Rogoznici,kjer se je že pripravljalo na nevihto.Pravim,pejva raje zadaj za mesto,ne tu zraven marine.Prideva tja jih je bilo že kakšnih 15 kom na sidru,in se jim priključim,globina 12 m,spustim 25m verige mal zategnem in čakam,pa vidim da me kar nese,popravim 1x,2x 5x kr nese,sem bil že v središču pozornosti.Na koncu le dvignem sidro do kraja in lej ga hudiča,zapel sem za eno staro vršo,dvignem jo in kot v obrazložitev vsej publiki pokažem zakaj se trajbam sm pa tja.Tu sva tudi prespala.Zjutraj se pogovarjava,pa kaj se bo še kej zgodl.OO še je bilo pestro.Pa jo pihneva proti Trogiru.Prbluziva jo okrog 13h,se parkirava nasproti marine pred mostom.Spustim sidro (globina 2.5m)spustim gumsona in jo pahneh po kanalu do tržnice in po nabavi.Čez kake 3 ure se vračava in
barke NI ne me jeb..,sej sva tu parkirala,ni,zgrabi naj strah,ukradl so barko,ma nemogoče,začneva letat sem ter tja,nikjer,greva uprašat v marino,če so jo mogoče oni odpeljali ma kaki,ustaviva enga domačina mu poveva situacijo,vidim kak kilometer naprej nekaj podobnega,mi da gazda daljnogled,pogledam ni bila prava.Nič,grem jaz na kapetanijo,žena pa na policijo.Bila je pa nedelja,in kapetanija je bila popoldne zaprta,šibam na policijo,kjer je že bila žena.Nič je niso razumel,k je bla čist paf.Povem vse natančno kako in kaj,in pravijo gremo se zapeljat ob obali,ker barka se lahko dvigne le z dvigalom.Vozimo se ob obali, pridemo do nekih skladišč,kjer občasno pristajajo tovorni trajekti,hodimo po pomolih,blizu kakih 200 m naprej je pa bila še ena privat marina,pogledam proti marini in lejga lejga.Habibi je bil privezan in čakal gazdo.Prletimo tja,na kapiji povemo mornarju za ka gre.Ja ja prav, jaz sem barko ujel,ko je lutala proti nam.In,da se nebi zaletela v skale sem jo potegnil z gumico sem do veza.Hvala bogu,da se je tko končalo.Roko na srce bil je čisto moj kiks.Ko sem parkiral sem premalo spustil sidro,in cinca marinca pa je odplutala barka na kratak izlet.V marini sva potem prespala da se stvar poleže.Seveda sva mornarja,ki je stvar rešil tudi ustrezno nagradila.No in jo naslednji dan potegneva novim dogodivščinam naproti.Porineva jo proti Šolti do Splitskih vrat in čez do Brača in ob njem,kjer se je še vedno videlo kje vse je gorelo.Moralo je biti precej hudo,ker je bilo požgano v nedogled.Rineva vodo proti Hvaru,do samega mesta,le da sva parkirala na Paklenih,vizavi mesta.Raztegnila sva noge po mestu,ki pa sva ga imela kar kmalu dovolj (cene).Naslednji dan pa na Vis.Res pa je,da sva imela kar srečo z vodo.Bilo je mal juga uglavnem pa maestral kr dobra 3ka.Obkrožila sva Vis.Lepo še bi se vrnil.Na Visu sva ostala 3 dni,ker nazaj tudi ni šlo,hud jugo.Nazaj pa Pakleni,Hvar,Brač,zahodna stran Šolte,Drvenik veli,Rogoznica in proti Tisnu.Ampak še nekaj.Ko se peljeva proti Šibeniškim vratom,kaki 2 milji prej,žena zadaj spi,jaz cugam pivo in vlečem fajfo in poslušam Pink Floyd,pogledam čist tko, če stara še dremlje,in jeba te isus,skor sem se usral,kakih 20m z mojega levega boka od zadaj gre direkt name velik remorker,ostro zavijem desno in gas do konca,komaj sem mu ušel.Ko pade mimo mu trobim k zmešan aber kelner niks trzen,pelje mimo kt d me sploh ni.Plujeva naprej proti Tisnu.Ustavila sva se malo pred Jezerima v eni uvali,kjer se naša klapa ponavadi kopa in sonči na čolnih čez dan.Ko se dobimo jih vseh 6 povabim na barko na kufe,pivce in seveda klepet.V zadnjem delu barke nas je sedelo 8,tko da je čoln kr mal počepnu.Tudi zadnji del je bil bolj obtežen,ker sem podaljšal trdo streho do kraja,dodal rezervoarje goriva in vode.Tako da so bili odtočni kanali,ki so namenjeni odtoku vode iz čolna enostavno potopljeni.In kaj,voda je začela udirati not po kanalih v podpalubje,počas in zihr.Čez kake pol ure opazim,da je platforma v vodi,pogledam kolega vidm, da ima že podplate mokre,pogledam v spalnico--voda se zaderem,hitr dol iz čolna.V čolnu je blo že kakih 30cm vode.po oceni kakih 500L.Kakoda se ni uklopila pumpa,se vprašam.Kupil sem novo močno pumpo z avto.plovcem,sploh ni vklopu prasec.Imel sem rezervno,ročni vklop,ki je spumpala vodo.Hitro dam zavret vodo,polijem po kablih akomulatorjev,in jih nasprejam z wd.Tako,da sva naprej proti domu prišla potem brez problemov.Plula sva pa Murter,Kornati,Talaščica,Dugi,Molat,Ist,Premuda,Silba,Ilovik,Martinščica,in nazaj v Tunarico.To je to.Kar pestro,kaj vse lahko doživiš.Kljub vsemu,sem bogatejši za nekaj izkušenj in ni mi žal niti trenutka.Sem pa bolj previden pri spuščanju sidra,ugradil sem takoj čepe,da o črpalkah ne govorimo.Veselim se nove sezone.Barko sem zelo doteral.Je pa zanimivo, da po toliko letih plovbe te doleti skoraj vse na enkrat.Mogoče je kdo iz vsega tega tudi potegnil kaj koristnega.Vsem želim mirno in lepo plovbo,ter čim manj nevšečnosti.Lep pozdrav Habibi Vll
mašinfirer
- habibi Vll
- Admiral
- habibi Vll
- Admiral
- habibi Vll
- Admiral
Živjo,
najprej sem si rekel, da bom prebral samo začetek in malo po diagonali, potem me je pa dobesedno potegnilo v branje in sem do potankosti prebral tvoj prispevek in res užival v branju. Še posebej me je prepričal tvoj način pisanja, brez presledkov in obremenjevanja s slovnico (ni žalitev!), kakor, da bi hotel čim hitreje in čim bolj izčrpno vse to deliti z nami. Zdi se, da si vse skupaj ob pisanju prispevka ponovno podoživel in to si nam predstavil kar najbolj slikovito. Res.
Vse doživeto in napisano je res kot nek koncentrat možnega dogajanja na morju, sigurno si se tudi sam ogromno naučil iz vsega. Čestitam, da si vse speljal tako, da se je končalo srečno, lahko bi bila marsikatera od podrobnosti, ki so se zgodile tudi usodna ali pa vsaj zelo blizu temu.
Hvala za dober post in še veliko užitkov na morju ti želim!
najprej sem si rekel, da bom prebral samo začetek in malo po diagonali, potem me je pa dobesedno potegnilo v branje in sem do potankosti prebral tvoj prispevek in res užival v branju. Še posebej me je prepričal tvoj način pisanja, brez presledkov in obremenjevanja s slovnico (ni žalitev!), kakor, da bi hotel čim hitreje in čim bolj izčrpno vse to deliti z nami. Zdi se, da si vse skupaj ob pisanju prispevka ponovno podoživel in to si nam predstavil kar najbolj slikovito. Res.
Vse doživeto in napisano je res kot nek koncentrat možnega dogajanja na morju, sigurno si se tudi sam ogromno naučil iz vsega. Čestitam, da si vse speljal tako, da se je končalo srečno, lahko bi bila marsikatera od podrobnosti, ki so se zgodile tudi usodna ali pa vsaj zelo blizu temu.
Green to green or red to red, safely go ahead!
- habibi Vll
- Admiral
BOJA napisal/-a:Živjo,
Hvala tudi tebi,mal me je stiskalo,ker nisem vedel kakšne bodo reakcije eventuelnih bralcev.Zelo mi je v spodbudo,ker opažam,da ni prehudih kritik,sem pač to doživel tako kot sem napisal.Sigurno je takšnih in podobnih zgodb precej.Le opogumit se je treba in začet pisat.Pol ko enkrat stvar steče se pa kar ne da ustavit.Hvala ti za prijeten komentar.Tudi tebi vse naj in mirno morje.
mašinfirer
- habibi Vll
- Admiral
habibi Vll napisal/-a:alesjo napisal/-a:Ni kaj rečt je blo res pestro, mislim, da mogoče poznam tistega ki ti je ulovil barko v Trogirju![]()
Tudi letos grem dol skoz,in se bom vsekakor ustavil v Trogirju,ker mi je kot mesto zelo všeč,vsekakor pa se bom ustavil tudi tam.
Trogir,Čiovo poznam veliko ljudi, žlahta od tašče, vsak drugi je v kašni žlahti, se sigurno kje srečamo, če ne prej na Pašmanu.
- habibi Vll
- Admiral
alesjo napisal/-a:habibi Vll napisal/-a:alesjo napisal/-a:Ni kaj rečt je blo res pestro, mislim, da mogoče poznam tistega ki ti je ulovil barko v Trogirju![]()
Tudi letos grem dol skoz,in se bom vsekakor ustavil v Trogirju,ker mi je kot mesto zelo všeč,vsekakor pa se bom ustavil tudi tam.
Trogir,Čiovo poznam veliko ljudi, žlahta od tašče, vsak drugi je v kašni žlahti, se sigurno kje srečamo, če ne prej na Pašmanu.
Ja na Pašman pridem okrog 20.7 mislim,da se je reklo da v Banji pri B9
mašinfirer
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov