Zanimiva ta vaša 5 ruta
Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator, kr en
Zanimiva ta vaša 5 ruta
...
Nazadnje spremenil pixl, dne Pe Mar 11, 2016 11:43, skupaj popravljeno 1 krat.
- habibi Vll
- Admiral
- Kraj: LJ.Vižmarje
Bayliner z 3.0 motorjem ne more tehtati 1500kg.Največji s tem motorjem je lahko 2052 ta tehta cca 1200 kg.Vendar jih je malo s tem motorjem,ker je enostavno premalo konj(135) za ta čoln.Tudi slabo se prodajajo.Drugače imajo 4.3 mašine in 190-205 konj.Pri opciji (135)je zato tudi poraba med 15-18 L na uro,pri 190 Km pa med 12-18.Imam kolega s katerim sva se vozila skupaj in tudi tankala skupaj,jaz sem imel 205 Km.Za isto razdaljo,ki sva jo prevozila v dnevu je on točil 62L jaz pa 86L,pri hitrosti 25mph in 3200obr.Moj čoln je bil 21 fit.njegov 20fit.Toliko mal za info.Če misliš kupovat 2052 z motorjem 135 Km,premisli o tem nakupu

mašinfirer
- Marjan Tomki
- Admiral
- Kraj: Ljubljana
pixl napisal/-a:Mogoče kdo ve, Admin bo skoraj zagotovo koliko Nmilj ste naredili in koliko goriva je šlo pri posameznikih na taki ruti.
Pri tem ti bodo težko pomagali...
Predvsem plovejo posamezniki ali skupine po malo - včasih tudi precej - različnih poteh, tako da ni niti enotnega podatka o prepluti razdalji.
Druga reč je, da so plovila zelo različna:
- jadrnice (ki sicer včasih - denimo v brezvetrju - lahko plovejo na motor kot izrivna plovila)
izrivna (deplasmanksa) plovila
gliserji (različnih velikosti in še posebej mas)
polizrivna plovila
če je bila tudi kaka podmornica, pa ne vem
Vse to pomeni, da splošnih enostavnih podatkov ni, pa tudi če bi bili, ne bi nič pametnega pomenili. To je namreč precej podobno, kot bi hotel izračunati povprečno porabo vozil, med katerimi so nekaj različnih biciklov, moped, Fiat Punto, mestni in medkrajevni avtobus, traktor in tank T-55. Med ostalim bi bilo pomembno, ali traktor vozi po cesti ali po močvirju, ali vleče prazno prikolico ali orje - in podobno za vsako vozilo.
Ta težava, da dva načina uporabe tudi v bistvu enakega plovila praviloma nista enaka in - razen pri plovbi s polnim plinom po mirnem morju za kak test ali tekmo - nista neposredno primerljiva ne po hitrosti ne po porabi, je razlog, da je mnogo morjeplovcev mnenja, da je (zlasti slabo utemeljena in razumljena) razprava o povprečni porabi na uro nesmiselna.
Razprava o porabi na miljo - če poznaš obliko in pa maso plovila in njegovega tovora; tudi način uporabe (vlečenje smučarjev se razlikuje od jadranja
Nekateri od morjeplovcev so za nekatere svoje poti ob potopisu napisali tudi, koliko so prepluli, nekateri tudi, koliko so porabili. Nekateri izmed njih so poleg tipa čolna in moči motorja ali motorjev tudi napisali, koliko je bilo v čolnu goriva, vode, opreme, oseb... kar vse vpliva na porabo. Od načina uporabe pa je bilo odvisno, koliko časa je čoln glisiral, koliko časa vozil izrivno - in koliko časa je morda tekel na mestu v prostem teku...
V kakšnem primeru lahko nekaj tega vidiš (Kasaudio je za eno vožnjo prilepil grafikon števila vrtljajev motorja in hitrosti), večinoma pa ne.
Torej, za ruto kot celoto ne bo podatkov. Tu pa tam bo kateri od morjeplovcev zapisal tudi podatke o prepluti razdalji in porabi, iz opisa poti pa se da kaj - a ne preveč - domnevati o načinu plovbe.
Jaz bi pravzaprav iz ene nekdanje razprave o porabi (v kateri so se nekateri tudi precej razburjali) moral izvleči podatke, to urediti in napisati zaključke - pa je to narediti tako, da je hkrati dovolj točno in še vedno razumljivo naloga, k kateri se ne spravim in ne spravim...
Pa včasih (večkrat upravičeno) veljam za dlakocepskega gnjavatorja, ki ne odneha prav zlahka.
Correct me if I am wrong, please.
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
pixl napisal/-a:Hvala za odgovor priznam je prisrčena ravno takega si nisem želel. Torej zanima me skupna razdalja in poraba kakšnega posameznika.
Slikca ki si jo napopal je moja iz leta 2012... Tam kjer si jo vzel je zapisana tudi takratna poraba...
Letos pa sem preplul 285Nm, poraba pa je bila 200 litrov. Motor je isti, torej Mercury Optimax 90. Pri potovalki 20Nm je poraba 15 litrov/uro, ker pa ob obali dosti plujem počasi, je skupna poraba tako nizka.
Kar pa se razdalij med otoki tiče, imaš Google Earth in v njem merilo za merjenje razdalij.
Strošek za gorivo pri plovilu je nuja in po mojem edini strošek pri plovilu, kjer ne smeš šparati.
- Marjan Tomki
- Admiral
- Kraj: Ljubljana
pixl napisal/-a:Ne zanimajo me razprave o oh in sploh. Jaz naprimer prevozim z osebnim vozilom razdaljo od točke A do točke B in lahko povem koliko sem naredil km in koliko sem za to razdaljo porabil. Razdaljo rute lahko približno izračunam sam ne morem pa vedeti koliko je kakšen posameznik na tej razdalji porabil goriva. Če ga je med 12 in 18l na uro ni veliko. Zanima me ker imam željo tudi sam narediti manjšo ruto in bi rad nekje okvirno oceno o porabljenem gorivu. Jadrnice nimam, da bi šel na veter zato bo šlo gorivo ...
Uporabne podatke že dobiš...
Ampak čim omenjaš porabo na uro, je vprašanje, ali jih boš znal uporabiti. Poraba na uro je namreč zaradi različnih načinov uporabe čolna - razen za vožnjo s polnim plinom (WOT) - več ali manj neuporaben podatek.
Tu bo večina dala porabo, milje in čoln, poraba na miljo pri čolnu, ki ima podobno skupno maso, pa že je do neke mere primerljiva.
Correct me if I am wrong, please.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti