Istra - Unije - Susak - Lošinj
Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator, kr en
Istra - Unije - Susak - Lošinj
Pozdravljeni,
s punco planirava v prvi polovica avgusta jadranje od Izole do Lošinja in nazaj. Praviloma se bova kar držala marin, razen na Unijah, kjer to ni mogoče. To bo najina prva malo daljša ruta, pa naju zanima kar nekaj stvari:
- Glede na to, da je čas ferragoste in poletnih počitnic, kako je kaj z zasedenostjo marin in boj (npr. v zalivu Maračol na Unijah)? Kdaj približno je treba priti, da se dobi še kakšno prosto mesto?
- Imate kaj izkušenj z marino na Malem Lošinju - kaj so alternative v okolici, če je zasedena?
- Ali se je na Susku mogoče vezati na boje, ali pride v poštev samo sidro?
Hvala že vnaprej za koristne informacije in vaše izkušnje.
Lp
Jure
s punco planirava v prvi polovica avgusta jadranje od Izole do Lošinja in nazaj. Praviloma se bova kar držala marin, razen na Unijah, kjer to ni mogoče. To bo najina prva malo daljša ruta, pa naju zanima kar nekaj stvari:
- Glede na to, da je čas ferragoste in poletnih počitnic, kako je kaj z zasedenostjo marin in boj (npr. v zalivu Maračol na Unijah)? Kdaj približno je treba priti, da se dobi še kakšno prosto mesto?
- Imate kaj izkušenj z marino na Malem Lošinju - kaj so alternative v okolici, če je zasedena?
- Ali se je na Susku mogoče vezati na boje, ali pride v poštev samo sidro?
Hvala že vnaprej za koristne informacije in vaše izkušnje.
Lp
Jure
Podobno ruto sva midva z mojo naredila lansko leto za prvi maj s to razliko, da sva se ustavila še na Silbi. Sicer sem bil skoz na sidru, ker takrat praviloma tudi boj še niso postavili. Kar se marin tiče sem se ustavil edino v Verudi, da sva nafilala zaloge potem pa čez kvarner. Kar pa se zasedenosti marin tiče pa si izbral najslabši možni termin. Jaz začetek avgusta ko navalijo Italjani ne grem nikoli več malo južnije. Če hočeš kje dobit bojo ali pa v marini boš moral računati, da če boš prišel do cca druge tretje ure potem se bo še kaj našlo zvečer je pa že skoraj znanstvena fantastika.... Ampak sej se vseeno da... 
Veter v laseh, travarca v zobeh 
-
dijo_porko
- Kapitan bojne ladje
Maračol prejšnji teden dosti praznih boj, lani vem da sem ob 15 imel probleme najti kaksno. 10m 140 kun
V malem losinju se je zacelo popoldan polniti, ampak mislim, da ni bila cisto polna marina. 280 kun+ ce bi rabil, 30 kun po glavi za stranisce in tus. Govorim za marino v samem centru.
Lp
EDIT: v malem losinju imas se marino na levi, stari in novi del, takoj za pumpo. Ce bos v novem delu, parkiraj na spico, ker je pomol narejen ocitno za tankerje, razen ce imas s sabo lestev. Cene zal ne vem.
Drugace imas pa se nekaj pomolov v cikatu, zal pa ne vem kako tam izgleda.
V malem losinju se je zacelo popoldan polniti, ampak mislim, da ni bila cisto polna marina. 280 kun+ ce bi rabil, 30 kun po glavi za stranisce in tus. Govorim za marino v samem centru.
Lp
EDIT: v malem losinju imas se marino na levi, stari in novi del, takoj za pumpo. Ce bos v novem delu, parkiraj na spico, ker je pomol narejen ocitno za tankerje, razen ce imas s sabo lestev. Cene zal ne vem.
Drugace imas pa se nekaj pomolov v cikatu, zal pa ne vem kako tam izgleda.
Principal,pozabi marine
K punci pašejo zalivi na sidru,refošk dalmatinska muska in svečke pol je to TO.
Lepo v Dajlo,nato v Porto Volme,pol počiš čez kvarner,pokažeš punci kako lepo zeleno je morje na Susku,Prespita ups neč spat,lepo nočno kopanje v uvali Artature,zjitraj kafe v Lošinju in dotočiš vodo,
Pol pokažeš punci kje žurirajo morjeplovci Balvanida...
skočiš na Ilovik kjer se je lepo poigrat v peščenem zalivu
Pol pa Osor čez Kvarner nazaj malo više in prenočiš v uvali Debeljak,pa spet nazaj mal punci nočni Rovinj iz uvale Lon pokažeš....Pa morda pol Lovrečica in nazaj malo postanka za užitke na Belih skalah in si Doma..
Ni slabo verjam..
LP Iztok
K punci pašejo zalivi na sidru,refošk dalmatinska muska in svečke pol je to TO.
Lepo v Dajlo,nato v Porto Volme,pol počiš čez kvarner,pokažeš punci kako lepo zeleno je morje na Susku,Prespita ups neč spat,lepo nočno kopanje v uvali Artature,zjitraj kafe v Lošinju in dotočiš vodo,
Pol pokažeš punci kje žurirajo morjeplovci Balvanida...
skočiš na Ilovik kjer se je lepo poigrat v peščenem zalivu
Pol pa Osor čez Kvarner nazaj malo više in prenočiš v uvali Debeljak,pa spet nazaj mal punci nočni Rovinj iz uvale Lon pokažeš....Pa morda pol Lovrečica in nazaj malo postanka za užitke na Belih skalah in si Doma..
Ni slabo verjam..
LP Iztok
Principal, polanc ti je ze vse razlozil - pozabi marine! Sicer nisi napisal kaksno barko imas, toda (sploh) poleti je vreme na Jadranu predvidljivo in napovedljivo za nekaj dni vnaprej in se za marino (mogoce tudi bojo) odlocis le ce je res sranje od napovedi.
Drugace pa na sidro. Zalivov je v jadranu "miljone" in ce se ne zapeljes v ravno tiste najbolj znane, dobis lahko tudi julija/avgusta prazne zalivcke. No, pa tudi ce je kak sosed kje za deljenje dogodivscin in piva/vina ni tak problem.
Tudi naval italijanov v zacetku avgusta ni taka problematika, sploh v juzni Dalmaciji ne - ja vem, tja ne bos sel. Vis pa Lastovo, Mljet, Korcula... in otocki okrog so lahko cisto v redu tudi v najhujsi sezoni - le v mesta ne rini (Vis ali Korcula, recimo).
Problem Italijanov ni toliko guzva kot nekaj drugega:
lani sem bil na zacetku Avgusta na Paklenih v tistem glavnem zalivu/sidriscu (na zunani strani od marine -pozabil ime) in je bilo v zalivu kar precej bark. Prisel sem dokaj pozno, tik pred mrakom, sidral, se umiril, svecke, vino, zacelo se je mraciti... V zalivu nekaj 10 raznoraznih plovil, slovenske, nemske, avstrijske, hrvaske zastave... charteristi.... vse lepo mirno, spokojno.... tu in tam kak dingi, ampak nic hujsega... prav sepetala sva....
Kar naenkrat 2 jadrnici z Italijani, ze na vhodu kricanje iz ene na drugo kot da je 3 svetovna vojna. Potem sidranje, kricanje se nadaljuje vsepovprek, na glas pogovarjanje... nekako sidrajo, druga se naveze na njih... kricanje pa ne pojenja... kricanje, kricanje, kricanje.... 1000 besed/minuto... zmesa se ti.
Tisti vecer se nisem presidral v kak zaliv zraven le in samo iz ciste lenobe!

Drugace pa na sidro. Zalivov je v jadranu "miljone" in ce se ne zapeljes v ravno tiste najbolj znane, dobis lahko tudi julija/avgusta prazne zalivcke. No, pa tudi ce je kak sosed kje za deljenje dogodivscin in piva/vina ni tak problem.
Tudi naval italijanov v zacetku avgusta ni taka problematika, sploh v juzni Dalmaciji ne - ja vem, tja ne bos sel. Vis pa Lastovo, Mljet, Korcula... in otocki okrog so lahko cisto v redu tudi v najhujsi sezoni - le v mesta ne rini (Vis ali Korcula, recimo).
Problem Italijanov ni toliko guzva kot nekaj drugega:
lani sem bil na zacetku Avgusta na Paklenih v tistem glavnem zalivu/sidriscu (na zunani strani od marine -pozabil ime) in je bilo v zalivu kar precej bark. Prisel sem dokaj pozno, tik pred mrakom, sidral, se umiril, svecke, vino, zacelo se je mraciti... V zalivu nekaj 10 raznoraznih plovil, slovenske, nemske, avstrijske, hrvaske zastave... charteristi.... vse lepo mirno, spokojno.... tu in tam kak dingi, ampak nic hujsega... prav sepetala sva....
Kar naenkrat 2 jadrnici z Italijani, ze na vhodu kricanje iz ene na drugo kot da je 3 svetovna vojna. Potem sidranje, kricanje se nadaljuje vsepovprek, na glas pogovarjanje... nekako sidrajo, druga se naveze na njih... kricanje pa ne pojenja... kricanje, kricanje, kricanje.... 1000 besed/minuto... zmesa se ti.
Tisti vecer se nisem presidral v kak zaliv zraven le in samo iz ciste lenobe!
Imam še jaz eno vprašanje. Čoln ima območje plovbe 4nm od obale. Če se držim predpisov torej direkt čez Kvarner ne smem. Ali kdo ve kakšne so posledice kršitve? Bojda zavarovanje ne velja v tistem delu, ki kršiš območje? Ali kdo, ki ima tako območje prečka Kvarner severneje med Istro in Cresom na 8nm razdalje?
polanc napisal/-a:Aja pa jaz grem prot Dubrovniku v petek,če vama znese, lahko delimo del poti izkušnje,zalive,dogodivščine in pijačo...Štart petek zvečer iz Valdoltre.
LP Iztok
Aha, ti v petek štartaš, jaz pa v ponedeljek, ne bo velike razlike, pa tud jaz na jug, te ulovim, sem bolj hiter, danes sem brusil po tržaškem zalivu samo s flokom 6 nm
Hej,
hvala vsem za nasvete in vaše izkušnje. Vem, da je na sidru bolj romantično, amapak tole bo šele najino prvo malo daljše jadranje (čez Kvarner) in nočem da bi imela kakšne ˝nepredvljidljive težave˝
Greva bolj na ziher. Jadrnica je pa dolga slabih 9 m.
Kakor vem, je na Brijonih dovoljeno pristajanje samo v tistem glavnem pristanišču, kamor vozijo tudi turistične ladjice. Kako je pa s spanjem, se da ostati tudi čez noč?
Lp
Jure
hvala vsem za nasvete in vaše izkušnje. Vem, da je na sidru bolj romantično, amapak tole bo šele najino prvo malo daljše jadranje (čez Kvarner) in nočem da bi imela kakšne ˝nepredvljidljive težave˝
Kakor vem, je na Brijonih dovoljeno pristajanje samo v tistem glavnem pristanišču, kamor vozijo tudi turistične ladjice. Kako je pa s spanjem, se da ostati tudi čez noč?
Lp
Jure
Do rta Kamenjaka se znajdi
-Od tam dalje imaš uvalo Debeljak na Kamenjaku; tam si siguren pred vsemi vetrovi, razen burje; v primeru burje vpluj v Medulinski zaliv, kakšne 0,3 milje naprej od Medulina in se sidraj na desni strani v pred gojiščem školjk (mulj, sidro dobro drži, bo tam kar nekaj jadrnic); alternativa marina Pomer, tudi pred vhodom v Medulin imaš majhno marino, nekaj novih vezov je tudi v Medulinu na rivi, vendar pazi na globino; če lahko vpluješ v Medulin, obvezno vezanje z premcem na obalo
-V nadaljevanju Unije Maračol, boje, načeloma je vedno kaj prosto, razen ob slabi napovedi (burja) bo kar gneča; imaš alternativo Podkjuni in Vognišča, dve obali severneje od Maračola, sidro, tudi dobra zaščita pred burjo in zahodnikom, zavleči se tik pod SV obalo, mogoče veži na obalo in si siguren;
-levo od vhoda v Lošinjski zaliv uvala Artaturi, odlična zaščita pred vsemi vetrovi, razen jugo, odlično sidrišče; v Malem Lošinju boš skoraj vedno našel kak prostor v eni od marin
-Susak luka (če si dovolj zgoden), boje v Dragoči in lepa uvalica za sidranje Porat na južni strani Suska (tudi dobra zaščita pred burjo in ne preveč močnim zahodnikom)
-na Lošinju še Krivica in Balvadina, pol pa na žalost samo še boje
-Cres, cela Punta križa veliko možnosti boj ali sidranja
Če bo napoved slaba, se sidrišča (boje) in tudi vezi na kopnem kar hitro polnijo, če boš vplul pozno popoldne ali zvečer, je lahko prostor že problem, sicer ne; tudi petki, sobote in nedelje, ko se umaknejo čarteristi, tudi praviloma niso problem
-Od tam dalje imaš uvalo Debeljak na Kamenjaku; tam si siguren pred vsemi vetrovi, razen burje; v primeru burje vpluj v Medulinski zaliv, kakšne 0,3 milje naprej od Medulina in se sidraj na desni strani v pred gojiščem školjk (mulj, sidro dobro drži, bo tam kar nekaj jadrnic); alternativa marina Pomer, tudi pred vhodom v Medulin imaš majhno marino, nekaj novih vezov je tudi v Medulinu na rivi, vendar pazi na globino; če lahko vpluješ v Medulin, obvezno vezanje z premcem na obalo
-V nadaljevanju Unije Maračol, boje, načeloma je vedno kaj prosto, razen ob slabi napovedi (burja) bo kar gneča; imaš alternativo Podkjuni in Vognišča, dve obali severneje od Maračola, sidro, tudi dobra zaščita pred burjo in zahodnikom, zavleči se tik pod SV obalo, mogoče veži na obalo in si siguren;
-levo od vhoda v Lošinjski zaliv uvala Artaturi, odlična zaščita pred vsemi vetrovi, razen jugo, odlično sidrišče; v Malem Lošinju boš skoraj vedno našel kak prostor v eni od marin
-Susak luka (če si dovolj zgoden), boje v Dragoči in lepa uvalica za sidranje Porat na južni strani Suska (tudi dobra zaščita pred burjo in ne preveč močnim zahodnikom)
-na Lošinju še Krivica in Balvadina, pol pa na žalost samo še boje
-Cres, cela Punta križa veliko možnosti boj ali sidranja
Če bo napoved slaba, se sidrišča (boje) in tudi vezi na kopnem kar hitro polnijo, če boš vplul pozno popoldne ali zvečer, je lahko prostor že problem, sicer ne; tudi petki, sobote in nedelje, ko se umaknejo čarteristi, tudi praviloma niso problem
Iz Izole dol ali gor (če imač preveč časa) se lahko ustaviš tudi v Červarju... imaš na voljo pomoč članov Morjeplovca, ki so skoraj vedno prisotni.. še posebej če pripelješ na ogled še luštno punco (malo šale).. No mesto v marini verjetno 100% bo, sicer lahko prej vprašaš kakšnega morjeplovca, da ti pri Dariju za ceno kakšnega šprica prišpara mesto. Mesta za jadrnice so v večini lahko dostopna.. Sidraš pa lahko tudi cca 1 km pred marino v zalivu za školčiščem (prvo z leve strani, če gledaš smer Červar - Poreč) .. vendar samo če ni močnejše burje ali zahodnika, in to podnevi ali čez noč.. še vedno si v neposredni bližini marine kamor lahko hitro pobegneš v varno zavetje.. to je verjetno dobro za nabiranje izkušenj oz. občutkov spanja po zalivih. Drugače pa je v Červarju veliko restavracij in trgovin za dopolnit zaloge na barki in v telesu.. npr: pekarna pri Ribarici dela vsak dan do 24.00 ure.. in to vedno svež kruh in pecivo, pa bureki... ipd, bari so odprti tja do 02.00 ure ko se še da dobit pijačo ali sladoled.. tako, da če te pot zanese v Červar ti verjetno ne bo žal... sicer nimaš kaj dosti za videti.. sta pa kraj in okolica zelo primerna za nezahtevne sprehode ali lahkotno kolesarjenje... samo ne vem koliko postojank (dni oz. noči) sta si umislila... in kaj bi točno rad videl... pa naj bo dovolj reklame za Červar...
Ne vem zakaj ga prepričujete naj sidra, če je pa napisal da je to njuno prvo daljše jadranje in bi se raje držala marin... Mogoče je pa punco strah, ker ve da nimata dovolj izkušenj in se bolj varno počuti v marini.
Principal jaz se pa strinjam s tabo, da za začetek izbereš bolj ziheraško varianto, da se ti ne bo zgodilo kot meni, ko sem že takoj na začetku zaradi neizkušenosti po neumnosti grdo prestrašil ženo in ji skoraj zagravžal barko.
Principal jaz se pa strinjam s tabo, da za začetek izbereš bolj ziheraško varianto, da se ti ne bo zgodilo kot meni, ko sem že takoj na začetku zaradi neizkušenosti po neumnosti grdo prestrašil ženo in ji skoraj zagravžal barko.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti