Odkar plujem, sem se neštetokrat ustavil na Unijah. Mogoče le mimogrede, pred ali po prečkanju Kvarnerja, ali med vikend izletom iz Verude do Unij in nazaj. Vedno me je, posebno ob lepem vremenu, fasciniral že sam pogled iz morja na to prelepo vasico. Ko pa med obiskom začutiš še lakoto ali žejo, pride na pomoč konoba Jozo. Hrana je bila vedno dobra, pripravljena v domačem vzdušju. Pred dvema letoma smo s kolegi, pri Jozotu, jedli tako dobre lignje, kakršnih nisem jedel že zelo dolgo časa poprej.
V petek sva se s kolegom odpravila preko Kvarnerja, da še enkrat pred jesenjo preluftam jadra. Lepo jadranje, brez motorja od izhoda iz Verude do Unij. Spomin na lignje izpred dveh let, naju je zopet pripeljak k Jozotu. Vsedla sva se k mizi. Pogled na mizo ni bil ravno privlačen, poln pepelnik, ter ravno toliko cigaretnega pepela po mizi. Ah, saj bo počistil. Pride natakar, naročiva pijačo ter seveda lignje na žaru - tiste ta dobre. Čez par minut prinese pijačo. Miza ostane takšna kot je bila. Ko je čez kakšnih petnajst minut prinesel kruh in pribor, ga je kolega zaprosil, če bi lahko malo očistil mizo. Nema problema. Prišel je z mokro krpo, ter očistil mizo. Pa bili su prije tu neki banditi, pa vidi šta su napravili. Ok miza je čista, želodec se vedno bolj oglaša. Prinese kalamare, videz čista desetka. Ko pa zarežem z nožem, kaj je zdaj to ? To je vendar tako trdo, da komaj prerežem. Pričnem glodat majhen košček, ..kot bi glodal gumo. S kolegom se spogledava, tudi on samo odkima z glavo. Z veliko muko mi uspe pospraviti enega od dveh lignjev. Drugega pustim na krožniku. Enako naredi kolega. Od sosednje mize se primaje možakar, kateremu se krepko pozna prekomerno popivanje, bos, z ostanki raznoraznih organskih odpadkov po obleki - Slovenec. Pobere krožnike, ter jih odnese v kuhinjo. Vrne se iz kuhinje, prične pogovor z nama, vendar me odvrača pljunec na njegovi majici. Pokličem natakarja, da prinese račun. Ko ga prinese mu povem, da nisva ravno zadovoljna s hrano, da so bili lignji pretrdi, neokusni, ter da je polovica ostala nedotaknjena. Tudi to, da smo pri njih že večkrat jedli zelo dobro. Odvrnil je, da je sedaj pač drugi kuhar.
Zaključek je sledeč. Če bi nam v opravičilo ponudil manjši popust, bi ga verjetno zavrnila ter bi bila s tem stvar pozabljena. Če bi bi se vsaj z besedo opravičil, bi mu tudi prizanesla. A ker se ni zgodilo nič od tega, lahko samo rečem : ZBOGOM JOZO
Unije kod Joze
Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator, kr en
Unije kod Joze
Jadranje je odklop
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov