Sezona 2014

Dodajte kraje in zanimivosti, ki jih je vredno obiskati. Opišite vaše "rute", sidrišča in restavracije...

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator, kr en

Matejc
Admiral
Kraj: SLO - HR, skratka EU

Sezona 2014

OdgovorNapisal/-a Matejc » Če Maj 22, 2014 16:58

Evo morjeplovke in morjeplovci tukaj se sedaj lahko "pofočkate" kje plujete v tej sezoni, nalepite kakšno slikco z rute, al pa s kje drugje.... samo ne se kregat!!! :wink: :wink:
Sm jo prpelu da bo kuhala kt mami, pa je pila kt ati...
Poletni veter
Kapitan
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Poletni veter » So Maj 24, 2014 19:36

jaz grem kot ponavadi za 2x po en teden jadrat iz Biograda z SO 37...pol pa kamor veterr piha...upam samo da bo letos bolj toplo kot lani....letos sem sicer hotu na jonsko morje v Grcijo za 2 tedna , potem sem bil pa letos maja na krizarjenju po Grciji z 333 metrsko ladjo pa moram reci da me je grcija razocarala...tako da grem raje na Hrvaško, tako lepo kot je hrvasekm ni nikjer...samo hrvati so na hrvaskem en mal v napoto, hehe...
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » So Maj 24, 2014 21:59

jaz se bom pa bolj umaga držal,tako da mimoidoči...pivo
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral
Kraj: LJ.Vižmarje

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » So Maj 24, 2014 22:28

Plan letošnjega plutja mi je nekako tkole Tunarica,Osor,Lun(Pag)paški zaliv(sv.Duh),paški most,Vir,Zader,Murter-Tisno,Rogoznica,Trogir,Milna(Brač)Hvar,Ščedro,Lovište(Pelješac)Korčula,Lastovo in nazaj mimo Šolte,Drvenik,Kaprije,Vrgada,Dugi otok,Ist in nazaj v gnezdo Tunarice. :lol:
mašinfirer
al

OdgovorNapisal/-a al » So Maj 24, 2014 23:27

lep pozdrav iz Malega Lošinja (prej pa Ilovik, Silba...)
CAR
Admiral
Kraj: Ljubljana - ACI Supetarska draga - Rab

OdgovorNapisal/-a CAR » Ne Maj 25, 2014 10:13

Evo mene na Grgurju. Morje 18 stopinj, gostilna odprta. Dopust bo od Raba do Mljeta, opcija pa je tudi Dubrovnik, je pa vse odvisno od vremena.
You can't control the wind, but you can adjust your sails.
DTM219
Kapitan

OdgovorNapisal/-a DTM219 » Ne Maj 25, 2014 11:17

Oj Care

ce si se na Grguru mi pozdravi Marinota(lastnik)

Lp Jani
Uporabniški avatar
Joško
Admiral
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a Joško » Ne Maj 25, 2014 23:33

Letos sem si zaslužil daljši dopust, vsaj dva meseca, ki ga bom probal maksimalno izkoristiti na barki. V planu imam obisk Mljeta, potem pa čim dalj časa tam okoli Lastova, morda tudi Korčule.

V jeseni pa na bicikel :D
:)"Dobrega štromarja zruka samo slab šnops":)
Uporabniški avatar
ECHO
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a ECHO » Po Maj 26, 2014 15:10

Prva letošnja turistična ruta.
Končno sem Jabuko videl tudi po dnevu :) ... in med bonaco :)
21.05. -Biograd - Žirje
22.05. Žirje - Jabuka - Vis /Komiža
23.05. Komiža - Brač / Sumartin
24.05. Sumartin ...Postira - Rogoznica
25.05 Rogoznica - Biograd NM

Slika

Slika
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Po Maj 26, 2014 20:24

Slika
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
sodnick
Kapitan
Kraj: Kranj

OdgovorNapisal/-a sodnick » Sr Maj 28, 2014 14:28

Tudi mi smo se včeraj vrnili iz prve letošnje "turistične" rute. Barka E344i.

24.5. Murter (Betina) - Zlarin (zaliv na JV otoka)
25.5. Zlarin - Vis (bunker na severu otoka)
26.5. Vis - Šolta - Drvenik Veli (Krkinjaši)
27.5. Drvenik Veli - Murter

Prepluli 150NM, kar je če sedaj nazaj pogledam kar malo preveč :)

Vreme super, vetra pač premalo. Prvi dan smo jadrali krmo z genakerjem (vetra tja do 8 vozlov N/NW), drugi in tretji dan motor, zadnji dan dopoldne motor, popoldne pa N/NW veter do 15 vozlov in super orcanje nazaj na Murter.

Je pa zanimiva izkušnja čista bonaca, morje kot olje, motoriranje in tarok šest ur do Visa... Smo pa mirno morje izkoristili za raziskovanje zalivov na južni strani Šolte in testiranje sidranja. Smo se zasidrali, zakopali sidro in potem vlekli v kontra smer (simulacija 180°obrata vetra) in gledali kako se obnaša ketna, kdaj spet zagrabi sidro itd. Preganjanje dolgčasa na 1001 način :)
LP, Sodnick
polanc
Admiral

OdgovorNapisal/-a polanc » Sr Maj 28, 2014 20:03

in po kolk metrih je sidro prijelo in kako pa kolk teško
Uporabniški avatar
donato
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a donato » Sr Maj 28, 2014 20:31

Jaz bi bil tukaj za malo teorije hvaležen. Kaj se dogaja s sidrom in verigo ko gre za 180 stopinj okoli, glede na prvotno (predpostavimo) pravilno sidranje.
kalužni mali
sodnick
Kapitan
Kraj: Kranj

OdgovorNapisal/-a sodnick » Sr Maj 28, 2014 21:30

Uf, teorije bo bolj malo, lahko pa napišem kaj smo počeli in kaj ugotovili :)

Sidro je bilo plužno (točnega tipa in teže ne vem, mogoče CQR), je bil primeren za 10m barko, veriga predpostavljam da tudi. Nismo pa merili ali tehtali opreme.

Test smo izvajali v zalivu Krkinjaši, zjutraj pred izplutjem, v zalivu še tri barke, torej več kot dovolj prostora. Zvečer smo sidrali v N/NW vetru in v globino cca 7m spustili 33-35m verige (dobrih 4 oz. slabih 5 globin). Jaz vedno sidro vkopljem s cca 1200-1300 obrati vzratno, član posadke na premcu pa z roko tipa verigo, da vidi ali je fiksna ali trese (sidro orje). Vkopal sem sidro s 1300 obrati in je držalo. Ker jo imam, jaz vedno dodam še utež (Luftar sistem), ki tehta cca 9-10kg. Čez noč je začel pihati rahel burin (vsaj iz te smeri) in smo se lepo zasukali, ampak sem opazil, da je sidro še vedno za barko in da je bilo vetra očitno premalo, da bi ponovno nategnil verigo v smeri vetra in je zato pod barko veriga naredila polkrog. S kolegom, ki ga prav tako zanima precej stvari in se rad igra sva takoj padla v debato koliko vetra bi moralo biti, da bi nas popolnoma potegnilo v drugi smer. Seveda sva bila takoj sklepčna, da probava z motorjem (Čehi so naju gledali kot da sva padla z Marsa). Barka je bila že itak poravnana ravno s krmo v smeri sidra. Utež ven, motor vzratno in počasi nazaj. Že z zelo malo gasa (cca 800 obratov) sva lepo potegnila ketno v raztegnjen položaj (ravna linija od sidra do barke). Dodajal sem gas in sidro je oralo cca 3-5m nato pa zagrabilo. Ko sem dodal obrate na 1500 je držalo kot pribito in začelo popuščati pri 1900 obratih. To pomeni, da se je vkopalo bolje kot zvečer pred spanjem.

Če torej povzamem je treba kar nekaj vetra, da sploh potegneš verigo v celoti v kontra linijo. Pomoje precej pomaga ovoj na dnu, kjer se povečuje trenje oz odpor, ki ga nudi veriga. Ko je bila poravnana v kontra smeri je sidro potrebovalo samo par metrov in je spet zagrabilo (bolje kot zvečer). Je pa v tem zalivu peščeno dno, posamezne skale in precej trave.

To pomeni, da lahko v močnem kontra vetru pričakujemo komplet premik barke na drugi stran sidra. Pri manjšem vetru pa barka lepo križi nad sidrom in vse opravi veriga.

Ker nama ni dalo miru, sva začela debatirati koliko obratov motorja pomeni koliko vetra (za obremenitev sidra). Potem sva na podlagi izkušenj z motoriranjem direktno v veter in opazvonjem padca hitrosti barke pri enakih obratih motorja ugotovila, da je 1300 obratov, ki jih uporabljam za vkopavanje ekvivalento cca 25 vozlom vetra. Tukaj sva mogoče povsem falila z oceno. Ampak tako sva pač ocenila, poleg tega je ponoči pihalo cca 5-7 vozlov in niti verige ni razvleklo na drugi stran.

Zaključek je bil, da potrebuješ precej širok zaliv, če pričakuješ popoln obrat vetra (še posebej močnega). Se je pa sidro zelo lepo ponovno vkopalo. Torej verjetno za marsikoga nič novega, je bilo pa fino gledat koliko moči motorja potrebuješ, da se sidro oz. veriga premakne na drugi stran.

Pa če kdo to testira naj se ne čudi začudenih pogledov iz sosednjih bark :)
LP, Sodnick
polanc
Admiral

OdgovorNapisal/-a polanc » Sr Maj 28, 2014 21:41

bravo...to to so prave informacije,ne kr neki teorije.ja pr 35 m ketne v vodi je takoj barka 100 m drugje ob menjavi vetra za 180 stopinj

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost