Iščem predloge za dopust 8/2015

Dodajte kraje in zanimivosti, ki jih je vredno obiskati. Opišite vaše "rute", sidrišča in restavracije...

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator, kr en

jernejm
Kapitan
Kraj: TupaTam

Iščem predloge za dopust 8/2015

OdgovorNapisal/-a jernejm » Ne Jul 12, 2015 20:49

Najprej pozdrav vsem!

S familijico se letos odpravljamo prvič s podmladkom (2,5 in 5 let) na dopust z jadrnico (Elan 31).

Ker sta mulota majhna nimamo nobenih posebnih ambicij ampak bi radi preživeli čim bolj miren dopust, gre se mi skoraj bolj zato da se navadita na življenje na barki kot pa za kaj drugega.

Iščem pa predloge, kje bi lahko v Istri ali severni Dalmaciji preživeli tak dopust. Ker ne mislim cele dneve jadrat me zanima predvsem kak predlog zaliva z gostilno, kjer bi lahko cca 10 - 14 dni uživali v okolju in dobri hrani in pijači lokalnih oštirjev.

- fajn bi bilo če ima gostilna privez ali bojo in pa kontakt, da lahko rezerviram plac
- fajn bi bilo če je zaliv tako zaprt da mi ni treba bežat v marino ob slabi napovedi
- fajn bi bilo da je zaliv primeren tudi za kopanje

Vem da ste povečini obredli že vse jadranske uvale, vem pa tudi da je večina zdaj že na morju - če si bo kdo vzel čas in napisal kak predlog bom res hvaležen! Pod hvaležen beri častim večerjo v Izoli za izbran predlog

Na forumu sem našel že precej možnosti, na spletu in v knjigah tudi, ampak me zanima bolj osebna izkušnja.

lp

Jernej
...ti krmi ga v valovih, ti brani ga v vetrovih...
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Ne Jul 12, 2015 21:52

Fajn bi blo morda fantoma pokazat tud kako se palačinke pečejo na barki,pa čevapi v kokpitu,pa pol pranje posode,pa kako ribico potegnete z morja in na olje z njo,pa mirne zalive najdeš in tam pripravite zajtrk in skuhate kavico medtem ko mamica,ki vas vse leto pedena lepo zjutraj plava okol barke.Sem imel 2 taka poba na 8 m barki in smo se imeli super de luks.V gostilnah se bodo le dolgočasili.
V Umag priplujte na bojo,na moji barki vas čaka pijača dobrodošlice,drug dan se prestavite v Daljo na kosilo in popoldne še 5 milj do Novega grada...
Še malo jadranja naslednje jutro in že ste v Zeleni laguni,lepo zaprti, otroka bosta uživala v skokih bordarjev na vlečnici....
Produžite do Rovinja,se pripnete na bojo v Lonu ali sidrate v Monseni.V Lonu je krasen park,kakor so mi povedali prijatli...
Še eno jutro in že vidite Brione,tavečmu pobu daš mal krmilo med otoki in bo žarel od sreče da je on vozil ladjo..Večerjate v Verudi ali pa v Volmah.
Naslednje jutro,pol ko ste skuhal kavo mamici zajadrate okol Kamenjaka v zaliv Debeljak...fino kopanje nek poseben Safari bar na vrhu...
Evo spet nov dan in cap do Medulina...in tko naprej in bo še premal dni....
No tko smo mi delal20 let nazaj,fantje pa še vedno jadrajo,starejši že do Tunizije...vzljubili so morje,veter,jadra...barke..
LP Iztok
Uporabniški avatar
alesjo
Admiral
Kraj: kras

OdgovorNapisal/-a alesjo » Ne Jul 12, 2015 22:49

:) ja pod fajn bi bilo je polanc že skoraj vse napisal, jaz pa pod to ne bi nič vprašal, le prepustil bi se razmeram, trenutku in vremenu in VSE BI BILO FAJN :D in še zmeraj tako ali drugače je vedno FAJN naj bo dobro ali slabo :lol:
jernejm
Kapitan

OdgovorNapisal/-a jernejm » Ne Jul 12, 2015 23:05

Polanc, to je v grobem tudi plan, gostilne so bolj zato če fotr nič ne ulovi. Običajno pa mi uspe nalovit za sproti jest, rib še nismo bili lačni ;)

Mal se sekiram ker v glavni sezoni (avgusta) nisem še šel dol in je baje vse zasedeno zaradi italijanov in ostalih....tudi zato sem napisal gostilna, da bi lahko kako rezervacijo naredil...
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Ne Jul 12, 2015 23:07

Najboljši dopust in dogodivščine so bili tisti, ko sploh nismo delali planov razen tega, da smo določili datum odhoda in približen datum prihoda. Za varnost pa spremljaš vreme in se maksimalno prilagajaš naravi ob upoštevanju trenutnih želja posadke.
Če si odvisen le od gostiln, potem barka ni primerna izbira za preživljanje dopusta.
LP NT
Uporabniški avatar
DR.E
Admiral
Kraj: Maribor, Bunarina - Pula
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a DR.E » Ne Jul 12, 2015 23:26

jernejm napisal/-a:Polanc, to je v grobem tudi plan, gostilne so bolj zato če fotr nič ne ulovi. Običajno pa mi uspe nalovit za sproti jest, rib še nismo bili lačni ;)

Mal se sekiram ker v glavni sezoni (avgusta) nisem še šel dol in je baje vse zasedeno zaradi italijanov in ostalih....tudi zato sem napisal gostilna, da bi lahko kako rezervacijo naredil...

Ma italijani niso več kar so bili, tudi dopusta nimajo več v obliki "feragoste" tako, da že nekaj časa ni več nekih resnih težav z njimi...
MMSI: 238 460 540---- Call.s.: 9AA5011
POZOR: Kdo je trenutno na oblasti pri nas?
jernejm
Kapitan

OdgovorNapisal/-a jernejm » Ne Jul 12, 2015 23:30

Ponavljam - gostilna sem napisal samo zato ker se da preko njih narest rezervacijo priveza ali boje, da z dvemi malimi froci ne lutam od zaliva do zaliva in iščem kam bi barko vtaknil, sploh če je napoved slaba.

Pa malo sem zaskrbljen ker s tako malimi ne vidim ravno dosti familij in pol še moja paniko zganja ker posluša "dobronamerne nasvete" da sta še čisto premajhna za plutje z barko.....
Uporabniški avatar
DR.E
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a DR.E » Ne Jul 12, 2015 23:35

Jaz bi prej rekel, da tebe malo skrbi ali boš zmogel... ker s tako barko se pa res lahko kamorkoli stisneš... ali pa jo kam na smokvo privežeš. 2,5 in 5 let je pa čisto ok starost za na barko, ko bosta 12 in 15 itak ne bosta več s tabo hodila.

jernejm
Kapitan

OdgovorNapisal/-a jernejm » Ne Jul 12, 2015 23:46

Roko na srce ja, res. Sploh ker moja malo paničari (mame pač) in vidim da se bom lahko zanesel samo nase...že tako mi jo je težko prepričat da sploh gremo na barko in ne spet v apartma.
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Ne Jul 12, 2015 23:57

Moji punci sta imeli na prvem dopustu na barki 5 mesecev in druga 5 let. Danes 17 in 22. Samo še mlajša hodi z nama. Preživeli pa smo precej fenomenalnih in nepozabnih dopustov. Na začetku smo delali plane, vendar se to ni obneslo. Ko smo dojeli, da je z vetrom pluti užitek, smo spremenili način potovanja. Ne pozabi dati družinio dovolj časa za kopanje in uživanje v lepih zalivih.

Na sidru boš DEFINITIVNO bolj varen kot na boji !!!
Povsod so izjemno varni zalivi, razen v okolici Raba in na Iloviku (tam kar moraš na boje ker ni kje sidrati). Na Rabu sem v primeru slabe napovedi vedno šel v marino v mestu Rab. Vsi zalivi so namreč odprti na najmanj en ali celo dva nevarna vetrova jugo, tramontana in burja.

- JUGO nikoli ne pride iznenada in ga lahko predvidiš. OBRAT Z močnega JUGA je lahko zelo nevaren saj ga spremlja najprej močna tramontrana in po pol ure še burja.
- TRAMONTANA Kot sem rekel ob obratu vremena in iznenada ob nevihti.
- BURJA lahko pihne iznenada vendar, če poslušaš napovedi jo vedno napovedo z izjemno natančnostjo. Po obratu z juga nekaj časa, lahko celo dni, piha burja.
Najmanj rizkantno je izbirati zalive varne v smeri tramontane oziroma nevihte.
Samo pogumno.
LP NT
Uporabniški avatar
DR.E
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a DR.E » Po Jul 13, 2015 00:27

NT ti je vse povedal, če pa sam misliš, da nisi kos nalogi pa vzemi nekoga, ki je temu kos... najslabše je, če se strah širi s tvoje strani. In na morju je strah vedno zelo nalezljiv, sorazmerno s tem ti pa pada stopnja zaupanja... tako tebi, kot tistim, ki morajo zaupat tebi.
Sam vedno pa naj si ga bo še tako napeto in včasih je bilo imam ob sebi kozarček s špricarjem, pijem ga ko je sonce in tudi ko je panika, tako že v osnovi dajem občutek, da gre za rutino.. in deluje....
Pa ne ga zdaj začet na veliko pit... to je pa samo za izkušene.

Napisal si da greste z Elan 31, kot bi šli z napihljivim bazenom.. saj je pa to en kos barke, ki predstavlja neko varnost.

Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Po Jul 13, 2015 02:33

Imam vtis, da ima predvsem ženo, ki še ni prepričana, da ne bi bil apartma boljši, pa bi jo rad pritegnil k jadralnemu dopustu, ne pa odbil od tega, in je zato tako previden.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
jernejm
Kapitan

OdgovorNapisal/-a jernejm » Po Jul 13, 2015 08:43

Marjan je zadel žebljico na glavico :)

Z ženo sva ko sva bila še brez otrok rada preživljala dopust na barki, ampak z otroci se stvari spremenijo (žene postanejo mame ...) in pol se je treba zadeve lotit bolj "na ziher".
Uporabniški avatar
Lure
Admiral
Kraj: Ljubljana - Izola

OdgovorNapisal/-a Lure » Po Jul 13, 2015 09:02

jernejm, I know the feeling. ;)

Tudi pri nas je bilo podobno, od kar smo dobili otroke smo šli družinsko jadrat, ko so bili dovolj "veliki", kar je pri meni pomenilo starost 3-4 leta. Žal, ampaj je bilo bolje tako, smo se vsaj vsi dobro počutili, ko smo bili na barki.
Lani smo kljub doseženim "starostnim omejitvam" (najmlajša 5 let) tudi odpovedali, ker je bil vreme poleti precej nestanovitvno in nisem hotel preveč pritiskati - smo se tudi v apartmaju na Visu imeli lepo.
Letos smo pa najmlajšo preko tečaja naučili še plavati, tako da bomo vsi še bolj sproščeni. Pa zdaj smo v postopku nakupa svoje jadrnice, tako da upam, da bo v bodoče šlo še veliko lažje.

Drugače se pa strinjam z ostalimi: ne delaj si planov, saj je cilj da se vsi skupaj dobro imate. To pa boste najlažje začutili vsak dan posebaj. Mi smo imeli dneve, ko smo naredili tudi tako dolge transfere, ki bi jih drugače delal z moško posadko, pa tudi dneve ko smo bili tri dni v istem zalivu na sidru, ker nam je bilo tako všeč.
Večinoma smo na sidru, kdaj gremo na bojo - žena se še vedno boji, da sidro ne drži tako dobro kot boja. Upam, da bomo tudi to zaupanje dvignili (pa čeprav že do sedaj nismo imeli nobenega incidenta na sidru).
Nazadnje spremenil Lure, dne Po Jul 13, 2015 09:39, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Po Jul 13, 2015 09:06

@jernejm
Če je žena tudi jadrala (ne bila le tovor), potem če zanimiraš otroke z opravili na barki tako, da bo tudi njej jasno, kako uživajo, ne bi smelo biti večjih težav.

Da bo žena mirna, se je po mojem treba veliko z otroki igrati v vodi, tako da bo tudi žena prepričana, da sta v vodi varna. Če se znata prav igrati z njimi v vodi, postanejo prave ribice, ne le žabice.

In ker je to čas, ko so fenomenalno učljivi - in mali ponavadi hoče biti velik in čimprej znati vse, kar zna večji, za večjega je pa lahko krasna motivacija, da uči malega - se da takrat uvaditi vse varnostne 'protokole' - od tega, kje kdaj ne smejo biti prstki mimo tega, kdaj morajo biti katera okna in/ali ventili zaprti.

Moja stara teta (babičina sestra) je nas otročad pri podobnih letih uporabljals za to, da smo ji povedali, kje visi kaka pajčevina - in še vedno se spomnim, kako prijetno je bilo karkoli delati skupaj z njo.

Če otroke na primeren način pritegnete k opravilom na barki, bodo tako uživali, da ona sploh ne bo mogla reči ne.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov