al napisal/-a:Se pravi, da greš čez Atlantik, tam preživš sezono (dec, jan, feb.. na primer...), pustiš tam barko (spet kje? glede na sezono in nepredvidljivost hurikanov... Ivan in otok Grenada) in se npr. vrneš ali naslednjo sezono ali pa še kdaj vmes.
V sezoni hurikanov jih veliko premakne barko izven "huricane-belt"; če sem prav razumel Mirana; večina ameriških zavarovalnic ne krije morebitne škode, če se ta zgodi v h-sezoni znotraj h-pasu.
Sem bil poleg, ko je Miran spraševal v kafiču v marini Sainte Francois, kake so kaj izkušnje s hurikani; pa je ena gospa, rekla:
"Vidiš tisti čoln tamle (na spodnji sliki ima oznako HUA);
leta 2010 smo ga našli 5 km v notranjosti." 
Kar se mene tiče bi se rad predvsem zabaval; to pa najbrž glede na zapise na blogu (4prički za 24eur) ne bo prav poceni oz. bo treba kakšen jackpot vplačati.
Na francoskih otokih imaš razne bolj mondene kraje (npr. na otočku Iles des Saintes); tam je res drago; 0.25l pivo je bilo 6 €. Tudi na St. Luciji so nas v enem pub-u opalili, tudi okoli 7-8€ za velik točen Heineken. V trgovinah, kar smo bili na Guadeloupu so cene nekje 25% višje kot pri nas; ampak je bil to market v bližini marine. V kafiču (enem od stotih tam) v marini Bas du Fort na Guadeloupe je bil mali Heineken (0.33l) 3.5 €, podobno se mi zdi tudi v Rodney Bay-u na St. Luciji.
Še glede ruma - tudi na tem forumu sem bral, da je ta na Karibih "zamenjava" za konjak. Rum domačinov je ena 90% žganica, ki jo še oni sami mešajo s coca colo ali vodo. Kar se tiče pa ostalih rumov na francoskih otokih - do cca. 35-40 €, pa kar se mene tiče - ni bil noben niti blizu npr. "poceni" konjaku Courvoisier VS.

Še nekaj zaključkov s Karibov:
- Večino časa je pihalo nad 30 vozli. Valovi so bili tudi večinoma nad 3m (cca. 4-6 m); vendar gre za dolge oceanske valove. Feeling je kot bi šel z mopedom malo v klanec, pa potem spet dol; za valom torej barka ni udarila.
- Od 4 udeležencev poleg Mirana, nam je bilo 3 slabo; ampak le eden do te mere, da je tudi kozlal. Traja približno 1-2 dni, da se privadiš. Narediti karkoli v notranjosti barke med plovbo je bilo v prvih dneh praktično nemogoče; Johnny se je nekje tretji dan javil, če nam naredi sendviče

Kar z malo slabo vestjo sem tudi jaz pokimal in seveda notri ga je (skoraj) zvilo
- Jadrnica Y-40 je bila v razmeraj 35+ vozlov in 4-6m valov povsem suverena. Ni primerjave kako bolj stabilna barka je to, recimo v primerjavi z mojo 31.5 čeveljsko.
- Miran ima klasično glavno jadro in zelo kvaliteten sistem vozičkov - če odpreš štoper dvižnice glavnega, pade glavno jadro v celoti v sekundi dol. Če sem si že sestavil "sanjsko" naslednjo barko, kjer bodo vsa jadra na roll, puščam to spet odprto. Ob takem sistemu dejansko ne vidim varnostne prednosti z roll gl. jadrom.
- Podnevi in ponoči je bilo toplo; tudi voda topla. Občasno nas je kak val zalil; pa se na koncu vodi sploh nisi niti več izogibal; v kratkem si se posušil.
- Kaj sem najbolj pogrešal? Eno trivialno reč in sicer: moja elanka ima sedišče nad klopjo v kokpitu "odrezan" in tako tudi ko je barka nagnjena - sediš na ravnem. Y-40 pa ima tudi zgodnje sedišče nad klopjo kokpita prirejeno za vožnjo po "ravnem" - kot tudi sicer večina jadrnic. Tako je bil komot vedno samo tisti srečnež, ki je ležal na klopi spodaj. Ista scena kot na fotki spodaj (krmar neudobno):

Elanka - tisti zgoraj sedi ko kralj, ko je barka nagnjena:

---
Za konec: izkušnja je bila neprecenljiva iz jadralskega vidika in iz spoznavanja malo drugačnega načina življenja. Kar omogoča Miran se mi zdi, da ne sme nihče, ki razmišlja, da bi morda kdaj kam dlje odjadral, izpustiti - udeležbo priporočam vsakemu.
Zgoraj pišem večinoma o otročarijah - rum, palme in postrani klopce

Pač debatiramo in primerjamo.
Je pa tako, da si smer življenja gradimo na podlagi določenih sanj, pričakovanj itd. Preden pa se določenega podviga lotiš in začneš z nekajletnimi pripravami - pri meni bi to pomenilo nabavo in opremo 40+ čeveljske barke in nekajletni odhod - je dobro spoznati, če je to, za kar se boš pognal - v kompletu res tako, kot si predstavljaš - kajti - spodaj navajam opozorilo Hrasta iz teme o
Ocenaskem jadranjuhrast napisal/-a:-95 % jadralcev, je vložilo večino svojega premoženja v ta projekt in obstaja nevarnost, da po določenem času spozna, da le ni vse tako idilično in da je "zavozil"
Torej, zgornje opozorilo le ni tako za šalo!