Pozdravljeni,
ker sem na forumu dobil precej koristnih INFO o jadranju, bom na kratko opisal letošnjo izkušnjo z jadranjem, v upanju, da komu kakšna INFO koristi. Ker sem enkrat že vse napisal in me je po oddaji potopisa "vrglo ven" bom tokrat pisal v kosih.
Leta 1996 smo podali vlogo za komunalni vez in ga pridobili aprila 2014. Imel sem 6 mesecev časa, da kupim plovilo do 8 m dolžine, v nasprotnem primeru vez izgubim.
Kupil sem 8 m dolgega motorsailorja, katerega motor mi je zaribal po nekaj urah vožnje. Prvo poletje in zimo sem tako porabil za preklinjanje in sanacijo motorja in opremljanje plovila za daljšo plovbo. Montiral sem 150W panel, 2 x 115ah ciklicna akuja, kupil rabljen genaker od Melges 20.
Moje dosedanje izkušnje z jadranjem so bile sledeče: bil sem član posadke maxi jene leta 2002 na kateri sem opravil cca 10 treningov plus barkolano, bil sem 2 x po 14 dni na jadranju po dalmaciji. To je to kar se jadranja tiče. Na srečno sem izkušnje na morju pridobil z jadranjem na deski. Aktiven sem 20 let s cca 100 dnevi na morju na leto. Tu sem se naučil spoštovati morje in naravo, kar je zame predpogoj, da se lahko "varno" podaš na daljšo pot.
Letos v začetku julija sem s punco startal iz KP proti jugu. Prvo noč sem se po priporočilu soseda iz pomola prijavil v novigradu, plačal vinjeto (90 dni - 900 kn) in prespal v antenalu. Brez zapletov. Drugi dan, ki je bil med zahtevnejšimi v celotni plovbi, sva plula v vzhodni burji z refuli do 25kt. Vala je bilo dober meter direkt v provo, tako sva motorirala in z dvignjenim glavnim jadrom za večjo stabilnost, po 8 urah priplula v uvalo soline kjer sva prespala. Veter ni padel, tako da je bila noč glede na moje slabe izkušnje z jadranjem in prenočevanjem na barki kar pestra.
KP-MLJET-KP 2016
Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator, kr en
Punca je po 2 dneh šla domov. Plovbo sem nadaljeval sam. Najprej do uvale portič kjer sem prespal. Zaradi vzhodne smeri burje bi moral do unij na polno orcat, poleg tega se zaradi jakosti vetra tisti dan nisem upal sam čez. Naslednji dan je bil ugodnejši. Napovedovali so zahodnik do 10 kt. Na poti je bilo do 7kt maestrala, tako da sem z genakerjem odjadral na unije kjer sem prespal v severni uvali na vzhodni strani otoka. Brez gužve, vse ok. Pot sem nadaljeval mimo lošinja kjer sem jadral na burjo v polkrmo do ilovika (vetra do 17kt, hitrost cca 5 kt), nakar sem prižgal motor in odplul do oliba kjer prespim. Sidral sem se na severnem delu in zahodni strani, na veliki plitvini. Videl sem, da bo pomoči zmerna burja, zato se mi je kraj zdel primeren. Noč je bila solidna, vendar sem zaradi refulov in zvokov verige slabo spal. Nekajkrat sem ponoči ustal in preveril, če sem še na poziciji. Poleg mega jahte, ki ja bila sidrana cca 200 m južno ni bilo nobenega. Zanimivo. Okoli 6h se prebudim, sestavim surf in odvozim cca 2 uri na burjo. Super spot z gladko vodo in dokaj konstantnim vetrom zaradi nizkega reliefa otoka. Spot zaradi barve morja spominja na karibe;) Top!
Okoli 10h odmotoriram na zapuntel kjer spim na boji, pot nadaljujem na sever ugjlana (spim), zadar, ždrelac, zut (spim), lavsa (spim), zirje (spim). Vse v glavnem na motor, termike kljub lepemu vremenu ni bilo dovolj. Rabim vsaj 5 vozlov, če hočem z genakerjem jadrat slabe 4 vozle v polkrmo. Na zirju končno zapiha do 12kt termike. Odjadram do zlarina kjer prespim. Naslednji dan se prebudim v jugu do 20kt. Po kratki plovbi mimo rta v orco vidim, da ne bo šlo. Hitrost je bila za radi relativno visokih valov cca 4 vozle. Kota nobenega. Udobje 0. Barko dobro nabija. Odločim se, da prespim še enkratn na bolji v zlarinu.
Okoli 10h odmotoriram na zapuntel kjer spim na boji, pot nadaljujem na sever ugjlana (spim), zadar, ždrelac, zut (spim), lavsa (spim), zirje (spim). Vse v glavnem na motor, termike kljub lepemu vremenu ni bilo dovolj. Rabim vsaj 5 vozlov, če hočem z genakerjem jadrat slabe 4 vozle v polkrmo. Na zirju končno zapiha do 12kt termike. Odjadram do zlarina kjer prespim. Naslednji dan se prebudim v jugu do 20kt. Po kratki plovbi mimo rta v orco vidim, da ne bo šlo. Hitrost je bila za radi relativno visokih valov cca 4 vozle. Kota nobenega. Udobje 0. Barko dobro nabija. Odločim se, da prespim še enkratn na bolji v zlarinu.
Okoli 2 zjutraj me prebudi veter, ki piha okoli 25 kt severne smeri. Bila je nevihta, ki je zaradi odprtega zaliva na sever na bojah naredila kar visok val. Barko dobro vrti in presenetljivo rola po vzdolžni osi. Sklepal sem, da je vzorok temu vzdolžno postavljena "karena", saj ta motorsailer nima klasične navpične kobilice. No, ta noč je bila najbolj pestra do sedaj. Štriki škripajo, barko vrti. Upal sem da bitve zdržijo. Ni prijeten občutek. Naslednji dan z burjo jakosti do 17 kt odjadram do rogoznice kjer zaradi močne burje preživim 4 dni. Vezan sem bil na bojah vzhodno od mesta. Dobre boje, ki lepo amortizirajo refule, ko barko vrti. En dan zaradi močne burje, ki je pihala iz vzhoda jakosti do 35 kt nisem šel iz barke. Tender je premajhen za tak veter. Totalno bi me premočilo. Ostale dni piha iz severa ali SZ, sem bolj v zavetju, zato izoristim za windsurf. Soliden spot z gladko vodo. Če bi prej vedel, bi se verjetno sidral v severni uvali desnega roglja. Ko sem surfal med barkami tam je izgledalo, da sidra dobro držijo. Okoli 15 bark je bilo, ogromno prostora, dobra zaščita pred burjo.
Po 4 dneh se mi pridruži punca in odjadrava na paklene. 7 ur maestrala v polkrmo jakosti do 17 kt. Barka dela cca 5 kt. Jadram z glavnim in genovo. Pot sva nadaljevala na velo luko, zaklopatico, saplun, skriveno luko in mljet. Na vseh omenjenih lokacijah prespiva. Na saplunu sem zopet izkoristil za windsurf, vendar sem zaradi maestrala jakosti cca 25 kt surfal precej v krcu, mislec kaj če sidro popusti. Iz previdnosti sem po verigi spustil cca 25 kg utež, ki mi zagotvalja, da bo sidro zdržalo kak vozel vetra več. Plan je bil, da se zjuraj odpraviva na mljet ampak se zaradi burje skrijeva v skriveno luko. Lepo sidrišče z malo barkami. Naslednji dan motorirava do pomene (prespiva), z genakerjem v maestralu 4kt odjadrava (barka dela 3 kt) na trstenik (prespim). Nič kaj zanimiv kraj, tako, da odsvetujem. Nadaljujeva na korčulo in viganj kjer se zaradi dobre napovedi termike ustaviva za 4 dni.
Po 4 dneh se mi pridruži punca in odjadrava na paklene. 7 ur maestrala v polkrmo jakosti do 17 kt. Barka dela cca 5 kt. Jadram z glavnim in genovo. Pot sva nadaljevala na velo luko, zaklopatico, saplun, skriveno luko in mljet. Na vseh omenjenih lokacijah prespiva. Na saplunu sem zopet izkoristil za windsurf, vendar sem zaradi maestrala jakosti cca 25 kt surfal precej v krcu, mislec kaj če sidro popusti. Iz previdnosti sem po verigi spustil cca 25 kg utež, ki mi zagotvalja, da bo sidro zdržalo kak vozel vetra več. Plan je bil, da se zjuraj odpraviva na mljet ampak se zaradi burje skrijeva v skriveno luko. Lepo sidrišče z malo barkami. Naslednji dan motorirava do pomene (prespiva), z genakerjem v maestralu 4kt odjadrava (barka dela 3 kt) na trstenik (prespim). Nič kaj zanimiv kraj, tako, da odsvetujem. Nadaljujeva na korčulo in viganj kjer se zaradi dobre napovedi termike ustaviva za 4 dni.
Najprej se zasidram v vignju, severno od vasi. Grem surfat v kanal. Veter iz 15kt pojača na dobrih 20 kt. Kot v saplunu iz previdnosti po verigi spustim utež. Sidran sem na globini 4 metre, spustil sem 25 m verige in dodal utež. Mislil sem, da bo ok, pa ni bilo. Ko sem surfal ob barki opazim, da jo veter odnaša proti obali. Desko zavežem za krmo in grem z masko gledat sidro. Sidro popušča za cca 3 cm ob vsakem sunku barke na stran. Nisem mogel verjet, da je možno! Razrigam surf in se preselim v korčulo - uvala na nasprotni strani. Vežem se na boje kjer mi lastnik računa 30 eur na noč. Drago glede na povprečje 100 - 120kn, ki sem jih plačeval drugje. Kasneje sem videl, da bi se lahko zasidral tudi na severnem delu te uvale, ampak sem zaradi predhodne izkušnje bil tako bolj miren.
Plovbo nadaljujeva v lovište. Super zaliv na severu peljesca, ki je dobro zaprt na vse vetrove. Na tej poti barka z jugom (cca 25kt) naredi max hitrost na celotni poti - 6.1kt. Ni heca!;))) Ja, ko surfam delam preko 30;)
Iz lovista sva motorirala v uvalo portorusa (super za spat). Naslednji dan s sibkim SE odjadrava v stari grad kjer sva zaradi burje par dni. Nadaljujeva na bol. Boje so tam izpostavljene direkt na termiko, ki je tam pogosta. Od celotne poti naju je tu najbolj valjalo, ker se z zahodnikom dvigne precej visok val. Po nekaj urah odpujeva nad vrbosko. Ja, tu spet sestavim surf. Super pogoji. Ravna voda, do 20 kt maestrala. Punca je naseldnji dan sla iz Jelse domov, jaz sem pa odplu sam proti KP po sledeči ruti: bol-zirje-telascica-sakarun-artaturi-portic-porec-KP. Plovba brez posebnosti z izjemo zirja kjer sem zbolel in spoznal drugo plat zgodbe. Z visoko temperaturo lezim v barki, gledam mapo strel in po pogovoru s punco ugotovim, da je v KP mocna nevihta, ki se bo verjetno pomikala proti jugu. V zirje pride ob 2 zjutraj. Refuli so cca 40kt, kaplja mi skozi prenje okno na rjuho. Neugodno. Na srečo sem bi dobro skrit, tako, da ni bilo alarma.
V glavnem je pot minila brez problemov. Nedvomno ena lepših in boljših izkušenj do sedaj. Potrdilo se je, da je moje veselje do morja in življenja z njim nekaj posebnega. Sigurno bom nadaljeval v tej smeri. Mnogi so zatrjevali, da je kombinacija surfa na tako majhni barki nemogoca ampak se da. Opremo sestavim v vodi skoraj tako hitro kot na kopnem.
Se nekaj statistike: na celotni poti sem motoriral cca 70% casa. Če je morje gladko in veter sibek dela barka na motor 4.5 do 5 kt pri porabi 1.3 litra/uro. Motor je notranji volvo penta 23HP. Spal sem v 80% na sidru, ostalo boje za 100-120kn/noc. S pusko sem precej lovil. Veliko je orad. Nalovil, sem jih cca 10, najvecja je imela cca 700g. Ostalo so bili ciplji, spari, hopotnica. Ce bi znal bolje lovit, bi lahko vsak dan nalovil vecerjo za 2. Je pa res, da sem bil v vodi s pusko po 2-3 ure dnevno.
Hvala vsem za koristne INFO, posebej Polancu.
LP
Plovbo nadaljujeva v lovište. Super zaliv na severu peljesca, ki je dobro zaprt na vse vetrove. Na tej poti barka z jugom (cca 25kt) naredi max hitrost na celotni poti - 6.1kt. Ni heca!;))) Ja, ko surfam delam preko 30;)
Iz lovista sva motorirala v uvalo portorusa (super za spat). Naslednji dan s sibkim SE odjadrava v stari grad kjer sva zaradi burje par dni. Nadaljujeva na bol. Boje so tam izpostavljene direkt na termiko, ki je tam pogosta. Od celotne poti naju je tu najbolj valjalo, ker se z zahodnikom dvigne precej visok val. Po nekaj urah odpujeva nad vrbosko. Ja, tu spet sestavim surf. Super pogoji. Ravna voda, do 20 kt maestrala. Punca je naseldnji dan sla iz Jelse domov, jaz sem pa odplu sam proti KP po sledeči ruti: bol-zirje-telascica-sakarun-artaturi-portic-porec-KP. Plovba brez posebnosti z izjemo zirja kjer sem zbolel in spoznal drugo plat zgodbe. Z visoko temperaturo lezim v barki, gledam mapo strel in po pogovoru s punco ugotovim, da je v KP mocna nevihta, ki se bo verjetno pomikala proti jugu. V zirje pride ob 2 zjutraj. Refuli so cca 40kt, kaplja mi skozi prenje okno na rjuho. Neugodno. Na srečo sem bi dobro skrit, tako, da ni bilo alarma.
V glavnem je pot minila brez problemov. Nedvomno ena lepših in boljših izkušenj do sedaj. Potrdilo se je, da je moje veselje do morja in življenja z njim nekaj posebnega. Sigurno bom nadaljeval v tej smeri. Mnogi so zatrjevali, da je kombinacija surfa na tako majhni barki nemogoca ampak se da. Opremo sestavim v vodi skoraj tako hitro kot na kopnem.
Se nekaj statistike: na celotni poti sem motoriral cca 70% casa. Če je morje gladko in veter sibek dela barka na motor 4.5 do 5 kt pri porabi 1.3 litra/uro. Motor je notranji volvo penta 23HP. Spal sem v 80% na sidru, ostalo boje za 100-120kn/noc. S pusko sem precej lovil. Veliko je orad. Nalovil, sem jih cca 10, najvecja je imela cca 700g. Ostalo so bili ciplji, spari, hopotnica. Ce bi znal bolje lovit, bi lahko vsak dan nalovil vecerjo za 2. Je pa res, da sem bil v vodi s pusko po 2-3 ure dnevno.
Hvala vsem za koristne INFO, posebej Polancu.
LP
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti