Jadrnice so mi bile vedno romantične, nikoli pa nisem jadral, da bi izkusil njene čare. Z leti sem se hitrosti in ropota motorja naveličal in prvič, ko sem stopil na jadrnico me je le ta prevzela. Tišina ob izklopu motorja in se razprejo jadra je nekaj posebnega, sproščujočega umirjenega. Jadral sem nato nekrajkrat s kolegi, letos pa sem se počutil tako suverenega, da sem sprejel veliko odgovornost in na krov vzeti še otroka.
Na pot proti Primoštenu smo se odpravili v petek, da ne bi bilo gužve na cesti. V miru smo se sprehodili po mestu in prespali v bližnjem apartmaju. Naslednji dan smo z avtom obiskali Rogoznico ter srečali Marchija, kjer smo na hitro rekli dve, tri besede.
Naredili smo krog ob morju, si privoščili sladoled ter se odpravili proti marini Kremik.

Ob 16:30h smo na barki naredili check in in se v miru namestili. Gledam prognozo, kaj veliko za tisti popoldan ni bilo za gledati. Točno sem vedel koliko piha in kakšno bo morje. V Primoštenu so otroci neznansko uživali ob lomljenju valov... Hja, morjeplovci točno vemo kaj to pomeni za nas.
Vseeno je padla odločitev, da izplujemo. Ob 18h smo odvezali štrike in izpluli proti Rogoznici. Zunaj je bil kar rock n roll. Tamala se je režala, sine je bil malce bolj zadržan. Pluli smo z motorjem. V tistem vetru si nisem upal dvigovati jader, predvsem zato, ker je bila spet druga jadrnica, druga postavitev, ajde, da najprej stestiram vse v izi.

Po slabi uri smo prispeli v Rogoznico. Dobro ščitene boje pred marino so bile skoraj prazne. Sledilo je kopanje, kljub temu, da sem pred tem imel oblečeno jakno. Vreme za drugo polovico julija precej mrzlo.. brrrrr

Občutek je bil dober. Mornarka je odlično opravljala svoja dela. Kako ne bi, če pa ima že toliko izkušenj.
Naslednje jutro smo se v miru okopali, najedli ter počasi odpravili proti Drveniku in Šolti. Z otroci poteka jadranje nekoliko bolj lažerno, več zalivčkov, več kopanja in malce manj jadranja. Meni je pa tudi pasalo. Proti Drveniku dvignem oba jadra in lepo jadramo z vetrom. Hitro se je pooblačilo in veter je začel jačati. V nekem trenutku smo leteli 7,5 vozlov z vetrom. Ko začneš razmišljati o krajšavaš, jih izvedi.

No, ravno takrat smo prijadrali do Malega Drvenika in mornarka pravi, če bi naredili pavzo, da pojemo kosilo in se malce odpočijemo 3,5h jadranja po valovih. Hja vem, 3,5h ni veliko... Za začetnike pa otroka pa že nekaj.
Sledilo je nekaj akcije. Obrnem v veter, pospraviva genovo, sledi glavno jadro. Zakaj hudiča ne gre noter?!? Ugotovil sem, da spodrsava vrv na winchu na jamboru. Tako sem hitro letel na palubo in vinčal tam. Takrat sem se vprašal le zakaj mi je charter predstavnik ob predaji rekel, da je bolje spravljati na jamboru kot pa iz kokpita. Jadro sem pospravil lepo, saj se je naslednjič lepo odvil z roko brez sile...
Sidrali smo z štirikratnikom. Pihalo je med 15 in 20 vozlov. To je bila prva preizkušnja sidra. Še vedno imam namreč psihično oviru zaupati sidru, glede na dogajanje v Krivici nekaj let nazaj s lastnim plovilom. Ampak, sidro je prijelo in bili smo varni. Pojedli smo kosilo, vmes pa se klical v Maslinico za vez. Seveda je bilo vse polno. Prvi dan vseh možnih čarteristov, ki gredo na jug. Priznam, glede na veter sem tudi sam bolj mirno spal v marini, kot nekje na sidru. No, vsaj mislil sem...

V marini Martinis Marchi nas je čakal vez na zunanji strani pomola. Sem si rekel jbg, ne bo udobno bo pa varno. Pristajamo v 20kts vetra, več hitrosti, suvereno in pristajanje izvedemo popolno. Kmalu za tem se poleg vežejo slovaki z katamaranom. Jože bože, kaj so to počeli. Pol ure smo držali bokobrane, na pomoč mi je priskočil sosed Anglež. Katamaran je nabijal ob bok tako močno, da so mi predrli bokobran. No, nekako so vezali, na kar poleg priplujejo ukrajinci s svojim katamaranom. Z angležem lepo pirčkava. Bili so zanimiva ekipa. Po 1h pogledava, kako da se ukrajinci še vedno niso zvezali?!? Nato sta le priletela dva skiperja iz marine in jim pomagala. Zvečer se zapremo v kabine, ljulja še vedno. Valovi so se umirili ob polnoči. Ravno takrat, ko so ukrajinci začeli s svojo fešto. Kalinka je šopala celo noč. Ob 8h naslednje jutro so začeli z novo rundo in sem samo odvezal štrike in gas... Ne razumem, da jih osebje ne umiri, ko pa 3/4 pomola piz...i... OK, nima veze. Vse so izkušnje. Naslednjič grem en zaliv naprej. Mir....
Odjadrali smo proti Braču.

Tokrat zmirni maetral. Šibamo downwind. Avtopilot dela svoje delo, mi pa uživamo. Malo 3,5kts, malo 4,5kts, malo 2,8kts... Nima veze. Bila je popolna ležerna uživancija. Po 4h smo prijadrali do Brača. Že nekaj časa sem imel opecan zaliv Lučice. Levo oz. na SZ so boje, S zaliv pa je že na dalež izžareval čudovito turkizno barvo morja. Sidrali smo na skrajnem delu zaliva ter vezali na obalo. Globine je dovolj. Destinacija nam je bila tako všeč, da smo tam ostali kar dva dni. V zalivu smo bili sami. Imeli smo lastno plažo, sup, tender....
Aja, tudi temperatura je narasla. Končno se je pričelo pravo poletje.

Prvotni plan je bil odjadrati do Paklenih otokov, ampak smo bili željni kopanja in uživancije na sidru. Z ženo sva rekla, ni zadnjič in še bodo priložnosti.
Po dveh dneh smo obrnili proti severu. Najprej smo opravili postanek v Milni. Barka je bila željna vode, otroci pa sladoleda.

Mimo splitskih vrat pihne prijetnih 10 vozlov, zajadramo v orco in bile je ležerno jadranje. Vmes veter pojenja, vendar sem vedel na pri Nečujamu spremenimo kurz in bo od Drvenika navzdol sigurno pihalo. In res je bilo tako. Razpreva jadra, šibamo v orco, veter jača in hitro smo bili na boku.

Za izkušeno muškarsko jadranje zabavno, z otroci pa hja.... Hitro sva pospravilo jadra, na genovi naredil krajšavo na 1/3, pa smo še vedno leteli 5kts. Po moje edino pravilno. Končna destinacija je bila Drvenik. Želeli smo pogledati morje na Krknjašu, pa če priznam... dobro izgleda je iz zraka.
Sidramo v 20kts vetra. Gužva kar precejšnja, čeprav se jih je popoldan kar nekaj odpravilo kdo ve kam. Sidro je lepo prijelo. Vedel sem, da veter ne bo tako hitro ugasnil, kot prejšnja dva dneva, tolažil pa sem se s tem, da če drži dobro pri tem vetru, bo tudi zvečer, ko bo pihalo manj.

Malce je veter popuščal, vseeno pa je do polnoči pihalo cca 15kts. Ko enkrat žvižga okrog tebe, pač ne spiš ležerno in dežuraš. Ob 03:00h je prišel še en ruker vetra, ponovno vsaj 15kts, nato se je umirilo. Zjutraj smo se zbudili v bonaci.

Škoda le, da je bilo oblačno. Malce smo posupali, malce poplavali in se odpravili proti celini. V petek popoldan smo morali v matično marino. Za cilj smo si izbrali zaliv Šićenica pri Sevidu. Najprej smo motorirali pri S delu Malega Drvenika pa je počasi začelo pihati. Razpreva oba jadra, kaj hitro veter okrepi iz 10 na 15kts, spet nas polaga, pospraviva glavnega in šibamo naprej z genovo.
Otroci so bili veseli kosila.

Naslednje jutro smo izpluli proti Primoštenu. Sidrali smo pred kampom Adriatic, kjer smo se srečali še z sinovim sošolcem. Pojedli smo kosilo in gledam oblake iz nad Šibenika. Hitro smo dvignili sidro in se odpravili proti matični marini. Ravno prav smo prispeli predno nas je dobila fronta.

Tole je spisano tako na hitro. Dogodivščina je bila lepa. Naučili smo se ogromno novega. Rekel bi, da smo cca. pol časa jadrali, pol časa motorirali. Mogoče je bil delež jadranja malce več nad 50%. Motorirali smo kadar je bila bonaca, ter delno v vetru zaradi varnosti in komforta družine.
Sine je že nekje na polovici vprašal kdaj gremo ponovno tako, da to je dober znak.
Evo, vprašanje za mojstre:
1. Genovo naj bi pospravil na roke, ne na winch. Pri vetru nad 15kts je bilo to precej težko in sem si pomagal z vinčem, kljub temu da sem bil obrnjen v veter.
2. Pri veradi, koliko naj zaprem genovo, da naredi lep premet na drugo stran. Na trenutke sem bil tudi single handed, tako, da sem se z jadri ukvarjal po fazah. Npr. najprej zategnil bum, obrnil v veter, pospravil genovo nato pospravil glavno jadro.
3. Pri orci mi je glavno jadro plapolalo pri vrhu. Kakšen trim bi moral naredili? No, vem, to so že debate za v živo. Preveč spremenljivk.
Overall pa tako. Imeli smo se super. Počutili smo se varno. Definitivno še ponovimo. Vključiti pa se moram še v tečaj, da natreniram pravilen trim jader.
Bimmer, OUT!