Poleti v marino

Dodajte kraje in zanimivosti, ki jih je vredno obiskati. Opišite vaše "rute", sidrišča in restavracije...

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator, kr en

gregor14
Poddesetnik
Kraj: Lj

Poleti v marino

OdgovorNapisal/-a gregor14 » To Jun 02, 2009 20:42

Lep pozdrav,

ker sem na tem področju še čisto nov in zato še kakšno stopnjo bolj previden, imam eno vprašanje, na katero bi želel odgovor...

Poleti se najbrž prostor za dnevni privez v marinah hitro zapolni, zato me zanima, kakšen je postopek rezervacije marine. Ali se to naredi za en dan naprej, ali isti dan dopoldne oz. kakšen je postopek...

Hvala za odgovore,

grega
Uporabniški avatar
vili
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a vili » To Jun 02, 2009 21:25

Pozdravljen

Jaz sem imel lani enak problem,kako in kaj.Prijaviš se na recepciji marine,lahko tudi kakšen dan prej,ni pa nujno.Če boš imel čoln v marini več dni,se pozanimaj za mesečni vez,ki pa ni stalen vez,tako da vedi,da ti lahko plovilo v enem mesecu tudi večkrat prestavijo na drugi vez,kaj sicer ni nič slabega,razen tega,da vedno iščeš plovilo po marini.Če pa potrebuješ vez samo za dan ali dva,pa tako neboš imel nikakšnih problemov.

Lep pozdrav
Uporabniški avatar
Novinec
Admiral
Kraj: Sailing on the world
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Novinec » To Jun 02, 2009 21:33

Pozdravljen gregor14!
Marino lahko en dan prej rezerviraš, če veš, da boš priplul tja v dogovorjenem času. Dogovorjen čas z marino je po navadi do 16 ure, ker ga po tej uri dajo nekomu drugemu. Nekatere marine ne pustijo rezervirati dnevnega priveza, ker pač nimajo takšne navade.
Jaz osebno jo še nikoli nisem, samo enkrat pa sem na Paklenih doživel, da je bilo vse zasedeno (ker so napovedali močno burjo).
Seveda je odvisno tudi od velikosti plovila. Majhen čolnč se lažje "porine" kot velika jahta.
V marino pokličem po hrvaškem gsm aparatu, telefonske številke pa so na voljo marsikje, od interneta, osebno imam navtični vodič Nauticus, kjer so vse številke, marinesidrišča, servisi,..... itd.
Če pa sem blizu marine, do 3 Nm pa pokličem obvezno po postaji in me že čakajo marineroti in me usmerjajo do priveza.
Ne boj se, prvič gre težje, naslednjič pa lažje, ...

LP
:wink:
"Morje je med vsemi opojnostmi najbolj opojno!"
...........................................................(J.H.)
Uporabniški avatar
gregor.n
Admiral
Kraj: Zanzibar
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor.n » To Jun 02, 2009 22:05

Pozdravljen soimenjak
Moje izkušnje govorijo, da marine nerade vzemejo rezervacijo, ali pa jo mastno zaračunajo (npr. Vela luka komunalni privez brez sanitarij: 200 hrk za privez in še 100 mi je vzel za rezervacijo, ker sem zjutraj poklical da pridem popoldne). Najbolj ziher je da si v marini ali gradskem privezu nekje do 15 ure, privežeš in potem malo z byboatom ali peš naokoli. Če se napoveduje slabo vreme pa še prej. Jaz imam majhne otroke in sem bolj na ziher.
lpg
https://medisken.si
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » To Jun 02, 2009 22:39

Rezervacije v bistvu niso rezervacije, ker kot pravi Novinec, ti vez držijo do 16ure, potem pa ga oddajo drugemu, razen če nimaš "daljšega" od 20m+. Ob 16h je v večini marin dovolj privezov, tako da rezervacija ni potrebna.

Smiselno je spremljati vreme. Če je napoved za tisti dan slaba, potem bodo marine polne in velja poskrbeti za zgodnejši prihod. Po mojih izkušnjah nekje do 17ure je dovolj zgodaj.

Če je napovedano lepo vreme, je večina morjeplovcev na sidru ali bojah in je v marinah dovolj prostora.

Odvisno tudi od lokacije. Kot rečeno Pakleni otoki so max okupirani in še kakšna taka bi se našla.
Uporabniški avatar
kr en
Admiral
Kraj: From sea to sky
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a kr en » To Jun 02, 2009 22:50

Ja dobro bi bilo napisati izkušnje glede zasedenosti marin in gradskih lučic, ki smo jih člani v preteklosti pridobili. Lahko bi bile novim morjeplovcem v korist. Npr. lučica na Silbi je polna že ob 12-ih, na Ist-u ni kaj bolje, v marini Frapa običajno tudi ni po 15 uri placa itd.

good girls go to heaven, bad girls go everywhere !
Matejc
Admiral
Kraj: SLO - HR, skratka EU

OdgovorNapisal/-a Matejc » Sr Jun 03, 2009 09:52

Izkušnje s Paklenimi otoci predlani in lani, termin nekje konec julija, 2007 prazna skoraj cela stran enega pontona in še precej praznih vezov med ostalimi barkami, 2008 naštel ob 23 uri na enem pontonu 24 praznih vezov...
kakor mi je čez 14 dni poročal prijatelj je bilo približno isto...
kar pomeni, da tut Pakleni niso več to kar so včasih bili....
Je pa res, da če je vremenska napoved slaba so marine polne lahko že ob 15 uri, kot lani marina v Tribunju in -vodicah pred tisto 5 dnevno burjo okoli 20 julija...
Matejc
Admiral

OdgovorNapisal/-a Matejc » Sr Jun 03, 2009 09:53

Izkušnje s Paklenimi otoci predlani in lani, termin nekje konec julija, 2007 prazna skoraj cela stran enega pontona in še precej praznih vezov med ostalimi barkami, 2008 naštel ob 23 uri na enem pontonu 24 praznih vezov...
kakor mi je čez 14 dni poročal prijatelj je bilo približno isto...
kar pomeni, da tut Pakleni niso več to kar so včasih bili....
Je pa res, da če je vremenska napoved slaba so marine polne lahko že ob 15 uri, kot lani marina v Tribunju in -vodicah pred tisto 5 dnevno burjo okoli 20 julija...
Uporabniški avatar
zeja
Kapitan
Kraj: Litija

OdgovorNapisal/-a zeja » Sr Jun 03, 2009 11:33

Jaz imam svoj red:
Vedno sem do 12ure na privezu pa tudi če ni prostora naredim en krog in počakam da gre kdo ven potem pa smuk na privez, do sedaj sem imel samo enkrat res primer da smo se borili za privez...To mislim manjše lučice kot so Silba, Ist, Barbinj, Božava...itd...

Po mojih iskušnja je bilo vedno v severnem delu jadrana večja gužva kot na jugu.
Uporabniški avatar
gregor.n
Admiral
Kraj: Zanzibar
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor.n » Sr Jun 03, 2009 12:23

No o Paklenih bi vam lahko kaj več povedal Novinec, ki je preteklo sezono, konec julija, par dni bedel in odrival druge barke na boji v Hvaru, ko so bili Pakleni polni in slabo vreme 5 dni skupaj. Jaz sem jo na srečo takrat še pravi čas popihal v Biograd.
lpg

ziher je ziher
https://medisken.si
EL CAPITANO
Admiral
Kraj: Brezovica pri Lj.- Bunarina Pula

OdgovorNapisal/-a EL CAPITANO » Sr Jun 03, 2009 14:12

Marine so polne samo ob slabem vremenu :D
Ni pa vsaka marina tudi varna odločitev. Potrebno se je odločati na osnovi dane vremenske situacije. Če območja ne poznaš pa peljar v roke :wink:
FISHING & SAILING IS LIFE
Uporabniški avatar
Novinec
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Novinec » Sr Jun 03, 2009 21:47

Pripenjam fotko pred 4 dnevno burjo. Fotka je iz Hvara, nasproti se vidijo Pakleni Otoki. Levo na fotki so plovila s privezom na Rivo, desno je nekaj boj, vse v sredini pa je sidranje. Ob dveh zjutraj je bilo zelo pestro. Sredina se je spucala, barke je s sidri vred odpihnilo na odprto, no ja, ni bilo lepo in nikomur ne privoščim.

Slika

LP

simac

OdgovorNapisal/-a simac » To Jun 09, 2009 19:38

Ja predvsem avgusta je najhuje ko Italjanarji navalijo,nekako se julij zaseden a,definitivno se raje odpravim junija,septembra ko ni nobene guzve,ja vreme pa glavna stvar plovbe-jadranja,dobro je imeti v rezervi kaksen blizni zalivcek v primeru guzve(glede na napoved),Vis je kar dober glede zavetja pred jugom,burjo.
Uporabniški avatar
Novinec
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Novinec » To Jun 09, 2009 23:18

Vis na Visu (če misliš ta Vis) je povsem odprt na burjo. Pa še plovila so na Rivi, torej brez pomolov.

LP

Matejc
Admiral

OdgovorNapisal/-a Matejc » Sr Jun 10, 2009 22:03

Novinec napisal/-a:Vis na Visu (če misliš ta Vis) je povsem odprt na burjo. Pa še plovila so na Rivi, torej brez pomolov.

LP

Pa še trajekt obrne in naredi fajn bibavico ob rivi, da ne omenjam da si prvezan dva metra od rive da ti takrt čolna u rivo ne rukne, rabš dooolgo pasarelo da zlezeš s čolna... skratka na Visu je Komiža premija.. vsaj zame

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 14 gostov