Pa smo šli

Dodajte kraje in zanimivosti, ki jih je vredno obiskati. Opišite vaše "rute", sidrišča in restavracije...

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator, kr en

logi
Naddesetnik

Pa smo šli

OdgovorNapisal/-a logi » Sr Sep 09, 2020 17:14

Pozdravljeni morjeplovci,
Naj še jaz na hitro opišem naše prvo družinsko jadranje. Po tečaju z Marchijom sem dobil toliko samozavesti kolikor mi jo je še manjkalo za samostojno jadranje (pred tem smo pluli z motornjaki). Malo pregledam ponudbe in bookiram jadrnico Jeanneau sun odyssey 379.
Prišla je sobota in akcija...Že na poti v Split sem spremljal vreme na telefonu in videl, da bo kar zanimivo. Pihal je jugo 30kn, morje 3-4, proti odprtem 5. Prispemo v marino in opravimo check in, ki se je pa zavlekel, ker chartplotter ni deloval. Čakam, da ga zamenjajo in gledam proti Braču...Odločil sem se, da ta dan ne bomo izpluli saj se je jugo občutno krepil. V nedeljo zjutraj smo izpluli, cilj je pa bila Milna na Braču. Čim smo zapustili marino je zapihalo in to kar konkretnih 30, morje se je dvignilo in smo šli gooorrr paa doooolll.

Slika
Največ kar sem slikal je bilo 49,2kn, največ kar sem videl je pa bilo 53kn.

Priplujemo do Milne in se sidramo v zalivu pred marino. Lep zaliv varen pred jugom...uživancija...kopanje...večerja... Meni pa sidro ni dalo miru (force 15kg) za vidit je bil kot cenena kopija bruca. Jaz bumbar pa sem se sidral na 8m globine in spustil okrog 40m ketne, ker je kaj dosti več ni bilo. Padla je noč, jaz pa še kar v kokpitu in čakam. Še sam nevem kaj ampak dočakal sem... mislim da se je veter obrnil samo za par sekund in mi smo že bili na boku sosednjega katamarana. Hitro vžgem motor in dvignem sidro in razmišljam kaj naj zdaj... z druge strani zaliva slišim vpitje in dvigovanje sider kot po tekočem traku. Kličem marino in odgovor je bil "nema više mijesta"... rekel sem si... jaz se bom nekam zavezal pa ti imaš mesto ali pa ne. Pred marino je pomol na katerem je bila bočno vezana daljša jadrnica, približal sem se in vprašal ali se lahko vežem na njo in cel triglav se mi je odlepil od srca, ko smo se lahko vezali na to barko. Kasneje sem videl, da je šla policija v ta zaliv in pospremila jadrnico, ki se je še vedno poizkušala na novo sidrati, do mestnega priveza.
Slika
Ob sončnem vzhodu študiram vreme

Ker nisem dobro spal, sem že pred sončnim vzhodom pil kavico, gledal vremenske napovedi in v glavi načrtoval cilj za tisti dan. Ko se je posadka zbudila, sem ob zajtrku povedal kako naj bi dan potekal (plovba,vreme) in takoj sem po izrazih na obrazih videl, da na sidranje lahko kar pozabim. Po dogodku prejšnji večer je bila opcija samo marina ali boja.
Krenili smo proti Hvaru in takoj ko smo pripluli skozi Splitska vrata smo dvignili jadra, ugasnili motor in dopust se je začel haha. Lepo smo jadrali s hitrostjo 5-5.5 vozla, veter je pihal okoli 15kn....super. Tako smo po dveh, treh urah jadranja pripluli do marine Palmizana kjer smo se vezali za tisto noč. Zvečer je pa jugo prinesel kar ponavadi prinese...nevihto. Res ga je pokal, dež je padal kot iz škafa, vmes so pripeljali eno rešeno jahto 85ft, ki jo je zabilo v skale-po poškodbah sodeč, jaz pa sem poizkušal slikat kakšno strelo pa mi je ratal slikat črn ekran :mrgreen:
Naslednji dan zjutraj lep soncek, spijem kavico in grem na recepcijo po papirje in plačat. Pridem nazaj do barke in že Aleš in Eva (bratranec in njegova punca) hitita razlagat, da sta bila na sprehodu čist na rtu in da je morje tam zunaj bav bav- pihala je tramontana do 20kn in da bi še en dan počakala v marini, da je tam na drugi strani ful huda plaža..... Dam predlog da bi zajadrali okoli paklenih in potem šli na bojo v malo milno na Hvaru. Ta predlog žal ni bil sprejet strani posadke :evil:
Slika
Naša barčica

Tako smo preživeli še en dan na tem otoku vezani v marini. Plaža na drugi strani otoka v zalivu Vinogradište je res lepa sploh za najmlajše. Pot do tja pa poteka skozi botanični vrt z nešteto različnimi kaktusi.
Slika
Naslednji dan smo izpluli skoraj v bonaci in določili kurz proti Vela luki. Pihala je rahla burica tam do 8kn tako da smo pluli s hitrostjo 2.5-4 vozle. V teh razmerah se je pa Aleš počutil domače in prevzel krmilo, jaz sem si pa vzel čas in naštimal panulo. Po štirih urah plovbe smo se vezali na bojo v uvali Gradina in uživali prostanek dneva.
Slika
Večer v uvali Gradina
Slika
Monopoly zdaj obvladam :lol:

Naslednji dan zjutraj je pihala burja nekje do 20kn. Na vsak način so hoteli do plave špilje. Probam razložit,da je to šest do sedem ur plovbe proti vetru.....bomo že....nekaj časa sem še probaval cik cak z jadri ampak tako bi trajal 12ur zihr :shock:
Vžgem motor in proti vetru do Visa. Po šestih urah sem rekel posadki, da do Biševa rabimo še kakšno uro ampak obstaja možnost,da zaradi tega ne dobimo veza v luki Komiža. In smo šli v Komižo :twisted:
Zame najbolj čudna luka...sploh nisem mogel zaspati...
V petek krenemo iz Komiže proti Visu, pihal je 15-20kn burje in ko pridemo za rt so bili valovi spet kar veliki. Premetaval nas je kot krompir pa recem Alešu....daj odpriva mal jadra, bomo šli lažje čez...odgovor je bil...as ti normaln, nimaš pogojev lej kakšn je... odločil sem se, da ta dan potegnem do Splita in to je to. Vmes smo se ustavili pri garaži za podmornice in nato naprej proti paklenim. Takoj za paklenim otoki so se valovi malo spustili in prepričal sem jih, da odpremo jadra in spet smo super jadrali. Pihalo je NW15-20kn.
Slika
Tukaj mi je šlo prav na smeh

Od enkrat pa pride sunk vetra...ja pomoje je kobilca ven pogledala hahah, odvijem genovo, da jo spraznim, malo zavijem proti vetru in rečem...greva krajšat.... ja še do konca nisem reku je Aleš že pospravil jadra :evil: pa tko lepo je blo :twisted:
Ostalo nam je še slabo urco motoriranja do Splita, tankat in privez v matično marino. Naslednje jutro chek out in domov.

To je bila super izkušnja za vse, žena bi katamaran, mali bi večjo jadrnico....men je pa čist vseen
Zdej sem doma v karanteni in bom prebelil stanovanje hahahah
Uporabniški avatar
alesjo
Admiral
Kraj: kras

Re: Pa smo šli

OdgovorNapisal/-a alesjo » Sr Sep 09, 2020 17:27

:) Lepo, kapitan pa je malo trpel ko je bilo treba pospravljat jadra in palit moped :roll: pri tako lepem vetru, a ne ? Ste pa vsak po svoje uživali, to je pomembno. 8)
logi
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a logi » Sr Sep 09, 2020 17:36

Ja mal za mal se ti pa res zdi zapirat jadra v vetru :D :D ampak tud na motorju smo se smejal do splita :lol:
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Sr Sep 09, 2020 17:51

Bravo! Kar konkretno vreme ste zadeli in se dobro znašli, to pa tudi največ šteje. Super izkušnja!
Kako si kaj pristajal v marinah? Kakšna težava? Odzivnost barke?
logi
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a logi » Sr Sep 09, 2020 18:39

Težavo smo imeli pri izplutju iz marine v Splitu. Imeli smo veter v krmo, zato sem sosedu dal zadnjo desno špago,da nas ni potisnilo v nasprotne barke. Pri taki sili se je bow samo slisal, od sebe pa nic dal oz. zelo malo. Tako da mal naprej, mal nazaj in 16 rok in je slo. V drugih marinah sem se pa nate spomnil,da rabis dovolj hitrosti in ni bilo tezav. Barka je zelo lepo vodljiva, se mi pa zdi da je tvoja honda bolj odzivna kot pa yanmar z isto mocjo
Uporabniški avatar
hrošč
Admiral
Kraj: Ljubljana - Vrsar

OdgovorNapisal/-a hrošč » Sr Sep 09, 2020 18:44

Če ste bili v ACI Split, je tam res na tesno vse skupaj, v močnem vetru neprijetno, sploh za ven, ko nimaš hitrosti in kontrole. Sicer pa super opis, dobra akcija :mrgreen:
Uporabniški avatar
MarjanT
Admiral
Kraj: Sežana

OdgovorNapisal/-a MarjanT » Pe Sep 25, 2020 21:51

Verjamem, da boš opravil še veliko takih potovanj. Saj tisto premetavanje po valovih in kar je bilo neprijetnega boš itak kmalu pozabil in ostali ti bodo le lepi spomini. Tudi za špiljo boš še našel pogoje. Pohvalno, da si delil z nami, čeprav je veliko večji odziv na teme, kjer se lahko ser....
Jadranje je odklop
fakinx
Admiral
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a fakinx » So Sep 26, 2020 09:30

Super opis in veseli me, da ste se imeli lepo in prišli celi nazaj.
30kt juga je zelo veliko za neizkušeno posadko (da o 52kt sploh ne govorim), tudi 20+ burje je že kar hudo, še posebej so nevarni refuli. Skipper je vedno odgovoren za ljudi in barko!
Se pa mnogo bolje jadrnice peljejo na jadra kot na motor, še posebej v malo močnejšem vetru. Seveda je potrebno jadra primerno nastaviti vendar je udobje plovbe neprimerljivo boljše z jadri kot pa brez. Kot poznam Jeanneau je potrebno glavno krajšati mnogo prej in bolj kot genovo pa je vožnja hitra in udobna.
Vsekakor v takem niste srečali veliko prometa...
Glede sidranja je pa tako - 40m verige na 8m bi načeloma moralo zadostovati nekje do 20-25kt vetra pod pogojem, da sidro ob vkopavanju drži polno moč motorja vzvratno. Če vas je zavrtelo v katamaran pomeni, da ste narobe polagali verigo (glede na smer pričakovanega vetra in pozicijo na sidrišču), predvsem pa ste očitno sidrali pred katamaranom. Vedno sidraj za sosednjim plovilom in dovolj stran (upoštevaj v tvojem primeru 32m radij + dolžina plovila) pa bo OK. Najnevarnejša situacija na sidrišču je zasuk vetra za 180st.
Kovač
Admiral

OdgovorNapisal/-a Kovač » So Sep 26, 2020 13:49

Super branje,
kapo dol , za prvič v takšnih pogojih.

Barke za najem si pa verjetno lahko izbiral kolikor si hotel v tem c19 obdobju.

A so dosti spustili cene ?
logi
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a logi » Ne Sep 27, 2020 17:01

Ja...še bomo šli.... neprijetne dogodke smo vsi pozabili hitro in jih vzeli za šolo.
Res je, sidrali smo se pred katamaranom, edini, takrat meni, logični prostor za sidranje. Ali je pri Jeanneau treba najprej krajšati glavno jadro ali je to splošno pravilo? Mi smo vedno krajšali najprej genovo. Kar se tiče odgovornosti skiperja sem pa čutil kar velik pritsk ampak na koncu slišal kar sem želel... "zakon, komaj čakam, da gremo spet".
Kovač, mislim, da so osnovno ceno navili, da si potem imel občutek kakšen popust si dobil. So bili pa letos bolj odprti za pogovor :wink: moj primer....2490€, damo ti jo za 1790€, dobil sem jo za 1490€.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost