Nekaj neprijetnega

Dodajte kraje in zanimivosti, ki jih je vredno obiskati. Opišite vaše "rute", sidrišča in restavracije...

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator, kr en

Uporabniški avatar
Joško
Admiral
Kraj: Koper

Nekaj neprijetnega

OdgovorNapisal/-a Joško » Ne Jan 31, 2010 00:11

Ko pa vidiš pred sabo nekaj takega, te pa kar malce stisne pri srcu. :shock: :shock:

Ob Mljetu

Slika

Slika
:)"Dobrega štromarja zruka samo slab šnops":)
Matejc
Admiral
Kraj: SLO - HR, skratka EU

OdgovorNapisal/-a Matejc » Ne Jan 31, 2010 11:08

Se strinjam da ni fino ko si na barki, sam fotki sta pa hudi!!!
Sm jo prpelu da bo kuhala kt mami, pa je pila kt ati...
Uporabniški avatar
Joško
Admiral

OdgovorNapisal/-a Joško » Ne Jan 31, 2010 11:43

Zanimiva zgodba:
S prijateljem, vsak s svojo barko plujemo iz Dubrovnika. Imeli smo ravno pravšnji veter, da smo potegnili ven jadra. Ko smo bili nekje na polovici Mljeta, opazim vse te črne oblake, veter pojača. Vseeno uživamo.
Prijatelj na Elan 36 vozi 1/4 milje pred mano, ko nenadoma opazim, da pospravlja jadra.
"Spet ena njegovih for" si mislim in mirno jadramo narej.
Čutim vse večjo moč vetra, tudi instrument kaže na to. Ampak z naše strani še nobene reakcije. Z jadri sem si pokrival to glavno dogajanje pred nami, zato tudi od ostali člani posadke niso opazili nič nenavadnega. Dokler hčerka ne vstane, malomarno pogleda naokrog in vpraša:
"Ati, kaj pa je tisto tam?"
Stegnem vrat, butnem oči iz jamic in zavpijem:
"Pijavica"
Kot da bi jih kobra pičila, so v trenutku vsi na nogah. Nobenih besed, dogovarjanj, samo panika in strah na obrazih.
Takoj sem kresnil motor. V življenju še nismo tako hitro pospravili jader, ležalne blazine so dobesedno poletele v salon. Očala, kreme, aparati, revije, knjige in vsa ostala navlaka je v trenutku izginila iz cockpita. In začuda, vsi so imeli oblečene reševalne jopiče.
Počasi plujemo naprej in s trahom in negotovostjo opazujemo dogajanje pred sabo. Slišal sem kar nekaj neprijetnih štorij, zato vem, da bo hudo, če nas ujame. Zato za vsak slučaj poiščem podvodno masko.
Ampak na našo srečo se pijavica pomika naprej in stran od nas. Tudi veter ni več naraščal, zato dokaj mirno priplujemo do zaliva Polače, kjer ostanemo dva dni.

LP
Nazadnje spremenil Joško, dne Ne Jan 31, 2010 16:50, skupaj popravljeno 1 krat.
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Ne Jan 31, 2010 14:16

Mene je pa ujela,pri Orebiču in sicer na srečo ne z svojim centrom,vseeno pa je blo...Za molit.Letvice so v trenutku prebile zadnji rob glavnega jadra in poletele z vetrom.Vidljivost do špice barke,deževalo pa je s tako silo,da se nismo mogli normalno pogovarjati,toliko je ropotalo.9 konj ni bilo zadosti za barko v veter obrnit...Bom enkrat več napisal..
LP Iztok
Uporabniški avatar
luftar
Admiral
Kraj: Ljubljana, Pula - Bunarina

OdgovorNapisal/-a luftar » Ne Jan 31, 2010 16:15

Pijavice sem doživel samo od daleč, sicer pa kar nekaj neviht in verjamem, da ste se hitro obračali. V pričakovanju kaj takega je vedno grozno. Važno je samo, da pred drugimi ne pokažeš, da je tudi tebe strah. Saj mene je bilo vedno, vendar v takih trenutkih nisem nikoli priznal. Ko pa je vse minilo in kasneje ob špricarju sem tudi jaz priznal. LP
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Ne Jan 31, 2010 17:56

Joško.
Lepo si opisal postopke v krizni situaciji. Vse pospravit, jopiči itd.
Jaz bi sicer vse poslal v podpalubje, razen najmočnejšega člena/člana posadke. In glede na to, da pravijo, da so jadra rešitev v vsakem neurju, saj barko stabilizirajo, bi malo pustil odprto glavno jadro (2-4 m2). Nebi pa se mogel upreti in bi tudi jaz prižgal motor, tako za boljši občutek.
Plul sem že čes takšne in drugačne nevihte in tramontane, skozi pijavico še ne. Pametno se je tudi privezati z varnostnim pasom, da te dobesedno ne odpihne.

Tisto z masko je dobra tehnika, saj zaradi piša vode v zraku ne vidiš nič in je maska super zaščita.
Uporabniški avatar
popaj
Kontraadmiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a popaj » Ne Jan 31, 2010 19:28

Hvalabogu, tega vraga še nisem srečal. Videl sem jo samo s kopnega. Bi bilo pa zanimivo in poučno prebrati izkušnje in predvsem reakcije ljudi, ki so to doživeli, saj je teh pijavic na Jadranu zadnje čase čedalje več :evil: .
Uporabniški avatar
Joško
Admiral

OdgovorNapisal/-a Joško » Ne Jan 31, 2010 20:05

Po pripovedovanju zelo izkušenega morjeplovca o pijavici:
Vse takoj pospravit v nulo
jadra v teh pogojih ne pridejo v poštev, sicer lahko ostaneš brez
obvezna oprema jopič in privezni pasovi
potapljaška očala, zato da sploh kaj vidimo
Marchi, imaš prav, otroci spadajo v podpalubje
Luftar, imaš prav, na strah pozabi vsaj v najbolj ključnih trenutkih
spremljaj pot pijavice in probaj pobegniti, če se da, haha - poglejte sliko, kako je bilo blizu. Še pišat ne bi utegnil. Res smo imeli SREČO.

Na koncu mi je še nekaj povedal: po dvajsetih letih morjeplovstva in nešteto preplutih miljah ga je v tistem trenutku vse minilo. Tudi ženo.
Jaz pa pravim, da je to še en kamenček v mozaik izkušenj (sem pameten, ker tega nisem doživel)

Zdaj pa da vidim še vaša mnenja, kako odreagirat

Ejga pa LP
val
Admiral
Kraj: Maribor-koper- Pula

OdgovorNapisal/-a val » Ne Jan 31, 2010 20:17

Zdravo Joško
O tem nočem niti razmišljati.
Tolažim se stem da pijavice na jadranu niso tako zelo široke in vsekakor upam ,da bi se ji izognil.
Videl sem kaj je naredila na crvenih otokih pa tudi v vrsarju je dvigovala ribiške barke.
Tako da vsekakor mislim, da če bi le imel možnost bi se ji na daleč izognil.
Vsekakor pa pozorno spremljam vremensko napoved in ob najmanjši možnosti slabega vremene sem rad na varnem.
lp
Uporabniški avatar
Novinec
Admiral
Kraj: Sailing on the world
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Novinec » Ne Jan 31, 2010 20:18

Hvala onemu zgoraj, da te "živali" še nisem srečal. Nam motornjakom je vseeno lažje, vseeno pa si je ne želim srečati še manj pa doživeti. Je pa res, da so bolj pogoste na južnem Jadranu, kot pa v srednjem ali severnem.
Pred dvemi leti sem pred Makarsko skoraj padel v nevero a sem ji s polnim gasom pri morju dobre dve ušel na Brač.
Joško, lepe slike, dobra izkušnja in šele na nižjem postu sem prebral zakaj maska :oops:
Zanima pa me, kaj bi se zgodilo, če bi med plutjem barko ujela pijavica. Bi jo razmetalo kot pravi tornado, bi jo potopilo zaradi valov, bi jo odprlo in zalilo,.... Mogoče kdo pozna kakšno izkušnjo?

LP
:wink:
"Morje je med vsemi opojnostmi najbolj opojno!"
...........................................................(J.H.)
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Ne Jan 31, 2010 20:35

Kolikor sem prebral so pijavice šibkejše in močnejše. Šibka je manj nevarna kot nevihta z močnim vetrom, ker ta piha cca pol ure in naredi neugodne valove, pijavica pa je bolj lokalnega značaja in te preči v nekaj sekundah.

Vsekakor je pametno zapreti vse odprtine, zaradi vdora vode. Govorim bolj z vidika jadrnice, ki se ob morebitnem prevračanju postavi nazaj, v pravilen položaj (Šterka je neurje nekaj dni premetavalo kot v pralnem stroju, ko se je poleglo, je prilezel iz podpalubja in odjadral dalje). Za jahte ne vem, bo nekdo dopolnil.

Tudi ni možno, da bi veter kar dvignil nekaj tonsko plovilo in ga po zraku nosil sem ter tja. Prvič zaradi teže drugič zaradi učinka vakuuma v stiku z vodo, če sem se prav izrazil.

Torej najpomembneje je, da zavarujemo opremo in sebe, tako da nobena stvar ne opleta po palubi (tudi žena in otroci ne) in se spoprimemo z naravnim pojavov z vsem spoštovanjem in zmerno mero strahu.
pale
Admiral
Kraj: ˇljubljana

OdgovorNapisal/-a pale » Ne Jan 31, 2010 20:54

na krku v šilu par let nazaj sem naročil pico v piceriji tam ko se pripelješ do obale.bil sem na terasi sijalo je sonce ko opazim pijavico pri krškem mostu.to je cca.10nm razlike.ko je udarilo v šilu pica še ni bila pečena.v cca.10tih minutah je po cesti tekla voda do gležnjev.avto sem imel na parkirišču tako da sem moral preko te vode.nato sem se odpeljal proti campu in na najvišji točki ceste je morje zalivalo preko.približno 5m višine.po 30tih minutah se je vse lepo umirilo,rezultat pa je bil potop jadernice na kateri sta bila dedek in vnuk.dedek žal ni preživel.in potop fišermana ko je hotel zapluti v marino pri svetilniku.iskali smo ga tri dni,bil je potopljen na 16metrih .obrnilo ga je tako hitro da je imel vso opremo in posode še v čolnu.srečo je imel da je imel otprto sidro tako da se je zahaklal drugače bi ga spodnji tokovi odnesli na 80m kjer pa bi tudi ostal.ne najbolj prijetna izkušnja.
polanc
Admiral

OdgovorNapisal/-a polanc » Ne Jan 31, 2010 21:27

Pozdravljeni
No jaz bom napisal sedaj nekaj stvari,ki bi imele najboljši naslov ;Kako ne smemo delati..
Torej sem amaterski jadralec,brez opravljene jadralske šole.Ko sem pred leti kupil prvo barko,mi je lastnik pokazal kako se vozi iz Seče in se ZALETEL v škarpo,pri tem opraskal še mojega prijatelja..V hipu sem izgubil željo, da bi ta učitelj mene učil jadrati in ostal sem sam.No pa smo z sinovoma poizkušali nastavljati jadra in kupil sem Jadralski priročnik.Sedaj je že zguljen po robovih,kar priča ,da ni bil v omari..Počasi smo se navadili iti v veter ko dvigamo jadra...Šel sem tudi na jadranje za 4 dni z Elan 31.Pili smo kar veliko...
Pa sem kupil jadrnico Ombre,8 metrov,cca 4tone in motor DMB 9 konj.Pluli smo dosti in se učili,pobirali izkušnje..In se odpravili v Dubrovnik.Vremenskih pojavov nisem dovolj poznal,še so mi šibka točka ,TO ŽE NI OK.
Pluli smo nazaj domov in med Korčulo in Orebičem smo imeli veter v hrbet.Imel sem dvignjeno glavno jadro in vklopljen motor-NAPAKA.Plut bi moral z genovo.
Na ograji sem imel obešeno vrvico 6 mm,ker smo se prej vlekli za barko NAPAKA,ker ni bila pospravljena
Našli smo bojo in jo vozili v pomožnem čolničku-NAPAKA,pospraviti bi jo morali ali privezati na ograjo.
Mami je spredaj ležala,kar priča,da veter in valovi niso bili veliki in tudi brisače so se sušile kot doma na perilštriku.
Veter je popustil,od Korčule se je zabliskalo,zaropotalo,dež se je ulil v parih sekundah s tako močjo,da sem komaj videl špico barke.Plul sem z avtopilotom.Predno smo spustili glavno jadro je že strgalo zadnji rob in letvice zmetalo v vodo.Barko je nagnilo do ograje in sinu sem zatulil...v veter obrni.Avtopilot je odpel in dal poln plin,da bi barko obrnil v veter.Krmilo ni prijelo.Bočno nas je neslo proti Orebiču.Da je mami jokala ,ne rabim povdarjat.Rešilni jopiči so bili spravljeni spredaj pod posteljo.NAPAKA
Tisto vrvico je raspletel veter in jo vrgel na zaveterno stran v vodo in pod motor.Zacvililo je in zasmrdelo od motorja in črn dim se je valil,ker je bil motor pod polnimi obrati.Vrvico je propeler posekal in na srečo ni odtrgalo motorja iz nosilcev.Smrdela je pa hurt sklopka.
Pomošni čoln je plapolal na vrvi kot zastava v višini naših glav..
Jadro sva oba s sinom le nekako ukrotila in bum sem spustil čisto do kabine,kjer smo ga po domače privezali.
Po tem sem pa izrekel najbolj blesav stavek v svojem življenju...Nese nas na skale,ne morem obrnit,razbilo nas bo.Ko je moja to slišala,je morala gate menjat..
Pa je veter popustil in barko sem obrnil in po cca 2 m visokih valovih zaplul proti Korčuli.Pijavka nas je s svojim centrom sicer obšla,nam je pa pokazala, kaj je to strah..No v kakih 2 minutah se je morje že polagoma začelo umirjati,beštija je pa divjala proti Orebiču.
Ko smo pristali na pomolu v Lumbardi sem šel v vodo in iz osi odvil cca pol metra dolg konec vrvice.Vse se je dobro končalo,le mojo je še sedaj strah,ko napovedo mogučnost neverina...
LP Iztok
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Ne Jan 31, 2010 21:37

Bravo Polanc. To je umetnost morjepolovstva. Če že prej nisi bil dovolj usposobljen si vsaj za nazaj odlično prepoznal napake, analiziral dogodke, kaj bi lahko naredil drugače itd. Tistim pa, ki pa jim po takem dogodku ni nič jasno, pa "ni pomoči", saj ne vedo kaj so delali narobe in ostajajo samo s strahom pred morjeplovstvom.
Še enkrat BRAVO!
polanc
Admiral

OdgovorNapisal/-a polanc » Ne Jan 31, 2010 21:40

Morda bo moj prispevek rešil komu vsaj zadnji rob jadra,če ne glavo.. :D

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov