MURTER - VIESTE

Dodajte kraje in zanimivosti, ki jih je vredno obiskati. Opišite vaše "rute", sidrišča in restavracije...

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator, kr en

AlesDimnik
Štabni praporščak

MURTER - VIESTE

OdgovorNapisal/-a AlesDimnik » To Jun 05, 2012 23:42

Pozdravljeni!

Na strani

http://youtu.be/ZizwfQ3yfX8

si lahko ogledate kratko reportažo o jadranju preko Jadranskega morja, ki sem jo opravil v okviru navtične šole ANA (Adriatic Nautical Academy) na Murterju. Inštruktor je bil znan hrvaški jadralec Živko Matutinović, ki je bil že na regati okoli sveta. Res izjemen učitelj, poln energije, ki mu n zmanjkalo nasvetov in pripovedi glede jadranja.

Prvi dan smo jadrali 38 navtičnih milj iz Murterja do Rogoznice:
Slika

Naslednji dan smo v močnem jugu (6 - 7 Bf) najprej v zavetrju dvignili jadra:
Slika

Nato pa orcali do Visa (skupaj 49 navtičnih milj). Navišji valovi so dosegali višino do 5 metrov, a tam nisem snemal, ker mi je bilo že precej slabo:
Slika

Naslednjo noč smo naredili 78 navtičnih milj mimo Palagruže do kraja Vieste. Noč je bila jasna, a brez lune. Pri držanju kurza pridejo zelo prav zvezde na nebu:
Slika

Nazaj grede je bila pot podobna, le da je bilo oblačno, zato je bilo potrebno smer jadrnice držati povsem po občutku glede na veter (no in s pomočjo kompasa). Ker smo imeli AIS sistem (Automatic Identification System) smo se spretno izogibali ladjam, ki v koridorju plujejo med Palagružo in Italijo. Ena ladja (dolžina 250 metrov) se je izogibala nam. Razdalja med nami in ladjo je bila nekje 300 metrov. Drugi ladji smo se raje umikali mi. Sistem deluje tako dobro, da z utripanjem opozarja na nevarnost trčenja.

Res bogata izkušnja :))

Lepo vas pozdravljam,
Aleš.
Mat2000

OdgovorNapisal/-a Mat2000 » To Jun 05, 2012 23:48

..
Nazadnje spremenil Mat2000, dne To Mar 19, 2013 13:15, skupaj popravljeno 1 krat.
AlesDimnik
Štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a AlesDimnik » Sr Jun 06, 2012 00:10

Tule je več info:
http://www.anasail.com/default.aspx?id=43

LP,
Aleš.
Uporabniški avatar
kr en
Admiral
Kraj: From sea to sky
Kontakt: