Na strani
http://youtu.be/ZizwfQ3yfX8
si lahko ogledate kratko reportažo o jadranju preko Jadranskega morja, ki sem jo opravil v okviru navtične šole ANA (Adriatic Nautical Academy) na Murterju. Inštruktor je bil znan hrvaški jadralec Živko Matutinović, ki je bil že na regati okoli sveta. Res izjemen učitelj, poln energije, ki mu n zmanjkalo nasvetov in pripovedi glede jadranja.
Prvi dan smo jadrali 38 navtičnih milj iz Murterja do Rogoznice:
Naslednji dan smo v močnem jugu (6 - 7 Bf) najprej v zavetrju dvignili jadra:
Nato pa orcali do Visa (skupaj 49 navtičnih milj). Navišji valovi so dosegali višino do 5 metrov, a tam nisem snemal, ker mi je bilo že precej slabo:
Naslednjo noč smo naredili 78 navtičnih milj mimo Palagruže do kraja Vieste. Noč je bila jasna, a brez lune. Pri držanju kurza pridejo zelo prav zvezde na nebu:
Nazaj grede je bila pot podobna, le da je bilo oblačno, zato je bilo potrebno smer jadrnice držati povsem po občutku glede na veter (no in s pomočjo kompasa). Ker smo imeli AIS sistem (Automatic Identification System) smo se spretno izogibali ladjam, ki v koridorju plujejo med Palagružo in Italijo. Ena ladja (dolžina 250 metrov) se je izogibala nam. Razdalja med nami in ladjo je bila nekje 300 metrov. Drugi ladji smo se raje umikali mi. Sistem deluje tako dobro, da z utripanjem opozarja na nevarnost trčenja.
Res bogata izkušnja
Lepo vas pozdravljam,
Aleš.