Mistral!

Vreme na morju, njegove nevarnosti in lepote

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
nemo
Admiral
Kraj: SLOBALA

Mistral!

OdgovorNapisal/-a nemo » To Jul 10, 2007 19:24

Sem se vedno v Porto Rotondu na Sardeniji in bi rad z vami podelil par izkusenj o vetru, ki piha iz severovzhoda in se imenuje Mistral. Z nasim maestralom ima zelo malo skupnega. Vceraj je proti veceru mimo barke prisel sef marine in nas je opozoril, naj dodamo vrvi, ker bo jurtri proti jutru zapihal mocan veter, Mistral. Pogledal sem na ilmeteo.it , in sem odkril, da se iz lionskega zaliva prehodu med Sardenjo in Korziko pribljizuje podrocje nizkega zracnega pritiska , kjer bodo vetrovi v prehodu dosegali ca. 100 km/h. Zjutraj je bilo pred marino morje popolnoma belo od vetra in je vecino bark imelo tezave z ceradami in bokobrani. Obcutek je bil podoben, kakor ce tramontana preseneti carterase na pontonu v Malem losinju, z razliko, da je veter pihal cel dan. Sedaj se umirja, najmocnejsi sunek pa je bil 52 vozlov.Za jutri je napoved boljsa , z manj vala in vetra.
EDINI DOBER DAN JE DAN NA MORJU!
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » To Jul 10, 2007 23:42

To pa je močan veter. Če prav razumem je precej podoben "naši" močni tramontani ali burji. Je enako sunkovit ali je bolj konstanten po hitrosti.

Upam, da si in boš slabše vremenske razmere preživel brez posebnih problemov. Sicer pa na taki jahtici v marini ne more biti hudega... Bi bilo pa zagotovo slabše na odprtem.

LP
Uporabniški avatar
nemo
Admiral
Kraj: SLOBALA

OdgovorNapisal/-a nemo » Sr Jul 11, 2007 08:39

Veter je dokaj konstanten, vendar od casa do casa pojaca za 15-30 min., nakar se spet ustali. Kar se tice varnosti, pa je vse odvisno od priprave. Vremenska napoved, dodati bokobrane, dodati vrvi in obcasno preveriti vse skupaj.
EDINI DOBER DAN JE DAN NA MORJU!

Kdo je na strani

Po forumu brska: Google [Bot] in 3 gosti