Vreme čez vikend

Vreme na morju, njegove nevarnosti in lepote

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Po Jun 24, 2013 10:17

Za danes pa na severnem in srednjem Jadranu možnost neverinov
UPOZORENJE
Na sjevernom, u drugom dijelu dana i noći na ostalom dijelu Jadrana ponegdje neverini.Tijekom noći na sjevernom Jadranu mjestimice udari NE, na otvorenom moru srednjeg NW vjetra do 35 čv.

Ko sem zjutraj vstal, da se s kolesom odpeljem v službo, je bil naliv z nekaj grmenja, ko sem se odpeljal, pa temno naokrog, od mene proti jugu luknja z modrim v oblakih in komaj zaznaven pršec. Zdajle je naokoli spet temno, lije pa v smeri proti jugovzhodu.

Torej, tudi tu nevihte, ampak ne šele popoldne.

Slike po vrsti - radar pred kakšno uro, sat slika oblačnosti tedaj, veter jutri ob devetih (CRO DHMZ Aladin), prognoza padavin v ponedeljek in torek (24. in 25.6.2013, isti vir), zračni tlak in fronte jutri (isti vir).
Edit: radarska slika padavin in sat slika oblačnosti sta nekam mrknila (kak prenos v drugo mapo, ampak ne najdem; nekaj ostalih našel.).
Edit2: našel tudi te.

Slika
Slika
Slika

Tole je bila HDMZ prognoza vremena in padavin na splošno za CRO za ponedeljek za čas, ko je klapa okrog Lošinja prijavljala nalive.
Slika

CRO DHMZ Aladinove prognoze za ponedeljek:
Slika
Slika
Slika
Slika

in za torek.
Slika
Slika
Slika

Prognoza za fronte na 24.6.2013 (zares so bile nekoliko hitrejše)
Slika
Slike tu so fiksne za ta dan in čas, klik na sliko pa je povezava, kjer so slike praviloma aktualne (veljavne za čas, ko osvežiš tisto stran)

Kar zadeva dež bi po Aladinu klapa, ki je na ruti, morala med otoki biti bolj na obrobju. precej več kot po vašem koncu naj bi padlo ponekod na celini (seveda tudi Učka in Velebit). Ne vidim sicer jasno, kdaj naj bi šla hladna fronta z Italije (glej sliko) čez Jadran (in kako hitro) - če danes čez dan, je kot piše v opozorilu precej velika verjetnost neverinov; če čez noč, bo šlo šez verjetno veliko nežneje.

Edit3:

V glavnem radar za zadnjih nekaj (deset) ur kaže zelo močne padavine v Velebitskem kanalu in na Velebiti, na bolj zunanjih otokih pa le šibke - kar se ujema s tem, kar je napovedal Aladin.

Jutri (to je bil torek, 25.6.2013) naj bi hladna fronta bila že nad kopnim in bi moralo biti vreme že bolj umirjeno (brez večjih padavin, odvisno od lokacije (glej Aladina na povezavah) veter nekje do 20-25 vozlov.
Nazadnje spremenil Marjan Tomki, dne Sr Jun 26, 2013 17:48, skupaj popravljeno 3 krat.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
kocka
Admiral

OdgovorNapisal/-a kocka » Po Jun 24, 2013 10:45

Upam da imate na ruti kaj boljše vreme kot pri nas, vsaj tisti brez kabin. :(

Srečno in varno pot domov, fantje in dekleta!
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Po Jun 24, 2013 10:55

Na Istu ščije.
Uporabniški avatar
MareC
Admiral
Kraj: Ljubljana... Otok

OdgovorNapisal/-a MareC » Po Jun 24, 2013 11:09

brane40 napisal/-a:Na Istu ščije.

na Unijah tudi na polno!
Uporabniški avatar
Tex
Admiral
Kraj: Morje

OdgovorNapisal/-a Tex » Po Jun 24, 2013 15:12

V verudi pa sonce na polno... pa piha, vsake 10minut drugač, enkrat zahodnik, enkrat jugo, vmes pa še malo pobojega :)
SlikaSlika
“There’s no point having a boat if you don’t use it!”
Uporabniški avatar
hrošč
Admiral
Kraj: Ljubljana - Vrsar

OdgovorNapisal/-a hrošč » Po Jun 24, 2013 17:33

Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Po Jun 24, 2013 20:57

V Lj je prejle, ko sem se odpravljal iz službe, nehalo deževat in nebo se svetli...

Narahlo me skrbi, da me ne bo kdo obtožil kakih koruptivnih zvez z vremensko tramvaj komando, ko danes že tretjič neha deževati, ko se spravljam na kolo... :wink:

(Drugič je bilo, ko sem šel v trgovino po sadje za malico - dež, ko sem pobasal kolo in samo še malo rosenja, še preden sem pripeljal do trgovine, in vso pot nazaj tudi nič več.)

Potem pa do konca službe še ena deževna runda, zdaj je pa spet sonce (pod njim pa na zahodu nova oblačna pregrada - bom videl, kakšna je fotka).

Sat slika oblačnosti izpred ure-dveh še kaže oblake nad vsem našim koncem - vključno s severnim Jadranom...

Fotke (in slike z Aladina itn. semle in morda v prejšnjega) še pridejo.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
sodnick
Kapitan
Kraj: Kranj

OdgovorNapisal/-a sodnick » Po Jun 24, 2013 21:07

Mi smo v Starem gradu. Zjutraj smo bili na Braču in se je pooblačilo, a se je spucalo, sedaj pa se je okrog osmih na zahodu spet pooblačilo. Računam, da preko noči mine. Pihal je NW do 18 vozlov. Za jutri napovedan močnejši NW, nato burja. Hkrati čakam na servis, saj mi na barki ne dela vinč za sidro. Malo dela, malo ne. Sem opazil, da ko se motor ogreje, ne dela več. Kakšna povezava? Malo bedno, ko moramo samo po zalivih z bojami pohajat. LP vsem
LP, Sodnick
Uporabniški avatar
Tex
Admiral
Kraj: Morje

OdgovorNapisal/-a Tex » Po Jun 24, 2013 21:27

hrošč sorry, ampak res ne spremljam okolice, sedajle se zunaj bliska, pijavico imam pa privezano nasproti v marini... vse kar mu dam popije :lol: :lol:
SlikaSlika

“There’s no point having a boat if you don’t use it!”
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Po Jun 24, 2013 22:27

Kako pa se kaj NW obnese v Stari Gradu?
sodnick
Kapitan
Kraj: Kranj

OdgovorNapisal/-a sodnick » To Jun 25, 2013 14:41

V Starem gradu je ponoči precej pihalo, bila je nevihta. Zjutraj vedro in skoraj nič vetra. Sedaj spet bolj piha. Poznam Stari grad, ampak ni najbolj primerren ne za NW ali jugo. Vedno ga dobiš z boka. Je pa dober trening za vplujte in izplutje z bočnim vetrom, sploh če imaš samo ženo in dva otroka :)

Zjutraj je prišel serviser in preveril napeljvo ... prestavljena tema o nedelujočem sidrnem vinču
LP, Sodnick
MikaSlo
Kapitan

OdgovorNapisal/-a MikaSlo » Če Avg 08, 2013 13:19

Pozdrav.

Za obdobje od 11.-23.8. planiram eno krajšo plovbo skupne dolžine do 120 Nm, predvsem na področju Kvarner-ja(Krk-Cres- Mali Lošinj ali Krk-S Pag-Silba/Olib). Sedaj že vneto spremljam vremenske napovedi za to območje na vseh možnih portalih in straneh, le-te pa se izredno razlikujejo.Večine je zedinjena za soboto, nato 1 in pol dnevna burja, za tor/sre se razlikuje, za pet/sob tudi.

Kaj menite, bo možna plovba v naslednjem tednu(1-2 nočitvi)?
Beneteau Antares 7.80
val
Admiral
Kraj: Maribor-koper- Pula

OdgovorNapisal/-a val » Če Avg 08, 2013 13:52

Zanesljiva je za naslednji dan,za dva dni je nekje 60%,za tri dni nekje30%.
Za naprej so pa samo domneve.
tomaz_slo
Admiral

OdgovorNapisal/-a tomaz_slo » Če Avg 08, 2013 17:52

Če že sedaj planiraš, potem po prehodu fronte v Kvarnerju okvirno računaj na 3 dnevno burjo. Vse pa ti bo jasno ob sprotnem spremljanju Aladina.

2-3 dni ugodnih razmer za plovbo boš pa sigurno ujel..
jramsa
Štabni praporščak
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a jramsa » Pe Avg 23, 2013 20:45

Pozdravljeni.
Kako kaže za vikend na Pagu?
Se splača it do nedelje in naredit kakšen krog po zalivu ali bo preživahno?
LP in mirno morje

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost