Predznak neurja- padec pritiska ?

Vreme na morju, njegove nevarnosti in lepote

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

snezak
Kapitan korvete

Predznak neurja- padec pritiska ?

OdgovorNapisal/-a snezak » Ne Dec 15, 2013 15:43

Razmeroma nov med morjeplovci (gumenjak 5m ) sem praktično prebral večino vaših zapisov o znakih prihajajočega neurja. Največkrat sem prebral podobne izjave;
-ko na mojem barometru pritisk pade u "nulo" vem, da se bo nekaj začelo v zelo kratkem času, ...
-na barometer pogledam vsakič ko grem mimo njega in če pada potem...

Seveda, sem si tudi sam omislil en tovrstni pripomoček v digitalni verziji, ki kaže spremembe pritiska tudi na desetinko bara.

Ker sem ga imel tudi iz radovednosti vključenega tudi doma (Gorenjska) mi je bilo zanimivo spremljati padanje in naraščanje pritiska. Po nekaj dnevih ugotovim, da bolj kot gledam inštrument manj vem, kakšno vreme bo v prihodnje. Dnevno nihanje pritiska je bilo cca 1.5 mbara. Sprašujem se kako naj predvidim neurje s pomočjo barometra, če kar sam skače gor in dol pri umirjeni vremenski situaciji. Verjetno sem kupil mačka v žaklju.

Nato sem našel dostop do podatkov iz arhiva meritev iz dne 29.7.2013 ko se je nad našimi kraji razbesnelo neurje. Iz podatkov meteoroloških postaj Koper in Portorož vidim, da se je tlak ob neurju dvignil za cca 3mbare in ne padel u "nulo", kot sem mnogokrat bral na forumu.

Sprašujem se ali bi mi ob dvigovanju zračnega tlaka na barometru, zdrava pamet oziroma pogled v oblake odsvetovala izplutje. K vsej sreči sem bil takrat doma.

-Zanima me v kakšnih številčnih vrednostih (mbar) govorite, ko pritisk pade v "nulo"?
-Kako to, da je ob tem neurju pritisk narastel ? Ali sem kaj narobe pogledal?
-Ali so tudi vaši barometri podvrženi dnevnemu nihanju ? Ali ga zaznate ? Ali ga kompenzirate in kako?

LP
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Ne Dec 15, 2013 16:40

Ločimo tople fronte, hladne fronte ter okluzije (združitve obeh).

V topli fronti se toplejši in lažji zrak nariva nad hladnejšega in s tem počasi dviguje. Z ohlajanjem pride do kondenzacije, kar povzroči oblačnost in padavine. Območje tople fronte je precej široko, ker se lažji topli zrak nariva nad hladnejšega pod blagim kotom. Njen prihod napovedujejo značilni visoki, prosojni oblaki, ki se počasi znižujejo in gostijo. Zračni tlak konstantno pada, pojavijo se tudi močnejši pritlehni vetrovi. Ob prehodu tople fronte se vremensko dogajanje počasneje umirja, tlak neha padati, intenzivnost padavin upade ali padavine povsem ponehajo.

V hladni fronti so vremenske spremembe intenzivnejše. Hladen zrak napreduje in se vriva pod toplega, kar povzroči njegovo še hitrejše dvigovanje. Frontalna površina je ob hitrem prodoru hladnega zraka manjša in pogosto ni izrazitih predhodnih oblakov. Pred hladno fronto se močno okrepi hladen veter, ki je njen glavni znanilec. Ob prehodu hladne fronte lahko močno dežuje, pada tudi toča. Pogosti spremljevalec so nevihte. Temperatura zraka pri tleh naglo pade, zračni tlak ob koncu prehoda hladne fronte hitro naraste. Močni vetrovi ne popustijo hitro, obzorje na zahodu se razjasni, kar pa še ni zagotovilo dokončnega prehoda fronte.

Okluzija nastane z združitvijo tople in hladne fronte. Hladna fronta, ki se giblje hitreje, lahko ujame toplo fronto in povzroči premik meje med hladnimi in toplimi zračnimi masami v višino. Okluzija ima lahko značaj ali tople ali hladne fronte, odvisno od razporeditve in temperatur zračnih mas posamezne fronte.

Vir: http://www.hidrografija.si/p1/4-1-4.php

Med poletnimi morjeplovci teče debata večinoma o poletnih vročinskih nevihtah in neurjih. Ti spadajo med t.i. tople fronte. Je pa merjenje tlaka odvisno tudi od nadmorske višine, kjer ga merimo, tako da je možno, da na morski gladini tlak pade bolj kot med gorenjskimi griči.

Laična razlaga, jemlji z rezervo :wink:
Nazadnje spremenil Marchi, dne So Dec 21, 2013 15:26, skupaj popravljeno 1 krat.
snezak
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a snezak » So Dec 21, 2013 11:09

Hvala Marchi za odgovor.

Moram priznati, da sem ob pregledovanju literature tudi sam že našel to stran, a izgleda, da nisem bil dovolj pozoren pri prebiranju tega gradiva. Prilagam pa povezavo do barometra tako, da boste videli mojega "mačka v žaklju". Za odločitev o nakupu me je prepričala njegova sposobnost kot;
-grafičen prikaz gibanja tlaka,
-prikaz vrednosti tlaka za 12 ur nazaj,
-prikaz % vlažnosti,
-napovedovanje vremena,

Kupil sem ga preko ebey-a, cena cca40Eur

http://www.ebay.com/itm/New-Great-Outdo ... 0267907292
sodnick
Kapitan
Kraj: Kranj

OdgovorNapisal/-a sodnick » Po Dec 23, 2013 09:51

Tudi jaz nisem ravno vremenar, ampak si tole z barometrom razlagam sledeče. Hiter padec tlaka je značilen za vročinske nevihte poleti. Sam v ta namen uporabljam uro Suunto Core, ki ima barometer in funkcijo storm alarm, ki z alarmom opozori na nenaden padec tlaka. Glede na to, da imajo naprave vgrajeno to funkcijo, bi sklepal, da je nekaj na tem (povezavi padca tlaka in nevihto) :)

Če pa gre za fronto, ki prinaša tudi nevihte je padec tlaka manj zaznaven. Tlak verjetno ob prihodu poslabšanja pada dlje časa in je v času fronte že nizek, vmesne nevihte pa ne prinašajo dodatnega znižanja. V takem primeru "storm alarm" ne deluje. Preverjeno.
LP, Sodnick

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta