Kako prepoznati vreme?
Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator
Admin,hec je v tem,da so šli jadernico premaknit iz desne strani pomola na levo stran(zato ker je bila leva bolj v zavetju).Ko je kapitan priplu zraven pomola je opazil,da tiste tri osebe mu niso dale bokobranov na drugo stran,se je odločil za vzvraten manever(seveda je bil pogon na motor),in lejga zlomka,v vodi je pobral VRV,ki se mu je ovila okrog propelerja in nato so v parih minutah prepluli kanal in nesreča je bila neizbežna.Moram pa povedat,da je burja takrat pihala z 220km/h in je še bil močan naliv.

Ure dnevi leta tečejo....
Uf o tej jadrnici sem bral lani. Takrat sem bil na sidru v Supetarski dragi tam je pihalo do 35 vozlov na udare brrr k se spomnim. Burja je pa kr naenkrat začela tko močno pihat moji so se še kopal v sosednjem zalivčku v dragi k sem jz že drugo sidro ven vleku
Kasneje smo se pa privezal na neko ribiško ladjo in noč prespal k bebice 
Pozdrav vsem skupaj!
Najprej hvala Hrastu za email. Tiste fotografije so res moje, slikano pa iz pečin v Proseku nad tržaškim zalivom v smeri slovenske obale, ponoči 15. okt 2004.
@nemo: Tista strela na drugi sliki je bila še razmeroma daleč, kak kilometer stran, medtem ko sta bili streli na 6. in 7. sliki tik pred nosom, le kakih 100m stran in verjameš ali ne, tako sem letel iz roba pečine v avto takoj zatem, da kar res ni bilo. Sploh ker se je takoj usula toča takrat. In ja, vem kako presneto nevarno je slikanje strel, a pamet v roke pa gre. Me je že pred leti parkrat izučilo, da se ni za igrat s tem... sploh na pečinah, ko si praktično kot ostra konica idealen za preboj med zemljo in oblakom. Vedno (!) izklopim vse naprave, ki bi karkoli lahko sevale in privlačile strelo proti meni. Tudi sam poznam te zgodbe. Se pa navadiš in dobiš respekt do narave, ko enkrat vidiš "Ellijev ogenj" na jekleni ograji in ko ti parkrat lasje pokonci stojijo tik predno švigne strela mimo glave
Drugače pa žal nisem morjeplovec, a če ima kdo kakšno vprašanje ali v zvezi z vremenom ali s fotografiranjem, seveda pomagam, če je v moji moči. Sem namreč t.i. lovec na nevihte, strele, tornade itd. in raziskujem te zadeve že kakšnih 10 let.
Marko
Najprej hvala Hrastu za email. Tiste fotografije so res moje, slikano pa iz pečin v Proseku nad tržaškim zalivom v smeri slovenske obale, ponoči 15. okt 2004.
@nemo: Tista strela na drugi sliki je bila še razmeroma daleč, kak kilometer stran, medtem ko sta bili streli na 6. in 7. sliki tik pred nosom, le kakih 100m stran in verjameš ali ne, tako sem letel iz roba pečine v avto takoj zatem, da kar res ni bilo. Sploh ker se je takoj usula toča takrat. In ja, vem kako presneto nevarno je slikanje strel, a pamet v roke pa gre. Me je že pred leti parkrat izučilo, da se ni za igrat s tem... sploh na pečinah, ko si praktično kot ostra konica idealen za preboj med zemljo in oblakom. Vedno (!) izklopim vse naprave, ki bi karkoli lahko sevale in privlačile strelo proti meni. Tudi sam poznam te zgodbe. Se pa navadiš in dobiš respekt do narave, ko enkrat vidiš "Ellijev ogenj" na jekleni ograji in ko ti parkrat lasje pokonci stojijo tik predno švigne strela mimo glave
Drugače pa žal nisem morjeplovec, a če ima kdo kakšno vprašanje ali v zvezi z vremenom ali s fotografiranjem, seveda pomagam, če je v moji moči. Sem namreč t.i. lovec na nevihte, strele, tornade itd. in raziskujem te zadeve že kakšnih 10 let.
Marko
Ni morjeplovska, vendar vprasanje Marku: "Elijev ogenj" Ali je to, ko zacnejo zelezne ograje nekako zareti ali iskriti? Ko sem se ponoci pripeljal v nevihti iz tunela med Italijo in Avstrijo je zazarela ograja ob avtocesti v nekaksnem plavem siju in nato je vanjo udarila strela. To se je zgodilo ca. 50m pred mano in je bil naboj tako mocan, da je skurilo glavno varovalko za elektroniko motorja. Motor sem postil na odstavnem pasu in sem moker zbezal nazaj v tunel. Najbolj mi je ostal v spominu ta sivo plavi sij ograje pred strelo. Ali je to to?
EDINI DOBER DAN JE DAN NA MORJU!
Ja, to je ta pojav! Takrat, ko sem jaz to videl na ograji 2m pred nosom, sem slikal strele ob obali, je bil kakšne 3-5cm visok sivomoder plamenček po vrhu ograje in takoj zatem je udarila strela nekaj 10m stran. Pa to zadevo se tudi precej dobro sliši, je prisoten tisti "bzzzz" srhljiv zvok.
Eno vprašanje glede tistega filmčka strele; ali je tisto original zvok? Ker je precej čudno, da ni slišat groma v trenutku za strelo. Glede na to, da naj bi strela udarila tik pred kamero, bi moral biti grom prisoten (namreč hitrost zvoka v zraku je 343m/s).
Eno vprašanje glede tistega filmčka strele; ali je tisto original zvok? Ker je precej čudno, da ni slišat groma v trenutku za strelo. Glede na to, da naj bi strela udarila tik pred kamero, bi moral biti grom prisoten (namreč hitrost zvoka v zraku je 343m/s).
Ja, to je original clip. Tudi meni se je zdelo cudno, ker sem v bistvu sele naslednji dan ugotovil, da ni bilo groma. Mogoce pa tako rezkega poka kamera ni ujela.Snemal sem z navadnim Nikon digitalcem. Zvecer sem bil itak pod sokom, ker sem stal na barki pod streho v cockpitu kaksnih 8m od omarice, lahko bi tudi mene oplazilo. Poslji mi svoj mail, pa ti ga posljem.
EDINI DOBER DAN JE DAN NA MORJU!
Ja to bo res, da imajo današnje sodobne naprave vgrajene filtre, ki pa nas prikrajšajo za marsikaj. Tako lahko npr. z GSM telefoniramo v avtu, pa se skoraj ne sliši hrupa, saj konstantno frekvenco enostavno odreže stran. Enako tudi na barki... No podobno vrjetno ne zazna trenutnih sprememb, kot je recimo pok pri streli...
LP
LP
atilone napisal/-a:Za morjeplovca je seveda najhujša nenadna nevihta. Ta, skoraj vedno pride od zahoda in se najavi z temnimi nizkimi oblaki, kar pomeni , bejži, ker pride hitro.
Lahko kdo malo pokometira tale "bejži"? Ena "šola" pravi, da na odprtem še nihče ni nasedel, in da se barka potopi ob obali. V nevihto tudi ne kaže riniti. Če si slabo (ali na neprimerni) lokaciji privezan/zasidran tudi ne more biti dobro. Za jadrnico najbrž spet velja drugačen razmislek kot za čoln.
Se pravi, odgovor je kot ponavadi spet "odvisno"... Odvisno od česa? Na kaj si pozoren oz. kaj so faktorji, ki vplivajo na to, kako boš bejžal?
Mišljeno je verjetno bolj, "bejži v akcijo". Katero akcijo boš izbral pa je odvisno od plovila in pozicije kjer se nahajaš.
V vsakem primeru je pospravljanje palube obvezno opravilo.
Pripravljen pa lahko nevihto pričakaš:
- na odprtem morju,
- plutajoč v zavetrju otoka, na varni razdalji zaradi "povratnega" vetra,
- v zavetrnem zalivu na sidru boji, z dodatnim varovanjem (dodatno sidro, daljša vrv, utež ipd.)
- v varni marini s primerno zategnjenimi vrvmi in po potrebi dodatnimi špringi in bokobrani
...
V vsakem primeru je pospravljanje palube obvezno opravilo.
Pripravljen pa lahko nevihto pričakaš:
- na odprtem morju,
- plutajoč v zavetrju otoka, na varni razdalji zaradi "povratnega" vetra,
- v zavetrnem zalivu na sidru boji, z dodatnim varovanjem (dodatno sidro, daljša vrv, utež ipd.)
- v varni marini s primerno zategnjenimi vrvmi in po potrebi dodatnimi špringi in bokobrani
...
Seveda je treba upoštevat tudi posadko, predvsem ko se odloča o tem ali izpluti iz varnega zavetja ali ne, a če si že sredi morja, ko te dohiti nevihta, odločitve sprejemaš ti, ki si usposobljen in odgovoren za vse skupaj. Posadka ti lahko pomaga in upošteva tvoja navodila. Če si s posadko ne moreš pomagat, potem "jopiče gor" in v podpalubje. Mogoče kakšno močno roko še vzameš s sabo v kokpit in to je to. Sam moraš biti sposoben speljat zadevo! Če ti kdo pomaga, super, dokler ni v napoto. 
Nazadnje spremenil Marchi, dne To Avg 05, 2014 22:51, skupaj popravljeno 3 krat.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta